izdvojeno iz teme o sektama

3

izdvojeno iz teme o sektama

offline
 • RIA  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2839
 • Gde živiš: Around Belgrade

Citat:Ne znam u cemu vidis logiku - stari i novi zavet su "nebo i zemlja", objektivno ih niko ne moze spojiti
Све лепо пише,почевши од Јеванђеља по Матеју (који има толико цитата Старог Завета),па имамо и старозаветне пророке који најављују Христа,такође се још у Старом Завету помињу две највеће заповести које се такође помињу и у Новом...
Стари Завет је био,што неко рече,као припрема,педагог за Христа,и ишчекивање Христа.
Да су се две заповести о љубави према ближњем и према Богу ставиле у први план,не знам колико би их људи разумели у то време.
Ако прочиташ Мојсијеве законе,видећеш и друга правила осим "зуб за зуб,око за око",нпр
"Сваке седме године опраштај. А опраштање да бива овако: коме је ко дужан што, нека опрости што би могао тражити од ближњега својега; нека не тражи од ближњега својега и од брата својега, јер је опраштање Господње оглашено" (5 књига Мојсијева 15,1)...
Citat:Pa pojedinac koji se rodi u ovakvom okruzenju gde ga odmalena uce da su Uskrs i Bozic drzavni praznici, na svakom koraku nailazi na crkvu, gleda sve poznate licnosti na televiziji kako se krste - bas i nema neki izbor...
Управо обрнуто,то је исто као када би рекао да неко у Индији нема избор,или у Јапану где су већинске друге вере,а не хришћанство.
Ако ниси знао,у муслиманским земљама ти лети глава са рамена ако промениш веру.Зато ту и нема много припадника других вера.
Наметање,па ја га једноставно не видим.То би било као када би се атеисти у Америци љутили што се морају заклињати на Библији приликом суђења или што им на новцу пише In God we trust.... ако сам те добро разумео што се наметања тиче.
Το је једноставно тако,па тако и код нас,наметања нема,свако је слободан да прихвати Бога или не.Mислим можеш и да будеш атеиста....
А данас је такво време да се можеш информисати о мноштву религија и можеш припадати њима,тако да ту не видим никакав проблем.
Citat:ali dobro, ni Bibliju niko nije proverio, pa svi veruju
Наравно да ју је проверио,чак су њу највише и проверавали...
пошто је књига која се највише штампала од када постоји штампана машина.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 16 Mar 2008
 • Poruke: 1542
 • Gde živiš: Novi Sad

ketika ::
branko, dobrodošao na temu, naravno da je i hrišćanstvo isprva bilo smatrano za sektu (istureno odeljenje koje nije u skladu sa tadašnjom politikom...).

Za mene je sektaš svako ko je zaluđenik, ko ne daje prostora da makar upozna nešto drugo i drugačije.


Ups, problem je sto ne podrazumevamo istu stvar pod imenom "sekta". Ja sektama smatram one koji su se odcepili od matice, koji menjaju postojeca pravila i stvaraju nova jer misle da su ta bolja... U tom smislu je Hriscanstvo sekta. Po ovoj tvojoj definiciji sekte se slazem da tu Hriscanstvo ne spada.


diamond73 ::Све лепо пише,почевши од Јеванђеља по Матеју (који има толико цитата Старог Завета),па имамо и старозаветне пророке који најављују Христа,такође се још у Старом Завету помињу две највеће заповести које се такође помињу и у Новом...

U bibliji moze svako pronaci sta mu treba. Tako Hriscani pronadju da se u starom zavetu najavljuje Hrist. Koliko je to precizno napisano vidimo po tome koliko je mesija svojevremeno bilo...
Svakako da su se pisci novog zaveta trudili da stvore konekciju sa starim, to se vidi bas po tvrdnjama da su mnogi dogadjaji najavljeni u starom sto jednostavno nije istina. Jevandjeljepo Mateju koji si spomenuo je bas dobar primer toga. On je za sve zivo tvrdio da je proreknuto. Npr. :

Tada se izvrši ono što je javljeno preko proroka Jeremije: i uzeše trideset srebrnika, cenu ucenjenoga, koga uceniše sinovi Izraelovi


Medjutim u starom zavetu nema ni reci o tome...

Citat:"Сваке седме године опраштај. А опраштање да бива овако: коме је ко дужан што, нека опрости што би могао тражити од ближњега својега; нека не тражи од ближњега својега и од брата својега, јер је опраштање Господње оглашено" (5 књига Мојсијева 15,1)...

Da ne trazi od bliznjega, a od ostalih ? Cini mi se da se ovo ne odnosi na SVE duznike (sto je ideja Novog zaveta), te je i to razlicito, ali naravno da se ne mozemo upustuti u tumacenje. Tu se i veliki strucnjaci ne slazu. Ono sto se golim okom vidi, to je osnovna ideja jedne i druge knjige. U prvoj su favoriti Izraelci, "Dusanov zakonik", a u drugoj dolazimo do opste ljubavi.

Citat:Управо обрнуто,то је исто као када би рекао да неко у Индији нема избор,или у Јапану где су већинске друге вере,а не хришћанство.

Ne kazem da cete neko sibati ovde ako promenis veru, naprotiv - zaista imas pravo veroispovesti. Ali u praksi svako dete je odmalena usmereno na jednu veru. Sto u porodici sto u drustvu. Ponavljam - nije primorano, nego usmereno. Naravno da ce tesko neko ko je tako vaspitan imati snage i hrabrosti kad odraste (jer se u coveka uvuce strah od Boga) da se odrekne svog Boga. Cak i ovaj blagi Novi zavet kaze da ti sve moze biti oprosteno osim jeres. Sto god da uradis, imas ciku na nebu koji ce ti oprostiti, ali jedino sto ne smes to je da njega ne ljubis
.offline
 • RIA  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2839
 • Gde živiš: Around Belgrade

Citat:Tako Hriscani pronadju da se u starom zavetu najavljuje Hrist. Koliko je to precizno napisano vidimo po tome koliko je mesija svojevremeno bilo...
Πази,ако мислиш да само "случајно" пише из ког племена ће се родити Исус,у ком граду ће се родити,да ће пре њега бити Јован Крститељ,онда такође о Богородици имамо код пророка...

Што се тиче цитата који тражиш

"И рекох им: ако вам је драго, дајте ми моју плату; ако ли није, немојте; и измјерише ми плату, тридесет сребрника" (Захарија 11:12)

Ако мислиш да су то све случајности,онда у реду,али се мени не чини тако.
Такође Исус Христос није дошао и рекао људима да одбаце 10 заповести,већ тих 10 Божјих заповести су наставиле и даље да важе.
Што се Старог Завета тиче има јако лепих делова који говоре о градовима где су ишле убице из нехата (5 књ. Мојсијева 19)...
Сад да не набрајам даље,није све тако црно-бело.
Можда да додам,мени је интересантно,данас можда изгледа као нормално имати један дан слободан у недељи,али у време када је постојала заповест о 7 дану као дану одмора то је било нешто друго.
Нпр у Енглеској и Немачкој казне за непоштовање недеље као слободног дана је уведенa половином XIX века,а у Француској тек почетком XX века.
Океј,разумели смо се,овде постоји усмерење за једну веру,но не видим ту никакав проблем,то не угрожава слободу деце да се сама определе у животу.Посебно што живимо у свету медија који је све само не наклоњен једној вери.
То што Нови Завет каже,је да се не опрашта хула на Духа Светога,односно као што си сам рекао да се људи не покају за оно што раде.
Citat:Cini mi se da se ovo ne odnosi na SVE duznike (sto je ideja Novog zaveta), te je i to razlicito...
Мени је ово јасно тумачење Мојсијевог законика
Citat: Они пак незнабошци, који су се упознали са Законом Мојсијевим, морали су увидети да је савршенији и бољи од природног откривења, те су били дужни да га усвоје. Ако би из осећања да поставља теже захтеве, из неготовости да се у вери одвоје од родбине, из национслних или којих других разлога, они пак остали у незнабоштву, свакако да би им то било за осуду и да им природни морални закон не би био од користи за спасење. За оне пак незнабошце, нпр. у Северној и Јужној Америци, или Аустралији, до којих ни на какав начин није могла доспети вест о Закону Мојсијевом, као што већ рекосмо, остао је и надаље у важности морални закон природног Божјег откривења. На тај начин, оба ова Закона, дата од Бога, била су у важности истовремено - натприродни за Јевреје и прозелите, незнабошце који су га упознали и по њему живели - и природни за све остале народе. Ово становиште потврђује и казивање Отаца: "Многе и различне лекове даровао је Бог преко створења и природе свима народима; преко Закона и Пророка Јеврејима".
(Патријарх Павле - Шта ће бити са душама оних који нису спознали хришћанство)

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2008
 • Poruke: 1542
 • Gde živiš: Novi Sad

diamond73 :: Πази,ако мислиш да само "случајно" пише из ког племена ће се родити Исус,у ком граду ће се родити,да ће пре њега бити Јован Крститељ,онда такође о Богородици имамо код пророка...


Gde u starom zavetu pise npr. gde ce se roditi mesija ? To pise u NOVOM zavetu koji je pisan posle hrista, tako da to nije nikakvo prorocanstvo niti spona starog i novog zaveta. Lako je biti prorok kad se nesto vec desilo.

Citat:Што се тиче цитата који тражиш

"И рекох им: ако вам је драго, дајте ми моју плату; ако ли није, немојте; и измјерише ми плату, тридесет сребрника" (Захарија 11:12)


Na sta se odnosi taj citat, iz kog konteksta je izvucen ? Svakako nije rec o Isusu, tj. isplati za njegovu izdaju.

Citat: Такође Исус Христос није дошао и рекао људима да одбаце 10 заповести,већ тих 10 Божјих заповести су наставиле и даље да важе.


Naravno, posto je on sebe smatrao bozjim sinom, nije sve odbacio, samo je neke stvari prepravio. U to vreme to je bilo bogohuljenje. I mnogo godina posle toga je Hriscanstvoto bilo bogohuljenje dok car Konstantin nije napravio reda - macem.


Citat: Океј,разумели смо се,овде постоји усмерење за једну веру,но не видим ту никакав проблем,то не угрожава слободу деце да се сама определе у животу.Посебно што живимо у свету медија који је све само не наклоњен једној вери.


Niko ne ugrozava slobodu izbora, slazem se. Naravno da neko dete ovde u Srbiji ima pravo da navija za neki fudbalski tim iz Hondurasa. Jel tako. Niko ne ugrozava njegovu slobodu izbora zar ne ? To niko ne spori. Medjutim za koga navijaju nasa deca ? Zasto ? Mislim da se razumemo.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2008
 • Poruke: 607

Ja ovde izlazim iz rasprave. Nisam kompetentna, tj. moje znanje o Starom zavetu i Novom zavetu je veoma šturo, tako da ne mogu da govorim bez pokrića.

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2008
 • Poruke: 1542
 • Gde živiš: Novi Sad

Bilo bi bolje da se ja uklonim, posto je rasprava otisla u pogresnom pravcu, tako da nastavite vi gde ste stali...

offline
 • RIA  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2839
 • Gde živiš: Around Belgrade

Citat:Gde u starom zavetu pise npr. gde ce se roditi mesija ?
Чувени део Исаија 7,14 "Зато ће вам сам Господ дати знак; ето дјевојка ће затрудњети и родиће сина, и надјенуће му име Емануило"
Дакле девојка,то значи у нашем преводу,у грчком преводу je joш јасније јер је оригинал - parthenоs - девица,а Емануило значи "Бог је са нама".
Ево контекста код пророка Језекиља "И рече ми Господ: баци лончару ту часну цијену којом ме прецијенише. И узев тридесет сребрника бацих их у дом Господњи лончару" (Језекиљ 11:13) То јасно даје назнаку за лончареву њиву,која се касније купила од 30 сребрника које је вратио Јуда.
Citat:I mnogo godina posle toga je Hriscanstvo to bilo bogohuljenje dok car Konstantin nije napravio reda - macem
Хришћанство je у прва три века било не само забрањена вера,већ и прогоњена.Тј. ако не поштујеш државне богове и поклањаш се неком другом,да заслужујеш смрт,тј тако су сматрали да ће истребити хришћанство,али су га само ојачали са хришћанским мученицима.

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2008
 • Poruke: 1542
 • Gde živiš: Novi Sad

diamond73 ::Citat:Gde u starom zavetu pise npr. gde ce se roditi mesija ?
Чувени део Исаија 7,14 "Зато ће вам сам Господ дати знак; ето дјевојка ће затрудњети и родиће сина, и надјенуће му име Емануило"
Дакле девојка,то значи у нашем преводу,у грчком преводу je joш јасније јер је оригинал - parthenоs - девица,а Емануило значи "Бог је са нама".

Slusao sam rasprave o tome da li je u pitanju devica ili devojka. Verujem da je namera pisca u originalnom tekstu bila da to bude devica, jer je to od ranije poznat sablon iz drugih religija pre Hriscanstva i Starog zaveta.
Naravno, da bi "ispunili prorocanstvo", vekovima posle Hrista se uporno negiralo da je Isus imao bracu, mada se to iz nekih stihova vidi. Vodi se o tome rasprava, pa ni mi necemo nista njoj doprineti Smile LM, po meni je ovo "ustimovano" prorocanstvo.


Citat:Ево контекста код пророка Језекиља "И рече ми Господ: баци лончару ту часну цијену којом ме прецијенише. И узев тридесет сребрника бацих их у дом Господњи лончару" (Језекиљ 11:13) То јасно даје назнаку за лончареву њиву,која се касније купила од 30 сребрника које је вратио Јуда.
Po onome sto pise :
Tada se izvrši ono što je javljeno preko proroka Jeremije: i uzeše trideset srebrnika, cenu ucenjenoga, koga uceniše sinovi Izraelovi
Ispada kao da u starom zavetu explicitno pise o isplati Jude za uslugu sto nije slucaj, no mozda je ovaj citat bolji :

I namesti se u gradu zvanom Nazaret, da se ispuni ono što beše javljeno preko proroka: nazvace se Nazarecanin (Jevanðelje po Mateju, 2:23)

Ovde zabune ne moze biti. Nazaret se ne spominje u SZ.

Citat:I mnogo godina posle toga je Hriscanstvo to bilo bogohuljenje dok car Konstantin nije napravio reda - macem
Хришћанство je у прва три века било не само забрањена вера,већ и прогоњена.Тј. ако не поштујеш државне богове и поклањаш се неком другом,да заслужујеш смрт,тј тако су сматрали да ће истребити хришћанство,али су га само ојачали са хришћанским мученицима.[/quote]

Ko je na vlasti, taj ti kroji kapu. I danasnje najace crkve se slicno ponasaju prema drugim sitnijim crkvama. Doduse ne primenjuju silu, ali ih nipodostavaju, uzimaju sebi pravo na svojatanje Boga i nacina na koji mu se treba moliti i sluziti.

offline
 • RIA  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2839
 • Gde živiš: Around Belgrade

Библијски писац није користио речи тек тако,већ постоји и немали елемент богонадахнутости Писма.
А ако ћемо посматрати етнолошки целу веру,кроз корене и шаблоне,и тако је сецирати...
онда се много удаљавамо од тога да ли се у Старом Завету помиње наговештава долазак Месије,Помазаника тј Исуса.

Citat:Naravno, da bi "ispunili prorocanstvo", vekovima posle Hrista se uporno negiralo da je Isus imao bracu, mada se to iz nekih stihova vidi.
Негирало се да је Богородица имала још деце,а наравно да се није негирало да је постојао Јаков,брат Господњи,помиње га апостол Павле.Сматра се да је он био син Јосифа из првог брака.
Такође поред поменуте грчке речи parthenos,и јеврејска реч alma κοја се употребљава у Исаија 7,14 означава девицу.
Што се "уштимованости" тог дела књиге пророка Исаије тиче,мислим да су то крајње смешне ствари.На чему си базирао своје мишљење,где си нашао да је то наводно "штимовано" ?

Citat:Ispada kao da u starom zavetu explicitno pise o isplati Jude za uslugu sto nije slucaj, no mozda je ovaj citat bolji ...
Много прелазимо са теме на тему и са цитата на цитат.Мени је овде контекст је кристално јасан

Citat:И рекох им: ако вам је драго, дајте ми моју плату; ако ли није, немојте; и измјерише ми плату, тридесет сребрника.И рече ми Господ: баци лончару ту часну цијену којом ме прецијенише. И узев тридесет сребрника бацих их у дом Господњи лончару
Захарија 11,12-13


Citat:Тада видјевши Јуда, издајник његов, да га осудише, раскаја се, и врати тридесет сребрника првосвештеницима и старјешинама
Говорећи: Сагријеших што издадох крв невину. А они рекоше: Шта ми маримо за то? Ти ћеш видјети.И бацивши сребрнике у храму, изиђе, и отиде те се објеси.
А првосвештеници, узевши сребрнике, рекоше: Не ваља их метнути у храмовну ризницу, јер су цијена за крв.
Него се договорише те купише за њих лончареву њиву за гробље странцима.
Зато се та њива и прозва Крвна њива до данас.
Тада се испуни што је казано преко пророка Јеремије који говори: И узеше тридесет сребрника, цијену цијењенога, кога су цијенили синови Израиљеви;
И дадоше их за њиву лончареву, као што ми каза Господ
(Mатеј 27,3-10)


Што се твог другог цитата тиче,не знам пуно о томе,имам утисак да библисти имају различита схватања о том делу Јеванђеља по Матеју.

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2009
 • Poruke: 15

Ako Bog postoji, ateizam je za njega manja uvreda od religije. – Edmond de Gonkur

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 801 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 8 sakrivenih i 747 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amstel, Apok, apostata, Atomski čoban, babaroga, bankulen, baza, Boris90, BSD, cvrle312, dac, daki1978, dzoni19, ivan979, jaeger, kalens021, Kiki2004, kovinacc, KS, kvcali, kybonacci, LeGrandCharles, Mercury, milan47, MilosKop, Misirac, ofbeyond, Overkill, panonski mornar, pjaka2001, Roman, Smiljke, stegonosa, suponik, tomigun, Toni, V.P., VJ, Vlada1389, vladas87, vobo, Vule, Webb, znaisha, zodiac94