Kuvano žito

2

Kuvano žito

offline
  • higuy  Male
  • Legendarni građanin
  • penzionisani tabijatlija
  • crni hronicar
  • Pridružio: 21 Apr 2010
  • Poruke: 8565
  • Gde živiš: Dubocica

Napisano: 23 Nov 2014 20:21

Neki stavljaju narendanu koru limuna umesto orascica i ruma. Probao sam, i uopste nije lose.

Dopuna: 23 Nov 2014 20:23

Ko nema masinu za meso, moze da koristi blender.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4059

Može da koristi blender, mada ne mora uopšte da melje žito.Nije loše ni kada se ostavi zrno ucelo. Spremala sam žito i na taj način.



offline
  • Pridružio: 29 Feb 2012
  • Poruke: 1107
  • Gde živiš: na grani-ci

Evo kako ja kuvam zito (koljivo)..
Mere su iste kao kod Neprimetne samo se postupak malo razlikuje i zacini.
500gr. zita
500gr secera u prahu
500gr mlevenih oraha
1/2 kesica cimeta
1. -II- vanila secera
1. saka suvog grozdja
mrvica muskatnog orascica
casica ruma

Psenicu preberem kao pasulj. Dobro operem i svo zrnje koje ispliva izbacim. Kuvam ga u vecoj serpi (5l) U vodu dodam pola vrecice cimeta, i kuvam 1 i pol sat i toliko ga jos drzim poklopljenog i ususkanog u toj istoj vodi. Onda ga iscedim i doobro isperem i pustim da se iscedi. Istresem ga na stol po na cetiri dela presavijenom stoljnjaku, prekrijem i pustim da se susi bar sat vremena.
Meljem ga dva puta na sitnoj sajbi. Bebee Dol
Suvo grodje potopljeno u vodi sa dodatim rumom i sve ostalo dobro izmesam. Muskatni orascic dodajem ali vrlo oprezno, samo malo.. Formiram loptice velicine oraha i slazem u korpice. Tako serviram za Bozic, Slavu..Vise posla ali bar posle ne razmisljam o kasicicama.

Kad pravim verziju sa slagom onda koristim blender i med umesto kristal secera. Zele bombone sitno seckane umesto grozdjica..Lesnjak umesto oraha. Ustvari retko kad nemam zamrznutog zita u frizu. Kad kriziram za slatkim..moze i bez slaga.

offline
  • Pridružio: 22 Apr 2011
  • Poruke: 437

@Neprimetna

Odličan recept, isto spremam samo malo kraće kuvam na tihoj temperaturi da se ne bi spoljašni delovi zrna žita skuvali jer onda jezgro zrna ostaje živo. Važno je znati da se isto odnosi na pasulj, sočivo ali i na testeninu, knedle, valjuške i sl.
Neko kuva žito po nekoliko sati bez potrebe.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 721 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 3 sakrivenih i 698 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Battlehammer, Boris90, Cranium, dragon986, hatman, ILGromovnik, kalens021, Klecaviks, lord sir giga, Markoni29, miodrag, NoOneEver Dreams, nuke92, oddsock, repac, Sale.S, Smd, stug, VaRvArI 85