Susreti varoških pozorišta ''Milivojev štap i šešir''

2

Susreti varoških pozorišta ''Milivojev štap i šešir''

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2005
 • Poruke: 369

@Sirius
Veceras Ub gostuje u Velikoj Plani sa CARUGOM. Moja Ivana i drustvo odose pre par minuta da gledaju predstavu. Zahvaljujuci tvojim izvestajima, uticao sam na njih da moraju da odgledaju ovu predstavu.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17497
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Sad sam video post. Propustile bi sjajnu predstavu. Ja sam tipovao na glumca koji igra Čarugu, no nagradu su dobili Gile i Mali. Interesantno je da su Gile i Mali u privatnom životu otac i sin! Kako je pozorište divna stvar...offline
 • Pridružio: 12 Apr 2007
 • Poruke: 183
 • Gde živiš: na ivici

Ja sam se nedavno priključio, a već imam želju da učestvujem u diskusiji. Čuo sam za festival, ali vidim da je od 8 predstava samo jedna iz Vojvodine i to Virus koji od prvobitne postavke nema skoro nijednog od glumaca, sem Dudića i Baneta (zaboravih prezime).
Kako nema više predstava iz Vojvodine? I kada se predstave gledaju i gde se prijavljuje na selekciju?

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17497
 • Gde živiš: I ja se pitam...

stepski vuk ::Ja sam se nedavno priključio, a već imam želju da učestvujem u diskusiji. Čuo sam za festival, ali vidim da je od 8 predstava samo jedna iz Vojvodine i to Virus koji od prvobitne postavke nema skoro nijednog od glumaca, sem Dudića i Baneta (zaboravih prezime).
Kako nema više predstava iz Vojvodine? I kada se predstave gledaju i gde se prijavljuje na selekciju?


Festival je pozivnog karaktera i izbor obavlja selektor; obično je to ili neko renomirano ime iz esnafa (prve dve godine bio je moj kolega Sale Volić koji je i selektor BAPSA), a ove godine je to uradio naš uredjivački kolegijum. Pošto ovo nije festival iz takmičarske vertikale Saveza amatera, ne postoji ključ da mora ovoliko ili onoliko iz Vojvodine ili iz uže Srbije, sa Kosova, Republike Srpske, Crne Gore...S našeg jezičkog i duhovnog prostora pozivamo varoška pozorišta za koje postoji sigurna preporuka da taj epitet nose s pravom. Prošle godine nam je na festivalu bio,izmedju ostalih, i Herceg Novi. Ove godine je kolega Vlada Ris na moju molbu preporučio tri pozorišta-Rumu, Šid i Indjiju. Opredelili smo se za Rumu i Šid. Sticajem okolnosti Šid je bio sprečen da dodje. Bože zdravlja, godine su pred nama i nemamo nameru da odustanemo - doći će i Indjija, i Zrenjanin, i Subotica...Prošle godine su bili Sremski Karlovci, one prve bili su nam iz Batajnice. Nadam se da sam bio dovoljno jasan: biramo atraktivne predstave i gradove s kojima možemo da razmenimo saradnju. Eto, pre dve nedelje smo bili u Rumi na ''Trema festu''. Sjajno je bilo i odličan je festival. Svi oni kojima je osnovni zadatak zadovoljavanje kulturnih potreba svoje publike - naši su sagovornici i strateški partneri i tu ključa nema. Vrhovni ključ je zajednički motiv i interes.

offline
 • Pridružio: 12 Apr 2007
 • Poruke: 183
 • Gde živiš: na ivici

Čini mi se da ključa uvek ima. Sticajem okolnosti sam dugo u amaterizmu i nagledao se svega. Vlada Ris je predložio tri pozorišta koja sem Inđije (Sale Milivojević tamo odlično radi) nijedno ne radi. Ruma još uvek raubuje istu predstavu od pre 5 godina, u sasvim izmenjenom glumačkom ansamblu. Šid je imao tek prošle godine predstavu sa klincima koji su na pokrajinskoj smotri bili samo treći.
Na Trema festu ove godine su prva dva mesta uzeli Senćani, ne vidim da ih spominješ. Takođe ne vidim da si spomenu najjače amaterske družine u Vojvodini, a to su Kula, Inđija, Crvenka, Jaša Tomić, Senta, Kruščić, Sivac, Apatin i ...
Zato pitam kako se dolazi do vašeg festivala.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17497
 • Gde živiš: I ja se pitam...

stepski vuk ::Čini mi se da ključa uvek ima. Sticajem okolnosti sam dugo u amaterizmu i nagledao se svega. Vlada Ris je predložio tri pozorišta koja sem Inđije (Sale Milivojević tamo odlično radi) nijedno ne radi. Ruma još uvek raubuje istu predstavu od pre 5 godina, u sasvim izmenjenom glumačkom ansamblu. Šid je imao tek prošle godine predstavu sa klincima koji su na pokrajinskoj smotri bili samo treći.
Na Trema festu ove godine su prva dva mesta uzeli Senćani, ne vidim da ih spominješ. Takođe ne vidim da si spomenu najjače amaterske družine u Vojvodini, a to su Kula, Inđija, Crvenka, Jaša Tomić, Senta, Kruščić, Sivac, Apatin i ...
Zato pitam kako se dolazi do vašeg festivala.Možda je koincidencija, ali veruj mi na reč, pošto drugi za to odgovorniji ne postoji (ja sam osmislio i vodim taj festival) da ključa nije bilo. Drago mi je da si dugo u amaterizmu pa ćeš , siguran sam, razumeti blagonaklono moju rečenicu: gade mi se ključevi, kuhinje, ja tebi-ti meni sistemi, itd. Upravo smo iz tog razloga napravili festival koji u osnovi ima esnafski zadatak - da zadovolji kulturne potrebe svoje publike. Znam da Crvenka radi fantastično, da je Sivac odavno svetlo mesto na kulturnoj mapi, itd, no mi se vodimo jednim od kriterijuma - da to budu veća varoška mesta, bar u ovoj fazi dok se festival ne ustoliči i ne očvrsne. Nije nam namera da kopiramo rezultate Saveza amatera Srbije, naprotiv: da , na neki način, budemo i korektiv: Evo primera: uverili smo se, već treću godinu, da Valjevci imaju problem s dužinom predstave i njenom korespondencijom s publikom, no Valjevo je značajno kulturno mesto i mi hoćemo da saradjujemo s takvim gradom. Ima, bogu hvala, još takvih gradova , ali razumećeš da ne možemo sve odjedanput da pozovemo. Tu su i Vranje, Kruševac, Niš, Zaječar, Zrenjanin, Vršac, itd, itd. Čak nismo do sada zvali ni najbliže komšije (Petrovac, Gradište, Svilajnac, Planu, Palanku) a oni vredno rade. Tu su oni, odazvaće se kad zatreba. Pred nama je vreme.

Važno je napomenuti i sledeće: mi ne nagradjujemo predstavu kao takvu, kao što si primetio, već glumca. Na taj način mogi kriterijumi koji inače kanonski decenijama postoje, padaju u vodu! Dakle, nismo obavezni da se bavimo režijom, kostimom, scenografijom, muzikom, itd. Dovoljno je da ime predstave, trupa koja je igra i grad iz koga dolaze, za sada, budu intrigantni i mi ćemo biti zadovoljni. Doći će vreme kada ćemo se na drugačiji način boriti za kvalitet festivala - sada je ovako. Inače, Šidjane smo dovodili (igrali su ''Mi deca sa stanice Zo''), znam za čuveni ''San letnje noći'' koji je radila Indjija...Znam i da je ''Virus'' olinjao, medjutim, i to je neki znak - kao što znaš najčešće amaterske predstave žive kao leptiri. Retko koja sastavi dve ili tri sezone. Ako su i u stvaralačkoj krizi, nadamo se da ih neće dugo držati. Imaju lep festival pa neka im to bude motiv. Nadam se da prihvataš ovo moje malo duže objašnjenje. Vidim da si iz naše branše , stoga sam insistirao na tome da mi veruješ da je ovo festival na kome nema zadnjih misli. Svi koji su bili kod nas otišli su s tim utiskom ...ili je tako izgledalo. Znaš, kad nagradiš pojedinca, a ne kolektiv, ni kolektiv nema razloga da bude nezadovoljan.A za ostalo neka se pobrine dobri bog gospod Wink

offline
 • Pridružio: 12 Apr 2007
 • Poruke: 183
 • Gde živiš: na ivici

Ne pišem ja ništa zlonamerno, ali pošto poznaješ amatersku scenu onda znaš da ovakvo moje reagovanje nije bez osnova. Samo bih voleo da su glumci pozorišta u kojem ja radim mogli da se pokažu i na vašoj sceni. I ne samo mog pozorišta nego i vanredni glumci scena iz raznih sredina. Da ste mogli da vidite Dudu i Radovana iz Novog Bečeja, Vesnu i Vinka iz Kule, Cecu i Zorana iz Crvenke, Gordanu i Mirjanu iz Sente, Zoricu i Milijanu iz Ruskog Sela, Jovana iz Sivca, Sašku iz Iriga i slične.
Veruj mi svi oni su u rangu Miće Dudića, a opet nisu imali ni priliku da se vide. Ne govorim ja to ni zbog čega drugog nego zbog prilike.

Bez ljutnje.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17497
 • Gde živiš: I ja se pitam...

stepski vuk ::Ne pišem ja ništa zlonamerno, ali pošto poznaješ amatersku scenu onda znaš da ovakvo moje reagovanje nije bez osnova. Samo bih voleo da su glumci pozorišta u kojem ja radim mogli da se pokažu i na vašoj sceni. I ne samo mog pozorišta nego i vanredni glumci scena iz raznih sredina. Da ste mogli da vidite Dudu i Radovana iz Novog Bečeja, Vesnu i Vinka iz Kule, Cecu i Zorana iz Crvenke, Gordanu i Mirjanu iz Sente, Zoricu i Milijanu iz Ruskog Sela, Jovana iz Sivca, Sašku iz Iriga i slične.
Veruj mi svi oni su u rangu Miće Dudića, a opet nisu imali ni priliku da se vide. Ne govorim ja to ni zbog čega drugog nego zbog prilike.

Bez ljutnje.


Daleko bilo od svake pomisli da se naljutim, a i čemu? Wink Ni jednog trenutka nisam pomislio da si zlonameran, naprotiv; i ja sam doživeo previše nepravdi u amaterizmu i to je bilo jedan od razloga da počnemo na svoj način da se družimo s nama srodnim pozorištima i istomišljenicima. U mom poslu ogroman je luksuz ljutiti se zbog nečijeg iskrenog mišljenja-bar se ja tako vladam. Godine su pred nama, saradjivaćemo - i nije festival jedina prilika. Mi cele godine razmenjujemo programe. Predlažem ti da odeš na naš sajt www.czkpo.rs i tamo potražiš kontakte. Bilo bi mi drago da stupimo u kontakt, da pogledam vaš CV, reklamne materijale, itd.Poslaću ti na PP moje lične podatke pa izvoli, javi se , biće mi drago.

offline
 • Pridružio: 12 Apr 2007
 • Poruke: 183
 • Gde živiš: na ivici

Važi. Krivo mi je samo što je jednostavno postalo pravilo da onaj ko nije nametljiv i ko dobro ne zna da upakuje i izreklamira ono što radi ostaje u zapećku. To su sva ona imena koja sam naveo u prethodnom postu, a zaboravio sam i Ratku iz Beočina, Miroslava i Serđa iz Kule, Unginovića i Melu iz Sente i još mnoge druge, sve glumce zaista vredne koji neće dobiti priliku da učestvuju na takvim glumačkim festivalima jer neko nije našao interes da ih preporuči.
Mislim da ovo i nije upućeno tebi Siriuse, koliko je to nataloženo nezadovoljstvo godina provedenih u amaterizmu.

Dopuna: 16 Apr 2007 23:29

I još nešto da dodam. Primetićete da ovde nema velikih gradova i centara. Tamo gde ima profesionalnog pozorišta obično su slabi amateri i obrnuto. Sva sreća da se pozorišne predstave još dele na dobre i loše.

offline
 • Pridružio: 12 Apr 2007
 • Poruke: 7

"vuče, vuče ..." Wink
Evo, da i ja nažvrljam par redova na ovu temu...
U ovom 'svetu amatera' sam od '94.god. - neko bi rekao suviše malo vremena, a neko pak predugo... Ja znam da sam tek na početku...
Negde pročitah da prvo spoznamo ljubav pa tek onda ono što nam ona donosi... Tako je i u ovom poslu - prvo se zaljubimo u pozorište, pa tek onda shvatimo šta se krije iza kulisa. A iza kulisa u amatrizmu, verujte mi, ima svega i svačega... Ono što ostavlja gorak ukus u ustima jeste činjenica da si često izložen pljuvanju i, u mnogim slučajevima neosnovanom, kritikovanju od strane 'neostvarenih' i 'samozvanih'... Kao da je nepisano pravilo, neki prećutni dogovor, da se ispljuje sve što je dobro a (kako to obično biva) da na površinu isplivaju... pa, zna se šta ispliva na površinu Smile
U svetu profesionalaca se na amatere gleda uglavnom sa nekim prikrivenim prezirom, omalovažavanjem - čast izuzecima!

--------------------------------------------------------------------------------------

I za kraj...
Baš juče smo odigrali predstavu za selektora zonske smotre... Nakon predstave, dotični gospodin je, u nedostatku argumenata kojim bi nas popljuvao, počeo da se 'kači' za neke trivijalne stvari (tipa: "zašto na afiši ovo piše ovako a ne onako....")... A moram spomenuti i to da nije bio u stanju da zapamti ime glumaca koje je imao prilike da vidi na sceni... Hajd' dobro, neko bi rek'o - nije lako zapamtiti sva ta imena, ali kako objasniti činjenicu da nije bio u stanju da zapamti imena likova iz predstave???!!! ... To mi nije jasno... Tolika količina nezahvalnosti je ono što zna da zaboli glumca...
Al' nema veze... Mi ćemo i dalje nastaviti da volimo umetnost u sebi, za razliku od njih koji vole sebe u umetnosti. Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 520 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 1 sakriven i 502 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aboris, Cirkon, Djokislav, Drug pukovnik, Georgius, konstruktor, ljubo70, sasa76, Stanlio, stegonosa, stug, Toni, topalovicdj, vathra, vlvl, W123