Sosovi i umaci

2

Sosovi i umaci

offline
  • Sneg 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 29 Sep 2005
  • Poruke: 527

Ne znam bre i life, hvala puno Zagrljaj
Mislim da je ono sta sam trazila ovo sto je life napisala, ali probam ja oba recepta, pa javim utiske Wink



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

GURMANSKI UMAK

Potrebno je: 30 gr putera, 2 kašike ulja, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, vezica korenastog povrća (peršun, celer, šargarepa, praziluk), ½ kg telećih ili pilećih kostiju, so, biber, 1 kašika brašna, 1 dl belog vina, 2 dl pavlake, sok od limuna, lovorov list.

Na puteru propržite luk, vezicu korenastog povrća, dodajte isečene teleće ili pileće kosti i pržite, a kad dobije zlatnožutu boju, pospite brašnom i kratko nakon toga zalijte supom ili vodom. Kuvajte oko 1 sat, dodajte so, biber, sok od limuna, belo vino, beli luk, lovorov list. Nakon jednog sata, umak procedite, umešajte kiselu pavlaku, dodajte šampinjone, koje ste prethodno dinstali na puteru, posolite, dodajte biber, sok od limuna, senf i grudvicu svežeg maslaca.

Najbolje uz teletinu!

UMAK OD RENA

Potrebno je: 1 veći ren, 40 gr putera, 40 gr b rašna, 1 kašika vegete, 2 dl pavlake.

Na zagrejanom puteru propržite brašno. Umešajte rendani ren, vegetu, so i nalijte supom. Kratko prokuvajte dok se umak ne zgusne, a na kraju umešajte kiselu pavlaku.

SOS OD CELERA

Potrebno je: 250 gr celera, 60 gr putera, 15 gr brašna, ½ l mleka, so, biber, muskatni oraščić.

Oljuštite celer, iseckajte ga i izgnječite. Zagrejte puter, dodajte brašno i propržite. Dodajte celer, so, biber i muskatni oraščić. Nekoliko minuta kuvati. Pred kraj dodati mleko i kuvati do željene gustine.

PEKING SOS

U manji sud stavite oko 15 velikih kašika šećera i špinujte ga sa vinskimm sirćetom. U toku špinovanja možete dolivati još malo sirćeta, u zavisnosti da li volite gušći ili redji sos. Na kraju dodajte soli po ukusu. Sos servirajte uz kuvani krompir ili neko drugo kuvano jelo, ili pečenje.

UMAK MORNAY

Potrebno je: 30 gr putera, 30 gr brašna, 5 dl mleka, 80 gr parmezana, so, biber, malo pavlake, 2 žumanca i 2 tvrdo kuvana jaja.

Otopite puter na tihoj vatri, dodajte brašno i mešajte pazeći da ne potamni. Zalijte mlekom, neprekidno mešajući da provri i zgusne se. U dobijenu umak dodajte pavlaku u koju ste dodali žumanca, pa mešajte na vatri, dodajući i ribani parmezan. Kad ponovo provri sklonite sa vatre, pobiberite, posolite i pospite naribanim tvrdo kuvanim jajima. Poslužite uz sirovo ili kuvano povrće ili kuvano meso.

BORDOŠKI UMAK

Potrebno je: 40 gr masti, 40 gr brašna, so, biber, 2 dl vode, 3 dl crnog vina, 4 glavice luka, grančina majčine dušice, 2 lista lovora, kašika-dve soka od pečenja.

Prokuvti vodu i vino sa narezanim lukom, lovorom i majčinom dušicom da luk omekša. Procediti. Napraviti tamnu zapršku od masti i brašna, naliti procedjenom tekućinom, posoliti i pobiberiti. Umak je ukusniji, ako mu se doda sok od pečenja. Poslužiti uz govedinu ili divljač.

MAKEDONSKI UMAK OD HLEBA

Potrebno je: 1-2 veze mladog luka, 3-4 kriške svežeg hleba, ulje, vinsko sirće, so.

Sa hleba odstranite koricu, a mekani deo namrvite i stavite u mikser. Očistite i krupno iseckajte luk, dodajte ga hlebu i mutite dok ne dobijete povezanu masu. Dolivajte po malo ulja u toku mešanja, da bi se masa lakše povezala. Zakiselite i posolite. Po želji, ako hoćete da umak bude redji, malo vode. Dobro rashladite pre služenja.

TATAR SOS

Propasirati 4 tvrdo kuvana žumanca. Dodati 3 presna žumanca i mešati dok masa ne bude penasta. Ovoj masi dodati 8 kašika ulja, i to sipajući kap po kap, uz neprestano mešanje. U umak dodati i 2 kašičice senfa, 2 kašike kisele pavlake i sok od 1 limuna.
Služiti uz sve vrste pečenja.

FRANCUSKI UMAK OD HLEBA

Potrebno je: 1 l mleka, 3 glavice luka, 9 karanfiliića, 6-8 kriški hleba, so, biber.

Oljuštite luk i u svaku glavicu zabodite po 3 karanfilića, pa kuvajte 1 sat u posoljenom i pobiberenom mleku. Kada je kuvano, odlijte 1/3, a ostatak umutite mikserom u pire. Sa hleba odstranite koricu, izmrvite ga u mleko sa lukom, ponovo izmiksajte i kuvajte još 20 minuta, na laganoj vatri. Umak treba da bude kao pire, a ako je gust, dodajte mleko koje ste odlili.

BEŠAMEL SOS

Potrebno je: ½ l mleka, 35 gr putera, 35 gr brašna, soli, na vrh noža mlevenog bibera i struganog morskog oraščića.

Rastopite puter na laganoj vatri, da ne porumeni. Sklonite posudu i sipajte svo brašno. Promešajte da se masa ujednači. Vratite na šporet da provri, ali ne sme da promeni boju. Sklonite ponovo posudu sa vatre, sipajte odjednom svo hladno mleko i pomoću žice mutite da se masa dobro ujedini, ne sme imati grudvice. Vratite ponovo na šporet da provri, uz neprestano mešanje. Dodajte so, biber i morski oraščić.

Sos koristiti za prelivanje povrća (spanać, karfiol, praziluk), kuvane ribe, testa, jaja,.....

SOS OD PEČURAKA SA KNEDLAMA OD ZEMIČKI

Potrebno je: 700 gr pečuraka, 1 veći crni luk, 1 veza peršuna, 100 gr putera, 40 gr brašna, 1/8 l govedje supe ili vode, 1/8 l pavlake, sok od ½ limuna, so; za knedle: 3 stare zemičke, oko 100 ml mleka, 20 gr putera, 1 mali crni luk, peršun, 1 jaje, 30 gr brašna, so.

Pečurke oprati i očistiti. Sitno iseckan peršun i crni luk propržiti na 60 gr putera, umešati pečurke i sve to, pokriveno, dinstati oko 30 minuta. U rastopljenih 40 gr putera propržiti brašno da požuti, preliti supom ili vodom i pustiti da proključa. Dodati dinstane pečurke i sve zajedno kuvati još 15 minuta. Na kraju dodati pavlaku, sok od limuna i so.
Zemičke iseći na kockice i preliti mlekom. Rastopiti puter, propržiti sitno seckan luk i peršun i dodati vlažne kockice zemički. Promešati sa jajetom, brašnom i solju. Formirati knedle i kuvati ih u posoljenoj vodi 12 minuta.

Ovo može da posluži i kao samostalno jelo.

ZELENI UMAK

Potrebno je: 300 gr peršunovog lišća, 2 sredine hleba (od 2 kriške), sirće, 3 slana riblja fileta, 2 kašičice kapara, 3 kašike krupno seckanih pinjola, maslinovo ulje.

Namočite sredinu hleba u sirće. Oprani peršun iseckajte, pomešajte sa iscedjenim hlebom, dodajte usitnjene filete i kapar i pinjole. Podelite u teglice i zalijte uljem. Pre služenja, umešajte naseckana tvrdo kuvana jaja.

SREDOZEMNI UMAK

Potrebno je: 300 gr fileta tunjevine, 5 fileta sardine, 2 kašike senfa, sok od 1 limuna, 200 ml slatke pavlake, 3 kašike seckanog peršuna, biber.

U blenderu izmiksajte u pire filete tunja i sardine sa senfom i limunovim sokom. Umutite pavlaku i dodajte pire i peršun. Pobiberite. Pre služenja dobro ohladite.

SOS ZA PILETINU ILI ĆURETINU

Potrebno je: 40 gr putera, 40 gr brašna, 4 dl belog vina, 1 kisela jabuka, malo aleve paprike, so.

Zagrejte puter, dodajte brašno i malo aleve paprike, nalijte vinom i vodom, posolite i kuvajte na tihoj vatri. Oljuštite i sitno iseckajte jabuku, dodajte u sos i prokuvajte.

SOS OD KROMPIRA I BADEMA

Potrebno je: 4 velika krompira, 2 glavice belog luka, 1,5 dl ulja, 4 kašike mlevenog badema, 1 pomorandža, 6 kašičica sirćeta, 6 kašičica nane (može i suva), so.

Skuvajte krompir u ljusci u slanoj vodi, oljuštite ga i zgnječite u činiji. Dodajte sitno iseckan beli luk, mleveni badem i ulje. Mešajte dok ne dobijete glatku masu, a onda dodajte sok od pomorandže, sirće i nanu. Ako je sos suviše gust, dodajte malo vode.
Služite uz različito obareno povrće.

PIKANTAN SOS OD KOKOSA

Potrebno je: 30 gr kokosovog brašna, 2 čena belog luka, mala glavica crnog luka, 2 crvene papričice, kašičica šećera, kašičica nastrugane limunove kore, 180 gr putera, 2 kašike ulja, so.

Stavite kokosovo brašno u činiju, nalijte vodom i ostavite da miruje pola sata. Procedite kroz gazu da biste dobili kokosovo mleko. Pomešajte sitno seckan beli luk, crni luk, papričice i koru od l imuna. Sve ovo stavite na zagrejano ulje i pecite 3-4 minuta, neprestano mešajući. Dodajte kokosovo mleko. Kad počne da ključa, smanjite temperaturu, dodajte puter, šećer i so. Neka sve ključa zajedno 3 minuta. Servirajte hladan sos, uz meso sa roštilja.

SOS OD VISKIJA

Potrebno je: 50 gr maslaca, 300 gr brašna, ½ l mleka, viski, so, origano.

Rastopite maslac, dodajte brašno i ispžite na laganoj vatri, da se ne zgusne. Dodajte mleko, viski, so i ako volite origano.

SOSOVI ZA RIBU

Od majoneza: izmešati tubu majoneza sa čašom pavlake, sitno seckanim peršunom, i po želji, sitno seckanim belim lukom.
Od pavlake: izmešati čašu pavlake sa sitno seckanom mirodjijom i 2-3 čena izgnječenog belog luka.
Od ulja: šolju ulja izmešati sa sitno seckanim peršunom i 2-3 glavice sitno seckanog belog luka.
Sa renom: izmešati čašu pavlake, posla kesice majoneza i pola šolje struganog rena.
Sa kečapom: izmešati pola šolje kečapa sa šoljom kisele pavlake i sitno seckanim belim lukom.

SOS OD ORAHA

Potrebno je: 100 gr mlevenih oraha, koren rena, čaša kisele pavlake, 2 kašike limunovog soka.

Ren oljuštiti i izrendati sitno, pomešati sa mlevenim orasima, dodati pavlaku, po ukusu posoliti, dodati limunov sok, dobro umutiti, rashladiti i služiti uz pečenje i ribu.

ITALIJANSKI SOS

Potrebno je: 2 žumanca, 50 gr margarina, 1 kašika vode, 1 kašika senfa, sok od limuna, biber, so.

Sve namirnice pomešati i neprestano mešati na pari dok se ne zgusne. Začinima doterati ukus i služiti uz meso ili ribu.


UMAK SA PAPRIKOM

Potrebno je: 1 veća glavica crnog luka, 20 gr margarina, 1 kašika brašna, 1 kašika kečapa, 1 kašičica aleve paprike, ¼ l supe, 1 paprika, so, šećer po ukusu, komadić feferona, 100 ml pavlake.

Sitni iseckan crni luk pržiti na margarinu da postane staklast. Posuti brašnom i pržiti dok se ne dobije svetla zaprška. Dodati kečap, promešati i naliti supom. Posuti alevom paprikom i dodati sitno seckanu papriku. Kuvati 15 minuta. Umak začniti i po ukusu zašećeriti. Dodati komadić feferona. Skloniti sa vatre i umešati pavlaku.
Ovim umakom možemo preliti testeninu, ili ga poslužiti uz meso ili ribu.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 730 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 720 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dannyboy, kybonacci, M1los, MilosKop, Nemanja.M, nemkea71, simazr, slonic_tonic, wizzardone