Doping u sportu

2

Doping u sportu

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 75

Једно питање за остале учеснике теме:
- да ли сте се активно бавили спортом, односно тренирали у клубу, били категорисани као спортиста?
- да ли сте прошли кроз неки од програма антидопинг едукације?
- да ли сте учествовали на неком такмичењу на ком је вршена антидопинг контрола?
- да ли сте били подвргнути антидопинг контроли?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Mar 2011
  • Poruke: 1316
  • Gde živiš: Beograd

@vathra

Kao što je Jovo93 rekao, korišćenje u medicinske svrhe zaista može da ima širok spektar upotrebe nedozvoljenih sredstava. Čak iako o tome odlučuje posebna komisija, kao što si ti naveo, opet se postavlja pitanje koliko je ta komisija imuna na pritiske, podmićivanja itd.

Iz dokumenta koji si naveo u svojoj prethodnoj poruci citirao bih član 3, stavku 2:

Критеријуми за одобравање изузетака за терапеутску употребу
Члан 3.
ТУЕ се одобрава искључиво ако спортиста може да докаже да је сваки од следећих критеријума задовољен:
2) терапијско коришћење забрањених супстанци и/или метода неће изазвати никакво додатно побољшање способности спортисте осим оног које би се могло очекивати услед враћања у нормално здравствено стање након третирања акутног или хроничног медицинског стања;

Dakle, iz gore navedenog citata možemo da zaključimo da sportista može da koristi nedozvoljeno sredstvo u medicinske svrhe ukoliko neće biti dodatnih poboljšanja sposobnosti osim ozdravljenja.

Sad bih pogledao efekte supstanci koje su koristile sestre Vilijams:

-Serena Vilijams
1. Prednisolone:
Tretira alergije, artritis, disajne probleme (astma), određene krvne poremećaje, kolagene bolesti (lupus), određene očne bolesti (keratitis), rak (leukemija) itd.

Prednisolone je kortikosteroid. Radi tako što modifikuje imuni sistem organizma kako bi se borio protiv raznih stanja, takođe spračava lučenje supstanci koje izazivaju upalu.

2. Oxycodone:
Lek protiv bolova.


-Venus Vilijams
1. Triamcinolone:
Slični efekti kao prednisolone, sprečava lučenje supstanci koje izazivaju upalu i pomaže kod raznih oboljenja

2. Prednisone:
Kortikosteroid. Isti efekat kao i prethodno sredstvo.

Ja moram priznati da nisam nikakav medicinski stručnjak i efekte ovih supstanci sam našao na internetu na sajtu www.drugs.com . Ali i pored toga, teško mi je da poverujem da gore navedene supstance prolaze član 3, stavku 2.

Ja bih najviše voleo da grešim i da stvarno svi sportisti koji su ostvarivali vrunske rezultate, da su ih osvojili bez pomoći ilegalnih supstanci i da Antidoping agencija stvarno odlično rade svoj posao. Ali nažalost, bojim se da nije sve baš tako idealno...



offline
  • Dusan
  • Elektrotehnicar Energetike
  • Pridružio: 23 Okt 2014
  • Poruke: 1192
  • Gde živiš: Beograd

Cilj opravdava sredstva.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 75

Зола,
промашујеш поенту.

Овде се ради о томе да анти-допинг агенција на светском нивоу има врло опширне правилнике и процедуре, и да се њихово кршење санкционише.
Ово што су навели у овом ”цурењу” једноставно није кршења правила.
Правила можда нису савршена, али се стално допуњавају.

-----

Што се тиче врхунског спорта, врте се огромне паре и још већа је конкуренција, наравно да ће доста људи посегнути за забрањеним средствима, било допингу, било техничким помагалима.
Зато и јесу донесени правилници.
Не може се судити о томе без познавања правили или чињеничног стања.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8529
  • Gde živiš: Esgaroth

Прво да одговорим на сва Ватрина питања - не... надам се да мене или било кога другог то не дисквалификује из расправе...vathra ::Наравно да се и амерички спортисти тестирају на допинг...

Бановање руских атлетичара са Олимпијаде је оштра мера, али оправдана...
... а онда да рециклирам један свој ранији пост: http://www.mycity.rs/Sport/XXXI-Olimpijske-igre-Ri.....l#p1833415 Citat:... када се одржава неко такмичење, контролу проводе агенти Светске антидопинг агенције (WADA) или овлашћени агенти земље у којој се то такмичење одржава... колико је мени познато, проблем се вуче од краја '90-их или од ОИ у Сиднеју 2000. од када, контролу америчких спортиста проводе искључиво агенти Америчке антидопинг агенције, без обзира на то где се такмичење одржава...Изгледа да барем временски нисам погрешио, пошто је USADA основана 1999. На папиру, она је непрофитна и невладина организација, али како онда објаснити ово:Citat:... USADA is neither a government agency nor part of the United States Olympic Committee. It is an independent “not-for-profit” corporation headquartered in Colorado Springs that offers drug-testing services for a fee. Most notably, the United States Olympic and Paralympic movement utilize its services. Because of this role, USADA receives approximately $10 million annually in Congressional funding, more in Olympic years... http://www.sbnation.com/longform/2015/9/9/9271811/can-boxing-trust-usada

Даље, Б92 преноси да је списак компромитованих спортиста проширен за још једно име - америчку кошаркашицу Елену Деле Дон...



http://www.b92.net/sport/olimpizam/vesti.php?yyyy=.....id=1176495

... као и да је гимнастичарка Симон Бајлс изјавилаCitat:... da je uvek poštovala pravila i da veruje u čist sport bez dopinga, a istakla je da ima hiperaktivni poremećaj, što obuhvata nemogućnost koncentracije, hiperaktivnost i nepredvidivo ponašanje, i da ima neophodnu dozvolu Svetske antidoping agencije (WADA) da uzima lek koji je na listi zabranjenih...док је Венус ВилијамсCitat:... rekla je da je dobila dozvolu za TUE "kada je došlo do ozbiljnog medicinskog stanja" i da je te izuzetke pregledala "anonimna, nezavisna grupa lekara i odobrila upotrebu iz legitimnih medicinskih razloga".

Ona je navela da joj je 2011. godine utvrđeno da ima Sjogrenov sindrom (Šegrenov sindrom), koji između ostalog karakteriše poremećaje čula vida, usne duplje, pluća, nervnog sistema, bubrega, srca, endokrinog sistema...
Тачно је да у сваком конкретном случају, односно оправданости медицинске употребе неког средства одлучује посебна лекарска комисија, али онда нас то враћа на почетак: зашто само USADA контролише америчке спортисте, односно одлучује шта је то што је оправдано у њиховом случају?

Исто тако, олако се заборавља на чему је заснована одлука о суспензији руских спортиста са ОИ у Рију:Citat:... UZ POMOĆ ruskih prebega u SAD - bračnog para Julije i Vitalija Stepanova i lekara Georgija Rodčenkova - Amerikanci i Nemci su preko moćnih medija stvorili sliku da u Rusiji postoji državni program kako da se menjaju doping-testovi i da je to razradila Federalna služba bezbednost, bivši KGB.

A baš su doktor Rodčenkov i atletičarka Stepanova pre najnovijeg skandala bili akteri doping afera. Julija, koja se do udaje prezivala Rusanova, bila je suspendovana na dve godine 15. februara 2013. jer je Antidoping komisija lake atletike Ruske Federacije u njenoj krvi pronašli nedozvoljena sredstva. Svi njeni rezultati od 3. marta 2011. su poništeni.

Onda se Julija Rusanova udala za Vitalija Stepanova, bivšeg glavnog specijalistu Ruske antidoping agencije. Sa osmomesečnom bebom napustili su Rusiju i 2014. u julu već bili u SAD. Ljuti na Rusku atletsku federaciju, odlučili su da se osvete. Postali su glavni heroji nemačkog dokumentarnog filma "Tajni doping - kako je Rusija dolazila do pobeda", koji je prikazan decembra 2014. na ARD-u. Julija je tu ispričala kako se menjaju testovi atletičara i koliko to košta. Upravo posle emitovanja dokumentarca razgoreo se skandal oko dopinga u Rusiji, a Julija, koju sada u Rusiji zovu Juda, dobila je od nemačkog Fonda pomoći žrtvama dopinga nagradu od 10.000 evra.

Interesantno je da je Svetska antidoping agencija molila da se Juliji Stepanovoj omogući takmičenje na Igrama u Brazilu, ali ne pod ruskom zastavom.

Doktor Grigorij Rodčenkov, koji je u dugačkom članku u "Njujork tajmsu" 12. maja ove godine ispričao kako se mućkalo sa doping-testovima, već je bio na ruskoj poternici, a Istražni komitet Rusije došao je do saznanja da je upravo on zarađivao na prodavanju dopinga koji je donosio iz Amerike - bio je organizator kompletne šeme prevara. Onim sportistima kojima je prodavao doping obećavao je da će sakriti njihove doping testove. A sada tvrdi da je najmanje 15 ruskih osvajača medalja u Sočiju koristilo doping, ali su im testovi falsifikovani.

Rodčenkova sestra Marina je 2012. bila osuđena za trgovinu doping sredstvima u Rusiji.
Kada je međunarodna komisija optužila Rodčenkova da je uništavao testove na doping, on je u septembru 2015. emigrirao u SAD...
http://www.novosti.rs/vesti/sport.336.html:616530-.....stadionima

Како год било, Нови хладни рат наставља се и на спортском пољу, а јуче је објављено и да је Међународни олимпијски комитет одузео руским спортистима и две медаље освојене на ОИ 2008. у Пекингу...

http://www.b92.net/sport/atletika/vesti.php?yyyy=2.....id=1176325

offline
  • Pridružio: 20 Mar 2011
  • Poruke: 1316
  • Gde živiš: Beograd

@vathra

Sve što sam ja hteo da kažem je da se bojim da ne važe ista pravila jednako za sve zemlje iako su ta pravila jasno definisana.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 75

Napisano: 14 Sep 2016 14:34

adas.org.rs/vesti/2014/09/15/americki-s.....vi-ostali/
Citat:Pošto smo dobili veliki broj pitanja vezanih za doping kontrolu američkih sportista, nakon finalne utakmice između SAD i Srbije na FIBA Svetskom kupu, želimo da potvrdimo da su američki košarkaši testirani isto toliko koliko i naši, da su testirani pred Svetsko prvenstvo i da su testirani unutar NBA lige. Od osnivanja Svetske antidoping agencije 1999. godine, tačnije od Olimpijskih igara u Sidneju, svi američki sportisti se testiraju isto kao i svi ostali sportisti. Danas postoji Svetski antidoping kodeks prihvaćen i ratifikovan od strane svih država sveta i samim tim su pravila ista za sve.

Doping kontrolori Antidoping agencije Republike Srbije su testirali najbolje američke košarkaše više puta, poslednji put na Olimpijskim igrama u Londonu, kada je među ostalima testiran i Kevin Durant. Kuriozitet je i da je Stefen Kari (sadašnji bek američkog tima) igrao u najboljem američkom timu u Novom Sadu 2007, kada su ih naši omladinci pobedili i postali svetski prvaci. I tada je rađena doping kontrola.

Inače, USADA (Antidoping agencija SAD) ima jedan od najrespektabilnijih programa doping kontrole na svetu. Poznati su po procesima vođenim protiv Merion Džons i Lensa Amstronga, verovatno najvećih sportista koje su ikad imali.


Dopuna: 14 Sep 2016 14:39

Skywhaler,

за руске атлетичаре, они нису бановани због оптужби двоје сумњивих ликова како се представља, већ зато што је њихова лабораторија уништила узорке за које се обавезала да ће их чувати више година. Зато и јесте кажњена цела атлетска федерација, а не само починиоци допинга.

Управо захваљујући чувању тих узорака је могуће накнадно открити присуство неке забрањене супстанце које у тренутку такмичења није било могуће открити. Тако су и открили ово двоје из Пекинга.

Dopuna: 14 Sep 2016 14:44

Skywhaler ::Прво да одговорим на сва Ватрина питања - не... надам се да мене или било кога другог то не дисквалификује из расправе...
Наравно да не.
Онај ко је макар на прво питање одговорио са ”да” зна да морао да проучи антидопинг правилнике.

Опет подвлачим да треба прочитати правилнике и обавестити се о стању.
Већина ставова која се повлачи по новинама једноставно није тачна.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8529
  • Gde živiš: Esgaroth

Ако је након првих година USADA попустила и дозволила да америчке спортисте тестирају антидопинг агенти других земаља, онда је то велики напредак, којег ја нисам до овог тренутка био свестан. Али ми и сада у ушима звони изјава неког америчког званичника пред ОИ у Сиднеју 2000. како ће САД гарантовати за своје спортисте... ма шта то значило. Мислим и да су у Сиднеју први пут неки амерички спортисти, конкретно мушки кошаркашки тим, били смештени ван олимпијског села, односно на америчком броду усидреном у сиднејској луци. Остали такмичари могли су бити подвргнути контролама не само након изласка са борилишта, већ и ненајављено било где у олимпијском селу. Приступ броду где се налазио ''Дрим тим'' имала је само USADA, па одатле и креће та прича... чак мислим и да је потекла од неких шпанских новинара...

А што се тиче тог уништавања узорака, управо Родченков стоји иза тога...Citat:A Russian laboratory destroyed more than 1,400 blood and urine samples to obstruct a World Anti-Doping Agency investigation into its involvement in covering up doping...

The accredited laboratory was the scene of even more shocking conduct on the part of its director, Grigory Rodchenkov. The report detailed how Wada contacted Rodchenkov on the eve of announcing its independent ­investigation into allegations of systematic doping in Russia by the German TV network ARD. It revealed that it had ordered him to retain all test samples only for its audit team to arrive just over a week later and find Rodchenkov had “personally instructed and authorised the disposal of 1,417 samples”...

The report said Rodchenkov later admitted “intentionally destroying the 1,417 samples in order to limit the extent of Wada’s audit and to reduce any potential adverse findings from subsequent analysis by another Wada-accredited laboratory”...
http://www.telegraph.co.uk/sport/othersports/athle.....mples.html

... с тим да он тврди да је све чинио по наређењу руске Федералне службе безбедности (или што на западу воле да нагласе, бившег КГБ-а), као и да је био приморан да поднесе оставку након објављивања извештаја WADA о уништавању тих узорака, након чега је ''у страху'' емигрирао у САД. Штавише, Гардијан преноси писање Њујорк Тајмса према којем Родченков сада признаје како је ''уништио на хиљаде узорака'''...

https://www.theguardian.com/sport/2016/may/12/russ.....ping-tests

Родченков је сада практично у позицији заштићеног сведока... Може му ли се веровати?

offline
  • Pridružio: 24 Dec 2007
  • Poruke: 1592
  • Gde živiš: Beograd

Ja ipak mislim, da sa nase tacke gledista ne mozemo toliko da znamo sta se u stvari desava u celom tom sistemu anti-dopinga. Mislim da je politika jednako umesana u sve, i da pristup kriminalnim radnjama sigurno postoji, ono za sta se zalazem jeste da svi koji se usude da se dopinguju bez rasmiljanja prodju kao Lance Armstrong bez daljneg, hoces da se bavis sportom, onda idi pravim putem a ne precicama.Tacka !

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 75

Skywhaler,
имаш погрешну перспективу на ствари.

Што се тиче USADA, они се придржавају одређених протокола и стандарда (то још нико није оспорио).
Такође, сами су спровели више истрага против спортиста на које се сумњало и изнели доказе против њих (Мерион Џонс, Хантер, Ленс Армстронг итд). Ради се о стварно врхунским спортистима и светским звездама.

И било која друга земља може да има своју лабораторију, или више њих - али морају да се придржавају стандарда. Руски атлетичари су изабрали једну лабораторију, гарантовали за њу, али се показало да се нису придржавали стандарда, односно уништени су узорци који могли да докажу допинг на претходним такмичењима.
Због тога је кажњена њихова атлетска федерација, а атлетичарима су одузимали медаље само ако би нашли доказе. Парадокс је већи јер је могло да се деси да су сад били сви чисти, а раније сви допинговани (или ниједан).

Да ли је неки Родченко радио сам, или је ФСБ, тајкуни, тренери, спортисти или неко трећи уплео прсте једноставно није битно - лабораторија коју су изабрали руски атлетичари није обавила посао како треба.

-----

Што се тиче ТУЕ, ту свакако има места за малверзације, видећемо шта ће се дешавати по том питању даље.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 820 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 2 sakrivenih i 804 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anta, Bluper, deimos25, gorican, kikisp, kybonacci, madza, milan.vukovic, Misirac, pacika, slonic_tonic, SR-3m, wizzardone, zlaya011