Prevođenje stranih recepata pomoću Google prevodioca

Prevođenje stranih recepata pomoću Google prevodioca

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12256
  • Gde živiš: Južni pol

Prevođenje stranih recepata pomoću Google prevodioca

Pokazaću vam jedan trik kako da iskoristite mogućnosti Google prevodioca za prevođenje recepata stranih nacionalnih kuhinja. Naravno, prevod obično nije savršen, ali je dovoljno razgovetan da bi se na osnovu njega sastavio smisleniji recept.

Otvorite omiljeni program za pregled internet stranica (Internet Eksplorer je ugrađen u Windows, ali mnogi koriste sigurnije alternative kao što su Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera ili Mozilla Seamonkey). Ukucajte adresu Google pretraživača na srpskom jeziku:

www.google.rs

Kao na ovoj slici:



Ukucajte recept koji želite da pretražite. Na primer, zanima nas recept za pripremanje Kanelona. U Google bismo upisali:

tradicionalna italijanska kuhinja kanelone



Otvoriće nam se sledeća stranica



Sa krajnje leve strane kliknite na "Prevedene stranice na stranim jezicima":



Sledeća stvar koju moramo uraditi je podesiti jezik sa kojeg želimo da dobijemo prevedene recepte. U ovom slučaju to je Italijanski. Prvo je potrebno obrisati jezike koji su već postavljeni. Ovo je vrlo jednostavan korak.

kliknite na jezike koje želite da uklonite sve dok ne ostane samo jedan jezik. Pogledajte sledeću sliku za primer:



kada ostane samo jedan jezik, pored njega će se pojaviti strelica na dole. Kliknite na strelicu ili ime jezika. Otvoriće vam se izbor jezika. Kliknite na "Italijanski" (jednostruki klik levim dugmetom miša):



Sada bi trebalo da se otvori sledeća strana:



Kliknite na neku od veza na stranici koja vam se čini da sadrže recepte. Ovo napominjem jer je moguće da se među rezultatima nađe samo opis ili prodavac opreme za pripremu hrane (pogotovo ako pretražujete kineske recepte). Na primer, mi ćemo ovde izabrati prvi recept: "Bolonjeze sos recepti italijanski kuvanje kod kuće". Naravno, ovo je malo tarzanski srpski, ali shvatamo da se radi o Kanelonima sa Bolonjeze sosom. Otvoriće se sledeća strana:



Sledeći korak podrazumeva prepravke teksta. Obično je ovo vrlo jednostavan zadatak. Međutim, desi se ponekad da se provuče i neka ćirlizovana neprevedena reč. U tom slučaju potražite (koristeći Google) rečnik sa traženog jezika na srpski ili bilo koji drugi jezik koji poznajete (najčešće: engleski, nemački, ruski, francuski, itd). Originalni tekst ćete dobiti postavljanjem strelice miša na rečenicu koju želite da vidite u originalu. Iskočiće balončić sa tekstom rečenice na izvornom jeziku teksta.

Nalažost, nije moguće izvesti neki opšti savet oko prepravljanja recepata. Ukoliko je recept nejasan, probajte sa narednim Google rezultatom. Osnovno poznavanje jezika na kome se jezik nalazi predstavlja prednost, ali u većini slučajeva nije potreban.


PDF verzija za offline čitanje ili štampanje

Da biste čitali PDF datoteke morate imati instaliran Adobe Acrobat Reader. Ili po potrebi/želji neki od alternativnih čitača PDF dokumenata. Za odgovarajuće alternative pogledajte naše download forume: Windows Download, Linuks Download, Mac Download.

Preuzmite dokument klikom na sledeću vezu:

[url=https://www.mycity.rs/must-login.png Prevođenje stranih recepata pomoću Google prevodioca (PDF)[/url]



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • juba  Female
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 04 Jan 2008
  • Poruke: 670
  • Gde živiš: Beograd

Evo karbonare
http://translate.google.rs/translate?hl=sr&langpair=it|sr&u=http://www.buttalapasta.it/

Sasvim korektno prevedeno a ima brdo recepata... još samo da se napravi Very Happy



offline
  • Pridružio: 14 Feb 2011
  • Poruke: 657

Google stvarno odlično prevodi recepte Smile

Realizza dei gustosi pasticcini con la ricetta degli amaretti morbidi, una ricetta per i biscotti più deliziosi e profumati di mandorla che possiate mangiare o offrire. Se amate i biscotti questa presentata qui č una ricetta sicuramente da provare, non solo per la soddisfazione di assaporare degli ottimi amaretti morbidi, ma anche perchč l’aria in casa si riempirà dell’aroma irresistibile delle mandorle mentre cucinerete questi biscotti morbidi: eh si!, anche i vicini sapranno che state per sfornare dei dolcetti irresistibili! Non avete scuse, ora dovete provare questa ricetta raffinata e ottima per gustare dei pasticcini di alta classe in qualsiasi momento della giornata.

Реализује укусне пецива са меком Амаретти рецепт, рецепт за колачиће више укусна и мирисна бадем оброк или можете да нудите. Ако желите да се колачићи представљене овде је дефинитивно рецепт да испробате, не само за задовољство уживања неке добре софт мацароонс, већ и зато што ће испунити ваздух у вашем кућном неодољиву аромом бадема и кувајте ови колачићи мека: ЕХ , суседи ће! знате да ће да се пече неки слаткиши неодољиви! Немаш оправдање, сада морате да пробате овај рецепт и истанчан укус за добар пецива за видео високе класе у било које доба дана.
http://translate.google.rs/translate?hl=sr&langpair=it|sr&u=http://www.buttalapasta.it/

offline
  • Ulični Alhemičar
  • Pridružio: 20 Jan 2012
  • Poruke: 17
  • Gde živiš: Kuba

Evo i prevoda 10 saveta za roštilj početnike:

1. Grill over wood
Forget about the gas-versus-charcoal debate: Wood is the only fuel that adds real flavor to food. If possible, use whole hardwood logs in a wood-burning grill. The next best option is to burn hardwood chunks in a regular grill. (Light them in a chimney starter as you would charcoal.) As a last resort, toss some wood chips onto the coals of your charcoal grill--you use hardwood charcoal, right?--or in the smoker box of your gas grill just before you begin grilling.

2. Keep your cool
You don't need to bring steaks to room temperature before grilling: There's no appreciable difference in cooking time. Steak houses keep meat refrigerated until they're ready to cook it--for reasons of convenience and food safety--and so should you.

3. Line it up
Align the food on your grill in a neat row with soldierly precision. This helps you keep track of which foods went on the fire first, so you can turn them and take them off in order. Plus it looks more professional--and looking professional is half the battle.

4. Flip just once
You can't get killer grill marks (the signature of master grillmanship) or accurately gauge cooking time if you're compulsively turning over your steak every 10 seconds. To lay on a handsome set of crosshatches, rotate the steak 90 degrees after a couple of minutes of grilling.

5. Season before grilling
You might have heard that salt "bleeds" the juices out of raw meat: It doesn't. Instead, it helps steaks form a savory crust as they cook. Just before putting the steaks on the grill, sprinkle on a generous amount of coarse salt and freshly ground black pepper.

6. Keep the grate hot, clean and oiled
This is the grill master's mantra. Following it will prevent food from sticking and give it excellent grill marks. Before grilling, scrub the hot grate with a wire brush, then rub it with a tightly folded paper towel dipped in oil. Scrub the grate again when you're finished cooking.

7. Grill your veggies
The dry heat of a grill intensifies a vegetable's natural sweetness. Grill tender, watery vegetables, such as bell peppers and onions, directly over the coals. Grill dense or starchy vegetables, such as sliced potatoes and eggplant, using indirect heat, as far away from the coals as possible.

8. Grip, don't stab
Use a pair of tongs--not a barbecue fork or, worse, a knife--to turn meat or move it around on the grill. Forks and knives poke holes in the meat that can allow precious juices to drain out. If you must cut and peek to check doneness, make a small slit with a knife.

9. Know when it's done
For steaks, chops and chicken, poke the meat with your finger: If it feels soft and squishy, it's rare; yielding, medium-rare; only slightly yielding, medium; firm and springy, well-done. For large cuts of meat, use an instant-read meat thermometer (even barbecue pros use them). Just don't let it touch any bones, or you'll get a false reading.

10. Let it rest
When you grill a piece of meat, its muscle fibers contract and drive the juices to the center of the cut. Meat served right off the grill will taste tough and dry, but a post-grill rest allows the muscle fibers to reabsorb the juices, resulting in a tender and succulent cut. Larger pieces of meat, like leg of lamb and pork shoulder, need to rest longer than steaks and chops--for approximately 15 minutes.

PREVOD:

1. Роштиљ у дрво
Заборавите на гас у односу на угаљ-дебате: Дрво је само гориво које даје прави укус хране. Ако је могуће, користите целе резање тврдог дрвета на дрво-паљење роштиља. Следећа најбоља опција је да се спали комаде лишћара у редовној роштиљу. (Лигхт их у димњак стартер као што би угаљ) Као последње средство, баците неке чипове дрвета на угљевима ваше угаљ роштиљ - користите тврдог угља, зар не - или у оквиру вашег пушача гасне роштиљ само пре него што почнете роштиљање.

2. Држите кул
Не морате да доведе бифтека на собној температури пре печење: Нема знатан разлика у времену кувања. Бифтек куће задржати месо у фрижидеру све док не будете спремни да га кувам - због удобности и безбедности хране - и тако да би требало.

3. Лине ит уп
Поравнајте храну на вашем роштиља у реду са уредним војнички прецизно. Ово вам помаже да пратите које намирнице отишао на ватру први, тако да можете да их укључите и да их у ред. Плус изгледа више професионалне - и изгледа професионално је пола битке.

4. Флип само једном
Не можете добити марака убице роштиљ (потпис мајстора гриллмансхип) или прецизно измерити време кувања ако компулзивно си преда свој одрезак на сваких 10 секунди. Да би лежао на згодног сету цроссхатцхес, окрените одрезак 90 степени после пар минута печења на роштиљу.

5.. Сезона пре печења на роштиљу
Можда сте чули да со "крварење" сокови су оут оф сировог меса: не. Уместо тога, она помаже одресци формирају укусан кору као што кувам. Непосредно пре стављања бифтека на жару, попрскати на великодушне износу од грубе соли и свеже млевеног црног бибера.

6. Имајте решетку вруће, чист и подмазан
Ово је роштиљ мастер мантру. Након то ће спречити храну из лепљење и дајте му одличне оцене роштиљ. Пре печења на роштиљу, рибање топло решетку са жичаном четком, а затим га чврсто трљајте са преклапања папиром умочен у уљу. Прочистите решетку поново када завршите кување.

7. Роштиљ своје поврће
Сува топлота на роштиљу појачава природну слаткоћу поврћа у. Роштиљ тендера, водене поврће, попут паприке и лук, директно преко угљевима. Роштиљ густе или зрнасто поврће, попут нарезано кромпир и плави патлиџан, користећи индиректне топлоте, као што је далеко од угљевима могуће.

8. Грип, не избости
Користите пар машице - није роштиљ виле, или, још горе, нож - да укључите или да је преместите месо на роштиљу око. Виљушке и ножеви пробити рупе у месу која може да дозволи да се драгоцени сокови испустите. Ако морате да исечете и Пеек да проверите доненесс, направи мали прорез ножем.

9. Знате када се то ради
За одресци, котлета и пилетину, у џаку месо са прстом: Ако се осећа меком и скуисхи, то је реткост, која резултира, средње редак, која резултира са само мало, средње, чврст и еластичан, добро урађено. За велике посекотине меса, користите инстант прочитане термометар месо (чак и роштиљ професионалци их користе). Само не дозволите да додирне било кости, или ћете добити лажну читање.

10. Нека се одмори
Када Роштиљ комад меса, своју влакана мишића уговора и подстаћи сокове у центру рез. Месо је био у праву искључен роштиља ће пробати тврд и сув, али после роштиљ остатак дозвољава мишићних влакана да реабсорбује сокова, што је резултирало у тендеру и сочан усек. Већи комади меса, као што су ноге од јагњеће и прасеће рамена, треба да се одмори дуже од одрезака и котлета - за око 15 минута.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 770 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 6 sakrivenih i 723 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, _commandos_, aljosa7, alkatraz080, babaroga2, Bahuss, Bloody, boki199777, cicus91, d bos, dragon986, Drug pukovnik, Džordžino, Georgius2, goxin, GrM, helen1, ikan, indja, Japidson, jery, KRCO95, kvcali, Lieutenant, MegaVLAdaR, mercedesamg, moldway, MORAVA1, nikolapetkovic, ninareflex, pacika, pein, Polemarchoi, StefanNBG90, stegonosa, suton, vasa.93, vlvl, VP3987, zlaya011, zodiac94