Autorsko pravo i krađa slika na internetu...

1

Autorsko pravo i krađa slika na internetu...

offline
 • Pridružio: 17 Nov 2014
 • Poruke: 26

Neka mi neko razjasni ono što meni nije jasno.
Na jednom drugom forumu sam postavio nekoliko svojih slika. U istoj temi primećujem da, uglavnom moderatori i supermoderator, neumorno postavljaju gomilu slika bez ikakvog teksta. Kad sam pogledao druge teme, tamo to isto čine, tako da su "nabili" po nekoliko hiljada postova! Izgleda da se međusobno takmiče ko će ih više imati.
Ne pronalazim njihove smislene postove, sa njihovim slikama i komentarima, samo copy-paste! Kad sam bolje pogledao, sve te slike su skidane sa internet prostranstva, bez navođenja url-a, verovatno i bez znanja i odobrenja vlasnika.
Pronašao sam i nekoliko mojih UKRADENIH slika sa bloga i Flickr-a. Kad sam pitao medoretatora zašto to rade, zašto ne postavljaju svoje slike i da to nije u redu, odgovor je bio:"Ako je tvoja slika, evo izbrisaćemo je". I naravno izbrisali su je, ma da ta konkretna slika nije bila moja!
Gledam ovde i mislim da ova advokatica nije bila luda kad je pisala ovo:
blog.aks.org.rs/fotografija-kao-autorsko-delo/
mycity.rs/Fotografija/Pravilo-oko-postavljanja-fotografija.html
Posle ovoga supermoderator mi briše delove postova ili cele i prosto radi šta hoće- žena je u pitanju. Pisao sam Adminu i pitao ga da li je to u redu što se tako radi na njegovom Forumu, da se masovno kradu tuđe slike i postavljaju tu, on ćuti i neće da mi odgovori. Možda mu je ova moderatorka žena, pa je brani!
Već sam poslao nekoliko imejla vlasnicima kradenih slika, pa je jedna dama iz Nemačke poludela kad je videla koliko joj je slika konja ukradeno sa bloga. Rekla je da će odmah preduzeti mere da se slike brišu, ako ne tužba. Ako se ispostavi da sam ja u pravu, onda ću angažovati veliku ekipu volontera, da se pošalju hiljade i hiljade imejlova vlasnicima slika, pa da vidimo onda kako će izgledati taj očerupan Forum. Neću dozvoliti da ovo prođe tek tako nekažnjeno, jer ova supermoderatorka je pre svega bezobrazna i arogantna.
Objasnite ovu tematiku, ko hoće i pouzdano zna šta je pravilno, ispravno i po zakonu. Vaše komentare, ako ih bude bilo, potkrepite konkretnim linkom, da ne bude lutanja i nagađanja.
A što se tiče imena tog Foruma, ako neko insistira kazaću ga, zašto da ne.
Izvinjavam se zbog dužine posta, ali nisam mogao da napišem kraće.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10904

Pazi ovako. Slažem se da je to vaše, autorsko delo i da možda želite od toga i da zaradite. Ali, ako se nekom dopada vaša fotografija i želi da svoje oduševljenje podeli sa svojim drugarima na forumu tako što će okačiti fotografiju na forum ili svoj fejsbuk, on će to učiniti. Svest o autorskim pravima na Balkanu je nerazvijena, s toga tako Balkan treba i tretirati. Mnogi i ne znaju da fotografije podležu autorskim pravima te ista nesvesno krše. Mnogi forumi, s druge strane, zahtevaju upload fotografija iz postova direktno na server foruma jer se suviše često dešava da se koristi neki servis koji vremenom prestaje da postoji te i postovi ili čitave teme na forumu gube smisao. Svakako, ako ti možeš da dokažeš da je ta i ta fotografija tvoja i ne želiš da bude na nekom forumu gde si je uočio, to trebaš reći urednicima i ista fotografija treba biti obrisana. Ali, opet kažem, moraš na umu imati da kršenje autorskih prava, bar kada su fotografije u pitanju, najčešće nije namerno, već iz želje da se nešto lepo podeli s dragim ljudima smešak

Tako da, umesto potezanja tužbi, možda ne bi bilo loše naći neki način, neki servis, koji bi onemogućio 'krađu' tvojih fotografija sa interneta smešak

p.s. Nemoj misliti da pravdam forum ili urednike tog foruma, naprotiv smešakoffline
 • Pridružio: 17 Nov 2014
 • Poruke: 26

"mpman"
...p.s. Nemoj misliti da pravdam forum ili urednike tog foruma, naprotiv...

Skoro 50.000 čisto amaterskih fotografija sam postavio na internet prostranstvu. Po meni te fotografije nemaju neku umetničku ili bilo kakvu drugu vrednost, niti pak pretendujem da ih imaju, osim informativne. To su slike pravljene običnim fotoaparatom, uglavnom flora i fauna. Gde god je moglo, na raznim sajtovima, forumima i sl., naglasio sam da nemam ništa protiv ako neko hoće da ih kopira i postavlja tamo negde gde on hoće, samo bez izmena i uz navođenje linka, odnosno izvora slika.
I pored ove jasne moje želje, gomilu njih pronalazim tu i tamo, pa i na tom forumu o kome je ovde reč. Da je supermoderatorka sa mnom konverzirala na razuman način, prećutao bih. Ali njenu bezobrazluk me je iritirao, tako da ću je naterati prvo da kupi fotoaparat, da kupi konje, da ih slika i onda postavlja koliko god hoće SVOJE slike, a ne da se kiti tuđim perjem.
Hvala ti što si komentarisao, ovo za Balkan je zanimljivo, ali na žalost istinito!
Voleo bih još neko da kaže svoje iskustvo u vezi ovoga i kako ga je praktično rešio. Kako je naterao lopove da ne kradu slike!

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10904

Moguće je da niko i ne vidi tvoja upozorenja. Zašto? Google indeksira slike sa svih sajtova. I, sada, recimo, ja ukucam u Google ili DuckDuckGo.com u mom slučaju ,,Konji" i dobijem ovo:Klik za veću, desni klik, 'save as', odradim upload na forum i nit' ja znam odakle je ta fotka (nit' me , je l' te, interesuje), niti ko ju je uslikao smešak
Tako dobiješ problem koji imaš smešak

Razumem tvoju frustraciju. I mi smo, kao forum imali problem krađe članaka. Tip uzme, sve prekopira na svoj sajt i kaže da je članak njegov. Koliko se sećam, ne postoji drugi način do da ideš od sajta do sajta i šalješ poruke tipa 'ovo je moja fotka, sklanjaj sa sajta ili navedi izvor' ili da udariš tužbu, što je, rekao bih, dugotrajniji i uzaludniji posao koji košta.

U tvom slučaju je možda najlakše da na fotografiju nalepiš: ,,Fotografisao taj-i-taj, postavio tu-i-tu". Pa, onaj koji uzme sliku, a skine taj natpis, njemu lepiš tužbu smešak

offline
 • Pridružio: 17 Nov 2014
 • Poruke: 26

Није фрустрација у питању, него инат! Терамо инат, па ком опанци, ком обојци! Конкретно, човек је тамо отворио тему о коњима. Поставио слике свог коња, написао подужи занимљив текст о свом љубимцу. Дошао је још неки пост на ту тему са личним фотографијама. И онда супермодераторка, као и у свим другим темама, се пришљамчи. Узима слике са интернета и рафално их качи, по неколико једна за другом. Ни реч да каже шта хоће са тим сликама, одакле су и т.д. Онда се придруже модераторке, па и оне постају лоповке..ха..ха... само да их буде што више!
Да ли их Админ тера на то, да би се форум похвалио како је најбољи и ето има милионе, милионе постова? А ти постови не вреде за лулу дуван, гола вода, обична крађа, то је јасно.
Знају они сви за ауторска права, али се праве на луди. Епа код мене неће проћи. Ослободићу екипу од другим обавеза и послати, како сам већ горе рекао, хиљаде умејлова власницима крадених слика. Нећу одустати ни од тужби.
Писао сам Админу али тај се прави, како негде кажу, на умрелу лисицу! Ћути!

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Naš kolega mpman vrlo lepo je opisao kako stoje stvari sa preuzimanjem tuđih slika sa interneta i kačenjem na neki forum/blog/fejsbuk. Za sada jedino razumno što možeš da uradiš je da zaštitiš slike nekim tekstom koji će jasno naznačiti da su slike tvoje. Sve drugo je neisplativo jer ne verujem da možeš da angažuješ advokate za džabe da bi oni pisali tužbe protiv nekog u Jermeniji ili Španiji, Srbiji ili Makedoniji, u očekivanju da tebi neko isplati materijalnu otštetu. Otštetu za šta? Možeš li dokazati da si pretrpeo materijalnu štetu jer je neko "ukrao" tvoju sliku? Ne? Takođe, ni ideja "onda ću angažovati veliku ekipu volontera, da se pošalju hiljade i hiljade imejlova vlasnicima slika" nije baš realna. Nema hiljade i hiljade volontera koji će se boriti za ono što tebi smeta, ma kako ti bio u pravu. Nema ih toliko ni za mnogo ozbiljnije akcije i veće društvene probleme.

Nego, i pored svega što si naveo, meni se čini da su ovde najmanje važne tvoje slike i krađa istih. Ti zapravo imaš problem sa uredništvom tog foruma i sa komunikacijom između njih i tebe, i sada je, kako i sam kažeš, proradio inat. Dakle, nema smisla diskutovati ni o autorskim pravima, ni o tehnikama zaštite svoje intelektualne movine, ni o pravdi ni o umetničkim slobodama. Sukob je nastao na nekom drugom forumu, tamo ga i rešavaj.

offline
 • Pridružio: 17 Nov 2014
 • Poruke: 26

"SlobaBgd"
...Sukob je nastao na nekom drugom forumu, tamo ga i rešavaj...
Ја овде нисам покренуо ову тему да бих решавао тај сукоб који постоји на другом форуму. Хтео сам само да видим шта људи мисле о тој крађи фотографија на интернету, њихова искуства и како су то решили.
Искрено речено, ја овде на овај Форум долазим с времена на време, тако да не знам каква је пракса на њему, код разних тема, да ли тога има и овде као тамо. Не знам да ли је и овде таква пракса упркос овом линку, навео сам га већ једном горе:
mycity.rs/Fotografija/Pravilo-oko-postavljanja-fotografija.html
Овде нећу ни проверавати да евентуално и овде небих дошао у сукоб са супермодератором! А сукоб тамо је настао онда, кад сам поставио питање зашто краду слике и постављају их без сагласности аутора, без мог знања. Зашто су ми украли педесетак слика са блога где доле јасно на енглеском и српском језику пише под којим условом могу да се узимају.
Није тачно, како ти кажеш да овде слике нису важне, већ ја имам проблем са уредништвом! Како да нису важне слике? Па због њих, због њихових крађа је и настао проблем и наравно тамо ћу га решавати, не овде. Излишно је да ме ти шаљеш тамо!
Мирише ми као да имаш намеру да штитиш колеге са тог Форума. Можеш да закључиш ову тему а ја ћу наставити следећи овај линк:
blog.aks.org.rs/fotografija-kao-autorsko-delo/

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10904

Sloba je želeo reći da mi ni na koji način ne možemo da utičemo na stav uredništva nekog trećeg foruma. A, predlog za zaštitu svojih fotografija si dobio, isti dva puta, ali ga ignorišeš.

offline
 • Pridružio: 17 Nov 2014
 • Poruke: 26

mpman ::Sloba je želeo reći da mi ni na koji način ne možemo da utičemo na stav uredništva nekog trećeg foruma. A, predlog za zaštitu svojih fotografija si dobio, isti dva puta, ali ga ignorišeš.
Где сам ја то тражио од вас да утичете на став неког трећег форума?
Зашто се овде води кореспонденција између мене и вас из администрације овог Форума? Ја то нисам желео.
Зашто се не укљнучи неки обичан корисник, па да своје мишљење о овој озбиљној теми?
Ваше предлоге за заштиту ауторскох права зна сваки корисник интернета, зна да је узимање туђих слика крађа, па и поред тога краду. Није тачно да не могу бити ухваћени кажњени. Тврдим вам, неко ће дебело искукату за сооје недозвољене поступке.
И на крају, нека вам овај мој пост буде потсетник да реагујете на овом Форуму, ако држите до њега, да се овакве ствари не дешавају.
Још једном: онај ко је компетентан нека закључи ову тему, јер ја се више нећу овде јављати, док не чујем мишљење неког обично корисника.
blog.aks.org.rs/fotografija-kao-autorsko-delo/

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Citat:Зашто се овде води кореспонденција између мене и вас из администрације овог Форума? Ја то нисам желео.
Ja i na ovoj i na većini drugih tema nastupam kao član, dakle u istom svojstvu kao i ti ili bilo ko drugi. Ni u jednom trenutku se nisam pozvao na članstvo u uredničkom timu, već komentarišem u svoje ime, baš kao običan korisnik. Svako treba i može da iznese svoje mišljenje, i ni ti ni ja ne treba da filtriramo ko je ko i čije poruke želimo da čitamo a čije ne.

No vratimo se na problem. Kao što si već pročitao na članku koji navodiš, za kršenje autorskih prava odgovoran je onaj ko ih krši, dakle član foruma koji u svojoj poruci postavlja sporne slike. Ni jedan forum niti može niti treba da proverava da li je prekršen zakon, već da reaguje po prijavi nekog člana koji je zainteresovan za konkretnu krađu slika. Dakle, ne mogu JA da prijavim da su TEBI ukrali sliku. Mogu tebi da javim, pa ako hoćeš - prijavi, a ako nećeš - nemoj. Forum će prijavljenu sliku obrisati ako postoji dokaz da je slika ukradena. To je sve što je u nadležnosti foruma.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 469 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 2 sakrivenih i 459 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: acivi025, darios, DPera, Fog of War, Metanoja, Miškić, nuke92, šumar bk2