Sta sutra za rucak

11

Sta sutra za rucak

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4055



Sveža mlada boranija u sopstvenom soku, ćufte i salata.

Boranija je danas neplanski, nisam mogla da joj odolim sveže ubranoj izloženoj na pijačnoj tezgi.

Izdinstati glavicu luka, šargarepu i peršunov list. Dodati očišćenu boraniju i pržiti, kasnije podlivati sa malo tople vode.
Dodati malo belog luka, posoliti, pobiriti, malo mlevene crvene paprike i dosta peršunovog lista.
Obožavam ovako spremljenu boraniju.
Ćufte: ml meso, so, biber, malo prezle 1 jaje, i korica hleba potioljena u mleko i oceđena.
Od mase formirati ćuftice, uvaljati u brašno i pržiti.
Salata: paradajz, mladi luk i so.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4055

Bukovače

Potaž čorbica od peteljki bukovača
Pohovane bukovače, prženi krompirići, salata. Bezmesni dan.




offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 1058

Пљескавице од кромпира и туњевине

Потребнао је:
конзерва туњевине, ситне, која се процеди од уља, куван и уситњен кромпир једно три, најбоље кувати у љусци, или рецимо ако од ручка од претходног дана остане пиреа, може се искористи, ситно сецканог црног и мало белог лука, свежег першуна, бибер, со, остали зачини по жељи може и јаје ако нису посна варијанта. Кад се тесто замеси да може да се обликује и не лепи уваља се у брашно или презлу и прже или на уљу или се поређају на плех на поуљени пек папир па у рерну. Само се окрену да се буду решкасте са обе стране.

Уз крокете може динстана Фриком Златна мешавина. /издинста се лук црни и бели ситно сецкан дода се пола или цела кеса Златне мешавине мало налије водом дода се коцка за супу или само бибер и морска со, мало свежег першуна и укрчка на густо/.


Златна Фриком мешавина


И умак који се прави од павлаке, мајонеза, мало свеже мирођије и белог ситно сецканог лука и ситно сецканих краставчића. Или евентуално обичан тартар сос.

Уз то може још купус салата или зелена салата.
И парадајз чорба уместо резанаца да се стави пиринач или просо /који има ефекат као и тарана/

Поступак за крокете




offline
  • bibliotekar
  • Pridružio: 19 Jul 2013
  • Poruke: 90
  • Gde živiš: BG

Napisano: 02 Jan 2020 1:50

Како сам Нову дочекао сам и срећан, нисам се претрзавао са припремом јастија...
Данас, тачније већ јуче: релативно јефтино паковање ражњића из Идеје, пар паприка, главица лука, мало вина и зачини, пиринач.

Разнизао ражњиће, исецкао. пазећи да масније делове издвојим, и уситним баш .
Комадићи паприке који су били нанизани су добили појачање од "квадратића" 2 шиље. Главицу осредњу црног лука насецкао, пиринач опрао и оставио да медитира у млакој води.
Ставио у тигањ прво ону масноћу са мало воде, па на шпорет. Када се лепо рашчварило, додадох мало уља, кртину, лук, а мало касније и паприку.
Ту је, кад је поврће добро застаклило и свенуло, пао заблес јефтиног белог вина, па све поклопљено да крчка на тихој ватри.

У међувремену, оцедио пиринач, насуо свежу, хладну воду и ставио да се кува.

Месу сам по потреби додавао топле воде, па пред крај свеже млевени бибер, паприку (слатку алеву и суџук туцану), кари, куркуму, соја сос, млевени кумин и кинеску мешавину ("5 зачина" ). Наравно, и со, као и уштрцај кечапа уз прстохват шећера. Звучи претерано, али мени прија(ло је).

За мало пара, мени самом храна за читав дан.
Сликао нисам, није баш претерано декоративно, али је укусно.
ПС Нисам се потрудио да му дам неко поетично или бомбастично име, није било примједби.

Dopuna: 05 Jan 2020 16:33

Данас сам искористио одсуство сестрића (оба, старији није љубитељ конкретно, млађи намћор и маза ), да се почастим милим ми ризи бизијем.
Јело које сам волео и (од већине мрском издању ), као конзерву из СДО ЈНА.

На уљу, прво "застаклио" главицу лука, ситно сецкану, са прстохватом кумина.
Додао прегршт одмрзнутог грашка, и пар ситних шаргарепа (величина коју помиње Мица "Трофртаљка" у извесном филму ), сецкане на колутиће, па оставио на тихој ватри.
Додао мало белог јефтинијег вина, па и груменчић путера. Кад је течност упарила, досух опрани пиринач ( басмати ). После пар минута, и топлу воду, сву количину.
Брботало је полупоклопљено, на тихој ватри, да пред крај, кад сам искључио ринглу, убркам со,бибер, љуту туцану паприку, мало куркуме, кари.
Оставио поклопљено, па пред сипање падоше, онако случајно, паемезан и "затар" (арапска мешавина биљчица као чубар и свашта још, поклон од колегинице).

Како би рекао спикер из Кухуњице, уз ово јело... насух чашу вина коришћеног у кувању , "Јер сам тако у могућнос'", како би додао "Шунтавило" из села Мајур.

online
  • _Sale 
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 11959
  • Gde živiš: Z-moon

Ovo iz drugog dela poruke mi zvuči jako zanimljivo i jednostavno.
Moraću da probam i dokumentujem Very Happy

offline
  • bibliotekar
  • Pridružio: 19 Jul 2013
  • Poruke: 90
  • Gde živiš: BG

Варијанта "скоро посно", може и стварно, без путера и сира, а може пак и са којом коцкицом сланинице, још у првој фази, да да шмек. Такође, када имам, додам и празилук, добро чини у сваком погледу.
ПС, грашак може да остане живахнији ако није добро одмрзнут.
Може и оригано, место егзотичног затара. Има га у неким фенси продавницама овде, али кошта као лечење у иностранству.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1469 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 7 sakrivenih i 1417 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., amonsrb, Boris90, caesar2, cole77, comi991, Djokkinen, doktor1964, doom83, Dorcolac, dragan638, duskovuk63, Ehinacea, Eyes Wide Shut, Gama, gile58, Kos93, kovac9mm, Marko Marković, MiG-29M2, mika 001, miljannis, MilosKop, Miskohd, NoOneEver Dreams, RADOVAN.S, renoje2, rovac, snik, SOVO515, SsssssNOVI, StefanNBG90, stug, suton2, theNedjeljko, topalovicdj, Vlada1389, VP3987, x9, XBMC, Yellow Pinky2, YU-UKI, zlaya011, Zoran Rapajić