Vracanje linuksa posle instalacije windowsa

2

Vracanje linuksa posle instalacije windowsa

offline
  • lnenad  Male
  • Stručni saradnik
    Web
  • Nenad
  • Arhitetak
  • Pridružio: 16 Jan 2007
  • Poruke: 2860
  • Gde živiš: Bijeljina

Da radi se o XP-u, ali rekao sam ti da grub radi samo nece da prokrene ubuntu, provjerio sam, svi su fajlovi tu (preko Ext2IFS-a) znaci ne kapiram zasto nece. (probao sam i recovery mode i memtest)

Citat:ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install /dev/hda
Could not find device for /boot: Not found or not a block device.
ubuntu@ubuntu:~$



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pixxel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 21 Jun 2005
  • Poruke: 9091
  • Gde živiš: Tu i tamo...

ajd probaj ovako:
1. otvori terminal
2. kucaj redom:
mkdir /mnt/root
mount -t ext3 /dev/hda5 /mnt/root
mount -t ext3 /dev/hda5 /mnt/root/boot
grub-install --root-directory=/mnt/root /dev/hda

Ako dobijes bios upozorenje, probaj

grub-install --root-directory=/mnt/root /dev/hda --recheck

To bi trebalo da je to (hda5 sam dobio iz tvog fdisk izlaza)
Mozda ces trebati ispred svake komande da lupis po sudo komandu, pa ako neka od ovih vrati gresku, onda teraj sa sudo.


Detaljnije: https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntu.....5225cdb3c0



offline
  • meka  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 06 Avg 2003
  • Poruke: 811
  • Gde živiš: Novi Sad / Vojvodina

Čemu 2x mount /dev/hda5? Znam da je drugi put pod boot, ali zašto?

offline
  • lnenad  Male
  • Stručni saradnik
    Web
  • Nenad
  • Arhitetak
  • Pridružio: 16 Jan 2007
  • Poruke: 2860
  • Gde živiš: Bijeljina

Ne radi iz nekog razloga ?

Citat:ubuntu@ubuntu:~$ sudo mkdir /mnt/root
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount -t ext3 /dev/hda5 /mnt/root
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount -t ext3 /dev/hda5 /mnt/root/boot
ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install --root-directory=/mnt/root /dev/hda
The file /mnt/root/boot/grub/stage1 not read correctly.
ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install --root-directory=/mnt/root /dev/hda --recheckProbing devices to guess BIOS drives. This may take a long time.
The file /mnt/root/boot/grub/stage1 not read correctly.
ubuntu@ubuntu:~$

offline
  • Pridružio: 01 Okt 2004
  • Poruke: 351
  • Gde živiš: Qrshumliya

Probaj ovako:

 sudo bash
mkdir /mnt/linux
mount /dev/hda5 /mnt/linux
mount --bind /dev /mnt/linux/dev
mount -t proc none /mnt/linux/proc
chroot /mnt/linux /bin/bash
grub-install /dev/hda


Bolje je da koristis grub-install svog instaliranog sistema, nego nekog spolja.
Ovako ces iz chroota imati i "prirodno" okruzenje za grub, a ne "nakalemljeno" sa zivog CDa.

Sve u svemu, ja sam misljenja da je grub (i uopste bootloadere) najbolje vracati iz chroota.

offline
  • lnenad  Male
  • Stručni saradnik
    Web
  • Nenad
  • Arhitetak
  • Pridružio: 16 Jan 2007
  • Poruke: 2860
  • Gde živiš: Bijeljina

Ponovo nece

Citat:ubuntu@ubuntu:~$ sudo bash
root@ubuntu:~# mkdir /mnt/linux
root@ubuntu:~# mount /dev/hda5 /mnt/linux
root@ubuntu:~# mount --bind /dev /mnt/linux/de
mount: mount point /mnt/linux/de does not exist
root@ubuntu:~# mount --bind /dev /mnt/linux/dev
root@ubuntu:~# mount -t proc none /mnt/linux/proc
root@ubuntu:~# chroot /mnt/linux /bin/bash
root@ubuntu:/# grub-install /dev/hda
/dev/hda7: Not found or not a block device.

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12319
  • Gde živiš: Južni pol

Zar je moguce da ne primecujes gde si napravio gresku? Wink Ako malo bolje pogledas gore postovano videces da si napisao:

mount --bind /dev /mnt/linux/de

umesto:

mount --bind /dev /mnt/linux/dev

Sad probaj jos jednom i javi sta si uradio.

Btw, da li ima potrebe da objasnjavam sta gornja komanda radi?

offline
  • lnenad  Male
  • Stručni saradnik
    Web
  • Nenad
  • Arhitetak
  • Pridružio: 16 Jan 2007
  • Poruke: 2860
  • Gde živiš: Bijeljina

a posle toga sam se ispravio, pogledaj Wink

pa moze objasnjenje Wink

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12319
  • Gde živiš: Južni pol

Izvini... Nisam imao naocare... Smile A zasto javlja da /dev/hda7 na postoji? U prethodnim listinzima se nigde ne pojavljuje ta particija. Jesi li pravio novu particiju u medjuvremenu?

Da li si nam slao ranije /boot/grub/menu.list ? Mislim da nisi. Posalji nam ga. Mozda u tom grmu lezi zec...

Objasnjenje kad uhvatim malo vremena za detaljisanje. Wink

offline
  • pixxel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 21 Jun 2005
  • Poruke: 9091
  • Gde živiš: Tu i tamo...

Da odmah ispravim kolegu, treba nam /boot/grub/menu.lst (ne .list)

Mozda da probas sa super grub diskom???

http://supergrub.forjamari.linex.org/

(to je iso image koji narezes na cd (oko 4 megabajta), sa njim butujes i dobijes gomilu opcija za popravku gruba...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 676 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 2 sakrivenih i 646 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, BlekMen, cavatina, cenejac111, dac, DJ Brain(w)rack, Doc, Ilija Cvorovic, Joja2, JOntra, Kaplar2, LUDI, MB120mm, Mercury, mfranjic, Milan A. Nikolic, Mixelotti, nebkv, pedja2506, RJ, royst33, saputnik plavetnila, Snorks, Toni, VJ, wolverined4, YU-UKI, zixmix