Kapital!!!

Kapital!!!

offline
 • Pridružio: 01 Sep 2009
 • Poruke: 1

Imam problem, izgubio sam pravila za drustvenu igru Kapital, ako neko ikako moze da mi posalje na mail, ili bilo koji nacin, neka ucini to sto pre!!!
Hvala unapred!!! Very HappyRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 16 Dec 2012
 • Poruke: 1

mi ne mozemo da shvatimo kako se igra drustvena igra Kapital....offline
 • Pridružio: 10 Feb 2017
 • Poruke: 1

kako se igra ova igra kapital ne znam

offline
 • Istrazivanje Windowsa
 • Pridružio: 12 Jul 2012
 • Poruke: 1023

Verovatno na internetu postoji resenje i objasnjenje, zasto ne googlas malo?

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Ovde postoji uputstvo:

Citat:UPUTSTVO - KAPITAL
Elementi igre

Tabla predstavlja jednu poslovnu godinu. Krecuci se po njoj, igraci sa svojim iponima prolaze kroz osam industrija od kojih se svaka sastoji od po 3 kompanije, posete berzama, obavezna placanja za marketing, porez plati kao i razne neocekivane dogadjaje (polja sa upitnikom). Na pocetku svake poslovne godini deli se dividenda - zarada od kompanija koje kontrolisete. U redini table nalazi se mapa sveta koja predstavlja 6 svetskih trzista. Iznad polja sa kompanijama za svaku granu industrije nalaze se kvadratici u kojima se obelezava kontrola pojedinog trzista.

Pioni predstavljaju igrace, a njihovo kretanje napredovanje kroz poslvnu godinu. Boja piona nisu ni u kakvoj vezi sa bojama indrustrija. Pioni se po tabli krecu bacanjem kockica.

Kartice za kontrolu kompanija su standardne velicine i ima ih po tri za svau granu industrije. Igrac koji poseduje karticu ima pravo na dividendu od odgovarajuce kompanije. Kontrola nad kompanijama preuzima se pomocu deonica. Kada neka industrija predje u korporaciju, njene kompanijske kartice se povlace iz igre.

Korporacijske kartice su dvostruko vece od sandardnih. One stupaju na scenu kasnije u igri , kada igracuspe da skupi sve tri kompanije od odredjene industrije, na njima postavi poslovne objekte i pretvori ih u korporaciju. korporacija se takodje moze preuzeti pomocu deonica.

Deonice su osnovno sredsvo preuzimanja kontrole nad komapnijama i korporacijama. Da bi igrac preuzeo kontrolu nad pojedinom kompanijom, potrene su mi tri deonice te grane industrije, odnosno deset deonica za preuzimanje kontrole nad korporacijama. Deonice se kupuju i prodaju na berzama kada igrac svojim pionom stane na njih (ukoliko postoje slobodne deonice - one deonice koje ne poseduje nijedan igrac), odnosno izmejdu igraca tako sto igrac mora da stane na polje odredjene industrije i da zatrazi da kupi deonicu te industrije. Vrednosti deonica je fiksna sve dok se ne formira korporacija, a tada pocinje da raste u zavisnosti od broja osvnojenih trzista. Novac je sredstvo placanja u igri. Sluzi za kupovinu deonica , podizanje objekata, placanje troskova i osvajanje svetksih trzista.

Crvene kuckice predstavljaju poslovne objekte kompanija. One ne podizu vrednost deonica, ali zato podizu dividendu i neophodne su za formiranje korporacija. Igrac mora imati kontrolu nad sve tri kompanije jedne korporacije i na njima posvne objekte da bi formirao korporaciju. Prilikom preuzimanja kompanije , ona se preuzima zajedno sa objektom ako on postoji i to za isti broj deonica.

Zelene kucice i zastavice u bojama korporacija koriste se za obelezavanje osvnojenih trzista. Zastavica u boji korporacije se stavlja na osvnojeni kontinet na mapai, a istovremeno kucica se stavlja na polje boje tog kontienta koji se nalazi iznad korporacijskih polja.

Etape i cilj igre

U osnovi , tok igre mozemo poddeliti u cetiri etape, koje su medjusovno poreklapaju:
1. Pocetak igre i kupovina deonica
2.Preuzimanje kontrole nad kompanijama i podizanje objekata
3. Formiranje korporacija
4. Osvajanje svetskih trzista i kraj igre.

Cilj igre je osnvojiti svih sest svetskih trzista i pobednik je onaj igrac koji to prvi uradi.

Pocetak igre

Igra je predvidjena za 2-6 igraca. na pocetku je potrebno da se igraci dogovore ko igra sa kojom bojom piona (boja piona nije ni u kakvoj vezi sa ostalim elementima igre) i ko igra prvi (ostali igraci igraju u pravcu kretanja kazaljke na casovniku). Zatim je potrebno odvojiti karte sa dogadjajima (crne kartice), promesati ih i ostaviti na oznaceno polje na tabli licem okrenutih na dole. Pozeljno je takodje uredno razvrstati novac, deonice i kopmanijske i korporacijske kartice i sloziti ih sa strane )recimo u poklopac kutije) i odrediti igraca koji ce biti zaduzen za baratanje njima (ko ce biti "berza"). To moze biti i neko ko ne ucestvuje u igri.

Kada su pripreme zavrsene , igraci postavljaju svoje pione na startno polje i dobijaju od berze pocetni kapital u iznosu od 100 000 raznim apoenima. Prvi igrac baca kockice i za pokazni broj polja pomera svog piona po tabli.

Tok igre
Kupovina deonica

Kupovima deonica neke industrije moze se obavljati na dva mesta :
-kada igrac stana na neko d polja "BERZA" moze zatraziti da kupi deonicu bilo koje industrije po svojoj zelji. Ako na berzi postoje "slobodne" deonice (deonice koje ne poseduje nijedan igrac) igrac kupuje od berze po ceni koja pise na plju te industrije, odnosno po ceni koja pise na korporazcijskoj kartici ako je od industrije vec formirane korporacija. Iznos se placa berzi. Ukoliko na berzi ne postoje slobodne deonice, ostali igraci mogu ponuditi (ali nisu obavezni_ svoje deonice na prodaju. U tom slucaju cena deonica je predmet pregovora i placa se prodavcu.

- Kada igrac stane na polje odredjene kompanije moze pozeleti da kupi deonice industrije kojoj ta kompanija pripada. Ako na berzi ima slobodnih deonica, igrac kupuje od berze, a ako slobodnih deonica na berzi nema, igrac koji ima u posedu najmanje deonica te industrije u obavezi je da proda deonicu. Ao dva ili vise igraca imaju isti (najmanji) broj deonica, kupacu odlucuje od koga ce da kupi deonicu. Cena je deonice ona koja pise na plju, odnosno na korporacijskoj kariti ako je korporacija formirana.

Hitna prodaja deonica

Igrac koji je ostao bez nova moze ui bilo kom trenutku po hitnom postupku prodati berzi deonice koje ima u posedu za polovinu iznosa koja pise na polju , bez obzira da li je formirana korporacija te industrije ili ne.

Preuzimanje kompanije i korporacija

Kada igrac sakupi tri deonice, neke grane industrije moze (ali ne mora) preuzeti neku od kompanija te grane industrije. Pri tom on mora stati na plje te kompanije ili na bilo koju berzu. Tada on svoje deonice vraca berzi, a uzima karticu kopmanije sa berze ili od igraca koji kontrolise tu kompaniju. Ako se na polju te kompanije nalazi objekat, komanija se preuzima zajedno sa objekotom. Preuzimanje kompaije moze se spreciti samo tako sto i igrac od koga se kompanije preuzima poseduje tri deonice koje vraca takodje berzi i odmah preuzima svoju kompaniju nazad. Tek sa posedvanjem kontrole nad kompanijom igrac stice pravo na dividendu od te kompanije, ali dobija obavezne troskove za nju.

Ako je od neke industrije formirana korporacija, ona se moze preuzti iskljucivo u celiti i to pomocu deset deonica. Prrti tom se sa korporacijom preuzimaju i sva njena osvojena trzista.

Podizanje objekata

Kada igrac ima kontrolu nad nekom kompanijom , a stane svojim pionom na polje te kompanije ili na neko od polja BERZA, moze na tom polju podigne objekat (crvenu kucicu). Na svakom polju moze se nalaziti samo po jedan objekat. Prilikom podizanja objekata placa berzi 20 000.

Formiranje korporacije

Kada igrac ima pod svojom kontrolom sve tri kompanije neke grane industrije i na svima se nalaze obejkti , mora sa svojim pionom da stane na bilo koje od polja te industirije , ili na neko od polja BERZA i da zatrazi da formira korporaciju. Tada se iz igre povlace kompanijske kartice te industirje i igrac uzima korporacijsku karticu. Samim tim rastu mu dividenda na kraju godine, vrednost deonica za tu industriju ali i troskovi.

Osvajanje trzista

Igrac koji ima korporaciju moze ako stane na bilo koje polje te korporaije ili na bilo koje polje berza da plati osvanje nekog trzista (100 000 do 600 000 u zavisnosti od trzista - iznos pise na mapi). Iznos se placa berzi. Sa svakim osvnojenim trzistem rastu dividena , vrednost deonica i iznos poreza.

Isplata dividende

Svaki put kada igrac prodje preko polja "start" ( ne mora da stane na njega) ispacuje mu se dividenda - zarada za svaku kompaniju i korporaciju koju kontrolise. Iznos dividende pise na svakoj kartici za odgovarajucu kompaniju ili korporaciju. Napomijemo da se iznos dividende za osvojena trzista korporacije dodaju na osnovni iznos. (Na primer: Korporacija Auto industrije sa osvnojenim trzistima Afrike, Australije i Evrope prima dividendu od 160 000 + 20 000 + 60 000 + 80 000 sto je ukupno 320 000) dividenda isplacuje berza.

Placanje poreza

Porez se placa za svaki put kada igrac sa svojim pionom predje polja POREZ - kao i za dividendu , ne mora da stane na njega. Iznos poreza koji mora da se plati pise na svakoj kartici. Kao i kod dividende, porez za korporacije raste sa osvnojenim trzistima ( Na primer : korporacija Auto industrije sa osnvojenim trzistima Afrike, Australije i Evrope placa pored od 32 000 + 1 000 + 3 000 + 4 000 sto je ukupno 40 000). Porez se placa berzi.

Placanje marketinga i plata

Da bi igrac bio u obavezi da plati troskove marketinga i plate zaposlenima mora da stane sa svojim pionom na odgovarajuca polja. Prilikom obracuna, jedna korporacija se racuna kao tri kompanije. Ovi troskovi se placaju berzi.

Vrednost deonice za korporacije

Kada igrac formira korporaciju od neke industrije , vrednost deonice te korporacije porinje da rste i racuna se prema tabeli na kartici korporacije po istom principu kao dividenda i proed (Na primer: korporacija Auto industrije sa osnovojenim trzistima Afrike, Australije i Evrope ima vrednost deonice od 24 000 + 2 000 + 6 000 + 8 000 sto je ukupno 40 000). Ova vrednost postaje vrednost po kojoj se kupuju deonice.

Kartice nocekivanih dogadjaja

Svaki put kada igrac stane na polje sa upitnikom , vuce prvu kartu dogadjaja odozgo, postupa po njoj i vraca je dno gomilen. Napominjemo da vecina kartica utice na sve igrace sa podeinim trzistem ili kompanijama odredjene industijr, a ne samo na igraca koji je vukao kartu.

Pravilo 'Jedna transakcija'

Tokom cele igre , igrac kada stane na neko polje , bilo to polje kompanije ili berze moze da izvrsi samo jednu promenu:
- da kupi jednu deonicu, , ili
- da preuzme jednu kompaniju ili korporaciju ili
- da podigne jedan objekat , ili
- da formira jednu korporaciju, ili
- da osvoji jedno trziste.

Jedini slucaj kada ovo pravilio ne vazi je hitna prodaja deonica berzi upola cene, kada igrac moze prodati onoliko deonica koliko zeli.

Bankrot

Igrac koji nema dovoljno novca niti deonica koje moze da proda, a ima obaveze za placanje objavljuje bankrot . Korporacije koje poseduju se rastformiraju nazad u kompanije , vraca sve kartice berzi , uklanja objekte , gubi trzista i ispada iz igre.

Izvor: https://forum.krstarica.com/showthread.php/300832-Pravila-drustvene-igre-Kapital

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1119 korisnika na forumu :: 66 registrovanih, 12 sakrivenih i 1041 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, AC-DC, AleksSE, amaterSRB, Apok, arsa, Bane san, botta, Bubili, ccoogg123, cvrle312, dankisha, Despot1, djboj, dragoljub11987, Fog of War, Georgius, GogiA, gomago, Haryy, HogarStrashni, kairos, kinez88, kokodakalo, Kordon, Koridor, krlebgd77, Kubovac, kunktator, ljuba, loon123, MB120mm, mercedesamg, Mihajlo, mile23, Milometer, MiloradKomadic, naki011, novator, Ognjen D., oldtimer, ostoja, prle122, pvoman, Romibrat, rovac, royst33, ruma, sakota79, sasa87, savaskytec, ser.hill, solic, Srki94, Stanlio, stegonosa, t84dar, Tas011, tmanda323, Toni, trutcina, Viceroy, VJ, VladaKG1980, zlaya011