Opišite i preporučite filmove koji su na vas ostavili utisak

250

Opišite i preporučite filmove koji su na vas ostavili utisak

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17116
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Sv. Dušan ubiva predstavu

Na film ’’Sveti Georgije ubiva aždahu’’ čekalo se gotovo dvadeset godina. Porođajne muke su, kao što znamo , manifestovane na više načina, a najčešće je spominjan nedostatak novca. Nedostatak dobrog scenarija niko nije spominjao. Podsetimo se da je predstava, kada se pojavila izazvala interesovanje mnogih profesionalnih i amaterskih ansambala, a igrana je i u inostranstvu (B. Lečić ju je režirao u Grčkoj). Pojavila se tih godina u lepom društvu ’’nacionalno osvešćenog’’ tetara. Bile su to godine ’’Sentandrejske rapsodije’’, ’’Kolubarske bitke’’, ’’Valjevske bolnice’’ i drugih predstava koje su nagoveštavale ’’dešavanje naroda’’. Svima njima (osim svevremenskoj, i svakako najboljoj u ovom društvu, ’’Sentandrejskoj rapsodiji’’) matrica je bila ’’Srpska trilogija’’ , s manje ili više uspeha. Žanrovski , ’’Sveti Georgije’’ jeste melodrama sa značajnim akcentom na ratno-patriotskom tonu. Štaviše, rekao bih da je ratna drama bila u prvom planu, a s razvojem radnje lična drama sa svim obeležjima trougla sve više je dolazila do izražaja.
Pošto je poređenje neizbežno, pogledajmo u čemu se razlikuje ovaj filmski ’’Georgije’’ i koliko je ta razlika uticala na to da film bude bolji (ili lošiji) od pozorišne verzije.
U predstavi je početak tog trougla (Đorđe – Katarina – Gavrilo) gotovo neprimetan. Sam njegov nastanak je više u naznakama, akcentima koji pozorišni reditelji toliko vole. Film taj trougao postavlja eksplicitno, ali i nevešto. Na peronu stanice, Katarina u trenutku ’’menja stranu’’ i umesto da pođe za svojim potporučnikom kog je čekala, invalidom Gavrilom, ona se odmah opredeljuje za Đorđa (daj šta daš). Razumljivo je da filmski jezik traži pojednostavljeno izražavanje, ali opet ne baš toliko očigledno, pa čak i neuverljivo.
Učitelj je u filmu slep. Nisam siguran da je u originalnom tekstu drame on slep, ali u svim verzijama koje sam gledao, takav nije bio.
Ono po čemu se ova drama razlikovala od mnogih jeste izvanredno oblikovan i karakterisan lik poručnika Tasića. Na tom liku mnogi glumci su se proslavili, ali i slomili zube. Gledao sam odlične interpretacije, odnosno tumačenja. U filmu je Tasić unapređen u kapetana prve klase i predstavljen kao napaljena budaletina.
Nema Grka, doktora, koji je vrlo značajan lik u drami.
Međutim, najveća i suštinska razlika jeste razrešenje filma. U drami je pisac postupio izvanredno tako što je jedan trougao razrešio drugim. Poručnik Tasić, reagujući impulsivno i štiteći svog narednika, tragičnu svađu Đorđa i Gavrila razrešava ubijajući Gavrila. U filmu kapetan Tasić gine tako što takoreći ispari od direktnog pogotka granate – i nikom ništa. Međutim, i to bi se moglo razumeti, da nema kraja koji je u imanentnom raskoraku sa dramom – invalidi i zdravi vojnici kreću zajedno u nekakav napad i ginu svi. Kraj primereniji melodrami, ali do zla boga patetičan, bez mere i ukusa. I jedno i drugo Kovačević je umeo da pokaže u velikoj meri, bar do ovoga filma.
Film je pravljen sa pretencioznom ambicijom da bude istorijski događaj, dugo očekivan spektakl, delo koje je moralo da bude snimljeno, itd, itd. kako su već najavljivali producenti i krugovi bliski njima, stvarajući milje za uspeh i famu.Kada je već tako, pogledajmo šta je sve u istoriografskom smislu, a pre svega vojničkom, neprecizno, nedosledno pa i netačno. Zbog čega to otvaram? Zato što mnogobrojni istorijsko-arhivski dokumenti i beletristika beleži izvanredno poznavanje ratne veštine, taktike i vojničkog zanata srpske vojske, gde je bilo nemoguće praviti greške, proizvoljnosti i gruba pojednostavljenja i improvizacije kakve su u filmu viđene. Rovovska vojna u Mačvi bila je obeležena izvarednom fortifikacijom, ratnom disciplinom i neprocenjivim iskustvom vojske koja je već treću godinu bila u ratnoj zbilji.

-Ispred podgrudobranskih zaklona stajale su puške u soškama, u trenutku žestoke neprijateljske paljbe! Kao da je reditelj baražnu artiljerisku paljbu iznad glava naših ratnika bila dekoracija, a ne smrtonosna kiša, a sami ratnici kicoši koji čekaju da prođe oluja pa da se dohvate oružja.

-U pešadijskom rovu našla su se i dva topa! O tome kako su nakrivo bila postavljena ta dva topa ne vredi ni trošiti reči. Podsećam da srpska vojska nije imala rovovske topove i da se oni pojavljuju u obliku minobacača tek u drugoj polovini rata. Poljskoj artiljeriji nije bilo mesto u prvom borbenom rovu nikada i nikako – ako ništa drugo, zbog mogućnosti zarobljavanja. Reč je, dakle, o budalaštini koju ne bi napravio ni jedan komandir odeljenja. Topovi i vojno-državna imovina uopšte u vojsci Kraljevine Srbije bili su dragocenost i čuvali su se kao oči u glavi. Ni čuturica nije smela da bude ostavljena neprijatelju.

-Dolazak Katarine na liniju fronta je nemoguć, kao ni bilo kog civila. Ko god je bio u borbenom obezbeđenju ratne prostorije, dobro zna da se ona obezbeđuje objavnicama, predstražom i svim drugim oblicima borbenog obezbeđenja, gde se noću puca bez upozorenja.

-No, sve to (koliko god bilo nedopustivo u svakom smislu reči) nije ništa u odnosu na završni napad (’’juriš’’) srpskih vojnika. To, jednostavno, nije bilo moguće niti se radilo noću. Noću su eventualno najpribraniji, najveštiji vojnici mogli puzeći da nekako prodru do nekog neopreznog stražara i otmu ’’živi jezik’’. Masovni napad streljačkog stroja, uz nepodnošljivu galamu, muziku, zveckanje opreme, razgovor i tako dalje, neverovatno je i neodgovorno nepoštovanje fakata i bezobrazno shvaćena umetnička sloboda – pa čak i potcenjivanje znanja publike. Ako je i od filmadžija, mnogo je.

Scenografija i kostimografija najvećim delom filma ostavlja gledaoca pod utiskom da posmatra ratnu verziju ’’Crnog Gruje’’. Na tome bih se zaustavio jer je mnogo detalja koji potvrđuju to zapažanje.
Glumci? Nataša Janjić svakako uverljiva i primeranog habitusa u svakom delu svog lika. Glumac koji igra Gavrila ne bi trebalo da bude zapamćen ni u kom smislu jer jednostavno ne mogu da ga zamislim kao srpskog oficira. Lazar Ristovski potvrđuje da je trenutno najbolji glumac srpskog duhovnog prostora, vulkan neverovatno kontrolisane i pribrane energije.

Najveća prepreka uspehu ovog filma je, paradoksalno, Dušan Kovačević, saradnik na scenariju. Nije prvi put da se bavi onim što mu nije posao. Setimo se ’’Larija Tompsona’’, odličnog komada i trapave režije, ali i najnovije ’’Generalne probe samoubistva’’. Kao da je novopečeni akademik pomislio da je nezamenjiv kada je tumačenje njegovih dela u pitanju. Umesto da Sv. Georgije ubije aždahu onako kako smo naučili i znamo, sv. Dušan je proburazio na najosetljivijim mestima svoju predstavu, zarad produkcijskih ciljeva. Srđan Dragojević (nadobudni reditelj koji bi da svaki film napravi tako da mu bude kultni, a zaboravlja se da je pisao scenario za ljigu ’’Slatko od snova’’), bio je tu dobro plaćeni realizator u senci moćnog scenariste. Propuštena je još jedna prilika da dobijemo bar delić slike veličanstvene epopeje. U međuvremenu, ostaje nam da povremeno gledamo ’’Marš na Drinu’’, film koji je napravljen da traje. Film ’’Sv. Georgije ubiva aždahu’’ imaće svoje mesto u istoriji naše filmske umetnosti kao ilustracija nerealnih visokih ambicija i realno niskog zanatskog dometa...i mnogo potrošenih para, čime producenti ne bi trebalo da se hvale,uzevši sve u obzir.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Jul 2007
 • Poruke: 363

Juce sam pogledao Nadzirace (Watchmen), retko glup film koji sam pogledao u poslednje vreme. Film je bez radnje, ima brda nebitnih scena, lose uklopljeno. Ne vredi dati 300 kinti u bioskopu.offline
 • SSpin 
 • Saradnik foruma
 • Pridružio: 09 Dec 2004
 • Poruke: 6488
 • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

@Sirius

Kakav komentar!

Izvrstan pregled i opis filma Wink

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17116
 • Gde živiš: I ja se pitam...

SSpin ::@Sirius

Kakav komentar!

Izvrstan pregled i opis filma Wink


Hvala druže! Nadam da se si odgledao film. Po navici sam pisao tekst od ''dve šlajfne'', inače o svakom filmu, pa i ovom može se napisati ceo elaborat. Jedna latinska izreka kaže ''Prekoreo sam ga jer je prekora bio vredan''. Ovaj film, naravno ima svojih kvaliteta koji su nesporni i oni zaslužuju posebnu pažnju, no ja o njima nisam pisao. Zašto? Zato što se kod jedne takve ekipe podrazumeva da i pruži odgovarajući kvalitet - za to iskustvo i ''za te pare''. Meta mog osvrta, kao što si primetio, jesta to što akteri ovog projekta nisu bili na visini svog renomea, a posebno nisu bili na visini renomea jedne od najboljih predstava koju je neki naš pisac napisao - ''Sveti Georgije''. Jednostavno, očekivao sam ( s pravom) više od filma, pogotovo što sam znao koja je ekipa oko njega i koliki budžet imaju. Kod filma, za razliku od pozorišta, mnogo toga direktno zavisi od budžeta, a ovaj je imao baš pozamašnu svotu na raspolaganju. U pozorištu postoji ''siromašno pozorište'', teatarski pokret (Jerži Grotovski) , bez kostima, scenografije, i potpuno je regularno da dobijete izvanrednu predstavu čije najveće blago jeste artizam i interakcija s publikom. U filmu to funkcioniše drugačije. Postoje low budget filmovi, ali se to vidi od prvog do poslednjeg kadra. U ovom filmu se vidi da su mogli mnogo pedantnije da naprave ovaj film, ''za sve pare''...

offline
 • Pridružio: 14 Apr 2009
 • Poruke: 81

''Twilight'' i ''p.s. I love you'' su filmovi svih filmova.. ne dozvolite sebi da umrete a da ih ne gledate.. Smile Very Happy Razz

offline
 • TiSi  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 25 Mar 2009
 • Poruke: 388

Napisano: 20 Apr 2009 21:49

Пре петнаестак година сам гледао филм који бих препоручио филмофилима, филм се зове ''Збогом моја конкубино''. Иако нисам зналац, мислим да није потребно знање историје и теорије филма да би се овај филм допао гледаоцу. Филм се, по мом више него скромном мишљењу, реализује у три нивоа. Један ниво је лична драма главног јунака, други је његов однос са главним споредним ликом, а трећи је веза њиховог односа и периода у развоју нације. Егзотичност филму даје посебну драж. Збогом моја конкубино је филм који сам одгледао само једном и који бих погледао још неки пут, али га не могу пронаћи. Уколико неко дели моје мишљење о квалитету филма, волео бих да да коментар, да се сети још неког нивоа реализације, или да каже да ли ја грешим у процени. Можда сам само 'у правом тренутку' одгледао филм?

Dopuna: 20 Apr 2009 23:42

Заборавих да препоручим још један филм који је на мене оставио снажан утисак јер је у основи социјални филм који је критика савременог америчког друштва. Филм превазилази дотадашњу критику јер друштвене проблеме не приказује као бенигне, пролазне појаве, већ их приказује као дијагностиковану болест, суноврат у моралном смислу из којег нема повратка , болест која се 'види', која се болује у кревету, болници, и од које се, наравно, умире. Филм се зове ''Магнолија''.
У филму се наизменично смењују лајтмотиви који не остављају могућност гледаоцу да се определи по питању одабира носиоца главне радње. Мада сматрам да је полицајчева прича (држава) у Магнолији, држава као чувар менталног здравља једног друштва, мало и претенциозна, то је реално стање ствари. Након гледања филма се такав закључак намеће као једини логичан. Мој угођај гледања филма је био потпун тим пре што сам филм одгледао и у Сава центру, на веееликом платну.

offline
 • Lead Developer ⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Go 5 Creative
 • Pridružio: 14 Feb 2008
 • Poruke: 12305

Napisano: 25 Apr 2009 2:02

Film Milioner iz Geta koji je osvojio 8 oskara nije los. Nije na mene ostavio nesto extra ali nije ni los Smile

Dopuna: 25 Apr 2009 2:05

Takodje Arhangel nije los, Wanted, itd

offline
 • maha  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 06 Dec 2006
 • Poruke: 1152

Pa posle svega što ste napisali o Sveti Georgije ubiva sve živo nisam hteo ni da ga gledam. Preporučujte nešta normalno jer sam već i grdne filmove iz 09-te obrisao posle 15-tak minuta gledanja.

offline
 • Acid_Burn  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator foruma Zabava
 • Hellraiser
 • Demon to some. Angel to others
 • Pridružio: 07 Jan 2005
 • Poruke: 25503
 • Gde živiš: Beneath the Black Sky

maha ::Pa posle svega što ste napisali o Sveti Georgije ubiva sve živo nisam hteo ni da ga gledam. Preporučujte nešta normalno jer sam već i grdne filmove iz 09-te obrisao posle 15-tak minuta gledanja.

Imas 126 strana ovog topica pa prelistaj sigurno ces naci na neke dobre preporuke... Wink

offline
 • juba  Female
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 04 Jan 2008
 • Poruke: 670
 • Gde živiš: Beograd

Sinoć sam pogledala Nobel son, nije za oskara ali drži pažnju svo vreme.
Film je triler, ekipa glumaca je dobra, radnja je poznata (otmica je u pitanju) ali odradjena na zanimljiv način.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 604 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 7 sakrivenih i 552 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., AleksSE, aramis s, Areal84, babaroga2, bojank, cicus91, cvrle312, Dimitrise93, Djokkinen, doktor1964, Don, draggan, Georgius, ivica976, kuntalo, Levi2, MB120mm, Milan Miscevic, milekNS, miodrag, miroslav.maričić, Misha V, Nennad, nikoli_ca, nuke92, ObelixSRB, Panter2, Recce, rovac, ruma, sabros, sergio88nis, shone34, snop, srecko81, theNedjeljko, Toni, Toper, VJ, vlad the impaler, vlvl, xandar, Yellow Pinky