Instalacija: Fedora 15

1

Instalacija: Fedora 15

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2008
 • Poruke: 4092
 • Gde živiš: Bg

Nisam nigde video na forumu (a i ja sam od skoro na ovom sistemu) pa da podelim s Vama proces same instalacije. Ako već negde ima, a ja nisam video, molim admine da urade šta treba.

Prilikom pravljenja ovog tutorijala, korišćena je zadnja verzija- Fedora 15 64-bita.

1) Ukoliko ne posedujete instalacioni disk, posetite zvanični sajt za download --> http://fedoraproject.org/

- obratite pažnju na arhitekturu, pa preuzmite odgovarajuću distribuciju. U ovom tutorijalu je korišćena 64-bitna arhitektura

2) Ubaciti disk (ISO fajl koji je preuzet sa zvaničnog sajta i narezan na medij) u optički uređaj. U BIOS-u podesiti dizanje OS-ma sa optičkog uređaja CD/DVD, snimiti podešavanja i izaći iz BIOS-a. Ukoliko je sve u redu, pojaviće se Fedora u Live režimu -->Izabrati --> Install to Hard Drive

3) Započet je proces instalacije. Ukoliko je sve ok, pojaviće se novi prozor u kom treba izabrati "jezik tastature".4) Izabrati osnovni uređaj za skladištenje - hard disk (HDD)5) Upisati ime korisnika.6) Podešavanje vremenske zone.7) Upisati root šifru i potvrditi istu.Instalacija je došla do dela gde je komplikovana za većinu korisnika, a to je particionisanje hard diska. Ako posedujete neke Vama bitne podatke na HDD-u, obavezno uraditi backup istih, ovo je trenutak za eventualnu grešku. Mr. GreenOpcija broj 1 --> Use All Space

Selektovanjem ove opcije, brišete sve particije koje imate na HD-u, kao i particije koje su kreirane od strane drugih OS-ma.

Opcija broj 2 --> Replace Existing Linux System(s)

Ova opcija služi za uklanjanje particije od strane prethodno instaliranog Linux sistema

Opcija broj 3 --> Shrink Current System


Izborom ove opcije, možete promeniti veličinu particije, pa da na slobodan prostor instalirate Fedoru. Ovde postoji eventualan problem. Ako smanjite particiju na kojoj već imate OS-em, postoji verovatnoća da taj sistem neće raditi. Nećete izgubiti podatke, ali nećete moći ni da koristite taj sistem. Razlog je u slobodnom prostoru koji je potreban za funkcionisanje sistema. Dakle obavezno proveriti koliko je potrebno slobodnog prostora ostaviti za instalaciju.

Opcija broj 4 --> Use Free Space

Ovom opcijom birate instalaciju Fedore na neiskorišćen prostor Vašeg HDD-a. Takođe prilikom izbora ove opcije, obratiti pažnju na slobodan prostor.

Opcija broj 5 --> Create Custom Layout

Ovo je opcija za ručno particionisanje. Po meni je ovo najbolji izbor. Ja sam imao particiju od 24 GB, koju sam prethodno kreirao, te je u ovoj situaciji preporučeno izabrati ovu opciju.Preporučujem da se selektuje prostor za Fedoru i ide na opciju --> delete, pa nanovo kreirati potrebne particije. Kreiranjem novih particija pojavljuje se novi prozor u kom treba definisati particiju.- Standard Partition --> kreiranje particije u slobodan prostor
- RAID Partition --> kreiranje particija u slobodnom prostoru koje formiraju softverski deo RAID uređaja. U ovom slučaju moraju da budu dve ili više RAID particije.
- RAID Device --> kombinacije više RAID particija u RAID uređaj.
- RAID Clone --> kloniranje RAID particije sa jednog HDD-a, na drugi. Ovo funkcioniše ako postoji bar jedna RAID particija.
- LVM Physical Volume --> ovo je obično HDD ili uređaj koji izgleda kao HDD, zauzima slobodan prostor.
- LVM Volume Group --> ovo je dobra opcija kada je u pitanju više HDD-ova
- LVM Logical Volume --> odličan izbor za kontrolu logičkog diska. Idealno obezbeđuje dodelu slobodnog prostora.

8 ) Kreiranje samih particija* ROOT --> Uneti tačku montiranja, kao na slici, sem što veličina zavisi od definisanog prostora za instalaciju ovog sistema. Ja sam na svojih 24 GB spremljenih za sistem, stavio tačku montiranja od 4 GB (root). Fajl sistem je ext4 koji je podrazumevana vrednost. Brži je, lakše radi sa velikim datotekama, sa sistemom datoteka, sa dodelom prostora...itd. Ovo su samo neke od prednosti u odnosu na svog prethodnika ext3 fajl sistema.
* Dodatne opcije: veličina, enkripcija - nisam dirao, to po želji/potrebi možete da setujete.
* Kliknuti OK, pa ići opet na create u preostalom slobodnom prostoru.
* SWAP --> ja sam u mom slučaju dodelio 2 GB za swap. Šta je Swap u stvari? Swap particija se koristi za podršku virtuelne memorije, tj. kada se podaci upisuju u Swap iz razloga da nema dovoljno RAM memorije za čuvanje tih podataka.
* LVM Physical Volume --> ja sam iskoristio za ostatak slobodnog prostora. Može/treba da se iskoristi /home, ali ja sam testirao ovu opciju. Nikakve probleme još uvek nemam, nadam se da će tako i ostati.NEXT i To bi bilo sve oko particionisanja.

9) Nastavljamo instalaciju biranjem opcije --> Write Changes to Disc10) Sledeći prozor nas dovodi do konfigurisanja boot-a. Ja sam kod sebe sve ostavio po defaultu. Imam Win 7 i Fedoru kao dual boot opciju. Nikakve problem oko GRUB-a nemam.11) Posle boot-a Fedore, dočekaće Vas još par sitnih podešavanja, tipa: korisničko ime, pass, vreme/datum....Slike su preuzete sa neta, da ne bude zabune oko veličina particija (text/slika), a ova zadnja slika je sa mog sistema. RazzAko neko ima nešto da dopuni ili ukaže na grešku koju sam prevideo, bio bih veoma zadovoljan. Nadam se da će tutorijal biti koristan.

Pozdrav!

[mod by bocke]Slike su preuzete sa http://www.if-not-true-then-false.com/, tekst je sastavio član.[/mode]Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • bocke  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator Linux foruma
 • Veliki Pingvin
 • Guru
 • Pridružio: 16 Dec 2005
 • Poruke: 12358
 • Gde živiš: Južni pol

Napisano: 05 Jun 2011 12:17

Hvala na uputstvu. Wink To je trebalo ja da odradim, ali u poslednjih nekoliko meseci sam se bavio nekim drugim stvarima.

Odakle si preuzeo slike? Da ipak naznačimo. Obično preferiramo slike koje su pod licencama koje omogućavaju slobodno korišćenje kako bi se zaštitili od mogućih legalnih problema. Ali neću zbog toga sankcionisati članak (ako nisu), već ćemo naznačiti odakle su slike. Kad smo već kod toga, da li je tekst isto prevod ili si sam sastavio?

Btw, ne bi trebalo da postoji razlika između 32-bitne i 64-bitne instalacije.

Dopuna: 05 Jun 2011 12:28

Našao sam. To je ovo uputstvo: http://www.if-not-true-then-false.com/2011/fedora-15-lovelock-install-guide/? Ok, vidim da je tekst tvoj. Slike ćemo naznačiti.

Dopuna: 05 Jun 2011 12:34

Ok, dodao sam na kraju članka informaciju o izvoru.offline
 • Pridružio: 02 Sep 2008
 • Poruke: 4092
 • Gde živiš: Bg

2 Bocke,

Nema na čemu, ovo sam bio pripremio još pre par dana, ali zbog nedostatka vremena nisam mogao pre okačiti.

Upravo sa tog linka sam preuzeo slike, a tekst je nastao iz dosta čitanja o samoj instalaciji ovog OS-ma, kao i o samom iskustvu prilikom instalacije.

offline
 • Pridružio: 14 Maj 2011
 • Poruke: 136
 • Gde živiš: Priboj

Imo sam problem kod instalacije Fedore 15 i386 iso od 3,4 GB. Dođem kod particionisanja i tu nisam mogo da završim poso kako treba. Kod izrade particija sam koristio Gparted live 0.6.28 iso. Kada sam pokušavao da preko Fedore uradim particionisanje dobijao sam neke duple particije-nešto što nikako nisam mogo da razumijem. Ranije sam instaliro Fedoru 12,13 i 14 bez ikakvih problema. Fedoru 15 sam tri puta pokušo i nisam uspio da je instaliram.

offline
 • bocke  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator Linux foruma
 • Veliki Pingvin
 • Guru
 • Pridružio: 16 Dec 2005
 • Poruke: 12358
 • Gde živiš: Južni pol

Fedora, od verzije 14 ili 13, podrazumevano koristi LVM. Ali u instaleru postoji podrška za "normalno" particionisanje. Ta opcija je prikazana i na ovim slikama. Normalno particionisanje podrazumeva ručno particionisanje skladišnog prostora.

LVM je tehnologija logičkog particionisanja hard diskova i ima svoje prednosti. Mada je diskutabilno koliko je to slučaj u desktop instalacijama. Najveća prednost LVMa je dinamičko upravljanje skladištnim prostorom na sistemu. LVM predstavlja skraćenicu za "Logical Volume Management". Ovo se na srpskom može prevesti kao "Logičko upravljanje skladišnim uređajima". O tome ćemo pričati uskoro. Planiram već duže vreme da napišem članak na temu. Za sada imaj na umu da izabereš "standadno particionisanje" ukoliko ne znaš kako funkcioniše i čemu služi LVM.

offline
 • Pridružio: 14 Maj 2011
 • Poruke: 136
 • Gde živiš: Priboj

bocke ::Fedora, od verzije 14 ili 13, podrazumevano koristi LVM. Ali u instaleru postoji podrška za "normalno" particionisanje. Ta opcija je prikazana i na ovim slikama. Normalno particionisanje podrazumeva ručno particionisanje skladišnog prostora.

LVM je tehnologija logičkog particionisanja hard diskova i ima svoje prednosti. Mada je diskutabilno koliko je to slučaj u desktop instalacijama. Najveća prednost LVMa je dinamičko upravljanje skladištnim prostorom na sistemu. LVM predstavlja skraćenicu za "Logical Volume Management". Ovo se na srpskom može prevesti kao "Logičko upravljanje skladišnim uređajima". O tome ćemo pričati uskoro. Planiram već duže vreme da napišem članak na temu. Za sada imaj na umu da izabereš "standadno particionisanje" ukoliko ne znaš kako funkcioniše i čemu služi LVM.

Zahvaljujem na savetima. Nemogu da se sjetim, mislim da nisam odabro standardni način instalacije. Možda je to uzrok nemogućnosti instalacije Fedore 15.
Zamolio bih Vas, ako je moguće nešto u vezi ručnog particionisanja Archa. Prošle godine sam se jedno vrijeme bavio instalacijom Archa i dolazio sam do grafičkog uređenja ovog OS skoro do samog kraja. Dakle, ručno particionisanje a radilo bi se u vezi dual boot sistema sa Windows 7.

offline
 • mvgr 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 27 Feb 2008
 • Poruke: 2

Ja sam dugogodišnji korisnik Ubuntu linux-a ali bih da probam Fedoru 15.
Interesuje me da li kod instalacije ovog opreativnog sistema postoji mogućnost instalacije unutar Win7. OS-a kao što je kod Ubuntu linux sistema moguće uz pomoć Wubi instalera.
Pročitao sam gore navedeno upustvo ali je to meni malo rizično jer postoji mogućnost da pokvarim particije na mom računaru pod Win7.

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2008
 • Poruke: 4092
 • Gde živiš: Bg

2 mvgr,

Nema Wubi kod Fedore. Imaš nekoliko načina da probaš Fedoru:

Instalacija na čvrsti disk:

- Ako koristiš Ubuntu, možeš Fedoru da pokreneš na njegovu particiju. S tim što ostaješ bez pomenutog (Replace Existing Linux System(s) ).
- Možeš eventualno da skratiš (shrink) WIn. particiju i na taj deljeni deo instaliraš Fedoru. Fedora koristi ext4 fajl sistem, a Win 7 to ne može da prepozna i prijaviće kao prazan prostor (Shrink Current System).
- Tu je i opcija Use Free Space, instalacija na definisan slobodan prostor
- Kao i ručno particionisanje (Create Custom Layout)

Live režim:

Pokreneš Fedoru u VB-u, VMWare-u i testiraš sistem bez ikakvog uticaja na Windows. Samo u ovom modu, Gnome 3 ne postoji.

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2007
 • Poruke: 4759
 • Gde živiš: Niš

može takođe da se stavi na usb flesh , kao lajv Very Happy
(tada opet ide brže nego sa cd-a jer ne mora da vrti disk)
Ziveli
https://fedorahosted.org/liveusb-creator/
http://fedoraproject.org/wiki/FedoraLiveCD/USBHowTo
http://en.wikipedia.org/wiki/Fedora_Live_USB_creator

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2005
 • Poruke: 384
 • Gde živiš: Beograd

bocke ::Fedora, od verzije 14 ili 13, podrazumevano koristi LVM.


Nesto si pobrkao Fedora koristi LVM vec dugo vremena kao default.

http://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora_Core/4/.....neral.html

(ovo je za Fedoru Core 4, mada je moguce da su i ranije verzije isto koriste)

Citat:
Automatic Partitioning and LVM
The Automatic Partitioning option creates partitions as LVM volumes.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1031 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 5 sakrivenih i 974 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: AK - 230, armor, arzak, BORUTUS, Brada i Gibanica, cemix, crnitrn, darios, ddjxxi, dragoljub11987, Duh sa sekirom, dule10savic, FileFinder, flash12, goxsys, GreenMan, hawkeye, Hitri, kybonacci, loon123, lord sir giga, Magistar78, milan op1978, milimoj, milos.cbr, Mimikrija, miodrag, misa1xx, Miskohd, nemkea71, novator, ObelixSRB, peruni, raptorsi, raso76, Ray1973, rodoljub, Rogan33, S-lash, sasabanjac, savaskytec, Skywhaler, stemark, Stuka76, Tenk, tmanda323, Toni, tubular, vaso1, wolf431, zillbg, zodiac94