Notafilija - sakupljanje papirnog novca

Notafilija - sakupljanje papirnog novca

offline
 • Gama  Male
 • Zaslužni građanin
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 689
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Video sam da je numizmatika dobila svoju temu pa sam rešio da posvetimo pažnju i notafiliji Smile
Tekst koji sledi napisan je na osnovu literature koju sam uspeo da pročitam i pregeldam u prethodnih par dana.

Šta je notafilija?

Notafilija je pomoćna istorijska nauka koja se bavi proučavanjem papirnog, a u novije vreme i plastičnog novca. Termin notafilija nastao je od latinske reči nota (banknota) i philios (voleti). Takođe, pod pojmom „notafilija“ podrazumeva se i prikupljanja papirnog novca kao i druga papirna sredstva plaćanja.
Od Notafilija treba odvojiti numizmatiku koja se bavi sakupljanjem i proučavanjem kovanog novca. Do sredine sedamdesetih godina notafilija je bila deo numizmatike ali se potom izdvojila kao posebna disciplina.


Terminologija

Kao i svaka nauka, notafilija ima svoju terminologiju. Ovde ću opisati samo nekoliko, po meni, najosnovnijih termina, a tokom teme dodavaćemo nove.

avers – avers predstavlja prednja strana novčanice. Obično je to ona strana koju utvrdi izdavač da je prednja strana tj. lice.

revers – revers predstavlja zadnju stranu novčanice. Nekad možete sresti i termin poleđina ili naličje.

serijski broj – jedan od zaštitnih elemenata novčanice. Može da se sastoji samo iz brojeva ili kombinacijom slova i brojeva. Obično svaka novčanica nosi različite serijske brojeve. Slovne oznake najčešće predstavljaju oznaku serije mada to ne mora da bude striktno pravilo. Dešava se da novčanice imaju nultu seriju ili da uopšte nema serijskog broja.

zaštitni element – poseban deo novčanice koji je štiti od falsifikovanja. Zaštitni elementi su se menjali tokom vremena. Kako je tehnologija napredovala tako se menjala i zaštita. Nekada je to bio vodeni žig i zaštitna nit, a danas hologrami, istisnuti tekst (oseća se pod prstima), različite boje i sl.

preštampavanje – tekst ili grafički element koji je utisnut od strane drugog tela kojim se menja svojstvo novčanice. Ovo preštampavanje se obično koristi kod nostrifikacije, denominacije, poništavanje, obeležavanje uzoraka (specimeni) i dr.

specimeni – novčanice koje preko sebe imaju utisnut poseban tekst ili znak. Ove novčanice obično služe kako bi se stanovništvo (građani, bankari, službenici i dr) upoznalo sa novom novčanicom. Iako ova novčanica nema platežnu moć u kolekcionarstvu se dobro kotira.

zamenska novčanica – novčanice koje se koriste kao zamena za novčanice koje su izdvojene tokom procesa štampanja. Naime, ponekad dolazi do loše izrade novčanica (npr. loša zaštita, boja, sečenje i sl) koje se menjaju zamenskim novčanicama. Neispravne novčanice uništavaju se komisijski. Zamenske novčanice obično imaju slovne oznake Z, ZA, ZZ i sl.

hologram – zaštitni element novčanice. Posmatranjem iz različitih uglova hologram menja svoje boje i stvara drugačiji vizuelne efekte. U današnje vreme teško je falsifikovati hologram mada kako tehnologija napreduje tako i falsifikatori imaju tendencije da idu u korak s njom.

dimenzije – Ovo predstavlja jedan od glavnih elemenata novčanice. Ovo je pokazatelj da li je novčanica originalna i da li je naknadno trimovana.

trimovanje – proces koji je popularan među „notafilistima“ koji jure za profitom ili za nefer igrom. Zaobljenost jednog ugla degradira novčanicu za jedan nivo dole, a zaobljenost više dovodi novčanicu do par nivoa dole. Da bi to izbegli i prevarili neiskusne često se pribegava trimovanju tj. seckanju ivica kako bi se napravio ugao koji bi ukazivao da je novčanica bila van cirkulacije. (moje mišljenje: s obzirom da sam istoričar smatram da je uništavanje izvora zarad novca jedna od najgorih osobina čoveka).

katalog – posebna knjiga u kojoj su dati podaci o novčanicama za određeni vremenski period (slika, dimenzije, kvalitet, da li je raritet, opticaj, godina izdanja i sl.). Katalozi su organizovani prema kriterijumima autora. Katalog je bitan kako bi na licu mesta mogli da utvrdite koliko jedna novčanica vredi. Katalozi se izdaju stalno kako bi se pratio tok cena (ponuda i potražnja određuju cenu). Jedan od najpoznatijih kataloga je Albert Pick, Standard Catalog of World Paper Money


Očuvanost novčanice (eng. grading)

Prilikom procene novčanice gleda se njena fizička očuvanost. Postoji nekoliko vrsta rangiranja ali ovde ćemo napomenuti osnovnu:

UNC (Uncirculated) – pravi kvalitet, novčanica je savršeno očuvana i nije bila u opticaju. Nema nikakvih oštećenja, papir je čist, sve boje su 100% prisutne, uglovi oštri, novčanica nije presavijana.

aUNC ili AU (about uncirculated) – ove novčanice su u nivou UNC ali postoji jedan trag upotrebe, najčešće prilikom samog procesa izrade ili od papirne trakove kojom se pakuju novčanice. Može da ima jedno lagano presavijanje.

XF ili EF (Extremly fine) – Drugi nivo očuvanosti. Novčanica sa neznatnim oštećenjima npr. presavijena po sredini ili tri lagana presavijanja. Boja je na mestu, papir je čist i ravan, a uglovi su neznatno zaobljeni.

VF (Very fine) – vidljivi tragovi korišćenja, male tačke i nekoliko presavijanja. Novčanica ne sme imati tragove cepanja. Uglovi su malo zaobljeni, a papir je relativno čvrst. Ovaj stepen očuvanosti je najviše dostupan.

F (Fine) –očigledni tragovi korišćenja, uglovi zaobljeni ili mekši papir. Postoje tragovi cepanja usled korišćenja. Papir je prljav i mekan. Rubovi su zaobljeni. Ne sme nedostajati deo novčanice ili da ima rupa (dozvoljene su rupe veličine igle za šivenje).

VG (Very good) – nedostaju uglovi, zacepana na više mesta. Očigledni su tragovi korišćenja. Ima više presavijanja i delimično je iscepana. Papir je prljav i mek, a boje su blede. Uglovi su zaobljeni. Ne nedostaju delovi novčanice.

G (Good) –najniži stepen. Nedostaju manji delovi novčanice. Izuzetno prljava i mekana novčanica.

Ovo je generalno prihvaćeno ocenjivanje novčanica. Moguće je negde naići na znake plus i minus pored ovih slova koji dodatno uvećavaju ili smanjuju ocenu. Prilikom prodaje novčanice ukoliko niste sigurni najbolje je dati manju ocenu novčanice kako se ne bi krnjila vaša reputacija među notafilistima, a uvek se obradujemo kada kupujemo nešto manjeg kvaliteta, a dobijemo veći. Bar po meni, to je neko fer-plej pravilo kad sam kupovao stare knjige.

Tabela - utvrđivanje očuvanosti na malo detaljniji načinKriterijumi za skupljanje

Pre nego što se odlučite za notafiliju odlučite se za kriterijum skupljanja novčanica. Dešava se da početnici krenu da skupljaju sve na šta naiđu tako da kada se otvore albumi ono je pravo šarenilo – od Japana do Tadžikistana, od Grenlanda do Rta Dobre nade.

Skupljanje po tipu – najrasprostranjenije skupljanje. Skuplja se sve novčanice istog tipa (izgleda) bez obzira na datum izdavanja. Najčešće je skupljanje novčanica po tipu iz celog sveta dok je manje rašireno skupljanje novčanica jednog kontinenta ili vremenskog perioda. Prednost je to što se brže i lako skupi kolekcija.

Skupljanje po godinama – Skupljanje novčanica po različitim datumima koji se javljaju na njima. Uz ovo ide, najčešće, i skupljanje po različitim varijantama (npr. po potpisu). Ovo je najsveobuhvatniji način. Uglavnom se skupljaju novčanice jedne države.

Skupljanje po motivima – novčanice sa florom i faunom, ličnostima, spomenicima, događajima, grbovima, građevinama i sl.

Skupljanje po vrsti materijala – ovaj tip skupljanja kod novčanica napravljenih od plastike (polimera).

Skupljanje novčanice određene izdavačke ustanove – svaka ustanova izdavala je svoje novčanice koje se po dizajnu i kvalitetu razlikuju (npr. Banqe de France i American Bank Note Company). Naročito su popularne novčanice tzv. „francuske škole“ zbog dizajna.


Gde se čuvaju novčanice

Novčanice se čuvaju u albumima koji imaju posebne plastične listove sa „prozorima“ za novčanice. Ovi plastični omoti štite novčanicu od vlage i ostalih negativnih uticaja. Preporučuje se da se za svaku novu novčanicu (za visoki stepen očuvanosti) odredi novi „prozor“ jer ako se novčanica stavi u stari list onda može da dobije neke negativne osobine.


“Sanacija“ novčanica

Još jedan atribut koji poseduju ljudi zle ćudi. Čišćenje, pranje, peglanje, trimovanje i ostale kućne radinosti nad novčanicom nisu dozvoljene. Ono što je dozvoljeno je poravnavanje novčanica na način da može stati unutar albuma. Da li ćete okrenuti vertikalno ili horizontalno, avers na mesto reversa i sl. to nije problem. Sve ostalo nikako. Poželjno je pregledati novčanicu pre kupovine kako bi se ustanovilo da li je ona takva ili je „sanirana“ od strane druge strane.

LITERATURA:
George S. Cuhaj, Standard Catalog of World Paper Money, General Issues 1368-1960
George S. Cuhaj, Standard Catalog of World Paper Money Modern Issues, 1961 - Present
Philip Grierson, Numismatics
Zlatko Viščević, Kovanice i novčanice: Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije

PS: izvinjavam se na greškama u kucanju jer nisam stigao da lektorišem tekst.

Autor: GamaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12955
 • Gde živiš: Z-moon

Odličan tekst, da li u Srbiji postoji neko udruženje?offline
 • Gama  Male
 • Zaslužni građanin
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 689
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Ja znam da postoji Srpsko numizmatičko društvo (gde su objedinjeni i numizmatičari i notafilisti). Sajt ne postoji.
Pored toga postoje i brojna numizmatička društva (lokalnog karaktera) koja se bave sakupljanjem starog papirnog novca.

offline
 • Pridružio: 10 Nov 2012
 • Poruke: 32

Koje dobre knjige o novčanicama Srbije/Jugoslvavije bi ste preporučili?
Mislim na knjige gde pored slika novčanica ima i opis, datum puštanja u opticaj, datum povlačenja iz opticaja, broj izdatih primeraka...


Na novčanicama, negde pri dnu sam viđao na imena autora. Pored imena imaju i neke skraćenice "FEC" ili "SEC", šta one znače?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 746 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 3 sakrivenih i 697 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Rade, _Sale, A.R.Chafee.Jr., alkatraz080, Apok, Areal84, Brankoni, cvrle312, dac, darkangel, dekao, djordje92sm, Doca, doom83, dragonserbia, Duško, goxin, havoc995, HrcAk47, Insan, Jovan Nenad, krkalon, kuntalo, LjubisaR, mercedesamg, milimoj, Milos ZA, miodrag, misa2, Najax, nenad81, Oluj2.1, sakota79, stug, suton, Toni, trajkoni018, vathra, VJ, vlvl, vranjanac29, vrlenija, xJeremijAx, YU-UKI, zljubomir