Nacionalna penzija

1

Nacionalna penzija

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2037
 • Gde živiš: Karlmarksland

Министарство културе и информисања одлучило је да на велику капију врати доделу националних пензија и ономад је госпођа министарка расписала јавни позив (илити тендер) за достављање предлога(Траже и образложење,замислите) ,коме ће се доделити признање за врхунски допринос култури.

После вишегодишњег прекида глумци, сликари, вајари, писци, библиотекари,певачи и ини могу се надати,да ће неко под моралном одговорношћу изабрати баш њу,њега,њих,као заслужне.Добиће ово велико признање,ренту или додатак на таштину(како коме) у висини од целих 50.000 (хиљада) целих динара.

И ствараоци у култури националних мањина,неопредељених,опредељених и diverse, биће такође уврштени у ужи избор(Иначе би Фрау Меркел звала преко вибера рано ујутру)

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1050650/nacionalne-penzije

Дивно...овим ће култура и уметност у Србији доживети ренесансу.Још само да разјаснимо,да ли је то нациолна пензија,признање или социјални додатак?
Како коме!
Ако је судити по алеји заслужних грађана и новијих придошлица,очекивати је,да ће српски фолклор са осталим примесама,по заслузи добити већи део проје,а вама вајари(ца)ма и библиотекари(ка)ма,биће довољан мањи део колача.Поштено?Поштено!

Ко ће бити laureatus,одлучиваће вероватно црно-ружичаста комисија и њен председник И.Д.,блиставог гласа,од ког Миљацка тече узводно,који се прославио са хитом"Није то мој коферчић, у мом стану" ...

Пошто се поменути здушно борио пре десетак година,за неоправдано изостављеног уметни(цу)ка свемирског гласа и стаса З.Б.,која има све квалификације, да је више пута била и супруга и мајка и баба и деда , да је хуманитарни радник(делила је бакшиш на равне части,а оно у недрима је било за душу.То се не даје..Каже грех је), да је освојила све награде(чак и ону у Степојевцу), да је била политички ангажована и да је више пута конкурисала, али су је из оправдано непознатих разлога одбили,да је уврсте у заслужне .Тада је изјавила ,да ће наставити својим уметничким делима,народ и пријатеље душевно богатити.Хумано,зар не?
Како коме!

После будућих подела тих признања ,биће и незадовољних избором,као и додељеним средствима.Па замислите нашег светски чувеног хемичара и писца са том наградом?Који мора са 50 иљада истраживати све лепоте,пардон,тајне хемије и алхемије? Аутопутеви "истраживања" су некад кратки ,а некад дуги...

Како коме..Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17856
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Све је обрнуто наглавачке. Екипа спортиста када освоји медаљу (некада случајним поготком, некада због лоше среће противника, некада и својом заслугом) и при том буде изванредно плаћена и од свог савеза и од светских асоцијација (у спорту је огромна пара), добију при том и националну пензију, мислим - бар двапут већу од ове. Ми ''културњаци'' цео живот проведемо у минском пољу осетљиве публике и надрнданих уметника, а највише што нам доделе је она капа са звончићима.
ПС
Колико знам, ова национална пензија постојала је и раније. Миша Јанкетић ми је причао (жалећи се како су му велики издаци јер живи у великом стану у центру, који је добио од града) да му је национална пензија око хиљаду евра. Није то уопште занемарљиво било (независно од тога ко је колико научио да троши, да се коцка, пије, или шта већ - таквима је све мало). Откуд сада овај ''нови круг'' националних пензија?

Искрен да будем, не бих се бацао у дубиозу да ''прикупљам потписе'' за тако нешто, а имам основу (да се не хвалим превише, колеге из струке знају шта је остало иза мене). Нас, продуценте, примећују тек кад дођу на врата да гребу за неку тезгу...offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 7303
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Dodela nacionalnih penzija u sportu počela je 2006. godine:Citat:На основу Уредбе Владе Србије, више од 500 спортиста и тренера (старијих од 40 година), који су освојили медаље на олимпијским и параолимпијским играма и светским првенствима добили су доживотна новчана признања, названа "спортске" пензије. Месечни износ је раван висини једне до три просечне нето зараде из децембра претходне године. https://www.pio.rs/sr/vesti/sportske-penzije

Koliko znam, to se i dalje primenjuje... dakle, medalje sa olimpijskih, paraolimpijskih igara i svetskih prvenstava su uslov za dobijanje nacionalne penzije za sportiste... 2013. odluka je proširena i na evropska prvenstva, tenisere u Devis i Fed kupu, šahiste na šahovskim olimpijadama, kao i na svetske rekordere u olimpijskim i paraolimpijskim disciplinama, mada mi je nejasno ovo poslednje, pošto ne znam kako to rekorderi neće istovremeno biti i osvajači medalje... a uz sve to predviđene su i nagrade... konkretno:Citat:... Nacionalnu penziju koja će iznositi tri prosečne plate u Srbiji za mesec decembar prethodne godine, dobijaće osvajači zlatnih medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, kao i na Šahovskoj olimpijadi, a iznos od dve i po plate dobijaće oni koji osvoje srebrne medalje na tim takmičenjima.

Penziju od dve i po prosečne plate dobijaće i sportisti koji dobiju zlatnu medalju na svetskim prvenstvima, ili osvoje Dejvis i Fed kup.

Osvajači bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama i šahovskim olimpijadama dobijaće penziju u visini dve prosečne plate u Srbiji, a toliko će imati i osvajači srebrnih medalja na svetskim i zlatnih na evropskim prvenstvima, kao i sportisti koji obore svetski rekord.

Za bronzanu na svetskom ili srebrnu medalju na evropskom prvenstvu sportisti će dobijati nacionalnu penziju od jedne i po prosečne plate u Srbiji, a za "evropsku bronzu" penzija će biti u visini jedne plate. Nacionalnu penziju sportisti će moći da primaju kad navrše 40 godina života.

35.000 ZA OLIMPIJSKO ZLATO

VLADINOM Uredbom za pojedinačnu ili ekipnu zlatnu medalju na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi, svaki osvajač i glavni trener ekipe ili sportiste dobiće 35.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Za srebro, iznos je 30.000 evra, a za bronzu 25.000 evra. Za medalju na svetskom prvenstvu i za osvojeni Dejvis ili Fed kup iznos je 30.000 evra za zlatnu, 25.000 za srebrnu i 20.00 evra za bronzanu medalju. Zlatna medalja na evropskom prvenstvu vredeće 20.000 evra, srebrna 15.000 evra, a bronzana 10.000 evra.
https://www.novosti.rs/vesti/sport.297.html:416713.....-za-rekord

Ali i to se promenilo... za nedavno okončane OI u Tokiju, nagrade su bile sledeće:Citat:... Za zlato nagrada je 70.000 evra, za srebro 60.000, a za bronzu 50.000... U ovom času Srbija ima više od 500 sportista i trenera starijih od 40 godina, osvajača medalja na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, odnosno svetskim i evropskim prvenstvima, šahovskim olimpijadama. I svima njima pripada doživotno novčano priznanje u narodu zvana "sportska penzija“... bar do sada, nijedan od bivših sportista koji su stekli pravo na penziju nije odrekao tog prava... https://www.ekspres.net/sport/sportske-penzije-tre.....-16-8-2021

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 74

Националне пензије постоје већ дужи период и за спортисте и за уметнике.
Прво је покренуто за спортисте, пошто је један број врхунских спортиста у старости остао без примања и живео у немаштини. Касније је додата и за уметнике.
Може се рећи да има неких који су мање или више заслужили. Тако се ту нашла и Слађана Милошевић нпр. Или мање заслужан члан екипе. Али рећи да је неко освојио злато на Светском првенству срећом... то је мало потцењујуће. Срећа има утицај, али не долази се у положај да срећа пресуди само тако.

Такође, мисли се да сви спортисти добро зарађују. То није тачно. Велик део спортиста је заправо без прихода. Имају спортске стипендије док постижу врхунске резултате и то је то.
Да ли се може рећи да је нпр Јасна Шекарић била врло плаћен спортиста? Није, у стрељаштву нема пуно пара. Као ни у рвању. Пливачи, веслачи итд.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17856
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Сагласан сам ја с тобом, а немам намеру никог да потцењујем - једноставно, у спорту је то тако. И онај ко је седео на клупи за резерве, добио је награду. Мислим да се око тога можемо сложити.

Наравно да сви спортисти не зарађују исто. Мој комшија је као скаут одбојкаша Ирана (јуниора) узео злато на светском првенству у Мексику. За то време резервни голман једног фудбалског тима из Техерана (они су срећковићи јер тим мора да има резервног голмана, радио не радио) имао је већа примања. Но, они су се за то определили. Ми који смо се определили за науку и учење имамо свој пут. Ни једнима ни другима нико није крив.

ПС
Добро си ме сетио Слађане Милошевић. Права илустрација за ово о чему пишемо.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 74

Немам списак добитника националне пензије, али прилично сам сигуран да је нису добијали и они који су седели на клупи.

Чак и за стипендије се може да деси да је не добију, зато што постоји ограничење у колико утакмица је требало да игра.

Мени прилично смета што је националне пензије одређен прилично велик износ, неколико пута већи од просечне плате, камоли од пензије. То је врло често већи износ него што је спортиста добијао током каријере. И још се даје прилично рано, можда већ и у 40им.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2037
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ako се дели незаслужено, изазива револт оних чије се дели, који раде,чије се зараде опорезују. А коме се даје? Онима који нису никад давали!Па како да не будем бесан?
Синоћ отворим рубрику културе,а тамо наслов "национална пензија",сликари,вајари,књига ,наука,а испод слика Лепе Лукић.
Зашто би било ко од нас издвајао и давао Лукићевој,Илићу или Шабану и сличнима?Њима, који су зарађивали за обичног смртника незамисливе суме и све бахато спискали?И још их сахране у алеји??

Има и оних,који су одбили.

Citat:Да буду предложени за националну пензију до сада су одбили академици Добрица Ћосић, Матија Бећковић, Љубомир Симовић, Предраг Палавестра, Никола Јанковић и Светлана Велмар Јанковић.

Сматрају да је неморално да поред редовне пензије и академског додатка од 85 хиљада динара добијају и националну пензију. Од оних који су је узели једино је сликар Влада Величковић одлучио да оснује фонд и сваке године награђује по једног младог уметника.


Што се тиче спорта,добар део спортиста живи од плате или пензије,коју су радом стекли.Гимнастичари,дизачи тегова,параолимпијци и остали спортисти,који се баве непрофитним спортом,заслужују бенефите и пре пензије.

online
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 13069
 • Gde živiš: Z-moon

Sportisti, glumci, pisci, akademici ... meni tu nema ništa sporno da dobiju nacionalnu penziju, naravno pod određenim i poštenim kriterijumima.
Sreća u sportu je vrlo nategnut pojam, pre bih rekao da se radi o tankoj liniji između znanja i neznanja, iza koje stoje mnoge usavršene veštine, mnogo treninga i rada na sebi. Sreća teoretski postoji samo u LOTO-u, mada je i to izgleda pod znakom pitanja.
Penzija za estradne "umetnike" je van pameti, jer oni tokom svog radnog veka ne plaćaju državi nikakav porez. Zbog toga se valjda nigde i ne može čuti glas estrade protiv bilo koje vlasti unazad ko zna koliko godina.
Da skratim, nacionalna penzija je nagrada onima koji su veoma popularni u narodu i želja vlasti da ih time "utiša" pred izbore bilo kakvog ranga, jer se plaši njihovog uticaja na narod.
Znam da ne bi trebali da trubimo o politici, ali je nacionalna penzija upravo to - političko sredstvo, pa tek onda ljudski gest prema onima koji nemaju prihode.

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 859

Naucnici je svakako nece zasluziti.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17856
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Не знам како то функционише на западу, али овај модел националних признања је остатак нашег копирања руског модела. Они имају веома разрађену (и колико-толико фер листу) признања - од округа до федерације (заслужни уметник овог или оног ранга, итд). Сходно томе имају и одређене додатке, а пензију сада примају као сви други. Истина је да би нормално било да у току живота стичу, а не да се уздају у нечију самилост у старости.
Ево, у оној теми ''ин мемориам'' спомену Скај боксерског шампиона који је чистио улице? Да ли је он једини? А знате ли колико је мојих колега вредно радило четрдесет година, неки и више, није се бусало у груди и позивало на то да су славни? Сада живе као сви други грађани јер су на време мислили о старости.
Ватра, у том смислу се не разумемо, а ја сам за то крив, па да прецизирам: давање националних пензија спортистима је ДЕМАГОГИЈА. Можемо ми до сутра да расправљамо да ли је лопта ушла у кош случајно, па ето нама златне медаље, али је суштина следећа: свако се за нешто определио. Па шта ако је узео златну медаљу? Шта ја стварно имам од тога? Радовао сам се десет минута...

Сећам се и екстремних случајева: Шекуларац је брисао ципеле парама и палио цигарете с њима, а онда је кренуо по свету да организује добротворне вечери да му се помогне јер је он, боже мој, легенда наше земље. Је.и се легендо кад ниси мислио на време, него си се мангупирао док су други вредно радили.

Ово сад видим ко је одбио националну пензију и могу да им се поклоним. А певаљке испод шатре и тезгароше нећу да коментаришем. Ионако сам рекао шта мислим о њима. Проблем је само што се код нас не зна где је коме место...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 705 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 3 sakrivenih i 661 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., darkangel, dekao, dragoljub11987, dragon986, Jovan Nenad, kovinacc, krlebgd77, KUZMAR, kybonacci, Lucije Kvint, Marko Marković, Markoni29, mean_machine, Mercury, milenko crazy north, Misirac, Mixelotti, mnn2, nemkea71, ofbeyond, pacika, pein, pjaka2001, radraj, Rakenica, raskoljnikov, raso76, S2M, Sale.S, Singidunumac, Steeeefan, Toni, vathra, Vl veliki, W123, wolf431, x9, YU-UKI, zixo