Sposobnost upravljanja emocijama

7

Sposobnost upravljanja emocijama

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2008
 • Poruke: 987
 • Gde živiš: na putu za jedno ostrvo

Sve sam iščitala. Dobro, Danku pomalo preskočim. Mnogo ide u širinu i dubinu, samo čekam kad će da pukne, pa mi je lakše da to ne vidim. Piše se uopšteno, a čim se krene na konkretno, kreću nesporazumi. Priča o zaljubljivanju u narkomane, alkoholičare i kriminalce nema veze sa kontrolom emocija. To je nešto sasvim drugo. Sagacity se, po običaju, pogrešno izražava i iz toga proizlaze nerazumevanja. Upravljanje osećanjima je pozitivna stvar i to se ne radi u smislu da ćete sebi odredjivati šta ćete osećati u odredjenim situacijama ili prema odredjenim osobama. Upravljanje osećanjima znači da ste svesni svojih osećanja i da vam to pomaže u donošenju odluke, svesno ili nesvesno, kako ćete se ponašati. To ne znači da niste spontani i da ste proračunati, već da osvešćeno idete kroz život. To znači da upoznajete sebe i na osnovu toga razlučujete šta hoćete i šta nećete.

Uključivanje razuma u priču je, takodje, pogrešno protumačeno. Razumem šta Sagacity piše i šta hoće da kaže. Ne slažem se sa njom i smatram da je razum, odnosno razmišljanje ili promišljanje, ono što pomaže da iskanališemo osećanja. Mi smo uglavnom zbunjeni pred osećanjima i pričamo o njima. I mislimo kako su misli i reči o osećanjima osećanja. To je najveća zamka koje se treba osloboditi.

I, na kraju, hoću da pitam.
Sagacity ::...a stidljivost je sputavanje emocija i nedostatak samopouzdanja...
Ovo je potpuno netačno. Ali ne bih o tome. Zanima me šta je ovo: nemam problem da se skinem u toples tamo gde se svi skidaju, čak sam bila u toplesu i na crnogorskim plažama, išla sam na nudističku plažu, mogu da šetam gola u sobi pred drugim ljudskim stvorenjem, ali kad se presvlačim, obavezno se okrenem. Šta mu to dodje? Sad kad me okrpe... LaughingRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2308
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Silija ::Priča o zaljubljivanju u narkomane, alkoholičare i kriminalce nema veze sa kontrolom emocija.To je nešto sasvim drugo.
Unapred izgrađeni stavovi, moral, karakter itd, pomažu u upravljanju emocijama. Upravo svi oni omogućavaju da čovek bude oprezan u nekim situacijama. Da se kontroliše.
Upravljanje emocijama sve vreme predstavljam kao nešto pozitivno. Takođe smo pomenuli da je jako bitno da poznajemo svoje emocije i da radimo na njima, kako bismo reagovali na željeni način, koliko se može.
I upravo je tema posvećena tome, ali naravno pričali smo i o nekim konkretnim primerima i našim slaganjima i neslaganjima o istim. I mislim da je draž komunikacije na temama upravo ta da ne mislimo svi isto i da svako prezentira svoje viđenje.
Naravno, ja sve vreme zastupam stav da je sposobnost upravljanja emocijama jako bitna i da sam ja neko ko o tome vodi računa. Da sam neko ko je oprezan itd...Da se ne ponavljam.

Citat:Ne slažem se sa njom i smatram da je razum, odnosno razmišljanje ili promišljanje, ono što pomaže da iskanališemo osećanja.
Isto rečeno samo na različit način. Smile
Šta znači ''kanalisati osećanja'', ako ne upravljati istim? Da bi išla ''kroz kanal'', mora ih nešto usmeravati, a to je mozak.

Naravno, to je moje mišljenje.

Citat:''I mislimo kako su misli i reči o osećanjima osećanja. To je najveća zamka koje se treba osloboditi.''
Slažem se.
Misli i reči nisu osećanja, ali naša svest o istim jesu. Upravo ta svesnost nekih osećanja nam pomaže u upravljanju ili kanalisanju istih. Kažem, to je samo moje mišljenje, moguće je da se psiholozi ne bi složili sa mnom uopšte....

Citat:Sagacity ::...a stidljivost je sputavanje emocija i nedostatak samopouzdanja...
Ovo je potpuno netačno. Ali ne bih o tome.

Otvori temu, pa ćemo pričati i o tome Smile

Citat:Zanima me šta je ovo: nemam problem da se skinem u toples tamo gde se svi skidaju, čak sam bila u toplesu i na crnogorskim plažama, išla sam na nudističku plažu, mogu da šetam gola u sobi pred drugim ljudskim stvorenjem, ali kad se presvlačim, obavezno se okrenem. Šta mu to dodje? [size=9]Sad kad me okrpe... Laughing
Možda ti fali publika...Laughing Laughing
Mislim da je u pitanju stvar navike...Prosto, naučena da se presvlačiš na način na koji se presvlačiš....offline
 • Pridružio: 18 Feb 2008
 • Poruke: 987
 • Gde živiš: na putu za jedno ostrvo

Sagacity ::Upravljanje emocijama sve vreme predstavljam kao nešto pozitivno.
.........................................................
I mislim da je draž komunikacije na temama upravo ta da ne mislimo svi isto i da svako prezentira svoje viđenje.
......................................................
Citat:Sagacity ::...a stidljivost je sputavanje emocija i nedostatak samopouzdanja...
Ovo je potpuno netačno. Ali ne bih o tome.

Otvori temu, pa ćemo pričati i o tome Smile
..............................................................
Možda ti fali publika...Laughing Laughing
Mislim da je u pitanju stvar navike...Prosto, naučena da se presvlačiš na način na koji se presvlačiš....

Nije tačno da upravljanje emocijama predstavljaš kao nešto pozitivno. Ti govoriš da razum treba da upravlja osećanjima. To ne samo da je pogrešno nego je i nezdravo. Kod većine ljudi. Ili da budem precizna, nezdravo je po njih same, a može da im završi posao koji žele kad treba da se nadju u nekoj vrsti zajednice.

Komunikacija nije panel na kome svako zalepi papirić sa svojim mišljenjem. Komunikacija je razmena, što, pre svega, znači da se uvažava sagovornik. Niko tu nikoga ne ubedjuje da promeni mišljenje, nego učestvuješ da vidiš da li možeš da proširiš sopstvene vidike. A ako tvoje vidjenje na ovaj ili onaj način vredja ili omalovažava ostale učesnike u komunikaciji, to nije čak ni ćaskanje, kako ti to voliš da kažeš. Ti izneseš svoj stav i kažeš da je nešto bljak. Onda neko napiše primer iz života, a ti ili promeniš ploču ili kažeš ma, meni je to bez veze, ali ja te ne osudjujem. Samo vi pišite da tema ima što više postova. Šta znači ja to ne osudjujem, ako si u prethodnom delu rekla da je to ovakvo i onakvo. Pri tom, govoriš: da je plakati ponižavajuće i da razum treba da upravlja osećanjima. Gruba sam? Pa, naravno, sad vidiš kako se osećaju oni koji pišu u temi.

Tema o stidu postoji. Ukoliko te zanima, pogledaj.

Što se tiče poslednjeg dela, loše si pričitala. Pisalo je da mogu da šetam gola pred publikom, a da se okrenem kad se presvlačim. Isto pred publikom. No, to je bila mala šala i pomalo vulgarizacija teme, jer ti to uporno radiš svojim stavovima. Meni je, svakako, savršeno jasno šta to znači.

offline
 • Pridružio: 10 Jun 2008
 • Poruke: 98

danka- ::

Ps:Otvoricu temu'-'Lazna osecanja''...pa da vidimo.. Ziveli


Mozes nekome lagati da osecas nesto sto u stvari ne, ali da imas osecanja koja su lazna Confused mislim da to ne postoji.

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2308
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Na ovu temu i sami psiholozi reaguju različito. No evo nekih definicija i teksta, o emocijama i vezi sa racijom. smešak

‘’Emocije su uvek tu, ali bez racia kao emocionalnog stražara donose samo pustoš. Vrednost našeg emocionalnog repertoara se ogleda upravo u intelektualnoj obradi istog i odabiru da svojim iskustvom stilizujemo i modifikujemo emocionalne izraze. Kada bi uložili vreme i trud na njihovo upoznavanje i proširivanje opsega izražavanja kvalitativno iste emocije tada nam ne bi trebali zakoni i etički kodovi – Hamurabijev zakonik, Deset zapovesti… da bi smo uvek birali najbolju reakciju, sposobni da u "hodu" vršimo korekcije i pronadjemo inteligentnu ravnotežu izmedju osećanja i misli.’’

http://www.inter-caffe.com/lista-1037.html

''Emocijama možemo upravljati, možemo razvijati sposobnosti za regulaciju emocija, možemo odrediti vreme za opuštanje i uživanje i prestati da se bavimo idejom o kontroli. Emocije jesu posledica mišljenja i jasno je da racionalno mišljenje dovodi do zdravih emocija. Međutim, mišljenje je posledica naših dubinskih sposobnosti za obradu emocija. Te sposobnosti se ne kontrolišu. One se razvijaju.
”Kontrola emocija” je posledica razvijenih sposobnosti za obradu emocija koje nam omogućavaju da racionalno mislimo, a racionalno mišljenje potom stvara zdrave emocije.''

http://www.pozitivnapsihologija.rs/kontrola-emocija/

''Jednostavno rečeno emocionalna inteligencija je sposobnost prepoznavanja osjećaja, njihovog jasnog identificiranja, razumijevanja, sposobnosti kontroliranja i korištenja za izražavanje misli. Samo po sebi je razumljivo koliku ulogu osjećaji imaju u nošenju sa svakodnevnim situacijama, komuniciranju s drugim osobama i najvažnije koliku oni ulogu imaju u donošenju odluka.

Koncept EQ pojavio se 1990. godine kada su psiholozi John Mayer i Peter Salovey objavili tekst pod nazivom Emocionalna inteligencija, a svoju svjetsku afirmaciju doživio je 1995. godine kada je Daniel Goleman objavio svoj best seller s istim naslovom.

Za razliku od IQ-a, okružuje nas mnoštvo dokaza kako visoki EQ uglavnom jamči uspjeh, bilo privatno ili poslovno. Emocionalno inteligentna osoba neće se lako zbuniti, rijetko žali za svojim odlukama ili postupcima, te se vrlo dobro nosi sa stresom. Ona prihvaća izazove i ne slama se pod pritiskom, samo-ograničavajuća je, ali ima visoko samopouzdanje i zna prepoznati svoje vrijednosti. Uglavnom je zdravija i više zadovoljna životom. ''

http://covermagazin.com/emocionalna-inteligencija.htm

offline
 • Pridružio: 29 Maj 2011
 • Poruke: 1444
 • Gde živiš: U svom svetu

Ja rekla ,,necu vise,, ali ne mogu da kontrolisem emocije,koje se probude u meni,dok pratim ovu temu,pogotovu kada mi nesto kopa oci Mr. Green

Elem...Sagacity,ti si sad prosula linkove ,da mi iscitamo,jel?Mogla si onda ovu temu da otvoris sa svojim poslednjim postom,pa da zakljucas,pa onaj ko zeli,neka trazi i iscitava linkove.
Cini mi se(mozda gresim) ali,kao da si kroz celu ovu temu,zapravo pisala i ubedjivala u nesto,sto si zapravo tamo negde procitala.I sad...lepo,dala nam linkove,kao ono ,,evo vam dokaz da sam JA u pravu,,.Kakav be dokaz?
Sagacity...nemalo puta ,zivot je razbio teorije tamo nekih naucnika,psihologa...
Mnogi psiholozi stoje u vremenu i drze se skolskog štiva ,,kako se nekada mislilo,, i ne mrda od toga,tako da meni licno,bilo kakvi linkovi kao ,,dokaz,, ne da ne trebaju,negooo Laughing .Dokaz je zivot i covek kao jedinka.
U ovoj temi,trebalo bi upravo razgovarati iz licnih iskustava,i sto kaze Silija,prosirivanje vidika,a ne pusto ubedjivanje u nesto cega ni sam nisi svestan,ali si procitao negde,pa deder da prepisem.Bez prepisivanja molim Very Happy .

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2308
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Einamana ja mislim da bih ja bila pravi školski primer za ovu temu. Smile
No, nemam nameru da pričam o ličnom životu na javnim stranama, mada na jednom mestu jesam.
Prosto, pričamo i dajemo svoje argumente. Nije mi cilj da ja budem u pravu. Za šta bih to ? Na primamo ovde platu za ''ja sam u pravu''.
Niti mi je ego povređen.

Linkovi postoje kao dokaz da ja ne pričam neke stvari tek tako. Naravno, teorija je jedno, praksa je drugo. Ali eto trudimo se da pomognemo sebi na način da reagujemo na željeni način. Ima tu raznih emocija kojima se može upravljati no ''zakačili'' smo se samo za neke...

Inače, tema je i pokrenuta iz ličnog iskustva Smile
Izvolite, pišite dalje ukoliko želite, ja vas neću sputavati, jer ne ubeđujem ja iznosim svoje stavove...i naravno, linkom dam i poneki argument...Smile

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16551

Napokon da nađem vremena da pročitam temu od početka smešak

Da vidimo šta ste to pisali.

Citat:Kažu da moramo prvo upoznati sebe, da bismo uopšte mogli upravljati emocijama.
Tačno tako, smatram da kontrola emocija spada u najintimnije delove duhovnog razvoja čoveka.
Onaj koji poznaje sebe dovoljno dobro može da priča o ovim stvarima. To je moje mišljenje, naravno.

Takođe, primetio sam da se u mnogo navrata slažem sa Sagacity. Izgleda da nam se stavovi slažu po ovom pitanju. Citiraću zanimljive delove koji mi se sviđaju.

Citat:Uvek pođem od činjenice da je puno ljudi u braku i ako bi se na pojavu svakog emotivnog izazova prepustili istom, onda bi retko koji brak opstao ili bismo varali partnere na svakom koraku.
Smatram da je ovo tačno. Preporučujem da se pogleda film Closer, gde Portman kaže da se svakom javi nekada "hemija", ali "you must resist it". Jednostavno, racionalno razmisliš šta imaš i šta bi imao ako se upustiš u avanturu.

Da li je čovek emotivno jači dok godine prolaze? Zavisi isključivo od čovekove želje da upozna sebe samoga. Ako kopka po svojoj duži, ako se bori sa samim sobom, veliki su izgledi da će dotaći i neke tajne veštine (da se tako izrazim).

Citat:Ali, ljudi su, u naletu ljutnje, obično i pomalo zli, tako da je ipak ružno.
Ovde se slažem sa Gocom.
A ja bih otišao i korak više. Dakle, po mom mišljenju, osobe koje se ljute i naročito one koje se žestoko ljute smatram duhovno i emotivno nezrelim. Dosta sam primera iz prakse imao da dođem do ovog zaključka. Što je najbolje, i sam sam kao klinac bio užasno ljut. Posle sam analizirao te emocije i shvatio šta su. Sada sam se praktično oslobodio ljutnje.
Od ljutnje nemamo ništa osim izjedanja. Ja preporučujem rešavanje problema. Ako problem postoji i frustracije su loša stvar, samo isključivo treba da se usmerimo na rešavanje problema.

Takođe, slažem se sa starom latinskom poslovicom - što te ne ubije, to te ojača. Ali i to je uslovno rečeno - jer taj neko mora konstantno da izučava sebe da bi ojačao. Ako nema te dimenzije, ljudi će uvek "umirati" i umirati, tj. nikada neće shvatiti poentu. Neće biti jači - naprotiv. Biće slabiji.

Takođe, odgovor na tragedije, po mom mišljenju pruža poimanje Boga. No, ovo je potpuno druga tema i o njoj neću mnogo da pričam. Rezultat mog razmišljanja je sledeći: ko god istinski ljubi Boga sve "tragedije" može sa lakoćom da prevaziđe. Naravno, opet kažem, to je moje mišljenje i ne mislim da mnogo pišem o ovome.

Takođe, zanimljiva je stvar i ta da li kontrola emocija znači potiskivanje emocija ili suzbijanje jedne emocije drugom. Ja bih rekao da ne. Rekao bih, takođe, da je u pitanju jedna vrsta mehanizma, jedna vrsta zida. Ne treba da potiskujemo emocije - treba apsolutno svega da se setimo. Ne treba da zaboravljamo stvari - vratiće nam se to kad-tad i obiće nam se o glavu. Osobe koje kontrolišu emocije su sposobne da ih filtriraju, apsolutno razumevajući njihovu prirodu.
Dosta budističkih knjiga i citata koje sam čitao govore o ovim stvarima i tehnikama.

I naravno, opet ću reći svoje mišljenje, i znam da se mnogi sa mnom neće složiti - mislim da je i zaljubljivanje odraz neke vrste emotivne nezrelosti. Ako osećamo ljubav, osećamo je iz poznanja voljene osobe. Što nam se više vrline otkrivaju, to više volimo.
Bitange se ne mogu voleti, po meni.
Zaljubljenost, sa druge strane se odnosi na nepoznanje i dodelu imaginarnih osobina toj nekoj osobi.

I moj odgovor na još jedno pitanje - da li se desi da taj mehanizam zakaže? --- DA
Ne bih da navodim primere.


E sad, u temi su se postavila i jos raaaaazna mnogobrojna pitanja, koja zaslužuju posebnu temu. Recimo "stid", "stidljivost", zašto se stidimo i slično. Jeste da ima kontrolisanja emocija i tu, ali neću o ovome da pišem jer zaslužuje novu temu.

--------------------------------------------------
I najzad, primetio sam i udarce ispod pojasa Evil or Very Mad
Ja ne volim udarce ispod pojasa i najljubaznije bih zamolio učesnike teme da ljubazno postupaju sa sagovornicima. Ovo ovde nije inkvizicija, nemojte se osećati prozvanim, ovo je razmena mišljenja.

* Sagacity odlično vodi temu, lepo se izražava i lepo barata terminima. Ako je potrebno dodatno da objasni - objasni. Respekt za to.
Sagacity nikoga nije prozvala, sve sam čitao.

Idea Reći bilo kome da govori budalaštine je za savet. Koliko god mi forumaši bili dragi, ja se ne libim da ga dam. Ko ne može da učestvuje bez tih reči neka ne posećuje temu. Ali ja neću da dozvolim da se to koristi u ovoj temi.

offline
 • Pridružio: 06 Maj 2013
 • Poruke: 644

Neverovatna diskusija; čak i ja u tom delu siromašna imam pravo tako da je okarakterišem , jer bez obzira što sam izabrala sasvim drugi domen u školovanju, kroz isto sam se koliko toliko dotakla i psihologije. Ove naše devojke ili mlade žene su to radile vrlo sigurne u sebe i u svoje stavove na način na koji to rade obrazovane ili čak u tom smeru opredeljene osobe. Svaka im čast ali i našem divnom Filu koji je sve to na kraju na svoj način prokomentarisao.
Ja ću to onako laički, vodeći se svojim iskustvom, jer koliko sam razumela tih nekoliko pitanja se odnose na sve, pa ko koliko može na tu temu.
Emocije, upravljanje istim, emotivni kalkulanti; koliko još postoji pojmova u tom domenu života?
Neka od devojaka je rekla kako je to malčice drugačije u praksi. Ne malčice, nego malčice više Crying or Very sad
Svi smo mi različiti, svakome je majka priroda nešto podarila, retko su se ti pokloni podudarali sa budućim životom.
Mene, emocije najčešće nisu (govorim u prošlom vremenu) slušale a što šta jesam ili nisam htela.
Možda je ovo greška, možda su me i,, podržale ,,da prihvatim stvari u životu koje nisu bile u skladu sa mojim stavovima. Kako god, često sam svoje dostojanstvo i ponos stavljala pod noge, kršeći pravila koja sam sama sebi odredila.
Šta je sa mojim emocijama, ko ih je poštovao a mislim da sam se sa sobom dobro upoznala. Kratko su bile bitne, kratko su harale našim životima i onda pale u vodu. Bitka je izgubljena. Emocije postale neprijatelj.
Volela bih da znam da li su unapred odredjeni stavovi o životu, načinu življenja, htenja kod nekoga u potpunosti ,,realizovani,, Mr. Green Moguće je, jer kako kažu treba se pripremiti za život. Treba, a da li se može računati na momenat iznenadjenja, na momenat pogrešnog izbora /znam da i ovo stručno može biti obrazloženo na moju štetu/. Moja priprema je bila silna želja da volim do kraja života, da budem roditelj, da budem poštovana supruga, majka, domaćica. Emocije su u svakom tom domenu vrcale ali avaj... To nije bilo dovoljno. Loše sam se pripremila Mr. Green Ili ne, ispostavilo se da su me slušale baš kada je trebalo i tamo gde je bilo najvažnije. Jer najvažnije je izvagati i postaviti prioritete. I to sam uradila i nisam zamerila onom delu emocija koje su me izdale.
Nad svakom rečenicom koju sam napisala sam se dobro zamislila i pomislila,, majstor si da omašiš temu, vučeš vodu na svoju vodenicu,, ali rekla sam vam; neuka sam i nećete mi zameriti.
Da li mogu rukovoditi sa emocijama, možda danas da, ali najbolji odgovor je moj današnji status, status kako to ružno zvuči ,,raspuštenice,,. Opet ću se uplesti ko pile u kučine, možda su ovaj put emocije bile na mojoj strani, pokazale mi šta znači bolje, šta znači mirnije, šta znači vrednije...
Da je ova tema vrlo osetljiva, podložna brkanju stvari i vrlo individualno shvaćena moram navesti da je Einmana to lepo rekla: Dokaz je život i čovek.

offline
 • Pridružio: 16 Avg 2009
 • Poruke: 59

Ovih dana vezbam toleranciju i pravim savrsenu podlogu da dobijem cir... Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 510 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 2 sakrivenih i 492 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Alibaba1981, Denaya, DucicM, fijesta7, indja, ivan979, Lazarus, mcalic, mergus, Ripanjac, shaja1, suton, Van, yrraf, yufighter, 1107