Tumačenje 3 člana Zakona o eksplozivnim materijama.

Tumačenje 3 člana Zakona o eksplozivnim materijama.

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2007
 • Poruke: 390
 • Gde živiš: Pljevlja

Molio bih ako neko moze od pravnika da mi razjasni jednu nejasnocu u vezi 3 clana koja se po meni prozimaju. Navescu ta 3 clana. Radi se o zakonu o eksplozivnim materijama.

Predmet uređenja
Član 1
Ovim zakonom propisuju se uslovi za proizvodnju, promet, nabavku, skladištenje i upotrebu eksplozivnih materija radi zaštite života, zdravlja i bezbjednosti ljudi, životinja i biljaka, životne sredine i imovine, kao i pitanja od značaja za obavljanje ove djelatnosti.

Izuzeće
Član 2
Odredbe ovog zakona ne odnose se na proizvodnju, promet, remont, održavanje i uništavanje eksplozivnih materija za potrebe Vojske Crne Gore, na skladištenje eksplozivnih materija u jamskim skladištima privrednih društava i drugih pravnih lica u oblasti rudarstva i upotrebu ovih materija u rudnicima, kao i na druge slučajeve u skladu sa međunarodnim ugovorom.

Dozvola za nabavku
Član 37
Dozvolu za nabavku eksplozivnih materija izdaje Ministarstvo na zahtjev privrednog društva, drugog pravnog lica, preduzetnika i fizičkog lica koje ima dozvolu za upotrebu eksplozivnih materija.
Dozvola za nabavku eksplozivnih materija izdaje se za period od tri mjeseca.
Zahtjev za izdavanje dozvole iz stava 1 ovog člana sadrži podatke o:
– podnosiocu zahtjeva (naziv i sjedište, odnosno ime i prezime, adresa i broj lične karte);
– nazivu, količini, načinu pakovanja, proizvođaču eksplozivne materije, razlozima i opravdanosti nabavke;
– mjestu i približnom vremenu upotrebe;
– licu koje će preuzeti eksplozivne materije;
– licu koje će rukovati eksplozivnim materijama i
– načinu i uslovima skladištenja.
Podnosiocu zahtjeva za izdavanje dozvole za nabavku eksplozivnih materija, Ministarstvo može odrediti dodatne bezbjednosne ili druge potrebne mjere radi zaštite života, zdravlja i bezbjednosti ljudi, životinja i biljaka, životne sredine i imovine.


Moj komentar:U clanu 37. se kaze da: -Dozvolu za nabavku eksplozivnih materija izdaje Ministarstvo licu koje ima dozvolu za upotrebu eksplozivnih materija. Dakle da bi lice predalo zahtjev za nabavku treba prvo da posjeduje dozvolu za upotrebu.
E sad u clanu 2. se navodi izuzece "UPOTREBU OVIH MATERIJA U RUDNICIMA"

Moje pitanje je: Da li je tumacenjem ovih clanova "Rudnik" duzan da dostavi dozvolu za upotrebu eksplozivnih materija po clanu 37. ili nije duzan po clanu 2.
Dakle u clanu 2. se ne pominje izuzece za NABAVKU, a clanom 37 je predvidjeno da za nabavku treba dozvola za upotrebu ekspl.mater.
Dakle po meni ovo nekako nije usaglaseno.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3404

Kako nije. Pročitaj pažljivo.
Ovaj zakon se odnosi na sva pravna i fizička lica, osim Vojske CG i privrednih društava koja se bave rudarstvom. Fino ti piše u članu 2.
U CG ima 2 ili 3 privredna društva koja se bave ovim pozivom i to RUP Pljevlja, Boksiti Nikšić i mislim kod Berana da još ima jedno društvo, ako više i radi. Znači svi ostali potpadaju pod ovaj zakon. Znači Rudnik nije dužan da dobija dozvole na taj način.
Treba da razlikuješ dvije dozvole i to, dozvolu za nabavku eksplozivnih materija i dozvolu za korišćenje tih materija.
Prvu dozvolu izdaje nadležni organ, u ovom slučaju Ministarstvo radi ograničene nabavke određene količine tih sredstava. A dozvola za korišćenje takvih sredstava je dozvola koju pravni ili fizičko lice mora da ima i dobija se za njegov cjelokupan rad, odnosno poslovnu aktivnost i najčešće je vezano sa registracijom u privrednom sudu.
Primjer, ja sam miner i hoću 100kg eksploziva. Pođem u Ministarstvio i predam zahtjev za nabavku te količine. Oni mi kažu ok, ali mi daj dozvolu da se ti možeš baviti tim poslovima. Kapiraš? Kada ima ja dam tu dozvolu oni mi daju dozvolu da nabavim tih 100kg exploziva i ja lomim brda po Crnoj Gori, da sve odzvanja. Smileoffline
 • Pridružio: 02 Sep 2007
 • Poruke: 390
 • Gde živiš: Pljevlja

Ok. grbe sve mi je to jasno da postoje dvije vrte dozvola i znam sta je sta u tome.
Ali kako da Ministarstvo izda dozvolu za nabavku ako mu "Rudnik" nije dostavio na uvid da vec ima dozvolu za korišćenje ekspl.materija ili kako se u zakonu kaze dozvolu za upotrebu. Jasno je da se moze pretpostaviti da je Rudnik prilikom registracije u privrednom sudu nekad davno dobio tu dozvolu, ali to je po meni sa druge tacke gledista samo pretpostavka.
Znaci clan 2. ne iskuljučuje NABAVKU kada su u pitanju rudnici a u članu 37 za nabavku je potrebno imati dozvolu za upotrebu (korišćenje).
Ali se u članu 2. za rudnike iskljucuje upotreba. Dakle to mene buni.
Cemu onda smisao da se Rudnik uopste obraca Ministarstvu da mu izda dozvolu za nabavku ako Ministarstvo ne moze da iskontrolise da li taj Rudnik ima dozvolu za upotrebu. Cak se u članu 2. isključuje i skladištenje u jamskim skladištima za rudnike. Dakle kako Ministarstvo da izda dozvolu za nabavku kad ne moze da utvrdi: da li u tom skladištu ima već dovolno tog eksploziva za koji se trazi dozvola za nabavku, da li su ispunjeni uslovi za njegovo pravilno skladištenje. Pa onda treba da izda odobrenje (dozvolu) za nabavku a sa sigurnošću ne zna da li je taj Rudnik dobio dozvolu za upotrebu nekada davno, možda prije 20-30 godina kada se lice koje izdaje dozvolu za nabavku nije bilo ni rodilo.
Znaci samo se pretpostavlja da Rudnik ima dozvolu za upotrebu (korišćenje), da je u skladištu sve OK. Takođe se onda pretpostavlja da je Rudniku stvarno potrebna tolika količina koju traži i pretpostavlja se da je može uskladištiti, kako treba. Upoznat sam da postoji i inspektor za rudarstoali koliko sam ja upoznat taj inspektor za rudarsvo nedostavlja podatke Ministarsvu koje izdaje dozvolu za nabavku.
Ako se sve ovo po mom mišljenju radi na osnovu pretpostavke onda ne vidim svrhu obraćanja Rudnika Ministarstvu za izdavanje dozvole za nabavku.
Dakle sve ovo je moje mišljenje i konstatacija a ti mi molim te pojasni.

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3404

zarko123 ::

Izuzeće
Član 2
Odredbe ovog zakona ne odnose se na proizvodnju, promet, remont, održavanje i uništavanje eksplozivnih materija za potrebe Vojske Crne Gore, na skladištenje eksplozivnih materija u jamskim skladištima privrednih društava i drugih pravnih lica u oblasti rudarstva i upotrebu ovih materija u rudnicima, kao i na druge slučajeve u skladu sa međunarodnim ugovorom.


Pa sve ti fino piše. Ovi se ne odnosi na Rudnik i njega zaboravi. Pretpostavljam da on po posebnoj proceduri nabavlja eksploziv za svoje potrebe putem posebnih ugovora, oobrenja i sl.

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2007
 • Poruke: 390
 • Gde živiš: Pljevlja

OK. grbe, izgleda da cu Rudnik morati da zaboram iako je to meni nelogicno jer, Rudnik takodje kao i sva druga pravna i fizicka lica od Ministarstva trazi dozvolu za nabavku. (provjereno 100%).
E zbog toga svega navedenog je meni besmisleno da trazi dozvolu za nabavku a sve ostalo se ne tice Ministarstva.

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3404

Vjerovatno potražuju od Ministarstva po nekom drugom osnovu, a ne po osnovu ovog zakona.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 501 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 496 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: gorantrojka, jackreacher011011, Nobunaga, shaja1, suton