Microsoft: Windows 10 je završen!

7

Microsoft: Windows 10 je završen!

offline
 • SNooPy
 • informatika
 • Pridružio: 20 Apr 2009
 • Poruke: 310
 • Gde živiš: u fantaziji :)

Ne znam gde da otvorim temu, ali da vas pitam. Ne mogu da instaliram Windows 10 preko update. Stigne do kraja, ali naprasno prekine download. Isla sam i ono brisanje sadržaja sa foldera, da ponovo pokrenem download, pa i preko CMD kucane wuauclt.exe /updatenow, ali neće nikako. Da li je neko imao problema i kako ga je rešio?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Miroljub Čeperković
 • mašinska
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 2166
 • Gde živiš: Vrnjačka Banja

ScreenSaver ::Ne znam gde da otvorim temu, ali da vas pitam. Ne mogu da instaliram Windows 10 preko update. Stigne do kraja, ali naprasno prekine download. Isla sam i ono brisanje sadržaja sa foldera, da ponovo pokrenem download, pa i preko CMD kucane wuauclt.exe /updatenow, ali neće nikako. Da li je neko imao problema i kako ga je rešio?
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-10-3_40.htmloffline
 • Pridružio: 02 Avg 2004
 • Poruke: 1694
 • Gde živiš: Kraljevo

Dva interesantna clanka u vezi Windows 10, ja sam ih samo copy/paste, kao i linkovi ka izvoru.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ЛИНУКС – пре него што вам „Мајкрософт“ блокира рачунар


Линукс никада није имао веће шансе да победи виндоуз.

Сада је главна ствар приватност, не безбедност.

„Виндоуз 10″ изађе, сви причају о њему. За промену, „Мајкрософт“ је направио добар производ, најновија верзија оперативног система му је боља од претходних издања. Што је добро.

Али није добро што „Виндоуз 10″ прикупља огромне количине података о нашем рачунару и нама као корисницима, иако већина медија сматра да је то у реду и да је оперативни систем напросто еволуирао. Не бива, бар не из моје перспективе, сад имам још један разлог да пређем на линукс.

Новинари су углавном попустљиви према „Виндоузу 10″. Најблаже речено. Јесте, кажу, „десетка“ прикупља податке, али то чине и други – и онда упиру прстом на „Фејсбук“ и „Гугл“. Али то што други раде исто не значи да је ствар у реду. Занимљиво је како смо за само неколико година од забринутости због дељења наших података дошли до „еволуције“.

Из „Виндоуза 10″ се шаље толико ствари да треба поприлично времена све то спречити. Ничега лошег нема у томе што „Мајкрософт“ прикупља податке. Компанија признаје да то ради, и прилично је љубазна и предусретљива. Најзад, избор је на кориснику, па ако жели да буде део већег виндоузовог екосистема, којем треба маса података да би функционисао, онда ОК.

„Кортана“ као пример

Што следи је само цитат са „Мајкрософтовог“ сајта. Није никаква интерпретација, просто цитат. Не осуђујем, само наводим шта се ради. Ако хоћете да сазнате више, посетите „Cortana, Search, and Privacy: FAQ“. Дакле:

„Када употребљавате „Кортану“, „Мајкрософт“ прикупља и користи информације, укључујући информације о локацији уређаја, историји локације, контактима (људима), уносима гласом, историји претраживања, детаље из календара, садржај и историју комуникације из порука и апликација, као и друге информације о вашем уређају. „Кортана“ из „Мајкрософтовог“ „Еџа“ прикупља и користи вашу историју прегледања.“

Линукс као пример

Имам само два проблема, а ниједан од њих није са „Виндоузом 10″. Први је са медијима који се праве да је сво то прикупљање података, иако правно обавезујуће, најприроднија ствар на свету. Ајде, молим вас, престаните с том причом да је све ОК и да сви то раде. Линукс не ради такве ствари, не треба му.

Други проблем који имам је са линукс заједницом, која није конзистентна у критикама. Да парафразирам Џокера, „Мајкрософт“ прикупља сваки бит података из „Виндоуза 10″, а оно сви мртви ‘ладни. У бунту неке упите за претрагу шаље „Амазону“- сви полудели.

Линукс као алтернатива

Линуксаши се по интернету вајкају да је љубимче пропустило добру прилику да заблиста када је „Виндоуз 8″ чабрирао. Е, а ја кажем да линукс никада није имао веће шансе за успех него сада. Линукс пружа највећу заштиту приватности и никада неће прикупљати податке о нама или нашем рачунару. Линукс оперативним системима никада неће требати наши подаци да би радили боље. Линукс већ сада скоро све боље ради од других.

Линија разграничења је јасна. „Мајкрософт“ се код функционалности виндоуза определио за веће коришћење онлајн компоненти, линукс иде ка већој приватности. Када тој једначини додате фактор безбедности, одговор је само један.

Original izvor: http://news.softpedia.com/news/linux-never-had-a-b.....9206.shtml
„Мајкрософт“ ће њушкати и кад их открије блокирати пиратске копије игара и „неовлашћени“ хардвер


„Мајкрософт“ је променио услове свог Уговора о лиценцирању са крајњим корисником (EULA)) за „Виндоуз 10″, тако да му се дозвољава да њушка и онемогућава незаконито набављен софтвер и – хардвер.

Што значи да ће „Мајкрософт“, ако имате пиратске игрице или сте скрпили оно што компанија описује као „неовлашћене хардверске периферне уређаје“, моћи да вам блокира употребу рачунара са „Виндоуз 10″ оперативним системом.

Као што добро приметише на PC Authority , нова клаузула 7б за Европу, насловљена „Надоградња сервиса или софтвера, и промене услова“, гласи:

„Понекад морате ажурирати софтвер да би сте могли да користите услугу. Ми ћемо моћи да аутоматски проверавамо верзију софтвера и ажурирамо софтвер или променимо конфигурације, што укључује и оне промене које ће вас спречити у приступу услугама и игрању кривотворених игара, или у коришћењу неовлашћених хардверских периферних уређаја. Од вас се такође може тражити да ажурирате софтвер да би сте могли да наставите са коришћењем услуге.“

ОК, ово је антипиратска мера која се многима неће допасти – ако ни због чега другог оно због њушкања – али немате се чега бојати ако сте поштен и исправан човек, је л’ тако? Па, не баш, јер она формулација „неовлашћени хардвер“ је крајње и забрињавајуће мутна.

Шта тачно значи „неовлашћени“ део хардвера и како „Мајкрософт“ утврђује да је на црној листи? Па још ако је та периферија, за коју они у Редмонду одлуче да је „но-но“, скупа, онда… Биће кукњаве по интернету корисника „Виндоуза 10″.

Али, можда „Мајкрософт“ само показује ко је газда. То што су у ЕУЛА-и не мора обавезно да значи да ће се одредбе и спроводити (сада).

Какогод, овај потез је забрињавајући јер води још већем надзору корисника виндоуза.


Original izvor: http://www.t3.com/news/windows-10-will-sniff-out-a.....d-hardware


Izvor gde je clanak objavljen i preveden: http://srbin.info/2015/08/15/vreme-je-za-linuks-pr.....a-racunar/

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2004
 • Poruke: 1694
 • Gde živiš: Kraljevo

КОЛИКО ЋЕ „ВИНДОУЗ 10″ коштати у ово доба идуће године?Милиони људи су своје рачунаре ажурирали на „Виндоуз 10″, али колико их је размислило колико ће за њега морати да плати касније?

Милиони потрошача су ажурирали своје рачунаре, лаптопове и таблете на „Виндоуз 10″. „Мајкрософт“ је корисницима нудио „бесплатно“ ажурирање за „Виндоуз 7″ и „Виндоуз 8″ годину дана, и понуди су се одазвале масе.

Питам се колики је део тог потрошачког тела размислио колико ће нам „Мајкрософт“ за годину дана тражити да платимо за привилегију што користимо „Виндоуз 10″.
Нема бесплатног ручка

Не кажем да је надоградња на „Виндоуз 10″ лоша идеја. У ствари, мислим да је добра, да сви треба да искористе ажурирање док могу. Међутим, оно што хоћу да кажем је да не можете очекивати да ће вам „Виндоуз 10″ заувек остати бесплатан.

„Мајкрософт“ је профитно оријентисана компанија, и кад би поклонио милијарду примерака софтвера (циљ компаније је милијарда уређаја) не би се то баш свидело акционарима. У једном тренутку, од корисника ће бити затражено да плате претплату за „Виндоуз 10″. Што сви знамо, чак и ако нисмо размишљали о томе до сада.

Немам сазнања о „Мајкрософтовим“ плановима за наплаћивање „Виндоуза 10″, али мислим да се може очекивати нешто од следећег:

– Бесплатан ОС уз наплаћивање додатних функција. По овом сценарију, корисници бесплатно добијају основни оперативни систем, али ће се тражити претплата за „складиште у облаку“ (cloud storage), е-пошту итд. Ово би била логистичка ноћна мора, тако да мислим да је најмање вероватна могућност.

– Бесплатан ОС уз претплату на „Офис 365″. За „Мајкрософт“ већ интересантније. Милијарда уређаја већ има „Офис 365″ и сви раде у „Мајкрософтовом“ екосистему – фантастично. За компанију. Овакав сценарио је врло могућ, и за пословне кориснике би био прихватљив, али нису сви корисници заинтересовани за „productivity“ апликације, па… (их треба „информисати“: Виртуелни „Офис 365” стиже у Србију : Дигитални свет : ПОЛИТИКА– прим. прев.

– Месечна претплата за све уређаје са „десетком“. Мајкрософт би могао да поједностави ствар и тражи малу месечну претплату за сваки уређај, рецимо 5$ по инсталацији. Укупно, лепа пара за „Мајкрософт“, Вол стрит би то умео да цени. Али не и они са неколико рачунарских уређаја.

– Месечна претплата за све уређаје. Мени ово изгледа реалније. Свако домаћинство би плаћало јединствену претплату за до пет уређаја. Накнада би могла бити слична оној коју „Мајкрософт“ наплаћује за „Офис 365″, што је око 60$ годишње.

Мислим да ће стварна ценовна структура бити нека комбинација горе наведеног, можда уз попусте за студенте и пензионере. Видим да „Мајкрософт“ жели да буде флексибилан у одређивању цена, док у исто време успоставља предвидљив прилив прихода. Биће интересантно видети шта ће на крају смислити.

Већина корисника ће преживети 60$ годишње за „Виндоуз 10″, под условом да из те трансакције добије стварну вредност. И ту ће „Мајксофт“ наићи на отпор и захтеве потрошача, јер људи неће хтети да плаћају претплату за статус кво. Тражиће иновације и нове функције.

Ако „Мајкрософт“ буде умео и могао да испоручује нове функције које људи заиста желе и користе, онда ће успешно наплаћивати номиналну накнаду за „Виндоуз 10″. У супротном, суочиће се са побуном.

Шта ће бити ако милијарду корисника „Виндоуза 10″ одлучи да неће да плаћа претплату? „Мајкрософту“ би боље било да има план Б, за сваки случај.

А шта ви мислите?

Да ли сте спремни да плаћате 5$ месечно (60$ годишње) за право да користите „Виндоуз 10″?


Original tekst na engleskom: http://www.techrepublic.com/article/how-much-will-.....next-year/

Izvor i prevod: http://srbin.info/2015/08/16/koliko-ce-vindouz-10-.....ce-godine/

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12956
 • Gde živiš: Z-moon

Ovaj tekst je čisto nagađanje, od prve do poslednje reči.

offline
 • fostes 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 14 Dec 2012
 • Poruke: 3

Win 7 je i dalje bolji od windows 10, barem meni, mnogo brze radi od 10ke

offline
 • PC,Satelitski serviser
 • Pridružio: 20 Okt 2010
 • Poruke: 1387
 • Gde živiš: Gde me vetar nosi...;)

fostes ::Win 7 je i dalje bolji od windows 10, barem meni, mnogo brze radi od 10ke
Ne znam kako si to uspeo tako brzo da ustanoviš i testiraš,pošto je Windows 10 sada u filnalnoj fazi i sada počinje da se koristi,ali dobro...Very Happy

offline
 • Aco  Male
 • Moderator foruma
 • Aleksandar
 • Pridružio: 12 Maj 2006
 • Poruke: 16823
 • Gde živiš: /home/aco

Microsoft može da pronađe i blokira piratske igre na Windows 10 računarima?

Microsoft je u Windows 10 uključio neke opcije koje mogu da limitiraju korisničku privatnost, među kojima je i mogućnost provere da li postoje piratske igre i njihovog blokiranja. Sajt WinBeta izveštava da Microsoftov End User License Agreement (EULA) navodi da Microsoft ima pravo da proverava sistem u potrazi za "falsifikovanim igrama, ili zbog korišćenja neautorizovanih hardverskih periferijalnih uređaja".

S obzirom da je opšte poznato da da na hiljade ljudi igra igre koje su preuzete ilegalno, ovo bi mogao biti problem za veliki broj korisnika. Teško je na osnovu EULA sporazuma otkriti šta Microsoft želi da spreči ili na šta da ukaže proveravanjem sistema na piratske igre. Microsoft nije istakao da li planira da vlastima prijavljuje posedovanje ilegalnog softvera.

U međuvremenu, bazirano na EULA tekstu i Microsoftovim akcijama u prošlosti, pretpostavlja se da Microsoft neće skenirati softver koji direktno ne ugrožava kompanijinu platformu. Microsoft će, na primer, skenirati softver i periferije koje direktno utiču na Xbox i Xbox Live. Međutim, s obzirom na to kakvi izrazi se koriste u EULA sporazumu, moguće je da Microsoft može da opravda i potragu za drugim nelegalnim softverom i periferijama na Windowsu 10.

http://www.benchmark.rs/vesti/microsoft_moze_da_pr.....rima-59262

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2008
 • Poruke: 4092
 • Gde živiš: Bg

Znači da se uskoro očekuje i provera ka piratskim programima/alatima!

Ovim potezima će i te kako "primorati" ljude da prelaze na Linux. Eto te igre su prvi razlog što korisnici beže od Linux-a i što nije veći broj istih u pitanju, sada Linux kao alternativa Winu ima još veći smisao.

offline
 • Aco  Male
 • Moderator foruma
 • Aleksandar
 • Pridružio: 12 Maj 2006
 • Poruke: 16823
 • Gde živiš: /home/aco

Microsoft će od sada objavljivati detalje samo o veoma važnim Windows 10 ažuriranjima

Microsoft je prošle nedlja objavio treće kumulativno ažuriranje za Windows 10. Međutim, na iznenađenje mnogih, dokumentacija koja je pratila ažuriranje (KB3081438) nije pružala nikakve informacije šta pomenuti apdejt sadrži, sem da "uključuje poboljšanja funkcionalnosti Windowsa 10".

Ovo je iznenadilo mnoge korisnike operativnog sistema, posebno ako se zna da je Microsoft objavio sadržaj prethodna dva kumulativna ažuriranja. Kompaiija je sada dala i objašnjenje koje se tiče politike change logova za Windows 10 zakrpe:

"Kao što smo to radili i u prošlosti, objavljujemo KB članke relevantne za većinu ažuriranja koje donosimo uz Windows servis. U zavisnosti od značaja ažuriranja i toga da li donosi bitne funkcije Windows korisnicima, možemo izabrati dodatnu promociju novih funkcija koje donosimo", izjavio je zvaničnik Microsofta u intervjuu za The Register.

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?361210

Kakva glupost Bebee Dol instaliraš update a za koji nemaš pojma šta je i šta menja. Baš me zanima kako će ovo da prođe.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 824 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 10 sakrivenih i 782 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, branko7, Crazzer, djboj, DJORDJE-NO-1, DonRumataEstorski, Dorcolac, Duško, Dzoni90, Georgius, goxin, ikan, Insan, kovac9mm, kovinacc, kybonacci, MarKhan, milimoj, Milos ZA, Oluj2.1, pavle_pzs, pein, peruni, Polemarchoi, sokars, Sonyboy, Toni, trutcina, vasa.93, vladancekicsrb, zajcev1