Mint 7 posle XP-a, boot problem...

Mint 7 posle XP-a, boot problem...

offline
  • Graphic Designer
  • Pridružio: 09 Jan 2008
  • Poruke: 568
  • Gde živiš: Beograd

Instalirao sam Mint 7 sa Live CD-a (posle XP-a) ali se samo boot-uje XP.

Na HDD-u sam ranije instalirao XP i ostavio prazan prostor za Linux (oko 10GB).
Tih 10GB sam podelio na 8GB za instalaciju i 2GB swap, ali kada se zavrsi instalacija i restartuje PC boot-uje se samo XP.
Verovatno sam napravio neku gresku prilikom particionisanja...

Dosao sam do do koraka 4/7 (Prepare disk space), izabrao zeljeni HDD, isao na Specify partitions manually (advanced) pa
od neparticionisanog prostora kreirao /dev/sdb2 ext3 8685MB i /dev/sdb3 swap 2048MB
Prilikom kreiranja /dev/sdb2 izabrao sam Ext3 file system i u polju "Mount point" selektovao "/", a od preostala 2048MB kreirao swap.

/dev/sda
/dev/sda1 ntfs 250056MB
/dev/sdb
free space 16MB
/dev/sdb1 ntfs 69273MB
/dev/sdb2 ext3 8685MB
/dev/sdb3 swap 2048MB

Downloadovao sam SuperGrub Image, narezao, pokrenuo i pregledao ali nisam hteo nista da cackam zbog XP-a koji obavezno mora da radi...

Nadam se da ima neko resenje...



AleXa89



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Uroš Ilić
  • dr stom.
  • Pridružio: 08 Jul 2006
  • Poruke: 2182
  • Gde živiš: Beograd

Pa to je zato sto nisi izabrao da se Grub instlaira na hd0n (sda), vec se automatski instalirao na hd1 (sdb) i u tome je problem. Resenje ti je da pri dizanju pozoves boot menu (F8 na Asus polocama, a i vecini ostalih) i izaberes drugi hard pa ce ti se dici Linux. To bi morao svaki put tako, ili da reinstaliras Grub.



offline
  • Graphic Designer
  • Pridružio: 09 Jan 2008
  • Poruke: 568
  • Gde živiš: Beograd

Hvala na odgovoru.

Ne znam zasto mi je grub instalirao na HDD-u od 250GB (verovatno zato sto je SATA ili...). Pokusacu da iskljucim taj HDD pa ponovo instaliram Mint, valjda ce proraditi.


AleXa89

offline
  • Uroš Ilić
  • dr stom.
  • Pridružio: 08 Jul 2006
  • Poruke: 2182
  • Gde živiš: Beograd

Ne nego zato sto po defaultu instalira na hard na koji se instalira i Linux, a tebi je sda prvi boot device, pa se grub ni ne ucita i odmah krene XP. Na kraju manuelnog rezima particionisanja, tj posle oderdjivanja particija i mount pointova, klikni na Advansed dugme i onda odredi Grubu da se instalira na hd0, tj. sda.
Jesi uspeo da podignes Linux?

offline
  • Graphic Designer
  • Pridružio: 09 Jan 2008
  • Poruke: 568
  • Gde živiš: Beograd

Problem sam resio tako sto sam u biosu samo promenio HDD sa kojeg ce da se boot-uje OS. Posle sam samo prepravio menu.lst da se automatski startuje XP posle 5s i sve radi savrseno.

Ovako mi je i bolje jer ako nesto ne bude u redu sa grub-om mogu da vratim boot-ovanje na prvi HDD i XP ce normalno raditi (sto mi je veoma bitno).

Jedino mi nije jasno zasto je sda drugi hdd (slave) i na njega se inastalirao grub kada su XP i Linux instalirani na prvom (Master) koji je sdb. Kod XP-a je sve normalno ali u Linux Partition manageru mi je HDD od 250GB sda, a ovaj drugi sdb (zato je i doslo do problema).

Hvala!!! Ziveli


AleXa89

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2007
  • Poruke: 4759
  • Gde živiš: Niš

dešavalo se ranije da se grub zabuni u situacijama kada su u sistemu dva hard diska Sad
ovo sada izgleda kao nešto u toku enumeracije diskova,nisam siguran

fino što si se sam snašao ,pozdravllam Wink
Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 678 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 5 sakrivenih i 643 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksandar_tatic, Bane san, Baron92, bato3, blue, Daxi184, Dorcolac, drdoca, Drug pukovnik, ikan, ILGromovnik, Ilija Cvorovic, Koca Popovic, Kubovac, lakiluciano, Marko Marković, Mihajlo2, miodrag3, perica5, Recce, S-lash, sombrero, stegonosa, suton, vathra, VladaKG1980, vlvl, vukdra, zorangkvc