Cevap i pleskavica

Cevap i pleskavica

offline
  • Pridružio: 13 Mar 2004
  • Poruke: 35
  • Gde živiš: Backa Topola

Zna li neko recept za pravi cevap i pleskavice kakve smo jeli nekad na Bascarsiji? Ako ne bas takav - barem priblizno, nesto slicno tome.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Dec 2003
  • Poruke: 119
  • Gde živiš: Zaječar

Pljeskavice za roštilj

700 g mlevenog junećeg mesa
300 g mlevenog svinjskog mesa
½ kašike soli
½ kašičice bibera
2 feferona
1 glavica crnog luka

Sitno iseckati crni luk i feferone i izmešati sa mesom,
a zatim dodati biber i so i sve to dobro izmešati (rukom)
da se sjedini.Kada meso počne da se odvaja od prstiju
onda praviti pljeskavice debljine 1 cm i peći na
roštilju.

A ako hoćeš da pržiš pljeske u teflonu onda je to već
druga stvar.

700 g mlevenog junećeg mesa
700 g mlevenog svinjskog mesa
½ kašike soli
3 kašike hlebnih mrvica
1 čen tucanog belog luka
2 jaja
1 kašičica bibera

Postupak je isti kao kod prethodnog recepta.
Sve sastojke treba dobro sjediniti.



offline
  • nbuda 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jan 2005
  • Poruke: 791
  • Gde živiš: Kovin

Koliko ja znam(a znam) pravi ćevap (a tu spada i baščaršijski) ne može bez ovčetine!!!

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2004
  • Poruke: 2887
  • Gde živiš: Na Balkanu

Koliko ja znam muslimani ne jedu svinjetinu. To nisu ćevapi sa baščaršije.

offline
  • Pridružio: 12 Mar 2005
  • Poruke: 277
  • Gde živiš: Novi Sad

svinjetinu nećeš sigurno naći na čaršiji....

offline
  • Erzsi 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 04 Apr 2005
  • Poruke: 1

Sastojci za više od 10 porcija
5 kg plećke,
4 kg vrata
1 kg potrbušine
200 g soli.

Priprema
Dakle, meso za ćevapčiće se dobija od junećeg
rashlađenog mesa. Znači ne važe one priče 60 % june, 30 % svinja i 10 % ovca. Sve junetina. Ali sa tri različita mesta. 5 kg plećke, 4 kg vrata i 1 kg potrbušine.

Meso se iseče u kocke 3-5 cm i na 10 kg ove mase doda se 200 g soli. Meso se dobro izmeša i ostavi da odleži 5-6 sati. Posle toga meso se melje na rešetki prečnika 8-10 mm. Dobro se izmeša i ostavi u frižider (+4 do +7°C valjda su svi frižideri na ovim temperaturama) da odstoji još 8-12 sati. Nakon toga, meso se ponovo samelje na rešetki promera 3-4 mm i dobro izmeša. Takvo meso treba da odleži još 2-3 sata u frižideru.
pak, mesu se može dodati i malo crnog luka (sitno seckanog), tucane ili zelene ljute paprike (sitno seckane) i malo bibera. Neko dodaje i tvrdi kačkavalj sečen na kockice 5 mm. Sve se dobro izmeša, formira u lopte od 200-250 g i stvlja između 2 celofana namazana uljem. Tada se ravnomerno pritisne kuhinjskom daskom i dobije formirana okrugla pljeskavica debljine 1-1,5 cm. Kad se stavi na roštilj pljeskavica raste u debljini i do 3 cm. Pljeskavica može da se pravi i na druge načine - bez začina, a neki opet, prave dve tanje pleskavice pa između stavljaju nadev od luka, kačkavalja, šunke (sve sitno seckano), spoje im ivice i tako peku na roštilju - to je punjena pljeskavica (neki je zaljute i zovu je gurmanska pljeskavica).
Od istog mesa se prave i ćevapčići i pljeskavice, samo što se ćevapčići protiskuju kroz levak pravljen za tu svrhu ili se valjaju rukom.

Da pomenemo još i leskovačke ćevapčiće, u pripremljeno meso dodaje se sitno seckan beli luk, tucana paprika (malo ljuta) i biber (u našim kafanama dodaju i crni luk koga u običnim ćevapčićima nema). Leskovački su duži (oko 10 cm i prečnika oko 2 cm, dok su obični oko 7 cm dužine i iste debljine, recimo kao kažiprst). [color=darkred][/color] Laughing

offline
  • nbuda 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jan 2005
  • Poruke: 791
  • Gde živiš: Kovin

Hvala na receptu,probacu kad bude plata!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 788 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 7 sakrivenih i 745 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, cavatina, Denaya, FOX, galerija, Georgius, hologram, jackreacher011011, Karla, kihot, kikisp, ksyyaj, Leonov, Lieutenant, Lubica, LUDI, mercedesamg, Metanoja, milos.cbr, Miloskec, nemkea71, NikolaGTR, nuke92, Petarvu, Pikac-47, RJ, S1Mk3, sevenino, Sokic, Tvrtko I, vathra, VJ, vlajkox, wizzardone, wolverined4