Zapeceno belo meso sa pecurkama i pirinac

Zapeceno belo meso sa pecurkama i pirinac

offline
  • magna86  Male
  • Anti Malware Fighter
    Rank 2
  • Pridružio: 21 Jun 2008
  • Poruke: 6102

Ovo je jedan recept koji rado volim da spremam. Spremanje je prosto a gotovo jelo prosto preukusno. Originalni recept sam pokupio sa interneta, ali naravno, kao i svaka domacica Mr. Green i ja sam modifikovao ovaj recept prema svojim ukusima. Sto se tice gramaze/kolicine, ja o tome ne razmisljam, ne bi trebali ni vi.

Kao prilog, preporuka pirinac ali spremljen na ovaj nacin. On dolazi kao zamena za hleb. Sve ukupno, ovo jelo je u najgorem slucaju gotovo za ~ 45 minuta ukljucujuci vreme potrebno da se sve zapece u rerni.

Ovako ja spremam. Smile





Potrebno je:

- jedna srednja posuda sa providnim poklopcem

- dva fileta pileceg belog mesa (jedno pakovanje)
- pakovanje pecurki
- solja pirinca (preporuka je pirinac dugog zrna)
- zacini (so, vegeta, kari ...)
- Zacin C, aka C ideja, piletina sa cetiri vrsta sira
- pavlaka za kuvanje (250ml)
- beli luk ( minimum 4 cena, max 6 cena)
- srni luk (glavica)
- ulje

- Opciono: sargarepa (jedna manja sargarepa), uz crni luk
- Opciono: malo kackavalja (mocarela ili slicno)
- Opciono: malo kobasice, uz kackavalj
- Opciono: origano zacin, uz kackavalj

Svo vreme koristite samo jednu posudu za spremanje (dinstanje). Sok/Ulje i treba da se mesaju dokom dinstanja, u tome ce biti smek jela.


------------------------------------------------------------------


Priprema:



Ukratko: Dinstamo prvo pecurke, vadimo ih a potom u istoj serpi dinstamo luk + belo meso.
Napraviti sos. Pecurke i belo meso staviti u vatrostalni sud, preliti sa napravljenim sosom.
Ubaciti jelo u rernu i zapeci. Dok cekate da jelo bude gotovo, napraviti pirinac po ovom receptu kao prilog.







Detaljnije:

* Proizvoljno 'pacanje' belog mesa;
Iseci belo meso na kockice (ili na stapice), blago ih posiliti, dodati kari i na kraju senf. Dobro promesati prstima ( Cool ) i ostaviti da se kako neki kazu "meso paca". Sto duze ta smesa tako stoji, meso ce poprimati bolji ukus.
Dok belo meso ceka, vi radite sa pecurkama.

Ovo naravno ne mora da se radi, a izbor je na vama Exclamation






* Priprema pecurki:
- Oprati sveze pecurke, iseci ih na srednje komade (ne premale, ne prevelike) i dinstati ih posoljene na vrucem ulju. Odloziti gotove pecurke u posebnu posudu/tanjir sa strane.
Pecurke ce tokom dinstanja pustiti vodu. Kada pecurke pokupe svoju vodu, one su gotove. Pecurke obavezno posoliti, tada ce brze pustati svoj sok.




* Priprema belog mesa:

- Iseckati pilece belo mesa na stapice ili na kockice (ako to predhodno niste uradili). U isti sud gde su dinstane pecurke, dodati malo ulja, i dinstati crni luk (opciono i sargarepu) dok luk ne pocne da prima zutu boju.
Ja crni luk sameljem sa blenderom, ne previse jer volim da ostanu poveci komadi. Sargarepu ne ubacujem ali svakako, bez ustrucavanja. Ne previse jer kombinacija luk + sargarepa zasladjuju jelo. Luk stavljam odmah na hladno ulje, ne cekam da ulje provri ...

- Kada je luk spreman (pocne da prima zuckastu boju) ubaciti pripremljeno belo meso. Dinstati belo meso dok ne budu gotove. Gotovo meso odvojiti sa strane u posebnu ciniju/tanjir.
Belo meso je gotovo kada pocne da prima belu boju. Ako su predhodno pacane sa senfom, boja ce biti zuckasta. Po primljenoj boji, belo meso dinstati jos malo i belo meso je gotovo.




- Izvaditi vatrostalnu staklenu ciniju, premasati sud margarinom, sipati i pomesati predhodno izdinstane pecurke i meso. Po zelji posoliti.
Ako imate nameru da stavljate biber, onda iskljucivo Konami' biber sa belim lukom. Tako se zove biber. Taj biber je prosto preukusan i ja uz sve stavljam samo taj biber. Ili ne stavljajte biber uopste. Razz
Ako umesto soli zelite staviti vegetu, onda preporuka vegeta sa ukusom piletine. To je neka nova i manje poznata vegeta, moja preporuka.





Sada stizemo do Opcionog dela: Ovde mozete dodati malo narendanog kackavalja i malo kobasice (al' sam naivan je l' da Mr. Green )
Ne mnogo po mom ukusu jer glavni ukusi i trebaju biti piletina i pecurke. No ako nemate trenutno kackavalj i kobasice ne ocajavajte, jelo ce i bez njih biti preukusno. Ako stavljate kackavalj, stavite i origano jer ta dva uvek idu zajendo. Ako ne stavljate kackavalj, ne stavljajte ni origano.





Sos:

Umutiti neutralnu pavlaku (malo pakovanje, 250ml manje-vise) i dodati ' piletina sa cetiri vrsta sira' i to dobro promesati.

Preliti sos preko piletine i pecurki i ne mesati ! Taj sos u sto boljoj formi treba da ostane na vrhu.
Ovde ce biti i dovoljno preliti samo sa pavlakom sa kuvanje ukoliko nemate C ideja.
Isto tako, ja sam pravio i sa obicnom pavlakom + c ideja jer nisam imao tu neutralnu, nema to velike veze. Prosto preliti sa obicnom pavlakom, nisam probao. Ako neko bude probavao neka javi kakvo je.


- Pripremljeno jelo u vatrostalnoj ciniji ubaciti u predhondno zagrejanu rernu na 250 C i ostaviti 10- 15 minuta da se zapece, odnostno koliko je potrebno.
Jelo je gotovo kada se odozgo uhvati blaga korica, to cete znati po promeni boje.



------------------------------------------------------------------






Prilog - Pirinac:

Ovako ja pravim pirinac. Na ovaj nacin pirinac ce biti spremljen na pravi nacin, i nece se lepiti, zrno ce se razdvajati. Dosta cesto ja ovaj pirinac pravim sam kao takav, bez gorenjeg recepta i jedem ga samo takvog. Preukusno je...

Koristimo naravno istu onu ciniju u kojoj smo dinstali pecurke a kasnije meso ...





- Kolicinski jednu solju pirinca, isperemo i sipamo na suvu krpu da se osusi. Pirinac mora biti suv!
Pirinac uvek meriti po soljama, ili stavljate jednu solju ili dve solje. Jeda solja pirinca je dovoljna za cetiri osobe, i moja preporuka kao kolicina.

- Dok se pirinac susi, ~ 4 cena belog luka (mozete i vise ali ne preterivati) izeci na sitne kockice i ubaciti na ulje. Luk dinstati ne duze od jedne minute jer moze izgoreti i odmah sipati pripremljen pirinac.

- Dinstati pirinac i mesati. Taj pirinac je potrebno dinstati i non stop mesati! Kada pirinac pocne da pucketa, predjite na sledeci korak sa vodom.
Ukoliko je potrebno, dodati jos malo ulja, ali ne preterujte ...
Konstantno mesati pirinac Exclamation dok ne pocne da ispusta zvuke kao kesa iz prodavnice, dok ne pocne da pucketa. Tako neki zvuk na taj fazon ... Znacete o cemu pricam ako budete spremali. Tada preliti zacinjenom vodom


- Sipati dve tople solje vode preko pirinca. Vodu predhodno zaciniti sa vegetom, moze i obicna so i malo bibera. Ovde, u ovom koraku vi zapravo diktirate ukus.
Stavljate zacine po zelji, ja stavljam otprilike pola kasike vegete i malo bibera.

Imati na umu:
Ako ste izmerili jednu solju pirinca, onda idu dve solje vode. Ako ste izmerili dve solje pirinca, onda idu cetiri solje vode. Znaci uvek duplo.
Ja stavljam pola kasike vegete (ako stavite punu kasiku, pirinac ce na kraju biti preslan) ili dve kasikice vegete ako vam je tako lakse i ja gledam da stavim malo cilija umesto bibera.

Ukoliko ste predhodno spremali neku pravu piletinu i ostalo vam je onog safta/moce, dodati malo i te moce radi boljeg ukusa pirinca.
Ako pratite ovaj recept od pocetka, ono sto vam ostane u serpi od pecuraka i belog mesa ce biti dovoljno soka za smek-ukus.


- Ne mesati Exclamation
Odmah po sipanju zacinjene vode u pirinac, posudu poklopiti. Ponavljam, potreban je providan poklopac.

Sto ste mesali, mesali ste. Kada sipate zacinjenu vodu preko dinstanog pirinca, ne smete vise mesati pirinac, ne dirati ga.

Zasto providan poklopac?
Treba da znamo kada ce pirinac biti gotov, objasnjeno u nekom narednom koraku.



- Kada ta voda prokuva, smanjiti vatru na minimum i ostaviti da voda ispari.
Ne mesati ! ! ! Pirinac svo vreme da je poklopljen.


- Kada sva voda ispari, skloniti pirinac sa vatre i ostaviti poklopljeno jos nekih 10 - 15 minuta poklopljeno. I dalje ne smete mesati pirinac ...
Pirinac ce biti gotov kada voda ispari i pojave se rupice od vazduha, i zato nam je potrebno da vidimo kada je pirinac gotov. Prepoznacete te rupice i o cemu pricam ako budete spremali pirinac.
A kako ne smemo skidati poklopac, potreban je providan poklopac da vi znali kada je pirinac gotov.



- Kada prodje 10 - 15 minuta, pirinac otklopiti i posluziti.



------------------------------------------------------------------



Posluzivanje:


Pirinac dolazi kao prilog, umesto hleba. A pripremljeno zapeceno belo meso je glavno jelo.

To je to. Smile Prijatno. Ziveli



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 842 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 4 sakrivenih i 788 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aljosa7, amaterSRB, Apok, Atomski čoban, babaroga, Bane san, branko7, Cigi, DJORDJE-NO-1, draganca, goxin, GreenMan, hartman, havoc995, Hipnotizer, ikan, ivan979, Jethro, Kibice, Klecaviks, Kolega2357, komkom, krlebgd77, kybonacci, L A Z A R, Libertas, lovac12, Lucky_Bastard, MarKhan, Marko Marković, MB120mm, mercedesamg, Mercury, Miskohd, mk, nenad81, NoOneEver Dreams, ofbeyond, ostoja, sakota79, segax1, Skywhaler, Snorks, stegonosa, Toni, vlvl, voja64, x9, Zi0mek