Pomoc - sta spremiti

Pomoc - sta spremiti

offline
  • Cigarette Smoking Man
  • Pridružio: 14 Feb 2005
  • Poruke: 9113
  • Gde živiš: Beograd

Sam sam na gajbi i vec dva dana jedem jaja u svim oblicima... Za dorucak-jaja na oko, za rucak-kajganica, za veceru-barena. Dobicu beri-beri ako ovako nastavim Sad
Mnogo volim raviole ali ne znam kako da ih spremim, tj. koliko se bare i kako najlakse da napravim one sosove...

unapred zahvalan... Smile



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Apr 2003
  • Poruke: 2416
  • Gde živiš: NS

imas u radnji da kupis durum testeninu, imaju super raviole. bacis u kipucu vodu, kuvas 8 minuta i voila..!



offline
  • Cigarette Smoking Man
  • Pridružio: 14 Feb 2005
  • Poruke: 9113
  • Gde živiš: Beograd

Hvala ti druze Smile A neki sosic? Smile

pozdrav Smile

offline
  • Pridružio: 20 Apr 2003
  • Poruke: 2416
  • Gde živiš: NS

hmmm... mozes uvek uzeti onaj tomatino paradajz sok, pa dodati nesto. npr masline, malo sargarepe i sve to skuvas. narendas sira.. origano, bosiljak... igraj se malo Wink
jela sam jednom kod drugarice nesto slicno, bude super

e da, ima neki sos od pecuraka. ne znam da li ima svuda da se kupi. na kesici pise ekoloska farma subotica. bacis u vodu prokuvas i gotovo. bude mnooogo lepo

offline
  • Cigarette Smoking Man
  • Pridružio: 14 Feb 2005
  • Poruke: 9113
  • Gde živiš: Beograd

Probao sam i stvarno je ispalo super. U početku sam bio malo skeptičan pošto sam totalni anti talenat za kuvanje, ali sam se na kraju oduševio.
Još jednom, puno hvala i pozdrav Smile

offline
  • Pridružio: 20 Apr 2003
  • Poruke: 2416
  • Gde živiš: NS

anytime Wink

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996

Ili mozes da napravis neke palacinke, to se lako pravi. Pa onda mozes da se igras sa njima. Napunis ih kackavacem i nekom przenicom npr. umotas, polijes jajima pomesanim sa pavlakom i stavis u rernu da se zapece..mmmm.. da ogladni covek dok pise Smile
Mozes da uzmes i testo za picu, pa da stavis na nju sta god zelis, i onda postujes ono pravilo da se na na picu stavlja uvek od najskupljeg do najjeftinijeg.. sto znaci da ti kecap dodje na kraju Smile

Sto se tice sosova za testenine, malo proprzis ljuspice soje i dodas Tomatino npr. (ili onaj novi sok od paradajza sto Takovo proizvodi), prelijes time, narendas kackavalj, dodas origano, ako volis... to je to

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7911
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Od rezanaca/makarona mozes da napravis super pitu. Evo ti moj recept sa serbiancafe-a:

http://www2.serbiancafe.com/kuvar/2/1904

ili ako te mrzi da klikces itd...

Pasta Pite

Ovo je, u stvari, samo ideja, osnova iz koje možete sami stvoriti nebrojene recepte. Izaberite svoju omiljenu pitu ili jelo koje se sa testom peče u rerni i kore/testo zamenite obarenim makaronama.

Ovde je prikazana varijanta srpske gibanice. Inače, isprobana je i varijanta lazanja gde su kore za lazanje takođe zamenjene pastom, zatim zapečena pasta sa filom od oraha i mleka i zapečena pasta sa mesom... Pustite mašti na volju...

Sastojci za 8 porcija
1 pakovanje makarona (500 g)
voda, so, ulje
fil po želji, npr. za gibanicu:

5 jaja
1/2 l mleka
pola čaše kisele vode
1/2 kg starog belog sira
kašika kajmaka
1-2 kašike ulja
soli po ukusu (u zavisnosti od slanoće sira i kajmaka)

Priprema
U šerpu nalijte oko 1.5-2 l vode, posolite, dodajte malo ulja (ako su rezanci koje kuvate tanki, pljosnati ili ako koristite špagete, da se ne bi međusobno zalepili) i kuvajte do ključanja, sipajte pastu i skuvajte al dente. Kada je pasta kuvana, procedite je i ostavite sa strane.

Fil za gibanicu napravite mešanjem svih sastojaka u velikoj činiji. Kiselu vodu stavite poslednju, ona nije obavezna, funkcija joj je da ova "pita" malo naraste. Umesto toga može se iskoristiti tehnika odvajanja belanaca i žumanaca, smuti se sve osim snega od belanaca, koji se doda masi na kraju. Umesto da sada potapate kore u tu masu i gužvane raspoređujete po plehu, u pleh koji ste premazali uljem (dobro premazali, pasta se lepi!) sipajte jedan sloj rezanaca, pa zalijte filom, pa stavite sledeći sloj i tako redom. Najbolje je koristiti dubok pleh tipa đuveče.

Ređanje završiti filom tako da rezanci budu gotovo potopljeni (što bi rekle naše bake "da ogreznu u filu"). Ako fila nema dovoljno, slobodno "pitu" zaliti mlekom do potrebne količine. Staviti u vruću rernu (250°) pa posle 2 minuta smanjiti na 180 i peći dok gotova sva tečnost ne ispari. Bitno je da ne ispari sve, jer će onda pita biti suva, a ovako će preostalo malo tečnosti "popiti" rezanci.

Ova pita je sjajna vruća, ali može se jesti i ledeno hladna, iz frižidera, uz dodatak npr. kečapa po ukusu...


Najbolja stvar je sto moze da ti traje bar 3-4 dana ako jedes sam... Ako jedes sa drustvom, traje od 8 do 20 minuta Razz

offline
  • zo 
  • Građanin
  • Pridružio: 31 Mar 2005
  • Poruke: 134

A možeš i nešto što uopste ne liči na italijansku kuhinju Smile :

Pasulj prebranac

(sastojci su za 6 porcija)

1/2 kg pasulja tetovca
1 kg crnog luka
oko 50 gr ulja
1 kašika aleve paprike
1 kašika soli
1/2 kašičice mlevenog bibera

Pripremanje: Potopiti pasulj prethodno veče. Sutradan nabubreo pasulj ocediti od vode, staviti ga u svežu vodu i kuvati oko pola sata. Kad pasulj počne da mekša u posebnom sudu na ulju na tihoj vatri propržiti crni luk prethodno isečen na rebarca. Kad luk postane staklast, poprašiti alevom paprikom, posoliti, pobiberiti pa u to dodati skuvan pasulj, i naliti malo vode u kojoj se pasulj kuvao. Dobro promešati. Staviti u rernu da se zapeče i napravi rumena korica.

Ovo možeš jesti sa bilo kakvom salatom. Toplo, uz riblje filete, ili hladno, uz neko meso sa roštilja.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 402 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 1 sakriven i 374 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2413 - dana 03 Okt 2019 05:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alojz Hauptman, Apok, Cobi026, Dicus, dragan638, exluppis, goran.vvv, goranvas, goxin, ivica976, kolateralnasteta, lakiluciano, Marko Marković, Metanoja, Mihajlo2, milandjupovac, milanstankovic087, mnn2, no_way_f, t84dar, Trpe Grozni, W123, zdrebac, zlatkoa987, zlaya011, |_MeD_|