Linksys WRT54GL tutorijali - DD-WRT firmwer, range extender mod, repeater mod ... i ostalo

1

Linksys WRT54GL tutorijali - DD-WRT firmwer, range extender mod, repeater mod ... i ostalo

offline
 • Danijel Muharemović
 • freelancer
 • Pridružio: 02 Apr 2007
 • Poruke: 105

Ovaj tutorijal je namenjen svima koji posedujete legendarni Linksysov ruter WRT54GL kojeg ste možda već i zaboravili da imate, jer ste u međuvremenu kupili neki ruter novije N generacije pa vam sada WRT54GL negde skuplja prašinu neiskorišćen. Vreme je da stresete prašinu sa njega i da ga korisno upotrebite kao npr. dodatni ruter koji ćete postaviti skroz na drugom kraju stana ili kuće, i koji će služiti kao proširenje vaše kućne mreže (range extender) tako da će emitovati signal i na tom kraju kuće ili stana na kojem imate slabiji prijem sa vašeg glavnog rutera. I što je najbolje od svega – za to vam ne trebaju nikakvi kablovi jer će WRT54GL signal sa glavnog rutera primati bežično i zatim bežično prosleđivati internet do klijenata. A možete ga recimo upotrebiti i da služi kao WISP PPPoE klijent za prijem bežičnog interneta pri čemu će WRT54GL bežično da prima konekciju od provajdera i da je zatim bežično prosleđuje (do laptopa, desktopa, tableta i sl.) u vašem stanu. Dakle da obavlja dve funkcije istovremeno, ono što bi inače radila dva rutera. Da bi WRT54GL mogao obavljati ove funkcije potrebno je da je u njega ubačen DD-WRT firmware. Oni koji su ovaj ruter do sada koristili sa fabričkim postavkama mogu ubacivanjem DD-WRT da nadograde mogućnosti svog rutera.

Tutorijal 1. Flešovanje Linksys WRT54GL rutera DD-WRT firmwerom:

Pre svega napomena:FLEŠOVANJE RADITE SAMO NA SVOJU VLASTITU ODGOVORNOST !!! Nisam odgovoran za bilo kakvu štetu koju prouzrokujete na svom ruteru prateći ovo uputstvo!

Ruter WRT54GL ima flash NAND memoriju od 4MB i podržava sve firmwere sa veličinom imidža do max 4MB. Postoje nekoliko verzija DD-WRT firmwera koje se mogu ubaciti u ruter. Micro, Mini, Standard, VoIP ili VPN (Mega verzija od 8MB nije podržana).

NAPOMENA: Prvo inicijalno flešovanje rutera sa originalnim stock firmwerom (ako nikada pre toga nije flešovan) se obavlja isključivo sa Micro ili Mini DD-WRT verzijom

To je zbog toga što originalni "stock" firmware koji dolazi sa ruterom ne prihvata flash imidže koji imaju preko 3MB, i da bi ste izbegli grešku i "Upgrade are failed!" dijalog morate postupiti kako je gore navedeno a kasnije posle fleshovanja sa Micro verzijom firmwera ruter WRT54GL mozete nadograditi flešovanjem na neki drugi firmwer po želji (Mini, Standard......).

Download firmwera
Trenutni stabilni preporučeni DD-WRT build za ovaj ruter je 14929. Prvo ćemo ruter flešovati sa inicijalnim „micro“ firmwerom a zatim sa „standard“ firmwerom. Micro firmwer se može downloadovati sa OVOG linka, a standard sa OVOG.

Hard reset
Posle downloada firmwera uradite reset routera, takozvani "hard reset". To se radi tako što se reset dugme rutera pritisne i drži 30 sekundi a zatim se NE OTPUŠTAJUĆI RESET DUGME ruter isključi sa električne mreže i tako odbroji još 30 sekundi i onda JOŠ UVEK DRŽEĆI PRITISNUTO reset dugme ruter ponovo uključi u el.struju i odbroji poslednjih 30 sekundi. Znači reset dugme se za vreme čitave operacije drži pritisnutim punih 90 sekundi. Nakon otpuštanja reset dugmeta (nakon poslednjih 30 sekundi) sačekajte još oko minut da se ruter restartuje a zatim ga ponovo isključite iz el.mreže i sačekajte desetak sekundi i onda ga ponovo prikačite na struju.

NAPOMENA: "hard reset" obavljati uvek PRE i odmah NAKON upgrejda firmwera (bilo koje verzije).

Priprema za flešovanje
NAPOMENA: Nikako ne flešujte ruter preko wireless konekcije jer se može desiti da će ruter biti neupotrebljiv posle operacije.

Isključite aktivni antivirus i antispajver softwer na računaru, firewall,(radi sigurnosti isključite i skrinsejver)i bilo koji drugi proces koji radi u pozadini i koji može omesti flešovanje i prouzrokovati da upgrade ne uspe i da ruter nakon operacije postane neupotrebljiv (čitaj: da postane igračka za decu). Nakon resetovanja rutera povežite ga na PC preko LAN kabla (crossover kabl prikačen na jedan od ruter LAN portova 1 do 4 , ne u WAN). Podesite u „mrežnim vezama“ u Xp-u ili u „centru za mrežu i deljenje“ u W7 da vam IP adresa LAN kartice bude 192.168.1.10 a subnet mask 255.255.255.0 i sačuvajte postavke.
Pristupite meniju rutera preko WEB interfejsa iz browsera kucajući IP rutera, po defaultu 192.168.1.1. Za login username ostavite prazno polje a za password reč "admin". Potražite tab "Administration" pa "Firmware Upgrade" zatim posle klika na "Browse" potražite downloadovani "dd-wrt.v24_micro_generic.bin" fajl. I klikom na "Upgrade" dugme započinje proces zamene firmwera (pojaviće se progress bar).

NAPOMENA: Kada započne proces flešovanja firmwera - ne dodirujte tastaturu i miša (ne radite ništa na računaru) i budite strpljivi nekoliko minuta dok se proces ne završi! Čak i kada se na displeju pojavi dijalog "Continue" NE KLIKĆITE NA NJEGA JOŠ NEKOLIKO MINUTA.

Ukoliko ne poštujete ovu napomenu i budete nestrpljivi i brzopleti- možete upropastiti proceduru, jer se dešava da se dijalog "Continue" nekada pojavi i pre nego što se NVRAM memorija apgrejduje sa novim firmwerom. Zato je preporučljivo sačekati još nekoliko minuta ( 3min. ili više) pre pritiskanja "Continue" (Ja sam čekao čitavih 10 minuta).

Novi DD-WRT interfejs
Ako je sve prošlo OK, nakon ubacivanja novog firmwera i kliktanja na "Continue" bi trebao da se pojavi novi WEB interfejs. Za username kucajte "root" a za password "admin".
Nakon pristupanja novom web interfejsu rutera treba izvršiti jos jedan "hard reset" rutera 30/30/30 sekundi, kako je objašnjeno ranije.
Posle drugog (završnog) "hard reseta" i pristupanja meniju rutera preko web interfejsa (kucanjem IP adrese 192.168.1.1 u browser) pojaviće se dijalog za promenu defaultne lozinke. Unesite username i password po želji i kliknite na "Apply settings". Nakon toga možete krenuti sa nadogradnjom na standardnu verziju DD-WRT firmwera tako što ćete otići na „Administration“ pa na „Firmware upgrade“ i klikom na „Browse“ potražiti i izabrati downloadovani "dd-wrt.v24_std_generic.bin" i kliknuti na „Upgrade“. Dalje važi ista procedura kao i pri prvom flešovanju- dakle biti strpljiv i nakon nekoliko minuta opet uraditi hard reset 30/30/30. I posle toga ulogovati se preko browsera na 192.168.1.1 i uneti novi username i password.

Završetak procedure

Ako je sve prošlo u najboljem redu, posle logovanja ćete u Status tabu DDWRT interfejsa moći pročitati informacije o ruteru i koji je build flešovan. Trebalo bi da stoji „std“ u gornjem desnom uglu. Nakon toga možete pristupiti konfigurisanju rutera...
Tutorijal 2. Linksys WRT54GL kao range extender:

Da bi obavljao ovakvu funkciju ruter ćemo postaviti da radi u tzv. „repeater bridge“ modu. Pri tom imajte na umu da ovaj ruter radi u 802.11G modu i da pri tom još žrtvuje i polovinu svog bandwidth-a za dvosmernu komunikaciju AP→WRT54GL→KLIJENT i obrnuto- pa će i protoci biti prepolovljeni. Da bismo postavili rutere u bridge mod- primarni ruter mora raditi u AP modu sa uključenim DHCP serverom. Ako ste čitali prethodno uputstvo pređite odmah na tačku 2., ako ne- krenite od tačke 1.

1. Povežite ruter na PC preko LAN kabla (crossover kabl prikačen na jedan od ruter LAN portova 1 do 4 , ne u WAN). Podesite u „mrežnim vezama“ u Xp-u ili u „centru za mrežu i deljenje“ u W7 da vam IP adresa LAN kartice bude 192.168.1.10 a subnet mask 255.255.255.0 i sačuvajte postavke. Pristupite meniju rutera preko WEB interfejsa iz browsera kucajući IP rutera, po defaultu 192.168.1.1. Unesite lozinku i password.

2. Otvorite Wireless tab Basic Settings

Physical Interface:
Wireless Mode: Repeater Bridge
Wireless Network Mode: Postavite da bude kao kod primarnog AP-a.( NAPOMENA: ako je primarni ruter novije N generacije i ako radi u N/G mixed modu postaviti opciju na G-Only.)
Wireless Network Name (SSID): Mora glasiti potpuno isto kao i kod primarnog rutera. Pazite na mala i velika slova u nazivu.
Wireless Channel: Isti kao i kod primarnog rutera (samo jednom se podešava,ako se nekada promeni kanal emitovanja primarnog rutera- sekundarni ruter će se automatski postaviti na njega)
Wireless SSID Broadcast: Enable
Network Configuration: Bridged
Kliknite na SAVE (a ne na APPLY SETTINGS)

Virtual Interface:
Add
Wireless Network Name (SSID): Unesite ime mreže, ne sme biti isto kao kod primarnog rutera
Wireless SSID Broadcast: Enable
AP isolation: Disable
Network Configuration: Bridged
Kliknite na SAVE

3. Kliknite na Wireless tab Wireless Security

Physical Interface:
Security Mode: Metoda šifrovanja konekcije mora odgovarati onoj na primarnom ruteru (NAPOMENA: Poželjno je da bude postavljeno na WPA2-Personal AES enkripciju na oba rutera)
WPA Algorithms: Mora odgovarati onom na primarnom ruteru
WPA Shared Key: Mora odgovarati šifri (ključu) na primarnom ruteru
Key Renewal Interval: Ostaviti default vrednosti
Kliknite na SAVE

Virtual Interface
:
Security Mode: Postavite isto kao na Physical Interface
WPA Algorithms: Postavite isto kao na Physical Interface
WPA Shared Key: Postavite isto kao na Physical Interface
Key Renewal Interval: Ostaviti default vrednosti
Kliknite na SAVE

4. Kliknite na Setup tab Basic Setup
Connection Type: Disabled
STP: Disabled
Router Name: Unesite ime po želji
Local IP Address: Unesite IP adresu koja se nalazi na istom subnetu kao i primarni ruter i povećajte poslednju cifru za 1. Primer: Ako je primarni ruter na 192.168.1.1 - upišite ovde 192.168.1.2
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: Ovde upišite IP adresu primarnog rutera (pretpostavimo da je 192.168.1.1)
Local DNS: I ovde upišite IP adresu primarnog rutera (pretpostavimo da je 192.168.1.1)
Assign WAN port to Switch: čekirajte ovo ako hoćete da imate dodatni LAN port
NTP Client: Enable
Server IP/Name: Ovde unesite adresu servera za tačno vreme 217.26.64.149
Kliknite na APPLY SETTINGS

5. Ulogujte se na novu IP adresu rutera (192.168.1.2)
Kliknite na Setup tab Advanced Routing
Operating Mode: postavite na Router
Dynamic Routing Interface: postavite na LAN & WLAN
Kliknite na SAVE

6. Kliknite na Services tab
DNS Masq: Disable
Traff Daemon: Disable
Kliknite na SAVE

7. Kliknite na Security tab Firewall
Ostavite prazne (odčekirajte) sve kvadratiće sem kod Filter Multicast
Kliknite na SAVE
SPI Firewall: postavite na Disable
Kliknite na APPLY SETTINGS

8. Kliknite na Administration tab Management
Info Site Password Protection: čekirajte kvadratić Enabled
Web GUI Management: Enable
Kliknite na APPLY SETTINGS
A zatim kliknite na REBOOT ROUTER

9. Podesite u „mrežnim vezama“ u Xp-u ili u „centru za mrežu i deljenje“ u W7 da vam IP adresa i DNS server LAN kartice bude na „automatic“. (Dobićete IP adresu od DHCP servera primarnog rutera). Probajte vezu sa internetom. Ako je sve OK- otkačite LAN kabl sa rutera i premestite ga u deo kuće ili stana gde hoćete da proširite domet svoje kućne mreže. Nakon startovanja rutera sačekajte 30tak sekundi da on uspostavi vezu sa primarnim ruterom i onda probajte da li ostvarujete wireless konekciju sa WRT54GL putem laptopa. Pronađite na laptopu novi virtualni SSID (koji ste uneli u koraku 2.) unesite password i konektujte se. Bićete u mogućnosti da vidite i ostale računare u vašoj lokalnoj mreži i da delite fajlove između njih jer se nalazite na istom subnetu kao i računari koji su prikačeni na primarni AP.

10. Posle logovanja na web interfejs rutera u tabu StatusWireless možete videti parametre konekcije i jačinu signala sa primarnog rutera i po potrebi korigovati položaj antenica da se dobije najjači mogući signal da bi se ostvario najveći mogući transfer rate.

11. Kada ste se uverili da sve funkcioniše kako treba – vreme je da kreirate bekap konfiguracije rutera – za slučaj da vam zatreba ako često nešto menjate i igrate se sa opcijama. Idite na tab Administration pa na Backup i kliknite na Backup pri dnu. Stavite downloadovani fajl u folder sa imenom koji će označavati tip konfiguracije, npr. Repeater Bridge Mod i sl.
Tutorijal 3. Linksys WRT54GL tweakovanje opcija:


Ako ste uspešno savladali prethodna poglavlja, vreme je da napravimo par finijih podešavanja.

1. Kao prvo idite na WirelessAdvanced Settings
TX Power možete malo povećati na recimo 84mW, ali ne idite dalje od te vrednosti. Ukoliko imate WRT54GL ruter sa montiranim ventilatorom za hlađenje - samo u tom slučaju možete povećati vrednost na gore, inače iz sigurnosnih razloga ne idite dalje od 84mW. Kliknite na SAVE

2. Idite na AdministrationManagement i u IP filter settings možete smanjiti max. broj konekcija za P2P programe da rasterete ruter. Postavite Maximum Ports 1024 ,TCP timeouts na 600 a UDP timeouts na defaultnih 120. U Overclocking Frequency povećajte takt na 225MHz a Ruter GUI Style postavite na stil po izboru i kliknite na APPLY SETTINGS

3. Idite na AdministrationCommands i u Command Shell prozor prekopirajte sledeću skriptu:


#!/bin/sh
###############################################
#----Created by MOJSO-----Script version 2----#
###############################################
# SIGNAL STRENGTH
# 0 blink = SNR < 9 No signal or very weak
# 1 blink = SNR 10-19
# 2 blinks = SNR 20-29
# 3 blinks = SNR 30-39
# 4 blinks = SNR 40-49
# 5 blinks = SNR 50-59 Excellent signal
# 6 blinks = SNR 60 > Very strong signal
###############################################
while sleep 3; do
BLACK=`gpio enable 3 ; gpio enable 2`
S=`wl rssi` #(put mac adress if in AP mod example: S=`wl rssi 00:11:22:33:44:55` )
N=`wl noise`

SC=`expr $S - $N`
RSC=`expr $SC / 10`

if [ $RSC -eq 0 ]; then
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;

elif [ $RSC -eq 1 ]; then
gpio enable 3 ; gpio disable 2 ;
usleep 500000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;

elif [ $RSC -eq 2 ]; then
gpio enable 3 ; gpio disable 2 ;
usleep 500000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 500000
gpio enable 3 ; gpio disable 2 ;
usleep 500000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;

elif [ $RSC -eq 3 ]; then
gpio enable 3 ; gpio disable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio disable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio disable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;

elif [ $RSC -eq 4 ]; then
gpio disable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio disable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio disable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio disable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;

elif [ $RSC -eq 5 ]; then
gpio disable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio disable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio disable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio disable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio disable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;

elif [ $RSC -ge 6 ]; then
gpio disable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio disable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio disable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio disable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio disable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio disable 2 ;
usleep 250000
gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
else gpio enable 3 ; gpio enable 2 ;
fi
done


Zatim kliknite na SAVE STARTUP pa idite na AdministrationManagement i kliknite na REBOOT ROUTER
Ovo je tzv. LED skripta koja koristi prednji LED indikator da vizualno,treptanjem prikaže jačinu signala koji WRT54GL ostvaruje sa asociranim AP-om. Radi podjednako dobro i u Client modu i u Repeater modu. Treptanje belog svetla sa pauzama pokazuje slabiji signal a žuto intezivnije treptanje pokazuje jači signal.
Tutorijal 4. Linksys WRT54GL u Repeater modu (kao WISP PPPoE klijent & Access Point istovremeno)


U ovom tutorijalu ćemo podesiti WRT54GL ruter da radi kao WISP klijent ,koji će se konektovati na provajderov AP putem PPPoE protokola i taj internet će istovremeno deliti svim klijentima koji su bežično prikačeni na njega. To je tzv. „repeater mod“. Kao i u prethodnoj konfiguraciji, i u ovom slučaju nije potrebno da razvlačite nikakve kablove, dovoljno je samo da ruteru pronađete pogodno mesto u stanu na kojem će dobro hvatati provajderov signal i to bi bilo otprilike sve. Sva dalja komunikacija se odvija bežično, pri čemu ruter žrtvuje polovinu svog bandwidth-a za komunikaciju sa provajderovim AP-om a drugu polovinu za komunikaciju sa klijentima koji su prikačeni na njega.

Hard reset

Pre bilo kakve operacije potrebno je da uradimo „hard reset“. Postupak je isti kao i do sada, dakle pritisnite reset dugme rutera i držite 30 sekundi a zatim NE OTPUŠTAJUĆI RESET DUGME isključite ruter sa električne mreže i tako odbrojte još 30 sekundi i onda JOŠ UVEK DRŽEĆI PRITISNUTO reset dugme ruter ponovo uključite u el.struju i odbrojte poslednjih 30 sekundi. Nakon otpuštanja reset dugmeta (nakon poslednjih 30 sekundi) sačekajte još oko minut da se ruter restartuje a zatim ga ponovo isključite iz el.mreže i sačekajte desetak sekundi i onda ga ponovo prikačite na struju.
Dok konfigurišemo ruter ,biće nam potreban LAN kabl, pa ga prikačite na jedan od slobodnih LAN portova na ruteru, a u računaru u „mrežnim vezama“ podesite da vam je IP adresa LAN kartice 192.168.1.10 . Ulogujte se preko browsera na adresu rutera 192.168.1.1 . Pojaviće se dijalog za promenu lozinke, unesite username i password po želji.

Postavljanje WRT54GL rutera u client mod

1. Idite na Wireless tab Basic Settings
Wireless Mode: Client
Wireless Network Mode: Izaberite da odgovara onom na provajderovom AP-u
Wireless Network Name (SSID): Ovde upišite ime mreže na koju se konektujete. Pri unosu obratite pažnju na velika i mala slova
Sensitivity Range: podesite po želji (dvostruka razdaljina do AP-a u metrima) ili ostavite default
Network Configuration: Bridged
Kliknite na SAVE

2. Idite na Setup tab Basic Setup
Connection Type: postavite na PPPoE
Pojaviće se polja za unos username i passworda za PPPoE konekciju. Unesite tražene informacije u prva dva polja
Router Name: upišite po želji
Local IP Address: upišite koja će biti adresa rutera u vašoj lokalnoj mreži. Mora biti na drugačijem subnetu od AP-a na kojeg se kačate. Npr. ako je AP na 192.168.1.1 – vi stavite 192.168.10.1. U principu bilo koja IP adresa koja je na drugačijem subnetu od AP-a bi trebala da „odrađuje posao“.
Subnet Mask: 255.255.255.0
Assign WAN Port to Switch: čekirajte ako hoćete dodatni LAN port umesto WAN-a
DHCP Server: Mora biti postavljen na Enable jer ruter mora dodeljivati IP adrese klijentima na svom subnetu.
Static DNS1: ovde upišite Open DNS adrese 208.67.222.222
Static DNS2: 208.67.220.220
Server IP/Name: upišite 217.26.64.149
Kliknite na SAVE

3. Idite na Security tab Firewall
Ostavite prazne (odčekirajte) sve kvadratiće sem kod Filter Multicast
Kliknite na SAVE
SPI Firewall: postavite na Disable
Kliknite na APPLY SETTINGS

4. Podesite u „mrežnim vezama“ u Xp-u ili u „centru za mrežu i deljenje“ u W7 da vam IP adresa i DNS server LAN kartice bude vraćena na „automatic“. (Dobićete IP adresu od DHCP servera vašeg rutera). Ruter bi u međuvremenu trebao da se sam restartuje i da se konektuje na provajderov AP. Ukoliko se ruter iz nekog razloga ne restartuje – prekinite mu napajanje na 20-tak sekundi i onda ga ponovo prikačite na struju. Sačekajte 1 minut da ruter ostvari konekciju sa AP-om. Trebalo bi da se upali žuta LED dioda na prednjem panelu ako je sve OK. Probajte vezu sa internetom. Ukoliko je sve u redu- prelazimo na kreiranje virtualnog interfejsa

Postavljanje WRT54GL rutera u repeater mod

5. Idite na Wireless tab Basic Settings
Wireless Mode: postavite na Repeater
Kliknite na SAVE
Pojaviće se sekcija Virtual Interfaces, kliknite na ADD
Wireless Network Name (SSID): unesite ime mreže (SSID) po svojoj želji
Kliknite na SAVE

6. Idite na Wireless tab Wireless Security
Security Mode za wl01 SSID: postavite na željeni tip – preporučeno je da bude WPA2-Personal
WPA Algorithms: preporučeno AES
Unesite šifru i kliknite na SAVE

7. Idite na Administration tab Management
Info Site Password Protection: čekirajte Enabled
Kliknite na APPLY SETTINGS

8. Ruter bi trebao sam da se restartuje, sačekajte 1 min.pa ga isključite sa napajanja. Uključite ga ponovo nakon kraćeg vremena i sačekajte da se opet konektuje na provajderov AP i da počne da emituje svoj signal (virtualni SSID koji ste kreirali u 5. koraku). Iskopčajte LAN kabl iz rutera i probajte da se konektujete na njega preko laptopa ili drugog bežičnog klijenta. Ako je sve u redu – možete premestiti ruter u deo stana gde će imati najbolju vezu sa provajderom. Dok tražite najbolju poziciju možete pratiti jačinu signala preko laptopa ako odete na Status tab Wireless i u listi Access Points & Clients pod eth1 interfejsom će biti prikazana jačina signala između rutera i AP-a. Manji broj (u minusu) označava jači signal.Opciono možete u Administration tab Commands ubaciti LED skriptu iz prethodnog tutorijala i pratiti jačinu signala vizuelno, bez laptopa.

9. Opciono: Na ruter je moguće prikačiti spoljnu antenu da bi se uhvatio jači signal od provajdera. Antenu zavrnuti na desni konektor (gledano sa prednje strane rutera) i onda otići u Wireless tab Advanced Settings i tamo promenuti parametre za predajnu i prijemnu antenu. TX Antenna i RX Antenna postaviti na Right. U slučaju da nakon toga dobijete slabiji prijem na wireless klijentima koji su prikačeni na ruter - vratiti postavke na defaultnu vrednost Auto. Po nekoj logici stvari ispada da se najbolji rezultati u ovom slučaju dobijaju prikačivanjem spoljne omnidirekcione antene (pri TX i RX parametrima postavljenim na Right), jer ona i prima i predaje signal u radijusu od 360 stepeni pa će ruter tada dati svoj maksimum, i podjednako dobro bi komunicirao i sa AP-om i sa svojim klijentima.
Toliko od mene. Ako se setim još nečeg zanimljivog u vezi ovog rutera, javljam se opet.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Research Engineer @MalwareBytes
 • Pridružio: 09 Avg 2011
 • Poruke: 15877
 • Gde živiš: Beograd

Svaka ti cast na ovome, odlican clanak Zivelioffline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16934
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

Bravo!


Sjajan clanak. Lepo je videti.


Ziveli

offline
 • Research Engineer @MalwareBytes
 • Pridružio: 09 Avg 2011
 • Poruke: 15877
 • Gde živiš: Beograd

Jel imas u planu jos neki malo jeftiniji ruter da rastavis na delove Mr. Green ?

Ne verujem da ga mnogo ljudi ima na tavanu Mr. Green

offline
 • Danijel Muharemović
 • freelancer
 • Pridružio: 02 Apr 2007
 • Poruke: 105

@TwinHeadedEagle,
@mcrule,
Hvala vam na podršci.

Uskoro pripremam i tutorijal za dodavanje SD/SDmicro kartice na ruter. Postaviću i fotografije čitavog procesa. Stay tuned.
Pozzzz!

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2005
 • Poruke: 3549

Ziveli

offline
 • Recoba20  Male
 • Stručni saradnik
  Umrežavanje
 • Pridružio: 19 Apr 2003
 • Poruke: 2711
 • Gde živiš: Beograd

TwinHeadedEagle ::Jel imas u planu jos neki malo jeftiniji ruter da rastavis na delove Mr. Green ?

Ne verujem da ga mnogo ljudi ima na tavanu Mr. Green


U principu, ovaj tutorijal se moze primeniti na skoro svaki router na koji je moguce instalirati dd-wrt.

offline
 • higuy  Male
 • Legendarni građanin
 • penzionisani tabijatlija
 • crni hronicar
 • Pridružio: 21 Apr 2010
 • Poruke: 8565
 • Gde živiš: Dubocica

Recoba20 ::
U principu, ovaj tutorijal se moze primeniti na skoro svaki router na koji je moguce instalirati dd-wrt.


Logican smer razmisljanja. Mr. Green

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16586

@DaneM

Je li ti problem da slike uploadujes na server MC-a. Jer se dve slike ne vide u ovom tekstu Wink

offline
 • Danijel Muharemović
 • freelancer
 • Pridružio: 02 Apr 2007
 • Poruke: 105

Napisano: 13 Jun 2012 16:49

ThePhilosopher ::@DaneM

Je li ti problem da slike uploadujes na server MC-a. Jer se dve slike ne vide u ovom tekstu Wink

Da, i ja sam primetio da su slike iznenada "nestale", problem je bio do servera na koji šaljem fajlove. Koristim fileden.com već nekoliko godina. Evo sada videh da je sve u redu sa tim filehosting servisom, mada mi ne predstavlja problem ni da premestim slike na server MC-a.

Recoba20 ::U principu, ovaj tutorijal se moze primeniti na skoro svaki router na koji je moguce instalirati dd-wrt.
Da, tako je. Uputstvo se može primenuti i na ostale rutere koji "voze" DD-WRT. Ovo je konkretno uputstvo za rutere sa Broadcom čipom, a za rutere koji u sebi imaju Atheros CPU čip - postoje sitne razlike u podešavanju.

BTW - Evo sada imam problem sa SD karticama - konkretno danas nisam uspeo ni u jednoj radnji da pronađem ni SD ni MicroSD karticu kapaciteta do max. 1GB. Sve su kapaciteta minimalno 4GB i više. Pokušaću sutra da obiđem još neke radnje. Ako ništa ne pronađem - preostaje mi opcija da radim tutorijal sa karticom koja mi se nalazi u digitalnom fotoaparatu. Ona ima 1GB ali je "matora" već 6 god. i ta opcija mi se nekako ne sviđa. Valjda ću sutra upecati nešto.
Pozzz!

Dopuna: 17 Jun 2012 20:47

U ovom DIY (Do It Yourself) tutorijalu ću pokazati kako na svoj WRT54GL ruter možete montirati SD/SDHC ili MicroSD karticu i time mu proširiti skladišni kapacitet. Ovaj prostor kasnije možete upotrebiti za razne namene. Npr. za: skladištenje startup skripti koje inače koriste ograničen slobodan prostor flash čipa... za neke programe koje možete instalirati na karticu... za web server... za šerovanje skladištenih fajlova direktno iz rutera u mreži... za instalaciju torrent klijenta koji bi skidao torrente direktno u ruter (na skladišni prostor kartice) bez posredstva računara i još dosta drugih mogućnosti instalacijom Optware paketa. U ovom tutorijalu ćemo se pozabaviti samo modifikacijom hardvera i testiranjem kartice (da utvrdimo da li je sve montirano kako treba), a u nekom narednom tutorijalu ćemo se pozabaviti dodatnim mogućnostima koje ovaj mod donosi.
Za početak, evo fotke sa nekima od potrebnih komponenti i evo spisak delova :1. MicroSD kartica sa adapterom (Opciono: možete iskoristiti i SD modul iz starog čitača kartica kojem ćete odlemiti sve pinove sa štampane ploče i onda možete koristiti obe vrste kartica)
2. 6-to žilni (ili 7-žilni) kabl dužine 20-tak centimetara (možete iskoristiti kabl od nekog starog ATA uređaja, ili uzeti žile iz LAN kabla)
3. Pištolj za lepak, ili nekoliko kapi super-lepka
4. Alat koji će moći da proreže rupu u plastici dimenzija 25x3mm
5. Manji krstasti odvijač
6. Manja pljosnata turpija (za turpijanje kritičnih mesta kod prorezivanja kućišta)
7. Lemilica i malo iskustva u lemljenju komponenti

To bi otprilike bilo sve što je potrebno uključujući i sam ruter.
Kombinacija sa izvađenim SD modulom iz starog čitača kartica daje mogućnost korišćenja svih vrsta kartica ali ja sam se ipak odlučio za varijantu sa SD adapterom za MicroSD kartice jer je lakši za montažu a i jeftiniji je , jer dolazi uz kupljenu karticu. Postoji i opcija lemljenja kontakata direktno na SD karticu – ali to ima svoje nedostatke pa ovu opciju koristite samo u nuždi. Što se tiče kapaciteta, preporučljivo je prvo testirati sve na nekoj kartici kapaciteta do max. 1GB a ako sve radi OK možete kasnije koristiti i veći kapacitet i SDHC kartice. Ja sam našao neku stariju MicroSD karticu od 512MB pa ću sa njom i raditi tutorijal. Kartica se može formatirati i u samom ruteru, ali je preporučljivo da je ipak formatirate koristeći linuxov particioner Parted Magic koji se pokreće sa live butabilnog diska ili da koristite neku live distribuciju ,npr Ubuntu ,koja u sebi ima particioner. Ja sam imao Ubuntu već instaliran na svom laptopu pa sam njega iskoristio, postupak je isti i kod live distribucije. Ubaciti karticu u računar ili laptop i nakon startovanja Ubuntua potrebno je otići u System ,zatim na Administration, pa na Gparted i pokrenuti ga. Zatim u desnom gornjem uglu programa kliknuti na drop down meni sa prikazom montiranih hard diskova i izabrati karticu.Desni klik na particiju i izabrati opciju Unmount. Nakon toga ponovo desni klik na particiju opcija Format to i izabrati ext2. Zatim u meniju programa kliknuti na Edit pa na Apply All OperationsPotvrdite dijalog upozorenja i proces formatiranja će započeti.Posle izvesnog vremena imaćemo memorijsku karticu formatiranu sa ext2 fajlsistemom.Evo i pinova na adapteru koje treba da iskoristimo:Kao što vidite, prvo kreće pin 9 pa onda se ređaju pinovi 1-8.RASKLAPANJE RUTERA :


Nakon isključenja sa napajanja- treba prvo odvrnuti antenice sa rutera a onda skalpelom ili nečim oštrim zaparati sigurnosnu garantnu nalepnicu sa donjeg poklopca rutera.Palčevima pritisnuti prednje nožice rutera i gurati ih napred sve dok ne čujemo „klik“. Upotrebite što jači pritisak, ali pazite da gurate ravnomerno obe nožice. Meni je trebalo par minuta da skinem prednji poklopac, jer nisam znao koju silu da upotrebim i plašio sam se da ću nešto polomiti.Nakon skidanja prednje maske blago gurnite donji poklopac (oko 5mm) ka napred i onda ga povucite ka gore (ka sebi) da nožice koje drže donju ploču izađu iz ležišta.Ploča sa komponentama je prišrafljena za donju ploču sa dva krstasta šrafa.Nakon odvrtanja šrafova potisnite blago ploču suprotno od RP-TNC konektora i ona će iskočiti iz ležišta.Čestitamo! Uspešno ste rasturili svoj WRT54GL ruter na najsitnije delove Smile .

LEMLJENJE VODOVA NA PLOČU RUTERA :


Sada treba da lociramo GPIO mesta na ploči rutera. GPIO 2 i GPIO 3 se nalaze na levom delu ploče,i to na desnim krajevima nožica bele i žute LED diode. Ni iz desetog pokušaja nisam uspeo da uslikam jasniju fotografiju jer je moj Canon digitalac svaki put fokusirao onaj kalem u pozadini, tako da je slika malo zamućena ali ne možete pogrešiti jer se tu nalaze samo te dve diode. Dakle, desna nožica leve (bele) diode je GPIO 2 i nju lemimo na PIN2 kartice, a desna nožica veće (žute) diode je GPIO 3 i nju lemimo na PIN5 kartice. Opciono: kontakte možete lemiti i sa donje strane ploče, jer je prilaznije.Sledeće dve tačke se nalaze na JP2 konektoru. Tačka 1 je +3.3V a tačka 9 JP2 konektora (možete lemiti i na 10) je GND. 3.3V lemimo na PIN4 kartice a GND lemimo na PIN3 i PIN6 kartice.Ostaju nam GPIO 7 i GPIO 4. Prvi GPIO7 se nalazi na nožici druge po redu zelene led diode a GPIO4 na nožici tastera.Sada prelazimo na lemljenje vodova na adapter. Prvo skratite žice toliko da mogu da dohvate do desnog RP-TNC konektora (toliko je otprilike potrebna dužina da se adapter kasnije može montirati da viri iz kućišta rutera, u principu što su žice kraće to bolje) Nanesite malo tinola na kontakte adaptera i na izblankirane krajeve žice. Budite pažljivi da lemilicu ne držite suviše dugo na kontaktima adaptera jer se mogu istopiti.PIN3 i PIN6 adaptera koji ide na GND- možete kratko spojiti na samom adapteru i uštedeti jednu žicu, kao što sam i ja učinio.Još jednom proverite da li su vodovi zalemljeni na prava mesta.

ISPROBAVANJE RUTERA I KARTICE :


Ako ste nestrpljivi kao što sam bio ja – možete u ovoj fazi probati ruter, dok je još rasklopljen.Umetnite microSD karticu u adapter i prikačite LAN kabl između rutera i računara i konektujte ga na napajanje. (Nemojte zaboraviti pre toga da mu montirate njegove antene, ruter je radio uređaj i ne bi trebalo da se pušta u pogon bez zavrnutih antena). Sačekajte da se ruter butuje i nakon toga otvorite Administration tab Management,skrolujte sve do MMC/SD Card Support MMC Device postavite na Enable
GPIO pins select postavite na Auto
Zatim kliknite na APPLY SETTINGS
Sačekajte par minuta da se kartica inicijalizuje. U zavisnosti od kapaciteta kartice trebaće kraće ili duže vreme da je ruter prihvati. Nakon određenog vremena,kada se ponovo vratite u Administration tab Management,trebali bi dobiti informacije o kartici, ako je prihvaćena.Da li je kartica uspešno montirana možemo saznati i preko telnet komandi. Trebate prvo instalirati telnet. Ako koristite Windows 7 ,idite u Start – Kontrolna Tabla – Programi i Funkcije – Uključivanje ili isključivanje funkcija operativnog sistema Windows – i tamo skrolujte do „telnet“ čekboxa i označite ga za instaliranje. Nakon instalacije pokrenite ga sa Win+R pa kucajte „telnet 192.168.20.1“ (ako je 192.168.20.1 LAN adresa vašeg rutera) i za Username kucajte uvek „root“ bez obzira na vaše korisničko ime, a za password kucajte lozinku za pristup ruteru. Nakon logovanja u komand prompt rutera kucajte sledeću komandu:

dmesg|grep mmc

i pojaviće se output sličan ovom ako je sve OK.A ako kucate sledeću komandu:

df –h

output će biti sledeći:Ako ruter ne prepoznaje karticu:
U slučaju da kartica ne bude prepoznata- pokušajte da u Administration tab Management, MMC/SD Card Support , GPIO pins select postavite na Manual
Unesite sledeće brojeve za GPIO mapiranje:

DI:2 DO:4 CLK:3 CS:7

Zatim kliknite na APPLY SETTINGS i ponovite proceduru.
Ako ni posle ovoga kartica ne bude prepoznata – pokušajte sa nekom drugom karticom. Možda baš ta vaša nije kompatibilna. Za početak koristite karticu do max. 1GB pa kasnije probajte sa većim kapacitetom. Postoji mogućnost da neke kartice neće ispravno raditi, ali to već zavisi i od tipa kartice i od samog proizvođača- ne postoji neko pravilo u vezi s tim. Proverite i vodove od kartice do ploče rutera još jednom – moguće je da ste negde pogrešno zalemili jedan od vodova ili napravili kratak spoj.


MONTIRANJE ADAPTERA NA KUĆIŠTE RUTERA :


Sada možemo preći na montiranje adaptera na kućište rutera. Postoji dosta mogućih lokacija na kućištu gde možemo smestiti adapter da bude na pristupačnom mestu. Ja sam izabrao mesto gde će najmanje smetati , sa stražnje strane, između WAN i LAN1 konektora. Izabrao sam montažu vertikalno. Vi naravno možete izabrati neko drugo mesto, po želji. Samo pazite da kablovi od ploče do adaptera ne prelaze preko procesora zbog grejanja. Trebaće vam neka zgodna alatka za bušenje otvora 25x3mm kroz koji će proći adapter, da viri iz kućišta. Male rotirajuće testerice bi bile najpodesnije za ovaj posao. Ja nisam imao ništa slično pa sam vrhom pištolj-lemilice istopio plastiku i kasnije sve krzave ivice isturpijao malom turpijicom.Za pričvršćivanje adaptera na bok WAN konektora možete upotrebiti vruć lepak ili nekoliko kapi super-lepka. Tako da izgleda kao na slici ispod. Pinove adaptera sa zalemljenim žicama okrenite na desnu stranu pre pričvršćivanja.Pre lepljenja jednu trećinu adaptera ostavite da izlazi preko WAN konektora. To će biti onaj deo koji će izlaziti van kućišta.Zavrnite ploču na donji poklopac rutera i proturite antenske konektore kroz gornje telo. Pri tom budite ekstremno pažljivi da ne polomite adapter jer on mora proći kroz otvor koji ste ranije napravili. Ako negde zapinje – oturpijajte to mesto.
Ostalo je još da vratimo prednji poklopac na svoje mesto.Upotrebite malo jaču silu da sa obe ruke vratite prednju ploču u ležište. Čućete opet „klik“ ako je sve leglo.Naposletku- zavrnite ruteru antenice i divite se svom delu. Sada imate ruter koji prihvata memorijske kartice!
Toliko za sada od Majstor Dana. U sledećem tutorijalu ćemo se baviti kreiranjem particija na memorijskoj kartici kao i instalacijom nekih servisa koje ovaj mod omogućava i koje sam ranije spomenuo.

Pozzzz!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 731 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 12 sakrivenih i 680 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: AK - 230, Apok, arzak, bladesu, Bobrock1, botta, branko7, dankisha, Dannyboy, dule10savic, esx66, GUARIN, jackreacher011011, Jahorina, krlebgd77, Kubovac, ladro, laurusri, lord sir giga, MiGac, mikki jons, mile23, Mixelotti, Nobunaga, oldtimer, raptorsi, RJ, ruso, sakota79, sasa87, srbijaiznadsvega, Srki94, Toni, Tvrtko I, VJ, Vlada1389, vladulns, voja64, |_MeD_|