izdvojeno iz teme o sektama

2

izdvojeno iz teme o sektama

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2008
 • Poruke: 607

Biti sa Hristom, uvek znači biti sa Hristom. Meditirati znači meditirati, a, koju ćeš meditaciju da izabereš i da li ona ima ime, ili ćeš jednostavno da se opuštaš kraj neke vode u prirodi, samo ćeš se osećati dobro.Ja nikad neću promeniti veru u kojoj sam rođena, ali ću da meditiram bez obzrira što neko kaže da to ne ide zajedno. Pročitah upravo ono što si postavio u vezi sa crkvom i u vezi sa sektama. Ima dosta onoga što nalazim da je tačno, a ima i nešto sa čime se ne slažem.
Uvek odvojim religiju od crkve.
Ne znam kako sada crkva gleda na razmišljanje, ali znam da je imala crkvene dogme u koje se verovalo bez preispitivanja. Znaš i da su onog jadnička spalili na lomači što je verovao da je Zemlja okrugla.
A šta ćemo sa onima koji stan nameste prema feng-šuiju? (mala šala za kraj).Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • RIA  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2839
 • Gde živiš: Around Belgrade

Мало објашњење,врхунска љубав се изједначава са врхунском слободом,предпоставља слободу Бога коју нам је оставио да га следимо по својој слободној вољи.
Не представља неку врсту тога да све што осећамо у срцу као добро,да је то и заиста тако.Тј да нам је једини закон оно што нам срце жуди,јер то онда нема везе са Богом.
Ти мене слободно демантуј,волео бих да чујем неке валидне информације о повезаности Исуса Христа и медитације,ја то нисам нигде нашао,па ако негде постоји волео бих да прочитам ко то тврди.
Наравно да није добро што су неког спалили на ломачи због његових уверења,али појам хришћанских цркви је широк и не може се један проблем повезивати са оним црквама које то нису чиниле.
Но удаљили смо се од теме.
Данас је проблем што се људима нуди инстант решења,спас од стреса,помоћ у превазилажењу проблема,некад и путем медитације,али проблем је што решења нису толико једноставна...
Да ли си прочитала при крају текста који сам поставио исповест човека који се бавио трансценденталном медитацијом ?offline
 • Pridružio: 14 Okt 2008
 • Poruke: 607

Od mene nećeš čuti validne informacije o povezanosti Isusa Hrista i meditacije, jer ih ja ne tražim u nekakvim obrascima, modelima. Ja jednostavno, kao što sam i napisala pripadam ljudima čije versko opredeljenje prihvata Isusa Hrista, a TM upražnjavam kada za to imam vremena jer je to prosto uranjanje u sebe puštanje misli da spontano teku, pa onda u mojim mislima jesu i molitve i zahvalnost.
Čitala sam ispovest čoveka koji se bavio transcendentalnom meditacijom, i mislim da bolest njegovog deteta nije došla zbog toga.
Hare Krišna religija ili sekta mi se ne dopada (lično meni) jer prvo za zdrav um je potreban zdrav san, da ne idemo dublje...
Tek sad u tvom tekstu osećam izuzetak onog odbrambenog stava, onaj gard, tek sada razgovaramo, a ne svađamo se? Da li me osećaj vara, a retko kad me prevari, prosto osećam energiju koju mi neko šalje?
Čitam sada jednu sjajnu knjigu "Geometrija božanske iskre" citat: "Ti si stvoritelj ove planete i svog života , ovo je planeta izbora", Emmanuel`s book, Serena Alba je autor. Otvorih jednu stranicu i gle šta piše: Naivni su odgovorni za uspon varalica.
Nastavljamo razgovor ?

offline
 • RIA  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2839
 • Gde živiš: Around Belgrade

Веровање у Исуса Христа предпоставља припадност некој конфесији.Тј могуће је да неко верује у Исуса Христа и у нешто што нема везе са хришћанством (рецимо реинкарнацију),али то њега не издваја као појединца (који "самостално" верује у оно што осећа),већ га припаја некој заједници.
Благодарношћу модератора ми уопште и разговарамо на овој теми која и није предвиђена за ову врсту разговора.
Што се даљег разговора тиче,немам ништа против...али имам утисак да ти не желиш да говориш о својим ставовима подробније (бар се мени тако чини) тако да нема простора за даљи дијалог.
Наведену књигу нисам читао...

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2008
 • Poruke: 607

Pa ja sam tebi mnogo više rekla o svojim stavovima ( možeš ih pronalaziti i u svim temama u kojima sam učestvovala. Pogledaj u temi vezanoj za "Malog princa", i u onoj o smaku sveta 2012), nego što si ti pričao o nečem što nije isključivo hrišćastvo, mada vidim da si dosta pisao na teme o humanosti...

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2008
 • Poruke: 1537
 • Gde živiš: Novi Sad

Bas mi je prijatno da citam vase razgoore, pa se sve bojim da uskocim da ne poremetim tok razgovora. Malo ste se udaljili od osnovne teme, sto meni uopste ne smeta - to je zivot, tako to ide pa i forum treba da bude nalik tome. I ova tema hriscanstvo mi je interesantna. Fenomen kojim je zavedeno milione ljudi, i koji traje...
Ono sto me interesuje je da li se i Hriscanstvo moze podvesti pod vrstu sekte ?

offline
 • RIA  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2839
 • Gde živiš: Around Belgrade

Citat:Ono sto me interesuje je da li se i Hriscanstvo moze podvesti pod vrstu sekte ?
Не,не може,говоримо о разним струјама унутар хришћанства,заједницама,сектама како год их назвали.Али пошто хришћанство представља логични наставак Старог Завета,нема говора о томе да је то секта.
Citat:Pa ja sam tebi mnogo više rekla o svojim stavovima...
Што се тиче твојих ставова,не знам да ли смо се разумели,нисам рекао да не желиш да их износиш уопште већ само овде конкретно имаш своје мишљење и ја имам своје....
Тако да видим да ту не можемо водити дијалог,када си сама рекла да веровање у Исуса Христа не подразумева припадање некој конфесији,ја мислим супротно.
Свесно или несвесно,ти припадаш некој конфесији,по мени.
Citat:Fenomen kojim je zavedeno milione ljudi, i koji traje...
Хришћанство није нешто што "заводи",већ избор сваког појединца,да може да буде више од обичног конзумента јела и пића,да може да буде оно за шта је назначен,а то је да буде сличан свом створитељу - Богу.

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2008
 • Poruke: 1537
 • Gde živiš: Novi Sad

diamond73 :: Не,не може,говоримо о разним струјама унутар хришћанства,заједницама,сектама како год их назвали.Али пошто хришћанство представља логични наставак Старог Завета,нема говора о томе да је то секта.

Ne znam u cemu vidis logiku - stari i novi zavet su "nebo i zemlja", objektivno ih niko ne moze spojiti. Od opsteg surovog Boga, koji kaznjava, ubija decu, trazi "oko za oko", preferira jedan narod na celoj planeti (da ne kazem celoj vasioni) dolazimo do Boga punog ljubavi prema svima. ja tu zaista ne vidim nikakvu konekciju. Navodna prorocanstva u starom zavetu su posebna prica (da ne duzim znas na cega mislim). Zar nije hriscanstvo smatrano jeresom ? U prevodu mi to danas nazvali sektom.


Citat: Хришћанство није нешто што "заводи",већ избор сваког појединца,да може да буде више од обичног конзумента јела и пића,да може да буде оно за шта је назначен,а то је да буде сличан свом створитељу - Богу.

Pa pojedinac koji se rodi u ovakvom okruzenju gde ga odmalena uce da su Uskrs i Bozic drzavni praznici, na svakom koraku nailazi na crkvu, gleda sve poznate licnosti na televiziji kako se krste - bas i nema neki izbor... ja bih to ipak nazvao naturanjem. Da je vera stvar izbora onda bi i u muslimanskim zemljama i ovde bilo priblizno isto vernika raznih vera, Mislis da je slucajno sto tamo skoro svi "izaberu" bas muslimanstvo, a ovde "izaberu" hriscanstvo ili tu ipak ima nametanja - tj. kako sam rekao prvobitno zavodjenja ?

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

branko62 ::

Pa pojedinac koji se rodi u ovakvom okruzenju gde ga odmalena uce da su Uskrs i Bozic drzavni praznici, na svakom koraku nailazi na crkvu, gleda sve poznate licnosti na televiziji kako se krste - bas i nema neki izbor... ja bih to ipak nazvao naturanjem. Da je vera stvar izbora onda bi i u muslimanskim zemljama i ovde bilo priblizno isto vernika raznih vera, Mislis da je slucajno sto tamo skoro svi "izaberu" bas muslimanstvo, a ovde "izaberu" hriscanstvo ili tu ipak ima nametanja - tj. kako sam rekao prvobitno zavodjenja ?


Ovim stavom si doveo u pitanje tvrdnju svake religije da je ona univerzalna. I islam i hrišćanstvo, i kroz svete knjige i kroz crkveno učenje, i kroz izjave i stavove koji se provlače kroz celu istoriju tih religija tvrde da su prava stvar za sve ljude, i da svi treba da veruju upravo po njihovim pravilima. Mađutim, izgleda da okruženje određuje ko će u šta da veruje, a ja tu ne vidim slobodu pojedinca da izabere da li će i u šta da veruje. Sloboda se ogleda u odluci da prestaneš da veruješ u jednog boga i počneš da veruješ u nešto drugo, ali to je žizma koju sve religije bliskoistočnog porekla osuđuju.

Ne treba da nas čudi sličnost judaizma, hrišćanstva i islama: sve to je nastalo u međusobnoj interakciji i pozajmljivanju ideja i elemenata vere, s tim što je islam kao najmlađa od ove tri religije mogla najviše da pozajmi od suseda. A ni Muhamed nije bio verski potkovan kad je osnivao islam, već je iskoristio već izgrađene ideje i stavove znatno naprednijih judaizma i hrišćanstva.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2008
 • Poruke: 607

Napisano: 04 Jul 2010 7:48

branko, dobrodošao na temu, naravno da je i hrišćanstvo isprva bilo smatrano za sektu (istureno odeljenje koje nije u skladu sa tadašnjom politikom...). Koliko je Isus učio ljude i obilazio gradove donoseći ljudima novo učenje govori i knjiga Og Mandina "Najveći prodavac", mada ne možemo ulaziti u tačnost knjige, ali dobro, ni Bibliju niko nije proverio, pa svi veruju.
U tome i jeste stvar veruj, voli, isceljuj. Ljubav i svetlost zajedničke su svim religijama, nijedna ne kaže "Laži, ubijaj...". Afrička plemena npr. ne znaju mnogo da li pripadaju nekoj od religija ili sekti, ali tamo dođe lokalni vrač, tri puta pljune tamo nekog nesretnika koji je došao da proučava, pa zapatio neku neidentifikovanu boleštinu, i čovek ozdravi. Kao kosmodisk: Ne znam kako, ali deluje.
Za mene je sektaš svako ko je zaluđenik, ko ne daje prostora da makar upozna nešto drugo i drugačije. Ne želim ni da se upuštam baš u neke velike polemike sa takvima jer nisam toliko "potkovana" i neću da namećem svoj stav kao isključiv. Ono što primećujem da se sve više govori o energiji koja je besmrtna.

Dopuna: 04 Jul 2010 8:10

Znači o energiji govori i Petar Petrović Njegoš u delu "Luča mikrokozma"- on je predstavlja kao luč iz kosmosa koja se materijalizovala u težnji da na Zemlji još nešto nauči, obavi nešto što treba da obavi..., pa da se vrati svom božanskom poreklu. Verujem da je Njegoš bio mnogo potkovaniji što se hrišćanske religije tiče s obzirom da je bio vladika, a eto nije pobijao energiju.
O energiji govori i Egziperi u "Malom princu", kada mali princ objašnjava piscu da mu telo smeta za povratak kući.
Sve su to divni mali znakovi pored puta koje do sada nisam uočavala.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 460 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 455 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Duško, hyla, ILGromovnik, zlaya011