Instalacija Slackware Linux distribucije

1

Instalacija Slackware Linux distribucije

offline
 • Rade Jekić
 • Pridružio: 05 Okt 2005
 • Poruke: 3004
 • Gde živiš: Valjevo

U ovom uputstvu biće opisana instalacija najstarije distribucije Linux-a koja se i dalje aktivno razvija – Slackware Linux. Za potrebe kreiranja ovog uputstva korišćena je poslednja stabilna verzija koja nosi oznaku 13.37. Instalacija se odvija u nekoliko koraka čiji je opis praćen i adekvatnim slikama. Posebnu pažnju obratite na deo u kome se opisuje particionisanje diska i priprema za sam proces instalacije, jer su promene načinjene u toj fazi nepovratne. Ukoliko na računaru imate vama bitne podatke potrebno je da ih sačuvate i sklonite na sigurno mesto kako bi predupredili gubitak bitnih podataka koji mogu nastati ako niste pažljivo ispratili uputstvo koje je pred vama.

Korak 1. - Preuzimanje instalacionih medija

Ukoliko ne posedujete instalacioni medij, posetite zvaničnu lokaciju za download – www.slackware.com. Na toj lokaciji posetite sekciju pod nazivom “Get Slack” a zatim odaberite lokaciju i na kraju server sa koga ćete skinuti odgovarajući ISO fajl. Slackware postoji u varijanti za 32bit i 64bit arhitekturu procesora. Svi serveri sadrže najnoviju verziju distribucije, razlikuju se samo po trenutnom opterećenju (broju korisnika koji ga trenutno koriste) što direktno utiče na brzinu preuzimanja. Kada odete na odabrani server pronađite folder sa imenom “Slackware-13.37-iso” (ili “Slackware64-13.37-iso” ako želite 64bit verziju). Na slici ispod vidite prikaz servera http://mirrors.unixsol.org/slackware/ koji je uzet samo kao primer...U ovom uputstvu ću se bazirati samo na download-u ISO fajla i instalaciji Slackware-a sa instalacionog diska. Možete preuzeti CD ili DVD varijantu ISO slike u zavisnosti od toga koji optički uređaj posedujete. Ukoliko se odlučite za CD varijantu, da bi ispratili sve korake koji su opisani, potrebno je da skinete prva tri instalaciona CD-a (prikazani su na slici)Za instalaciju sa DVD diska neophodan vam je samo DVD disk br.1 (prikazan na slici)Korak 2. - Početak instalacije

Ubacite instalacioni disk (koji ste preuzeli i snimili na odgovarajući medij) u optički uređaj. Postavite u BIOS-u da se sistem podiže sa optičkog uređaja (CD/DVD), snimite podešavanja i izađite iz BIOS-a. Ukoliko ste sve podesili, dočekaće vas pozdravni ekran Slackware-a 13.37Za nastavak instalacije potrebno je samo pritisnuti taster “ENTER”
Ukoliko je sve u redu, nakon nekoliko sekundi videćete sledeći ekranAko želite promeniti jezički raspored tastature pritisnite taster “1” a zatim odaberite odgovarajući raspored. Za potrebe ovog uputstva, ja ću se zadržati na osnovnom rasporedu. Za nastavak pritisnite ponovo taster “ENTER”
Na ekranu koji se pojavljuje potrebno je da se prijavite kao root da bi nastavili sa instalacijom.NAPOMENA: Podrazumevani nalog prilikom instalacije je root i na ovom koraku nije neophodno ukucati “root” (iako je u objašnjenju na slici to navedeno) već je dovoljno samo pritisnuti taster “ENTER”

Korak 3. - Particionisanje

Ovo je veoma bitan korak. Ukoliko ste već particionisali disk nekim zasebnim programom ovaj korak možete preskočiti. Ako to do sada niste učinili, vreme je za particionisanje hard diska. Na ekranu koji je pred vama ukucajte cfdisk i pritisnite taster "ENTER" da bi pokrenuli program za particionisanje.Ukoliko na računaru imate više hard diskova potrebno je upisati oznaku hdd-a koji želimo particionisati (recimo cfdisk /dev/sdb). Oznaka zavisi od mesta na kome je disk povezan u računaru (primarni master ili slave, sekundarni master ili slave...).

Primer:

sda - primary master
sdb - primary slave
sdc - secondary master
sdd - secondary slave


NAPOMENA: u ovom koraku imate na raspolaganju i program fdisk koji takođe služi za particionisanje ali sam se odlučio za prikaz particionisanja programom cfdisk jer on po mom subjektivnom mišljenju ima lakši i intuitivniji interfejs i samim tim je lakši za nekoga ko se prvi put susreće sa instalacijom Slackware-a. Takođe, pre prelaska na ovaj korak potrebno je još jednom da razmislite da li ste sve vama bitne podatke sklonili na sigurnu lokaciju jer su promene načinjene u ovom koraku nepovratne.Na slici je prikazan prazan neparticionisan disk. Ukoliko na vašem disku već postoje particije sa podacima, Slackware možete instalirati na prazan, neparticionisan prostor. Ukoliko nemate dovoljno praznog prostora (poželjno je da to bude bar 10gb) trebalo bi da obrišete particiju koju ste prethodno bekapovali (ako na njoj ima bitnih podataka). Postavite se kursorskim strelicama gore-dole na particiju koju želite obrisati a zatim kursorskim strelicama levo-desno odaberite opciju delete. Nakon ovoga dobićete free space (neparticionisan prostor) kao na slici.
Poželjno je da se naprave minimum dve particije – root i swap. U ovom koraku se samo vrši priprema particija i upisivanje promena na disk. Formatiranje particija i njihovo montiranje se radi u narednom koraku instalacije.Da bi kreirali root particiju postavite se kursorskim strelicama gore-dole na free space, a zatim strelicama levo-desno idite na opciju New.
Sada treba da odaberete tip particije – primarna ili logička. Pošto kreirate root particiju nećete pogrešiti šta god odaberete. Ukoliko vam je ovo jedini sistem na hdd-u odaberite opciju primary. Pritiskom na taster "ENTER" prelazite na sledeći ekran.Ovde određujete veličinu particije u megabajtima (MB).
NAPOMENA: ukoliko pravite samo dve particije na neparticionisan prostoru, obratite pažnju na to da vam mora ostati dovoljno prostora za kreiranje swap particije (u mom slučaju ona je jednaka količini RAM memorije koju imam na računaru). Dakle, od ukupne veličine slobodnog prostora odbijete veličinu prostora koji ćete dodeliti swap particiji i vrednost koja vam ostane upišete na ovom ekranu. U mom slučaju to je nepunih 8GB (8000 MB). Pritiskom na taster "ENTER" nastavljate dalje.Ostalo je još da odredite poziciju particije koju kreirate. Možete kreirati particiju na početku neparticionisanog prostora ili na njegovom kraju. Ovde odaberite beginning (početak). Nastavljate dalje potvrdom putem tastera "ENTER".

Na ovaj način ste kreirali particiju određene veličine koju ćete koristiti kao root (osnovnu sistemsku) particiju. Poželjno je i da odredite tip fajl-sistema u koji će ona biti formatirana. Ovo nije neophodno uraditi jer je sam program to učinio već za vas (na slici piše da je tip particije Linux), ali je dobro naučiti kako se to određuje i preduprediti probleme koji eventualno mogu nastati. Ako ovo podesite kako treba instalacioni program će sam u nastavku instalacije prepoznati koja particija je za formatiranje u Linux tip fajl-sistema (ext2, ext3, ext4, reiserfs) a koja će biti swap.Da bi odredili tip particije, kursorskim strelicama se postavite na particiju kojoj želite odrediti tip, a zatim strelicama levo-desno dođite do opcije type. Pritiskom na taster "ENTER" nastavljate sa određivanjem tipa particije.

Na ekranu vam se pojavila lista sa tipovima particija, sa njihovim oznakama i punim nazivima. Pritisnite bilo koji taster da bi videli drugi deo liste i nastavili sa ovim korakom.Za ovaj korak instalacije, bitne su dve oznake tipova particija. To su:

82 Linux swap – omogućava nam da particiju definišemo kao swap
83 Linux – omogućava nam da particiju kasnije formatiramo u neki od Linux fajl sistema


Pošto je particija koju kreirate root particija, kao tip particije odaberite 83 Linux. Nakon toga, pritiskom na taster "ENTER" vraćate se na ekran programa za particionisanje u kome vidite particiju koju ste upravo kreirali i ostatak slobodnog prostora koji ćete koristiti kao swap.Sada je ostalo još da ostatak slobodnog prostora pretvorite u swap particiju. Kursorskim strelicama gore-dole postavite se na slobodan neparticionisan prostor a zatim strelicama levo-desno odaberite opciju New. Način kreiranja ove particije se ne razlikuje od načina na koji ste kreirali root particiju. Pritiskom na taster "ENTER" birate tip particije. Ovde je potrebno odabrati logical jer je u pitanju swap particija. Cfdisk će sam upisati vrednost veličine particije i ako ste sa njom zadovoljni tasterom "ENTER" prelazite na sledeći korak. Beginning je ponovo rešenje koje ćete izabrati. Ono što se razlikuje kod kreiranje swap particije je tip particije koji bi trebalo izmeniti – podrazumevano cfdisk svaku novu particiju postavlja kao Linux tip particije. Kao što sam već napomenuo, ovde je poželjno tip particije promeniti u 82 Linux swap (postupak je isti kao kod root particije). Nakon što odaberete tip particije pred vama se pojavljuje ekran sa spiskom kreiranih particija.Bitno je napomenuti da u ovoj fazi particionisanja još uvek ništa nije upisano na disk i ako ste negde pogrešili sve možete poništiti odabirom opcije Quit i početi sve ispočetka (ponovo kucate cfdisk u komandnom promptu). Ukoliko ste zadovoljni rasporedom particija na disku, odaberite opciju Write (dođite do nje kursorskim tasterima levo-desno) a zatim pritisnite taster "ENTER".U tom trenutku program će vas pitati da li ste sigurni da ovaj raspored particija želite upisati na hard disk i obavestiti o činjenici da ta akcija može uništiti podatke koji već postoje na disku. Ako ste sigurni neophodno je da ukucate yes a zatim pritisnete taster "ENTER". Nakon nekoliko sekundi, promene su upisane na disk i iz programa izlazite odabirom opcije Quit.

Korak 4. - Formatiranje i montiranje swap particije

Instalaciju nastavljate kucanjem komande setup a zatim pritiskom na taster "ENTER".Nakon ovoga pojaviće se ekran sa spiskom operacija koje je neophodno izvršiti u okviru instalacije Slackware Linux-a.Pošto ste korak sa podešavanjem tastature i kodnog rasporeda već prešli u prethodnom delu instalacije, prvi sledeći korak koji vam se nudi (ono što je automatski selektovano prilikom pojave ovog menija) je podešavanje swap prostora. Pritiskom na taster "ENTER" započinjete proces dodavanja swap particije. Posle nekoliko sekundi pred vama će se pojaviti ekran na kome će biti prikazan spisak swap particija (koje je instalacioni program pronašao na našem sistemu).Ukoliko ste ispravno uradili particionisanje, na ovom ekranu će niti prikazana jedna swap particija. Ukoliko se pojavi prozor sa obaveštenjem da instalacioni program nije našao ni jednu swap particiju onda bi bilo poželjno da obustavite instalaciju (kursorskim tasterima se postavite na Cancel a potom pritisnete taster "ENTER") i ponovo je započnete, ovaj put dobro obratite pažnju na korak sa particionisanjem jer problem upravo tu leži.

Ako je pronađena swap particija (u mom slučaju to je /dev/sda5) onda se pritiskom na taster "ENTER" nastavlja instalacija i pred vama se pojavljuje sledeći prozorU pitanju je izbor načina formatiranja i pripreme swap particije. Ukoliko odaberete opciju Yes pre samog procesa formatiranja diska vrši se i skeniranje fizičke površine diska radi provere postojanja loših sektora (bad sector). Ukoliko ste sigurni da vam je hdd u dobrom stanju (ili ako instalaciju vršite na potpuno novom i testiranom sistemu) na ovo pitanje odgovorite sa No (to je ujedno i podrazumevana opcija). Na taj način ćete uštedeti na vremenu same instalacije jer ovo može dugo da potraje (u zavisnosti od veličine particije i stanja u kome se hdd nalazi). Nakon nekoliko sekundi pred vama će se naći obaveštenje o uspešno završenom procesu pripreme i formatiranja swap particije.Pritiskom na taster "ENTER" nastavljate sa instalacijom.

Korak 5. - Formatiranje i montiranje root particije

U ovom koraku ponovo se pred vama nalazi prozor za izbor koraka samog procesa instalacije. Sada je na redu formatiranje preostalih Linux particija (koje ste odredili u koraku 3 – particionisanje).NAPOMENA: Ukoliko u prozoru koji je prikazan imate više od jedne Linux particije (recimo, odvojili ste prilikom particionisanja posebnu /home particiju) povedite računa da instalacioni program prvo konfiguriše root particiju. Dakle, prvo selektujete particiju koju ste odredili za root pa tek kada završite sa njom onda definišite preostale linux particije na način na koji ste to zamislili. Ovo je korak u kome možete napraviti grešku odabirom pogrešne particije. Primer...Slackware instalirate posle nekog drugog linux sistema ili već imate instaliran Slackware ali radite reinstalaciju a želite da zadržite podatke koje čuvate na posebnoj home particiji. Ukoliko u ovom koraku ne povedete računa o tome na kojoj particiji radite, vrlo lako se može dogoditi da formatirate /home particiju jer instalacioni program radi prvo sa root particijom. Sve promene koje učinite u ovom koraku su nepovratne.U ovom prozoru možete odabrati sledeće opcije:

Format - formatiranje particije (podrazumevana opcija), obavezna ako ste u koraku particionisanja kreirali novu particiju
Check - formatiranje particije i provera fizičke površine hdd-a na postojanje loših sektora (sporiji proces koji se ne preporučuje ako radite sa većom particijom jer može znatno povećati ukupno trajanje instalacije)
No – opcija kojom određujete da se particija na kojoj radite ne formatira


Ovaj korak vas ne pita za određivanje tačke na kojoj će se particija na kojoj radite montirati posle formatiranja jer je podrazumevana tačka montiranja „/“ (root).

Instalacija se nastavlja pritiskom na taster "ENTER". Ukoliko ste odabrali opciju Format, pred vama se pojavljuje sledeći prozorOvde treba da odaberete tip fajl sistema kojim će biti formatirana root particija. Podrazumevana opcija je ext4, ali možete izabrati bilo koji od navedenih tipova fajl sistema u skladu sa sopstvenim potrebama i prethodnim iskustvom. Ako niste sigurni šta da izaberete, odaberite podrazumevanu opciju, ext4, i pritiskom na taster "ENTER" nastavite sa instalacijom. Nakon nekog vremena (trajanje ove operacije zavisi od veličine particije, stanja hdd-a i brzine celokupnog sistema) pred vama se pojavljuje prozor sa obaveštenjem da je particija uspešno formatirana i montirana i da su adekvatne promene upisane u fstab fajl.Ako se radi instalacija samo Slackware sistema na računar ovo je poslednji deo koraka za rad sa particijama. Ako je u pitanju dualboot (sa windows ili drugim linux sistemom) postoji još par odluka koje morate doneti – formatiranje i montiranje ostalih particija koje instalacioni program pronađe. Ti koraci će biti pojašnjeni u posebnom uputstvu.

Nakon pritiska na taster "ENTER" prelazite na sledeći korak.

Korak 6. - Odabir instalacionog medija

Ukoliko ste sve opisane korake adekvatno ispratili i ako se nikakvi problemi nisu javili u prethodnom delu instalacije, pred vama će se pojaviti prozor sa opcijama za odabir načina instalacije sistema.

1. Instalacija sa cd ili dvd medija (podrazumevana opcija)
2. instalacija sa prethodno definisane i montirane particije na vašem hdd-u
3. instalacija sa NFS lokacije
4. instalacija sa interneta (FTP ili HTTP pristup)
5. instalacija iz lokalne mreže uz upotrebu SAMBA protokola za deljenje
6. instalacija sa definisanog i montiranog direktorijuma na hdd-uZa potrebe ovog uputstva odabrana je opcija instalacije sa CD/DVD medija (podrazumevana opcija). Tasterom "ENTER" nastavljate instalaciju.Na prozoru koji se pojavljuje imate mogućnost da odaberete da li će instalacioni program da izvrši automatsku pretragu za adekvatnim sadržajem na vašem računaru (auto), ili to želite da učinite ručno (manual). Podrazumevana opcija je auto, i pritiskom na taster "ENTER" nastavljate instalaciju.Ako je pretraga za paketima koji će biti korišćeni za instalaciju uspešna, pred vama će se pojaviti prozor za odabir grupa paketa koji će biti instalirani. Oznaka " * " pored naziva grupe paketa znači da će ta grupa biti instalirana. Odabir se vrši tako što se kursorskim strelicama gore-dole postavite na željenu grupu a zatim tasterom SPACE odaberete (ili poništite selekciju ako ne želite instalirati određenu grupu paketa). Pošto je ovo uputstvo primarno namenjeno početnicima u instalaciji Slackware-a, poželjno je da prihvatite izbor koji je za vas napravio instalacioni program i nastavite instalaciju pritiskom na taster "ENTER".Pred vama se pojavljuje prozor za izbor paketa koji će se instalirati. Birate opciju full (ona je i podrazumevana) jer na taj način izbegavate potencijalne probleme koji mogu nastati ukoliko ne odaberete neki važan paket prilikom instalacije.

NAPOMENA: odabirom full metode instalacije instaliraćete i kernel-headers i kernel-source pakete koji su vam neophodno za kompajliranje programa iz izvornog koda (ako se ukaže potreba u kasnijem radu).

Korak 7. - Kopiranje i instaliranje paketa

Ako ste spremni, pritiskom na taster "ENTER" započinjete kopiranje i instalaciju paketa sa izabranog medija. Ovaj korak ne zahteva od vas nikakav izbor i odluke, pa je potrebno samo sačekati da se navedene operacije u potpunosti završe. Ukoliko se instalacija vrši sa CD-a, instalacioni program će od vas zatražiti da promenite instalacioni disk (kada završi kopiranje sa njega) tj. da ubacite sledeći instalacioni disk.Nakon uspešnog kopiranja i instalacije svih odabranih paketa prelazite na sledeći korak.

Korak 8. - Podešavanje bootloader-a

U ovom koraku, prvi zadatak koji se pred vas postavlja je pravljenje butabilnog USB flash-a. Ovo može biti pogodno ukoliko vam se iz nekog razloga pokvari boot loader ili naiđete na neki drugi problem koji vas onemogućava da pristupite sistemu. Mada, i sa instalacionim diskom (DVD sa koga instalirate sistem ili prvi CD u setu CD diskova koje koristite za instalaciju) isto to omogućava. Ukoliko imate slobodan USB flash disk možete odabrati opciju Create.Podrazumevana opcija je Skip. Ukoliko se za nju odlučite, pritiskom na taster "ENTER" nastavljate podešavanja.
Ovo je veoma bitan deo instalacije. Došli ste do dela gde se instalira boot loader (na Slackware-u je to podrazumevano LILO), program koji će služiti za pokretanje instaliranog sistema. Ponuđene opcije su:

simple – automatska instalacija LILO bootloader-a (podrazumevana i preporučena opcija)
expert – opcija detaljnog podešavanja LILO bootloader-a (preporučuje se samo iskusnijim korisnicima)
skip – ne instalira se LILO (ovo se koristi samo ako planirate instalaciju nekog drugog boot loader-a)
Preporučujem da odaberete opciju simple koja je i najsigurnija a i podrazumevani izbor u ovom slučaju. Pritiskom na taster "ENTER" nastavljate dalje.
Na prozoru koji je pred vama treba da odaberete rezoluciju za framebuffer konzolu. To je rezolucija teksta koji će se prikazivati prilikom učitavanja instaliranog sistema. Instalacioni program bi trebao da prepozna koji grafički podsistem imate i u skladu sa tim da obeleži podrazumevanu opciju. Ako imate monitor koji je veći od 17", a niste sigurni da li vaša grafička karta podržava navedene modove, najsigurnija opcija je 1024x768x256. Pošto je sam proces učitavanja Slackware u tekstualnom režimu, preporuka je korišćenje upravo ovog moda. Ukoliko odaberete mod koji vaša grafička karta ne podržava, ne brinite, tekstualni deo pokretanja sistema biće prikazan u standard modu (najniži mod od ponuđenih).Tasterom "ENTER" nastavljate podešavanje.Na ovom ekranu, u odgovarajuće polje možete uneti parametre koji će biti uneti u LILO konfiguracioni fajl i biti prosleđeni kernelu prilikom svakog pokretanja sistema. Ako ne koristite hardver koji zahteva specifične opcije (kod većine korisnika je tako) nastavite podešavanje pritiskom na taster "ENTER".Poslednja opcija koju bi trebalo podesiti je upotreba specijalnih karaktera prilikom kucanja u konzoli. Ukoliko imate potrebe da koristite č,ć,ž...i slične karaktere prilikom rada u konzoli (terminalu) odaberite opciju Yes. Ukoliko se odlučite za ovu opciju, u LILO će biti dodata opcija za upotrebu utf8 kodnog rasporeda u terminalu. Ukoliko niste sigurni, odaberite opciju No koja je ujedno i podrazumevana opcija. Tasterom "ENTER" nastavljate podešavanje.U ovom koraku vam ostaje još samo određivanje lokacija na kojoj će LILO biti instaliran. Ovo je veoma bitan korak i na njega treba posebno obratiti pažnju. Ponuđene opcije:

Root – instalacija LILO bootloader-a na root particiju ili disk
Floppy – instalacija LILO bootloader-a na formatiranu flopi disketu
MBR – instalacija u MasterBootRecord sektor prvog hdd-a u sistemu (podrazumevana opcija)


Ovde treba odabrati opciju MBR jer je najsigurnija i najčešće korišćen metod instalacije LILO bootloader-a. Taster "ENTER" vas vodi na sledeći korak instalacije.

Korak 9. - Podešavanje mišaInstalacioni program će sam prepoznati koji miš koristite na računaru i to postaviti kao podrazumevanu opciju u prozoru koji se nalazi pred vama. Ukoliko iz nekog razloga smatrate da je izbor pogrešan, najsigurniji izbor u velikom broju slučajeva je imps2 (na slici je to i podrazumevana opcija). Ovo podešavanje omogućava da se miš adekvatno podesi i da svi tasteri na njemu normalno funkcionišu (oni koji su se ranije sreli sa Slackware-om znaju da je pogrešno podešavanje miša dovodilo do problema sa scroll-om u ranijim verzijama).
Tasterom "ENTER" prelazite na sledeće podešavanje.Na ovom ekranu vam se nudi mogućnost da prilikom rada u konzoli bude uključen pomoćni program gpm. Ukoliko odaberete opciju Yes, prilikom učitavanja sistema biće učitan i ovaj program koji omogućava da se miš koristi u prozoru konzole/terminala (ovo omogućava upotrebu Cut/Copy/Paste opcija u terminalu). Vaš izbor (podrazumevani u ovom slučaju) je Yes. "ENTER" vas vodi na sledeći korak.

Korak 10. - Podešavanje mreže

Za podešavanje mreže i konekcije sa internetom putem LAN kartice (mrežna karta koja se nalazi u računaru) koristi se program netconfig koji je prikazan na slici koja je pred vama (i koji je deo instalacione procedure). Ovaj program možete pokrenuti i kasnije iz terminala ako vam se iz nekog razloga poremete mrežna podešavanja.Ovaj korak možete i preskočiti ako se na drugi način povezujete na internet (dial-up ili usb modem, wireless...). Ukoliko se odlučite za podešavanje mreže, odaberite opciju Yes i pritisnite taster "ENTER".Prvo podešavate je hostname (naziv računara u mreži). U principu možete upisati sve što želite ali je poželjno da ispoštujete pravila prilikom unošenja znakova – možete koristiti sve alfanumeričke simbole u kombinaciji sa znakovima srednje i donje crte. Ostali znakovi nisu dozvoljeni. Kada upišete odgovarajući naziv pritisnite taster "ENTER" kako bi nastavili sa podešavanjem.Pošto je Slackware (i Linux uopšte) mrežno orijentisan OS, jedna od stvari koje vam se nude za podešavanje je i podešavanje domena. Preporuka je naziv domena unesete kao domen.local (u ovom uputstvu je to drummset.local). Na taj način sprečavate neke kasnije probleme sa DNS-om (u nekom od narednih tutorijala ću obraditi i tu temu). Kada upišete naziv domena (instalacioni program neće dozvoliti da ovo podešavanje ostane prazno) nastavljate pritiskom na taster "ENTER".Pojaviće vam se ekran na kome birate na koji način vaš računar dobija IP adresu. Najčešće je to putem dhcp servera/protokola, pa je to opcija koju treba izabrati (na ekranu je odabrana opcija static ip koja služi za ručno unošenje parametara veze). Dakle, odaberite DHCP a zatim tasterom "ENTER" nastavite podešavanje.Na ovom ekranu su sumirane sve postavke mreže koje su odabrane u ovom koraku. Ako ste zadovoljni podešavanjima, odabirom opcije Yes završavate podešavanje mreže.

Korak 11. - Podešavanje servisaU ovom koraku možete odabrati servise koji će se pokretati zajedno sa sistemom. Neki servisi su podrazumevano uključeni (fuse i hal daemon) i poželjno je da ih ostavite uključenim kako bi vam sistem normalno funkcionisao. Ako neki od servisa ne uključiti sada, možete ih kasnije uključiti ako se ukaže potreba. Pritiskom na taster "ENTER" nastavljate sa instalacijom.Ovaj deo instalacione procedure vam nudi mogućnost da izaberete neki drugi font koji će se koristiti u konzoli (i u daljem toku instalacije) ako sa trenutnim niste zadovoljni. Slobodno možete ići na No i nastaviti sa instalacijom.

Korak 12. - Postavljanje parametara sistemskog vremena

Na red je došlo i podešavanje postavki vremena i datuma na vašem računaru. Prvo krećete sa odabirom lokacije i vremenske zone.Odabirom opcije No podešavate sistemski sat na lokalno vreme što vam omogućava da na sledećem ekranu sa podešavanjima odaberete vašu trenutnu lokaciju.Opcija Europe/Belgrade je rešenje ako se nalazite u Srbiji. Tasterom "ENTER" prelazite na sledeći korak.

Korak 13. - Odabir grafičkog okruženja

U ovom koraku birate podrazumevano grafičko okruženje (koje ćete koristiti nakon pokretanja sistema). U zavisnosti od paketa koje ste instalirali, na ekranu koji je pred vama možete imati manje stavki nego što je prikazano na slici.Izbor grafičkog okruženja ostavljam vama. Ukoliko ste početnik sa Slackware-om (i Linux-om uopšte) preporuka je da odaberete KDE ili XFCE grafičko okruženje.

Do samog kraja instalacije preostao je samo još jedan korak.

Korak 14. - Postavljanje root lozinke

U pitanju je veoma važan korak – u njemu postavljate lozinku za nalog koji ima najviše privilegije na instaliranom sistemu – root nalog.Odabirom opcije Yes dobijate mogućnost da unesete lozinku za root nalog.Kao što možete videti na priloženoj slici lozinka može imati minimum 5 a maksimalno 127 karaktera. Poželjno je da koristite kombinaciju malih i velikih slova i brojeva. Lozinku je potrebno ukucati dva puta (drugi put se potvrđuje ispravnost unete lozinke). Ukoliko instalacioni program smatra da je lozinka isuviše jednostavna i/ili kratka moraćete ponoviti postupak kreiranja lozinke. Lozinku za root nalog ne smete zaboraviti (ako ne želite ponovnu instalaciju sistema ili probleme u radu) jer je ona neophodna za bilo kakvo podešavanje sistema i sistemskih parametara u kasnijem radu na instaliranom sistemu.

Ako je sve prošlo kako treba, ako je lozinka prihvaćena i potvrđena pred vama se nalazi obaveštenje da je instalacija završena.Na ekranu koji potom usledi, potrebno je odabrati EXIT (poslednja opcija u listi), izvaditi instalacioni disk a potom restartovati kompjuter kombinacijom tastera CTRL+ALT+DEL ili kucanjem naredbe reboot u promptu.

Nakon restarta pred vama će se pojaviti ekran LILO bootloader-a u kome je imenom Linux obeležen novo instalirani sistem.Možete da odahnete, sve je gotovo, uspešno ste instalirali Slackware Linux Smile. U ponuđenoj listi instaliranih sistema odaberite Linux a zatim pritisnite "ENTER" i za nekoliko trenutaka ćete se naći u instaliranom Slackware Linux sistemu.

Autor: Rade Jekić (drummer)
Izvor: http://slackware-srbija.org/forum/index.php/topic,1028.0.htmlRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Brok  Male
 • Moderator foruma
 • Mihajlo Bogdanović
 • Linux driver - fighter - warrior
 • Pridružio: 04 Maj 2005
 • Poruke: 3197
 • Gde živiš: U autu i ispred računara, iz grada Kraljeva

Majstor je majator. Zivelioffline
 • Uroš Ilić
 • dr stom.
 • Pridružio: 08 Jul 2006
 • Poruke: 2182
 • Gde živiš: Beograd

I to bubnjar pa ti vidi! Wink

offline
 • Boban  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 23 Okt 2003
 • Poruke: 317
 • Gde živiš: Beograd

@drummer
Posle mnogo verzija Ubuntua i derivata, resio sam da uz pomoc ovog tutorijala montiram Slack 13.27. Sto to vec nisam uradio sprecava me jedna nedoumica. naime u Poglavlju 8 ovog tutirijala gde je opisano podesavanje Boot loadera (LILO), nije nista receno o dual boot-u. Puno nas, pored Linux-a, na kompu ima instaliran i Windovs. Zanima me da li boot loader automatski registruje sve instalirane OS, ili prilikom ove operacije to mora posebno da se odradi, i ako mora, kako se to radi.

Unapred hvala.

offline
 • bocke  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator Linux foruma
 • Veliki Pingvin
 • Guru
 • Pridružio: 16 Dec 2005
 • Poruke: 12358
 • Gde živiš: Južni pol

Windows će biti automatski prepoznat. S druge strane, druge distribucije Linuksa neće. Ako imaš još neku instalaciju Linuksa moraće biti naknadno dodate u lilo.conf.

offline
 • Boban  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 23 Okt 2003
 • Poruke: 317
 • Gde živiš: Beograd

Hvala Bocke. To mi je dovoljno. Sada pored Win-a imam Kubuntu 11.10 i necu ga ostaviti. Mnogo me je namucio, hp 1020 stampac nisam ni mogao da instaliram. Skener hP scanjet 2400 je radio, ali je drajver pucao svaki cas. Probacu sa Slackware 13.27. Rado bih se resio Win-a, sto ce se i desti jednog dana, ali trenutno ne mogu zbog poslovnih aplikacija, koje sve od reda rade samo pod Winom. Jos jednom hvala. Imao bih jos jedno pitanje. Da li pod Sackware radi neka aplikacija slicna Unetbootin-a.

offline
 • bocke  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator Linux foruma
 • Veliki Pingvin
 • Guru
 • Pridružio: 16 Dec 2005
 • Poruke: 12358
 • Gde živiš: Južni pol

Postoji uputstvo za hp 1020 na Slackware Srbija forumu. Nije komplikovano. Koristi se HP setup program koji je podrazumevano uključen u Slackware. Za Scanjet ne znam, to bismo morali da probamo i vidimo.

Unetbootin radi i na Slackwareu. Nisam siguran da li postoji i binarni paket za Slack. Ali da se instalirati, bilo kompajliranjem, bilo bez.

offline
 • 100%Milanista
 • Information Technology
 • Pridružio: 23 Avg 2008
 • Poruke: 2630
 • Gde živiš: Milan, Italy

Svaka cast za ovo @Rade... Mnogima ce biti od koristi pa i meni.

Ziveli

offline
 • Boban  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 23 Okt 2003
 • Poruke: 317
 • Gde živiš: Beograd

Sve sam odradio kako je u uputstvu, jedino nisam konfigurisao mrezu, jer na net izlazim vajerlesom, ali se Slack ne podize. Pojavi se Lilo (dualboot je odradjen perfektno), odaberem linuks i sve krene u tekst modu, prevrce, prevrce i doce do poruke:

darkstar login:

Posle ovoga ni makac. Ne mrda. U cemu sam pogresio.
Win se posle odabira u Lilo, podigne normalno.

offline
 • bocke  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator Linux foruma
 • Veliki Pingvin
 • Guru
 • Pridružio: 16 Dec 2005
 • Poruke: 12358
 • Gde živiš: Južni pol

Napisano: 13 Apr 2012 14:15

Upisao si mu korisničko ime i lozinku? Ako jesi nakon toga otkucaj:
xwmconfig
Izaberi recimo KDE.

Zatim:
startx

Ubuduće kucaš samo startx. Slack se takođe može podesiti i da se X (grafičko okruženje) automatski pokreće pri dizanju sistem, ali za to pogledaju preporučenu dokumentaciju ispod.

Slack je za malo naprednije korisnike. Ili one koji žele da nauče malo više o Linuksu. Možeš da ga namestiš kako god ti odgovara, ali se očekuje malo "ručnog rada".

Možda nije loše da sad baciš pogled na: http://slackbook.ns-linux.org/ (srpski) i http://www.slackbook.org/beta/ (beta, ažurnija, engleski). Ima malo više detalja oko podešavanja Slakvera.

Pored toga postoji i Slackware Srbija wiki: http://slackware-srbija.org/wiki/doku.php, ali još uvek nije gotov za generalnu upotrebu, iako ima nekoliko korisnih članaka. Postoji i gomila saveta/uputstava i u forumu Dokumentacija: http://slackware-srbija.org/forum/viewforum.php?f=38. Pre svega, obrati pažnju na ovaj topic: http://slackware-srbija.org/forum/viewtopic.php?f=38&t=1072

Nadam se da će drummer uhvatiti malo vremena da i on napiše koju. Smile Ne bih baš da mu kradem temu. Wink

Dopuna: 13 Apr 2012 14:18

Dopunio sam mao post, pa samo da skrenem pažnju. Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1055 korisnika na forumu :: 74 registrovanih, 10 sakrivenih i 971 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., airsuba, ajo baba, amaterSRB, Arhiv, babaroga, Belac91, BraneS, Bubimir, cavatina, ccoogg123, Denaya, Despot1, djboj, draganl, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, Faki-Valjevo, hyla, ink, ivan1973, komkom, Kristian_KG, kunktator, kybonacci, liman, Lucije Kvint, M1los, Magistar78, mean_machine, Mendonca, mile1983, mile23, Miškić, mnn2, MrNo, nikoladim, Niske, Nixon, Nobunaga, pandur, panzerwaffe, purke62, Ray1973, rkekoke, RobinHood12, Rocker, rovac, sakota79, SerbFlippy, Shinobi, Simon simonović, Singidunumac, Sirius, SL02, Sr.Stat., srbijaiznadsvega, stalja, taz1cl, Toni, tubular, Van, vathra, virked, VJ, Vlad000, Vlada1389, vlahale, Voja1978, voja64, zastavnik, zxstole, Čivi