...O lepoti...

4

...O lepoti...

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1507

Citat:"Што се грбо роди,вријеме не исправи"

To ima veze sa karakternim osobinama. Al čovek može vremenom postati bolji, onaj koji postane gori, uvek je i bio takav, samo nije postojala takva situcija, koja bi na površinu izbacila ono najgore iz njega ustvari.
No svi možemo u nekom trentuku biti loši i ogrešiti se, bitno je ispraviti to, pokajati se i shvatiti gde smo pogrešili i u tome takođe ima lepote.

Što se tiče fizičke lepote, i forme, danas je bar lako da se to može srediti, od šminke preko koretkivnih estetksih operacija.

Al i to je uzalud, setite se Dorijana Greja i način kako je on propao, forma pa tek onda suština...


Citat:Вратимо се причи о нашем прачовеку.Пре цртања животиња по зиду пећине,морао је научити повлачење праве,криве ,косе,па након дужег времена круг,троугао,крст итд.У коју сврху је користио те знаке?Обележавање свог терена,ловишта или је бележио своје раније присуство?Своју припадност?Ти једноставни знаци,произвољно повучени,представљају мало .Можда је тада за тог цртача,представљао више од обичног знака.Симбол.Знак је познат садржај и непроменљив,а симбол већ представља нешто узвишеније.

Pračovek je imao dovoljno vremena da posmatra i uči, odakle bi nego od same prirode koja je puna lepote i oblika.

Zlatni presek, fibonačijev niz je prirodni fenomen npr pa koji se koristi kasnije u arhitekturi, umentosti.
Video je da je sunce okruglo, reka da teče, kamenje ima oblik, drvo pravo ili krivo, ivice kamena oštre, liišće i cveće ima oblik. Osim ako nije imao od koga drugog da uči, morao je da uči sam...

Obeležavao je svoju teritoriju na kraju možda i to može da se tako tumači, ostavljao je znak da je tu boravio neko, da je bezebedno, npr.

Mozda tad nije imao spoznaju o simoblu, al i simbol je iz nečega svakako nastao. Ima ih i u religiji, i alhemiji, mistici, mitovima, nauci...
Simbol je sredstvo komunikacije.

Setite se Leonardovog Virtuvijevog čoveka. Kakva je to kompleksna simbolika... ZagrljajRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1249
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::

Setite se Leonardovog Virtuvijevog čoveka. Kakva je to kompleksna simbolika... Zagrljaj


Видиш,на Леонарда и Витрувија сам скроз заборавио. Ziveli
И одмах се прича враћа на Аристотела:"Лепо је оно,што је складно"
А има још један ,који је живот посветио тражењу идеалних људских пропорција.
Микеланђело Буонароти!Сириус га помену,на неку страницу уназад.

Он се ушуњавао ноћу у градску мртвачницу и кришом сецирао лешеве,да би боље проникао у анатомију људског тела,не би ли своје статуе могао извајати што реалније.
Постоје предања да је извајао толико савршен кип, да се у њега заљубио и створио илузију да ће кип проговорити!
И наравно ,да не изоставим статуту „Давида“,његово највеће дело,које је настало безмало две хиљаде година касније,од Аристотела и његових речи.Било је уметника и мислилаца и пре Аристотела и после Микеланђела.Колико дуго траје потрага за најлепшим,најсавршенијим...И ми даље трагамо Zagrljajoffline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1507

Citat:Колико дуго траје потрага за најлепшим,најсавршенијим...И ми даље трагамо..

Pa jeste al isto tako ni ne cenimo istu tu lepotu u širem smislu naročito ona koja nam je na dohvat ruke, i čula kao priroda koja je večna inspiracija.

Zatim tu se pojavljuju i neki novi standardi i definicije lepote u novije vreme, takođe..

Ako ne daj Bože ovo sadašnje čovečanstvo uništi sebe neki budući arheolozi, antropolozi i ostali naučnici, će da se krste, koliko smo protraćili život na planeti..

Neko vidi lepotu u hiperrealizmu, neko u kubizmu, ekspresionizmu, apstraktnoj umenosti....

Frida Kalo, slikarka, o kojoj bi mogla da postoji posebna tema, recimo, njena lepota je u kompleksnosti njene ličnosti, sve zajedno sa nausnicama koje nije depilirala i obrvama izraženijim nego u Jovanke Broz.

Ružna Beti, lik iz serija koja je osim što je pametnica i lepotica koja se krije iza velikih naočara, fiksne proteze, retro garderobe i neuredne frizure...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1249
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::

Zatim tu se pojavljuju i neki novi standardi i definicije lepote u novije vreme, takođe..https://www.rts.rs/page/rts/ci/%D0%95%D0%B2%D1%80%.....rije-.html Mr. Green

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1507

Postoji i trodimenzionalno oslikavanje lica i tela, koje deluje kao optička varka i prilično uvrnuto nekima i zbunjujuće, razne instalaciije, performansi itd...


Citat:Postoji vanvremenska lepota i ona koja odražava duh vremena. Vanvremenski atributi lepote u vezi su sa plodnošću, na nivou su instinkta, to je potencijal koji garantuje nastavak vrste.
Efemerni su oni atributi lepote koje prati moda, specifičnost nekog podneblja ili etnološki i folklorni momenti.

Lepota je vrh pojedinačnog antropološkog lanca, idealno stesano i sklesano telo u harmoniji s dušom kao plod višegeneracijskog, najčešće nesvesnog odabira. I potpuno su u pravu osobe koje se bave izborom lepote kada organizuju regionalne, nacionalne, ali i esnafske izbore, jer je univerzalna lepota veoma retka. Kada čovek kojemu većina psihijatara skida kapu kaže da će „lepota spasiti svet” kako se s tim ne složiti.
U svom bezrezervnom poverenju u takav autoritet neki su se ipak zapitali zašto Dostojevski nije precizirao kada će se to dogoditi.

Tokom istorije civilizacije ostali su tragovi ovekovečenja lepote, ali smo svedoci da su ih neka druga vremena i pokolenja znala u potpunosti odbaciti.
Jedino što ostaje kao konstanta, kad je lepota u pitanju, jeste zakonomernost harmonije, određenog sklada kojim se izražava lepota.
Da li je bezbroj parnih oblina na suncu Kopakabane poremetilo Nostradamusovo proročanstvo:„Mille non piu mille”, što znači da je trebalo da se smak sveta dogodi dvehiljadite godine, koja je već za nama?!


Mentalni sklop dobrog čoveka ostavlja otisak na njegovom licu. To je izraz anđeoske plemenitosti, smirenosti, spokoja, neuništive blagosti, smernog pogleda a sve su to ujedno i atributi kojima opisujemo lepotu. Ne može lepota imati uske veštičje usne, pogled kopca, napetost agresivne budale.

Iako živimo u vremenu kad filmske uloge dobijaju „ružni, prljavi, zli”, još je veća potražnja za lepoticama makar kao nadkompenzacija ružnim režiserima. Vanserijske lepotice naše ulice, grada, naroda, služe kao opšta identifikacija prosečnima.
Kako da šapnemo Dostojevskom da imamo aristokratsku lepotu kneginje Jelisavete, zrelu primadone Jadranke Jovanović, mladenačku Ane Ivanović, dolazeću Tee Bulović. Zar nije dosta za spas male Srbijice?

Deo svetlosti sa oreola slave lepih, koja ih obasjava, i mi želimo podeliti, zato toliko žudimo za njihovom blizinom.

Sreća po čovečanstvo što su ukusi različiti i što na koncu svako nađe onaj tip lepote koji smatra sebi prikladnim. Inače bi Homer bio stvarno uvek u pravu kad je rekao da se svi ratovi vode zbog žena.

Kako samo traženje lepote, a pogotovo njeno kreiranje, proizvodi u čoveku uzvišena osećanja, to običnim smrtnicima ostaje da lepotu traže u najrazličitijim oblicima života i ljudske delatnosti. Kao i sreća, to nam u određenom vremenu pruža osećaj punoće, smisla življenja, orgastičkog zadovoljstva.

Ružnoća, destrukcija, izvitopereni oblici prirode, koji preživljavaju zahvaljujući tehnološkom napretku čovečanstva, ratovi, etnička čišćenja u ime vere, nacije ili sopstvene slabosti, ponekad se čine kao preovlađujući oblik ponašanja koji čovečanstvo gura u ambis nestanka.

Da li nas je vizionarski hteo podučiti Fjodor Mihajlovič /speomenuto na prethodnim stranama/kad nam je poručio da će lepota spasiti svet? Da li nam je rekao da se aktivno uključimo u stvaranje, odbranu i zaštitu lepote, a mi lezilebovići i lenštine okrivljujemo ga što nam na tacni nije izneo i kad će to lepota spasiti svet.

http://www.politika.rs/sr/clanak/96275/Dobrota-u-lepoti

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1249
 • Gde živiš: Karlmarksland

Citat:
Lepota je vrh pojedinačnog antropološkog lanca, idealno stesano i sklesano telo u harmoniji s dušom ...
Jedino što ostaje kao konstanta, kad je lepota u pitanju, jeste zakonomernost harmonije, određenog sklada kojim se izražava lepota.[/b]

Склад,закономерност,пропорција,оптималност су речи ,које константо прате образац лепоте.

Citat:
Mentalni sklop dobrog čoveka ostavlja otisak na njegovom licu. To je izraz anđeoske plemenitosti, smirenosti, spokoja, neuništive blagosti, smernog pogleda a sve su to ujedno i atributi kojima opisujemo lepotu. Ne može lepota imati uske veštičje usne, pogled kopca, napetost agresivne budale.


Ми који смо,на нашим просторима,кроз све оно прошли задњих 30 година,не падамо тако лако на анђеоска лица и слаткоречивост."Дела браћо,дела,а не облине и мишићава тела"

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1507

Citat:konstanta, kad je lepota u pitanju, jeste zakonomernost harmonije, određenog sklada kojim se izražava lepota.

Za razliku od onog Marfijevog sa počekta tema to može da prihvati kao axiom harmonija sklad, sa dušom - kao trojstvo, lepota i dobrota, ...

Zajedničko za temu iz kulture i ovu o lepoti, su uvođenje tih nekih novih standarda...

A spaja ih i nedostatak lepe reči, lepog izražavanja, lepog ponašanja...

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2247
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Napisano: 20 Dec 2020 20:19

natrix ::Frida Kalo, slikarka, o kojoj bi mogla da postoji posebna tema, recimo, njena lepota je u kompleksnosti njene ličnosti, sve zajedno sa nausnicama koje nije depilirala i obrvama izraženijim nego u Jovanke Broz.

Ona je bila ekscentrik svog vremena, a bila bi i u ovo vreme....Upravo je to činilo drugačijom, ali i posebnom...što opet daje neku draž....
Neuobičajeno uvek ima posebnu lepotu...Neobični ljiudi umeju da budu posebno privlačni....

Dopuna: 20 Dec 2020 20:31

natrix ::Mentalni sklop dobrog čoveka ostavlja otisak na njegovom licu. To je izraz anđeoske plemenitosti, smirenosti, spokoja, neuništive blagosti, smernog pogleda a sve su to ujedno i atributi kojima opisujemo lepotu.
Opisala si monahinju....Laughing
Ovo teško da ima u reali sada.
Ja sam recimo super. Nasmejana, vedra, pozitivna, dok se ne pretera....a onda se transformišem u ''tornado'', mislim u ljutnji i u stanju sam da oduvam sve pred sobom. Laughing Mislim da je u današnje stresno vreme teško ostati blag.
Takođe, mislim da se lepo kao pojam polako gubi, pogotovo kada je u pitanju fizička lepota. (izvinjavam se ali nisam pročitala sve postove iznad, pa ne znam da li se ponavljam)...ali sada kada je fizička lepota u pitanju, lepota je izgubila značaj i sve je podređeno sexualnošću. U toj nekoj ''sexualnoj revoluciji'', gde sve što je veće, masnije, napućenije je ''prelepo'', a ono što je zaisto lepo i graciozno je....bezveze...U tom pravcu se vaspitavaju mlađe generacije, zato nam devojke sve izgledaju isto...Šminkaju se identično i maksimalno se potencira na ''atributima''. Nekada je lepota bila i u ''nepristupačnosti'', pa su se momci ''lomili'' oko devojke dok je ne osvoje, sada je skoro sve dostupno i na ''izvolite''....Druga vremena....

Citat:Ne može lepota imati uske veštičje usne, pogled kopca, napetost agresivne budale.

Može. U muškom svetu, ona je ''ribetina'' (naravno ona te uske usne vešto dopuni ružom Laughing ). Muškarci vole ''kučke''...Laughing

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17378
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Sagacity

Citat:Muškarci vole ''kučke''...Laughing[/

Хм....не бих се кладио. Ја преферирам даме. Могу да буду обучене и у закрпљен џак, ако имају манире и ''оно'' у себи, онда је изглед стварно релативан. Сети се само Хелен Мирен...Једне године је проглашена (ако сам тачно запамтио) за најшармантнију Енглескињу (а отац јој Рус...Wink ) А није баш пример давинчијевске лепоте.

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2247
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Sirius ::SagacityCitat:Muškarci vole ''kučke''...Laughing[/
Хм....не бих се кладио. Ја преферирам даме. Могу да буду обучене и у закрпљен џак, ако имају манире и ''оно'' у себи, онда је изглед стварно релативан. Сети се само Хелен Мирен...Једне године је проглашена (ако сам тачно запамтио) за најшармантнију Енглескињу (а отац јој Рус...Wink ) А није баш пример давинчијевске лепоте.

Naravno, još uvek ima onih koji preferiraju dame, ali ....nažalost, brojniji su oni koji preferiraju ''kučke''....Isto tako, još uvek ima onih žena koje cene muški karakter, šarm, kulturu, ali i dalje prednjači broj koji zanima materijalna strana muškarca....Nije neka bogznakakva istina, ali je tako....
Pa se opet vratimo na ovu ''sexualnu industriju'' i pojave kojekakvih silikonskih dama, neukusne šminke i outfita...One ne bi postojale, da nemaju svoju publiku. To je sve zbog publike, koja reaguje nagonski...
Malo ošto, ali tema je na filozofiji...Laughing

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 524 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 5 sakrivenih i 499 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: BSD2, dragan638, Hektor, Krusarac, Lovac123, Mercury, MiGac, nenad81, nobutado, olujnik, piton, pjaka2001, Profica, ruseskij, sokars, theNedjeljko, tomigun, vlvl, x9, zdrebac