Politička korektnost u kulturi

1

Politička korektnost u kulturi

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3374
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Да ли се крајем двадесетог века,појавила нова религија/покрет,која прети да уништи све оно,што нас разликује од осталих живих бића Тј. животиња, на земљи.
Политичка коректност представља избегавање израза или поступака који могу изгледати као да њима хоће да се изопште, маргинализују или увреде људи који су социјално угрожени или дискриминисани.Политичка коректност подржава, или је повезана са политичким и образовним променама, нарочито у исправљању историјских неправди везаних за расу, класу, пол и сексуалну оријентацију. израз политички коректан је у складу с уверењем да језик и дела која могу да увреде политичке сензибилитете (као у случају пола или расе) треба да буду елиминисани.

У САД,протести и бојкоти оглашивача усмерених на тв емисије су обично организовани од стране десничарских верских група које воде кампању против насиља, секса и приказивања хомосексуалности на телевизији.

У Великој Британији, су вртићи променили песму за децу "Црна Овца" у "Овце Боје Дуге" и да су забраниле оригиналну верзију. Али је касније објављено да су заправо Родитељи и Деца Заједно (РИДЗ) променили песму у акциону риму.... Они певају срећна, тужна, скакутава, розе, плава, црна и бела овца итд. Ова прича је доста кружила и касније је била проширена како би указала да се друге забране језика односе на термине црна кафа и табла.

Pa церемонија доделе Оскара, две године за редом није имала водитеља.Због политичке коректности ,који се као и мода с црвеног тепиха ушуњао у ову уметност претећи да потисне и уништи њену суштину. Разлог?Међу номинованима за најбољу режију нема ниједне жене, као и да је на листи оних који могу да освоје Оскара врло мало тамнопутих глумаца и глумица.

А тему сам отворио,јер сам данас прочитао,да се споменик Мештровића "Индијанац" у Чикагу нашао на списку неподобних.

Дело које је финансирала Задужбина Бенџамина Фергусона коме се Америка 1928. године дивила као једном од најбољих остварења споменичке пластике, ових дана се нашло на листи "неподобних" споменика којима прети - уклањање.

Мештровићев Индијанац краси улаз у Велики парк из централне чикашке авеније Мичиген, али можда не још задуго, јер се нашао на листи од 500 споменика које преиспитује специјална комисија "због расног излечења и историјских оцена". Чикашка комисија је оформљена после великих, и често насилних протеста који су већ нагнали градоначелницу Чикага Лори Лајтфут да уклони статуе Кристофера Колумба из чикашких паркова.
https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/973677/amer.....ih-rasizam

Пре пар година неко је окачио на фејсбуку слику Ежена Делакроа "Слобода води народ" .И замислите,нека будала је пријавила слику,као неподобну,зато што се види сиса жене?!
Ејјј...колико је то отишло далеко...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18450
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Историчари ову појаву зову ''На врху историје''. При крају сваке епохе људског рода (а наша је заокружена дефинитивном победом компјутера и интернета са свим оним добрим и лошим странама које носи, као и поновном равнотежом снага), појављују се социолози, историчари, политиколози, али и секатши, будале свих врста, да покушају следеће: доказати како после нас више ништа нема смисла и кад они (генијалци) помру, човечанство више неће имати сврху постојања.
Најочигледнији пример за то је тзв ЛГБТ популација, која се чак и код нас (није им било тешко) изборила да је зову Ел-џи-би-ти, уместо ел-ге-бе-те, како се код нас читају абревијатуре на латиници. При том су присвојили и огадили и реч понос.
Реч је (не само о њима, наравно), о групи људи који јесу еволутивна грешка и они су тога више него свесни. Зато су толико гласни, агресивни и безобразни у својим дрским наступима. Као кад би неко, с једном краћом ногом, отишао на такмичење у плесу и тражио да се због њега промене правила.

ПС
Кад већ себе сматрају равноправнима, због чега се буне када их зовемо педерима и лезбејкама? То није противзаконито.offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3374
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Sirius ::.....појављују се социолози, историчари, политиколози, али и секатши, будале свих врста, да покушају следеће: доказати како после нас више ништа нема смисла и кад они (генијалци) помру, човечанство више неће имати сврху постојања...


То је права најезда губара културе и српске породице.Свака будала сада преко друштвених мрежа,може да ради и прича,шта му је воља.

Ево шта још прочитах вечерас.Да не поверујеш ушима и очима.

На друштвеним мрежама се повела расправа да ли је Пепе ле Твор силоватељ .Његова „жртва“ увек би била мачка која би се случајно очешала о белу фарбу, због чега је личила на припадницу његове врсте, након чега би јој се Пепе ле Твор клео на вечну љубав, мислећи да је заносан. Сада је због начина на који се удвара – постао силоватељ GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid

Заборавили су да додају да је његов лик увредљив за Французе, јер их представља као насртљивце непријатног мириса...

Па је рецимо платформа Дизни плус укинула Петра Пана, Мачке из високог друштва, Мазу и Луњу због расизма, а Књигу о џунгли и Дамба због погрешког представљања мањина.питање је да ли они ће у гаврану или свраки препознати црнаца или мешанца.

Од кад је Душка Дугоушка, којег нам је маестрално дочарао Никола Симић, знали смо да ћемо чути мљацкање шаргарепе, питање "шефе, који ти је враг", али и видети ловца Елмера са његовом танџаром,који би увек надрљао у окршају с Душком или Патком Дачом.
Сада је отпочела "нова ера" - Душко, Елмер, Дача, Јосемити Сем... поново су на окупу, али у светлу дешавања у свету,нема ватреног оружја - Елмеру су "узели пушку", а бркатом Сему добро познате пиштоље!

Ватрено оружје је забрањено због "насиља", а са друге стране динамит пршти на све стране у свакој другој сцени,а место пиштоља ,ради моторна тестера.Ту се нађе и по која лобања. GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid

offline
 • bibliotekar u penziji
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 524
 • Gde živiš: ZR

Ивица и Марица (Хензел и Гретл ) спаљују бабу- вештицу у пећи, није ли време да се демаскирају као нацисти?
Ма бајке су пуне суровости, а тек митологија...
Како су кренули, шта је следеће?
Ево бесплатне идеје, ревизија библијских текстова.
Правда за Содому и Гомору, центре забаве за педофиле, порнићаре и остало ЛГБТ пучанство?!
Онда дође "Орка" да брани змију, и тако даље.

Могућности за проулитавање су бескрајне.

Насиље у цртаћима је врх леденог брега.
Наши душебрижници су после рата бранили Дизнијеве стрипове као пропаганду нама непримерене малограђанштине и ситносопственичког менталитета.
У краљевини пак, забранише једну епизоду "Мике Миша", где уместо престолонаследника доводе злог му брата. Много је подсећало на замену Ђорђа Александром!
У Финској је Паја Патак сургунисан због неморала- стално парадира гологуз!
Турцима није легао Вини Пу, из истог разлога што "не миришу" три прасета.

offline
 • natrix 
 • Zauvek prijatelj foruma
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2196

Како у овим новим цртаним филмовима, где лете шурикени, крв, ликови уместо очију имају тачке, и спирале, бљују ватру, урлају, све бљешти од ефеката и пршти од агресије итд. нико не види ништа некоректно. Има и Сунђер Бобу делова који су некоректни онда. Себичан Кеба Краба, мрзовољни Лигњослав, глупи Патрик- од кога су деца научила да говоре: -Ја сам губитник. -Evil or Very Mad

Ти ликови некад су представљали јин и јанг, борбу добра и зла...
Калимеро је стално говорио -Неправда-

И Пепељуга онда није друштвено коректна, у њој постоји маћеха која малтретира Пепељугу, што би се рекло насиље је у питању, онда, Пинокија зезају у школи, вршњачко насиље по новом, Снежану мрзи маћеха..
Постојао је проблем зашто је барбика само бела, и витка. Зашто нема црну или црвену кожу- и изглед због других раса. Или зашто је увек витка, зашто не може да буде и буцмаста-због оне деце која су гојазна..или ниска због оних коју су нижег раста.. Па је убачен и Кен, да не би барбика представљала симбол феминизма или већ...?

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18450
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Све то што се сада грубо и силеџијски назива ''политичка коректност'' је скрнављење језика и напад на традиционални морал. Свака битанга овога света, сваки болесник и ''паћеник'' може сада да тражи од вас да му се обраћате ''с дужним поштовањем'' (које он, наравно, не заслужује). То није од јуче. Са тзв. петооктобарским променама, сместа смо ''увезли'' и могућност да осуђеници гласају (!) и да на тај начин одлучују о држави која их је осудила. Будалаштина неопевана. Наравно, обавезно је и персирати им (што ми не смета, ја сам својим ученицима персирао), али то тако иде - корак по корак, све дрскије. Још ћемо се ми извињавати што смо нормални, а (ко зна) морати и да се доводимо на њихове ''стандарде''.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3374
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Имамо више врста коректности Laughing
Културно преузимање је посебна врста политичке (не)коректности која у себи садржи елементе злоупотребе и исмевања. Ова врста преузимања дешава се када припадници већинске популације користе симболе или друга значајна видљива обележја неке мањинске групације у својим јавним активностима.
Шта ово тачно значи, ја само наслућујем.Питање је ,да ли је јасно и ауторима овог....овог...,не знам ни како би назвао ову будалаштину.

Магазин Vogue је, наиме, морао јавности да упути извињење и да понуди објашњење услед напада да је извео културно преузимање афро фризуре.

Манекенка поменутог магазина и позната медијска личност Кендал Џенер на једној од објављених фотографија има фризуру која би могла да се опише као нека од варијација афро фризуре.

Уследиле су оптужбе на рачун магазина да је требало да ангажују особу која је заправо истинска припадница афро-америчке заједнице и која има такву природну косу, а не да једна белкиња преузима афро фризуру за потребе сликања GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid
Магазин Vogue морао је да се извини уколико се неко осетио увређеним.

Што значи,драге даме,не смете више да се чешљате како вам дуне,већ само онако,како не би увредили или исмејавали неког Mr. Green

offline
 • bibliotekar u penziji
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 524
 • Gde živiš: ZR

У старим цртаћима, Душку Дугоушку праве аутопут преко рупе, али нема корпорације, експропријације, систематске неправде, већ је главни негативац- дрљави грађевинац.
Један од бројних примера како се намеће систем вредности и скреће са суштине.

С једне стране, Петар Пан постаје непожељан због наводног расизма док се ти исти староседеоци држе у резерватима, махом испод услова достојних Човека.

Неко ту за&бава од првог вагона, онако фино и коректно?

offline
 • natrix 
 • Zauvek prijatelj foruma
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2196

Postoji, koreketnost, nekorektnost, prividna korektnost, formalna /farisejska/. Ne samo u pollitici i kulturi..
Samo postojanje i uvođenje te politčke korektnosti, ne znači da ona ne postoji i dalje, odnosno kad se zagrebe u dubinu, još uvek postoje po pitanju raznih svakodnevnosti...

U politici je ta formalna korektnost najčešća, odnosno držanje neke korektnosti i uljudnosti iako neki ljudi iz političkog života nisu ok kao i politike samih država koje predstavljaju.
Jel zbog korektnosti se, u pozadini sastanka predsednika dve ili više država, stoje zastave država al i zastava EU. Stoji i kad država nije članica EU..Doduše to može da se sagleda i u drugačijem kontekstu- težnju jedne države na svom budućem putu isl.
Jel evro kao valuta politička korektnost -jedinstvo u odnosu na poštovanje na pravo na pojedinačnu valutu?
Jel korektno uklanjanje spomenika prošlosti, ili njihovi skrnavljenje, revizija istorije kako kome odgovara?
Jel korektna netrpljevinost između raznih naučnih teoretičara ili načina razmišljanja...

Apropo manekenki- vid korektnosti: ima manekenki, lepotica koje su albino kože, ili sa pigmentacijom kože, ili koja je ostala invalid u saobraćajnoj nesreći..
Vid korektnosti je kad je dnevnik - sa prevodom na znakovni jezik ili titlovanje emsija i filmova..

Jel sad kod nas u skupštini više žena na ministarskom položaju ili već, zbog rodne ravnopravnosti.
Zbog iste korektnosti ima ih u svim zanimanjima.

Nekorektnosti imaju veze i sa predrasudama...


Poltička ili nekokoretnost u svakom smislu je zabrana korišćenja ili ignorisanje ćirilice. I nikom ništa zbog toga...

U Srbiji, u mestima koja su mešovita tipa Stara ili Nova Pazova, nazivi ulica, putokazi, obaveštenja, su i na ćirilici-latinici, mađarskom, slovačkom-korektnost...

Citat:Ова врста преузимања дешава се када припадници већинске популације користе симболе или друга значајна видљива обележја неке мањинске групације у својим јавним активностима.

Nije u kontekstu citiranog al je u pitanju simbol i obeležje i politička i ne samo politička nekorektnost- na utakmici Švajcarska - Srbija, kad je rukama stilizovan dvoglavi albanski orao i nikom ništa...
A šta bi bilo da su sprski igrači koristili tri prsta recimo...?
Postoji licemerje itekako i dvostruki standardi...

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18450
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Хајдемо мало о ''коректности'' оних који су овај термин измислили - Американцима. Већ почетком деветнаестог века (око 1820. године !!) у САД ничу ''Антикинеске лиге''. Регуларно и без пардона. Кинези су били обесправљенији од црнаца, а једино што их је држало на површини те бастардне тековине зване САД јесте њихова бескрајна енергија и то што су радили послове које белци нису хтели да раде.
И дан-данас у САД постоје антикенеске лиге, односно удружења (негде сам видео бројку од преко 15.000). Наравно, имају безазлене називе, све су то невладине организације; нико не позива на разбијање излога, спаљивање књига, линч, итд, али недвосмислено шаљу поруку у стилу ''купујмо домаће'' и сличне слогане који нам звуче познато.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 917 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 6 sakrivenih i 874 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., ajo baba, aleksmajstor, Asparagus, babaroga, Bluper, Bojadin Strumski, bojcistv, cenejac111, DENIRO, Dimitrise93, Dorcolac, draganca, hyla, Istman, JOntra, Karla, kihot, kobaja77, kybonacci, Lucije Kvint, Lutvo_Redzepagic, mercedesamg, Metanoja, milenko crazy north, nikoladim, opt1, panzerwaffe, RJ, Rogonos, royst33, ruma, sap, stegonosa, Yellow Pinky, Čivi