Norveški radijatori ili ...

3

Norveški radijatori ili ...

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2008
 • Poruke: 1542
 • Gde živiš: Novi Sad

S obzirom da je odnos cene vise/nize tarife 4:1, termoakumulacionoj peci ne moze ni jedno grejno telo ni da se priblizi po ekonomicnosti.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • real 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 25 Nov 2004
 • Poruke: 2297
 • Gde živiš: Kragujevac

Ne bih se baš složio.

Prvo, da bi grejanje na struju bilo ekonomično, mora kuća/stan da bude dobro izolovan. To se jednostavno podrazumeva!

Ja sam koristio TA peć od 3.5 kW u sobi 4x4 m2. Stolarija je bila drvena i stara, i nije bilo izolacije. U vreme kad bi napolju bio malo veći minus, od grejanja od akumulirane toplote, nije bilo ništa. Jedina varijanta je bila da se sedi na peći i da ona ne izduvava ni jednom u toku dana. Ako bi se to desilo u toku vikenda, to bi bio užas. Ceo dan ladovina, u bukvalnom smislu te reči. Bilo je bolje radnim danima, zbog toga što niko ne bi otvarao vrata do 16h popodne, pa bi malo više toplote bilo sačuvano. Ali i u tom slučaju, do 21h, peć bi se dobro ispraznila i opet od grejanja ništa. Čak i kad bi spoljašnja temperatura bila veća (oko nule ili malo iznad), nikad nisam mogao da se šetam, ili sedim, u toj sobi samo u košulji.

Sad o potrošnji. TA peć od 3,5 kW, za npr. 7 sati punjenja (treba više ako je ciča zima, ili ako se više ohladila zbog izduvavanja), potroši 3,5x7=24,5 kW. Za mesec dana, to iznosi 24,5x30=735 kW u jeftinijoj tarifi.

Konvektor (npr. Eldi) od 2,4 kW, ako bi bio uključen 16 sati dnevno, spoljna temperatura 0C i izolacija zidova od 2 cm, za mesec dana bi prema podacima proizvođača potrošio 288 kW (9,6 kW dnevno), pri čemu bi temperatura u prostoriji bila oko 22 C (na toj temperaturi može da se sedi u košulji, džemper ili prsluk su suvišni). To je više nego duplo manje od TA peći (koliko sam ranije izračunao). Naravno, ovde je uglavnom reč o skupljoj tarifi električne energije.

Cene. Ako sa NT označim cenu električne energije u nižoj tarifi, onda cene potrošnje grejnih tela:

TA peć: 735 kWh x NT
Konvektor: 288 kWh x (NT x 4) = 1,57 x 735 kWh x NT

Odavde se vidi da je grejanje na TA peći isplativije ~60% (1,57) od grejanja sa konvektorom.

Međutim to nije kraj analize. Uzeo sam iz specifikacije proizvođača da je konvektor isključen 8 sati, a da 16 sati radi. U principu, on ne mora da bude isključen toliko dugo jer ima termostat kojim može da se našteluje da u toku noći i dok su ukućani na poslu, radi na mnogo nižoj temperaturi, čime bi znatno uštedeo na potrošnji. Dalje, za TA peći od 3,5 kW i veće, treba da bude obezbeđen trofazni priključak. Još gore, ako u stanu postoje 3 peći od 3,5 kW i troše kao što je u gornjem proračunu pokazano, sigurno će potrošnja jedne od njih biti u crvenoj zoni, računajući da je ukupna ostala potrošnja u domaćinstvu samo 150 kW, što je premalo. Sa druge strane, da bi se došlo na prag crvene zone, potrebno je da rade 4 konvektora prema prikazanoj potrošnji i pored toga ostaje 450 kW za ostale potrebe za domaćinstvo.

Zaključci:

1.
Ako se u domaćinstvu za grejanje koristi samo jedna TA peć, ona je ekonomičnija nego da se koristi samo jedan električni konvektor. Već dve TA peći, postaju neekonomične, jer se sa ostalom potrošnjom u kući, ulazi u crvenu zonu. Sa druge strane, potrebno je koristiti 5 električnih konvektora da bi se uz ostalu potrošnju u domaćinstvu ušlo u crvenu zonu.

2.
Proračun koji sam izveo važi za el. konvektor snage 2,4 kW, koji je dovoljan za prostoriju od 20 m2. Za manje prostorije, treba koristiti manje konvektore, snage od po 0,7, 1 ili 1,5 kW, čime se drastično smanjuje potrošnja.

3.
Dve TA peći ne mogu da zagreju 4 prostorije, dok 4 el. konvektora to mogu. Ovo napominjem zbog toga, što se velike uštede u potrošnji el. energije postižu ako je stan ravnomerno zagrejan, tj. ako nema hlađenja zagrejanog prostora zbog npr. otvaranja vrata i td.

Nisam analizirao Mermoterm ploče, koje takođe akumuliraju energiju, zbog toga što imam veoma malo podataka o njima.offline
 • Brano  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 26 Dec 2008
 • Poruke: 1428
 • Gde živiš: Bijeljina

neprilagodjena ::Ni ja nisam ranije cula za ovu firmu nego smo slucajno naleteli.

Kod mene radijatori nisu okaceni na zid vec stoje na nogama. Nema tockica ali postoje rupe na donjem delu nogu pa pretpostavljam da je moguce da se usrafe. Noge smo kupili u istoj prodavnici i cini mi se da su na foru tih koje se koriste za norveske (nisam sigurna jer je moj visio).
Norveski radijatori koje sam ranije koristila su bili onaj najveci za sobu od skoro 30m2 i, cini mi se model manji od tog za prostoriju od petnaestak kvadrata. Ova druga je spojena sa jos jednom prostorijom ali je blizu kuhinja pa i kuvanje utice na toplotu. Izolacija nije losa.

Sada imam ovaj Elektrotermijin od 2500W za prostoriju od dvadesetak kvadrata i od 2000W za prostoriju od petnaestak. Prostorije su odvojene i nista oko njih se ne greje a izolacija nije bas najbolja. Lepo ugreju sobe cak i kada je uzasno hladno, ali nisam merila koliko struje mesecno potrose. Bitna stavka mi je da i ovi, kao i norveski radijatori, ugreju prostoriju jako brzo, pa kad si na poslu mozes da ih smanjis na nekih 18C i brzo ce ti dogrejati kada stignes kuci. Meni je cak ovaj manji (stoji u spavacoj sobi) bio iskljucen u toku dana, ukljucivali smo ga nesto malo pre nego sto krenemo na spavanje i iskljucivali ujutru.

Sad se setih, jedina stvar koja mi se vise svidjala na norveskim je ta sto ti je na termostatu prikazana temperatura pa tako podesavas, a ovde su pozicije (mislim da je od 1 do 4, nisam sigurna, spakovani su trenutno).
Kakve su im cene? Ako to moze i na PP.

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2008
 • Poruke: 1542
 • Gde živiš: Novi Sad

real ::Ne bih se baš složio.

Prvo, da bi grejanje na struju bilo ekonomično, mora kuća/stan da bude dobro izolovan. To se jednostavno podrazumeva!


Nije bitno da li se grejes na struju ili nesto drugo, izolacija se podrazumeva.

Citat:
Ja sam koristio TA peć od 3.5 kW u sobi 4x4 m2. Stolarija je bila drvena i stara, i nije bilo izolacije.


Konvektor (npr. Eldi) od 2,4 kW, ako bi bio uključen 16 sati dnevno, spoljna temperatura 0C i izolacija zidova od 2 cm, za mesec dana bi prema podacima proizvođača potrošio 288 kW (9,6 kW dnevno),


Ne mozes uporedjivati babe i zabe. Koliko bi termo pec potrosila u toj izolovanoj sobi kad je konvektor zagreje za samo 4 sata rada dnevno ?

Vidi - kolko para tolko muzike. Koliko kilovata potrosis, toliko toplote dobijes (sve dok govorimo o grejacima, ne toplotnim pumpama). TA dobar deo kilovata, ako ne i sve iskoristi po 4x manjoj ceni i nema tu puno filozofiranja.
Jedino ako se radi o prostorijam koje se ne koriste stalno, onda neko drugo grejno telo stice prednost zbog tromosti TA. Ali za npr. stan gde se zivi i gde stalno treba da bude toplo, sto se ekonomicnosti tice TA je favorit. Ostaju njene mane naravno kao sto je tezina, velicina itd. ali to je cena ekonomicnosti. Pa kome sta odgovara.

offline
 • real 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 25 Nov 2004
 • Poruke: 2297
 • Gde živiš: Kragujevac

branko62 ::real ::Ne bih se baš složio.

Prvo, da bi grejanje na struju bilo ekonomično, mora kuća/stan da bude dobro izolovan. To se jednostavno podrazumeva!


Nije bitno da li se grejes na struju ili nesto drugo, izolacija se podrazumeva.


Ne. Da bi grejanje na struju bilo koliko-toliko pristojno, dobra izolacija objekta je obavezna. Ako je grejanje na drva ili ugalj, ili ako se koristi gas, izolacija je poželjna, ali se i bez nje može.

Ja sam i izračunao da je jedna TA ekonomičnija od jednog konvektora. Sa dve TA peći, srednje veličine (3.5 kW), ulazi se u crvenu zonu. Treća TA peć bi već čitav mesec radila u crvenoj zoni. Crvena zona je dva puta skupja od plave i tri puta od zelene, pa ko voli nek računa.

Drugo, da bi preko dana isijavala toplotu, TA peć mora da se napuni u toku jeftine tarife. Ako je baš hladno vreme (minus nekoliko stepeni danju, a noću na to još -10) i ako je peć većeg kapaciteta, može lako da se desi da ne može da se napuni za vreme niže tarife. Ako još treba da izduvava preko dana, onda od grejanja stvarno nema ništa. Sa konvektorima nemam ličnog iskustva, ali sa TA pećima imam. Takođe, problem je ako nema trofaznih utičnica u sobama.

Ja se nisam baš nešto lepo ogrejao sa TA pećima i mislim da grejaje na struju ne može da zameni grejanje na gas ili na drva. Grejanje na gas je najkomfornije grejanje. Međutim, tema je kako iskombinovati mogućnosti i naći najbolje rešenje za grejanje na struju. Izgleda da su iskustva različita. Kako se god okrene, za kuću ipak treba računati sa uređajima malo veće snage nego što bi se računalo za stanove.

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2008
 • Poruke: 1542
 • Gde živiš: Novi Sad

real ::
Ne. Da bi grejanje na struju bilo koliko-toliko pristojno, dobra izolacija objekta je obavezna. Ako je grejanje na drva ili ugalj, ili ako se koristi gas, izolacija je poželjna, ali se i bez nje može.Uf, sta sad govoris, Ajde malo pojasni. Ja se konkretno i grejem na gas (sto je sad najskuplja varijanta) i itekako mi je bitno da li imam izolaciju ili ne. Mislis da mi je sve jedno hocu li platiti npr. 5000 din mesecno vise ?Citat:Ja sam i izračunao da je jedna TA ekonomičnija od jednog konvektora. Sa dve TA peći, srednje veličine (3.5 kW), ulazi se u crvenu zonu. Treća TA peć bi već čitav mesec radila u crvenoj zoni. Crvena zona je dva puta skupja od plave i tri puta od zelene, pa ko voli nek računa.


Izracunao si, ali nisi dobro. Kako mozes da kazes da ce da bi se zagrejala ista prostorija TA potrositi 24,5 kWh a konvertor 9,6 kWh ? kakva je to matematika ? Poceo si od pogresne pretpostavke i onda ti dalji racun ne valja.

offline
 • real 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 25 Nov 2004
 • Poruke: 2297
 • Gde živiš: Kragujevac

branko62 ::real ::
Ne. Da bi grejanje na struju bilo koliko-toliko pristojno, dobra izolacija objekta je obavezna. Ako je grejanje na drva ili ugalj, ili ako se koristi gas, izolacija je poželjna, ali se i bez nje može.Uf, sta sad govoris, Ajde malo pojasni. Ja se konkretno i grejem na gas (sto je sad najskuplja varijanta) i itekako mi je bitno da li imam izolaciju ili ne. Mislis da mi je sve jedno hocu li platiti npr. 5000 din mesecno vise ?


Sigurno je da bi ti bilo bolje da imaš izolaciju na objektu, ali ti možeš stan i po ciči zimi da zagreješ na 25 stepeni, bez unošenja dodatnih grejnih tela. To kod grejanja na struju nije moguće, ako su grejna tela kupljena prema preporuci proizvođača. Npr., originalni norveški radijatori se prodaju u max. veličini od 2 kW i taj je navodno dovoljan za prostoriju od 20 m2. Ako je napolju ciča zima, on bez dobre izolacije objekta nema šanse da zagreje prostoriju ni na 18 stepeni, a kamoli na 21-22. O 25 stepeni nema govora čak ni sa debelom izolacijom. Eto, na to sam mislio.

Svaki otporski grejač kad radi, on radi na nazivnoj snazi. Ako je 2 kW, on troši 2 kW struje. To je valjda jasno. TA peć, od 3,5 kW troši onoliko struje, koliko je upaljena crvena lampica. Ako je lampica u toku dana upaljena 10 sati, potrošiće 35 kW struje. Ovako sam detaljan zbog toga što mi se čini da ne poznaješ princip rada konvektora (napravio si lapsus kad si u poslednjem postu napisao konvertor). Konvektori rade praktično na nazivnoj snazi dok ne postignu temperaturu vazduha u prostoriji koja se od njih zahteva. Po nekom dogovoru, ili standardu, svi proizvođači uzimaju da je to temperatura 21-22 stepena. Dakle, oni bi sa nekih 16 stepeni, za pola sata trebaloi da postignu temperaturu u prostoriji od 21 stepen. Posle toga elektronika preuzima ulogu, tako što naizmenično uključuje i isključuje grejač da bi se održala temperatura u prostoriji na zadatom nivou. U idealnom slučaju, 5 sekundi radi grejač, 15 sekundi pauzira. Tako bi za 4 sata grejanja, konvektor od 2,4 kW, radio efektivno samo 1 sat i potrošio samo 2,4 kW struje. Onaj podatak od 9.6 kW nisam izmislio, već sam prepisao sa sajta domaćeg proizvođača (Elditerm). Napisao sam i za koje uslove važe njihovi podaci. Evo ti i link pa proveri.

Ja bih samo voleo da mi neko iz ličnog iskustva potvrdi da li je moguće pristojno grejanje sa el. konvektorima u kući, koja ima dobru izolaciju, ako se kupe (dimenzionišu) konvektori prema uputstvima sa sajta. Znam i ja da će grejanje da bude super ako ubacim 3 konvektora u dnevnu sobu, ali da li će jedan od 2 ili 2.5 kW da bude dovoljan, kako piše u preporukama? Cena im i nije baš mala. Ovaj od 2kW košta 23000 din.

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Real, mislim da negde grešiš. Pokušaću da skrenem pažnju na neke nelogičnosti u tvojoj računici, zapravo u polaznim tačkama.

Prvo, TA peć nije grejno telo koje samo zrači toplotu. Čak šta više, ako se greješ na TA peć samo isijavanjem njene toplote, ta TA peć nije dobra. Uloga TA peći je da u vreme jeftine tarife akumulira toplotu, a u vreme kad tebi treba grejanje, da pomoću ugrađenih ventilatora tu toplotu šalje u prostoriju. Izolacija u TA peći služi da spreči nekontrolisano hlađenje peći. Dakle, TA peć, ako je koristiš kako treba, može da zagreje jednu veću ili dve manje prostorije, ako gubici nisu preveliki (zatvoreni prozori i vrata, brzo provetravanje prostorija, izolacija sa spoljne strane stana/kuće...).

Podaci koje navodiš za grejna tela tipa mermerne ploče, norveški radijatori, dati su od proizvođača i prodavca, i kao takvi nisu mi baš verodostojni. Ja sam kupio konvertor firme Eldi pre desetak godina, povučen reklamom, i debelo se 2aiebao! To je u osnovi obična grejalica koja troši skupu struju i vrlo je neisplativa - finansijski. A kako greje? Isto kao i svaka druga grejalica.

offline
 • real 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 25 Nov 2004
 • Poruke: 2297
 • Gde živiš: Kragujevac

SlobaBgd ::Ja sam kupio konvertor

Evo sad i ti. Konvektor, a ne konvertor. Smile

SlobaBgd ::Prvo, TA peć nije grejno telo koje samo zrači toplotu. Čak šta više, ako se greješ na TA peć samo isijavanjem njene toplote, ta TA peć nije dobra. Uloga TA peći je da u vreme jeftine tarife akumulira toplotu, a u vreme kad tebi treba grejanje, da pomoću ugrađenih ventilatora tu toplotu šalje u prostoriju. Izolacija u TA peći služi da spreči nekontrolisano hlađenje peći. Dakle, TA peć, ako je koristiš kako treba, može da zagreje jednu veću ili dve manje prostorije, ako gubici nisu preveliki (zatvoreni prozori i vrata, brzo provetravanje prostorija, izolacija sa spoljne strane stana/kuće...).

Nema potrebe da mi objašnjavaš kako se upotrebljava TA peć. Koristim ih od malih nogu i nisam zadovoljan. Već sam napiso, ali ajd' još jednom. Imam peć od 3.5 kW. Imam još jednu, ali je u drugoj sobi. Imao sam i šesticu odavno, ali smo je prodali jer je gutala struju a nije nam baš bila neophodna. Dakle, soba je 16 m2, zaklonjena, neizolovana i okrenuta ka zapadu. Prozori su drveni, stari, ali dobro dihtuju. Kad je napolju minus, grejanje od te peći je takvo da ja ceo dan moram da sedim u debelom džemperu. Kad je baš debeo minus, moram da sedim na samoj peći ili da se zamotam u ćebe. Ako je uključim da izduvava, popodne je skoro hladna. Radnim danima, tek kad se vratim s posla na kratko uključim izduvavanje i tako još 2-3 puta i od pola 9, ponovo ladovina. Ponavljam, ako je napolju hladno i peć se isprazni u toku dana, mala je verovatnoća da će moći u potpunosti da se napuni za vreme niže tarife. Od akumulirane toplote može fino da se uživa, tek ako je spoljašnja temperatura nekoliko stepeni iznad nule. Tako je to po kućama. Tako je kod mene, tako je i kod komšija.

Eto, opet izvodim isti zaključak. Bez dobre izolacije stambenog objekta, nema ništa od pristojnog grejanja na struju, osim naravno u slučaju da se napravi neka enormna potrošnja sa dodatnim el. grejnim telima, ali to ovde ne razmatramo.

Sa el. konvektorima, ponavljam nemam lična iskustva. Danas sam razgovarao sa koleginicom koja živi u stanu i koja se greje na norveške radijatore (baš one norveške). Nije oduševljena i na osnovu njenog iskustva, sigurna je da nisu pogodni za zagrevanje kuća, već samo za stanove, mada ponavljam, nije oduševljena.

Već mi je ozbiljna frka za grejanje u novom stanu. Možda za 1-2 dana kupim invertersku klimu i polovnu mermoterm ploču. TA peć izbegavam koliko god mogu, jer me kod nje posebno nervira to što rasušuje parket u svojoj okolini, a on je kod mene ganc nov. Drugo, za dnevnu sobu od 20 m2, koja ima PVC stolariju i dobru izolaciju, trebala bi mi najmanje(!) četvorka TA peć, a već duže vremena ne mogu da nađem ni takvu ni veću (polovnu naravno).

offline
 • Ričard  Male
 • Lavlje srce
 • Supermoderator
 • Zver!
 • Electro maintenance engineer
 • Pridružio: 28 Nov 2006
 • Poruke: 13729
 • Gde živiš: Vršac

real ::Eto, opet izvodim isti zaključak. Bez dobre izolacije stambenog objekta, nema ništa od pristojnog grejanja na struju, osim naravno u slučaju da se napravi neka enormna potrošnja sa dodatnim el. grejnim telima, ali to ovde ne razmatramo.

Bez dobre izolacije nema uopšte pristojnog grejanja, ne važi to samo za grejenje na struju.

Kolega sa posla, nakon što je uradio izolaciju stiropolom, smanjio je za oko 30% potrošnju gasa, grejanje je centralno. Isto tko je prijatelj koji se greje na čvrsto gorivo smanjio potrošnju nakon postavljenje izolacije.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 622 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 4 sakrivenih i 597 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., apostata, cenejac111, dekao, Drug pukovnik, goxin, Hektor, kovinacc, LeGrandCharles, MB120mm, mean_machine, Mercury, nemkea71, nikolapetkovic, pacika, pjaka2001, repac, S-lash, SlaKoj, Wisdomseeker, wizzardone