Doping u sportu

3

Doping u sportu

offline
 • Dusan
 • Elektrotehnicar Energetike
 • Pridružio: 23 Okt 2014
 • Poruke: 1192
 • Gde živiš: Beograd

Kad citam, svako je u pracvu na svoj nacin... Licno, mislim da je politika umesala prste u to, i da su izvrsene mutne radnje oko toga....Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 6941
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

vathra ::...
Да ли је неки Родченко радио сам, или је ФСБ, тајкуни, тренери, спортисти или неко трећи уплео прсте једноставно није битно - лабораторија коју су изабрали руски атлетичари није обавила посао како треба.
...
Не знам... то ми делује као превише поједностављен поглед на целу ситуацију...

Колико се сећам, пред Рио су се чули и гласови у МОК који су тражили потпуно искључење Русије са ОИ, а све под оптужбом да се радило о системском допингу који је наводно спроводила сама руска држава. Московска лабораторија, односно Руска антидопинг агенција је суспендована од стране WADA, главни извор информација управо је Родченко, иако је наводно и раније било информација о томе, а кола се се на крају сломила, углавном, на руском атлетском тиму...

Тешко је ту не видети нешто више од (не)поштовања прописа...

Сама листа лекова, односно забрањених средстава је интересантно питање. Пре неких двадесетак и више година имао сам ОРЛ преглед и радио ринограм. Након првог теста, напунили су ми ноздрве (чини ми се) метрима газе потопљеним у неку течност и оставили ме тако око пола сата. Након уклањања газе тест је поновљен и то са знатно бољим резултатима. И не само то. Следећих пар недеља имао сам утисак да сам продисао као никад до тада. Пар година након тога препричао сам то своје искуство једном познанику, иначе пливачком тренеру који ми је дословно рекао:Citat:Како и не би, кад си био допингован!Тада сам први пут сазнао да се на листи забрањених средстава налазе и најобичније капи за нос. Чак ми је други познаник, у том тренутку рагбиста новосадске Војводине, причао како су неки његови саиграчи практиковали да пре утакмица по двојица или тројица поделе бочицу капи за нос тако што би је - попили. А неке озбиљније контроле у спорту који је код нас и данас на готово аматерском нивоу - нема...

Сећам се и да сам негде прочитао да је својевремено постојала разлика у тим листама, односно њиховој примени у Америци и остатку света, па и да је то био разлог зашто је до укључења нпр. НБА играча на међународна такмичења дошло тек 1992. године. Сећам се и једне прес конференције на којој су новинари питали тадашњег америчког тенисера Џима Куријера о допингу, на шта је он одговорио да не зна ништа о томе, али и да је то нешто типично за Европљане!?

Када сам читао Википедијину страницу о Допингу у Русији изненадило ме је да нема ни слова о неком системском допингу пре 1980. године и Игара у Москви, док је нпр. знатно документованије исто питање када се ради о Источној Немачкој.

https://en.wikipedia.org/wiki/Doping_in_Russia#Background:_Soviet_era
https://en.wikipedia.org/wiki/Doping_in_East_Germany

Највише ми је засметао цитат из неке аустралијске студије из 1989. године, дакле готово деценију након игара:Citat:... There is hardly a medal winner at the Moscow Games, certainly not a gold medal winner, who is not on one sort of drug or another: usually several kinds. The Moscow Games might as well have been called the Chemists' Games...У Москви 1980. је, да подсетим, освојено једино олимпијско злато за нашу кошарку.

Превише је то комплексно поље за једноставан одговор. Након формирања WADA и USADA 1999. године укупно је 12 америчких спортиста пало на допинг тесту и то само на летњим ОИ. Са друге стране, код Руса је забележено укупно 33 случаја (28 на летњим, пет на зимским играма), не рачунајући последња дешавања у Рију. Доказ руског системског допинга или нешто друго?...offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 68

Код нас тренутно у слободној продаји може да се нађе само псеудоефедрин, у сирупима за прехладу, или да се налети на контаминиране суплементе. У првом случају треба да се баш пуно конзумира да би имало допинг ефекта.

Што се тиче допинга у Америци, тамо се врте највеће паре и нормално је да "најозбиљније" раде. Погледај само како су текле истраге против Мерион Џонс и ЦЈ Хантера, па Армстронга. Врло комплексни случајеви, нико од њих није просто пао на тесту, ухваћени су годинама после, након обимне истраге. Ту је очигледно велики бизнис.

offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 6941
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Napisano: 15 Sep 2016 21:42

Fancy Bears настављају са својом акцијом. Објављена је нова листа на којој се налази још десет спортиста из САД, по пет из Велике Британије и Немачке и по један из Русија, Данске, Пољске, Румуније и Чешке. Управо из Чешке стиже и најпознатије име са нове листе, а то је тенисерка Петра Квитова за коју се наводи да је још 2009. користила бронходилататоре албутерол и формотерол.
Dopuna: 15 Sep 2016 21:53

... заборавих да додам да су од 25 именованих спортиста 12 освајачи олимпијских медаља: 11 из Рија и један из Лондона 2012.

offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 6941
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

... и трећа објава која садржи 11 имена: четири Британке, троје Аустралијанаца, двоје Немаца и по једна такмичарка из Шпаније и Данске...

https://fancybear.net/pages/3.html

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10601

Samo ću reći ovo:

I Popaj se dopinguje! Razz Mr. Green

offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 6941
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Није то ни тако далеко од истине...Citat:Ecdysterone, a steroid-like substance found in spinach, quinoa and bodybuilding supplements, has a stronger anabolic effect than scientists suspected. German biochemists have worked out how ecdysterone makes muscle fibres bigger and stronger – and they think that this natural steroid can help the elderly to maintain muscle strength. And that ecdysterone should perhaps be placed on the doping list... http://www.ergo-log.com/anabolic-effect-ecdysterone-doping-list.html

... и један мало старији текст из сусједства на ту тему Kontaminirana hrana kao nevidljiva opasnost

offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 6941
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Šta je TUE i traže li ga srpski sportisti?Citat:... Antidoping agencija Republike Srbije (ADAS) navodi i da je za deset godina postojanja dobila dvesta prijava za TUE. On je tokom godina varirao i kako oni kažu najviše ih je bilo "2010. i 2011. godine, kada je lokalna primena glukokortikosterida i beta-2 agonista zahtevala prijavu deklaracije o upotrebi (više nije u upotrebi, a obuhvatala je skraćen proces dobijanja TUE za određene lekove)".

Navode i da je od tog broja prijava 2/3 čine muškarci, a 1/3 žene.

Najviše prijava bilo je u timskim sportovima kakvi su košarka i fudbal, ali tu su i veslanje, rvanje...

"Najzastuplјenije dijagnoze zbog kojih su sportisti morali da prijave TUE bile su iz grupe inflamatornih stanja lokomotornog aparata, od toga 17% entezitisi, tendinitisi i fascitisi. Astma i lumbalni sindrom se nalaze na drugom i trećem mestu po broju prijava TUE s učestalošću od 14% i 11%".

Potom kažu i...

"Betametazon, deksametazon i metilprednizolon su tri najčešće zabranjene supstance koje lekari prepisuju kao deo terapije u lečenju sportista i nalaze se u preko 50% svih TUE prijava. Ako, s druge strane, pogledamo dostupnu statistku koju vodi WADA o prijavama TUE na svetskom nivou u 2013. godini, videćemo da glukokortikoidi takođe predstavlјaju najzastuplјenije zabranjene supstance za koje su sportisti tražili odobrenje TUE".

Tu je i velika razlika!

"Veliku razliku u odnosu na Srbiju čini mnogo veći broj stimulansa za koje je prijavlјen TUE i to najviše zbog dijagnoze poremećaja pažnje, koja KOD NAS NIJE ZABELEŽENA KOD SPORTISTA". (ovo se odnosi na problem Simon Bajls, ali i mnogih drugih sportista)

Postaje vrlo zanimljivo, a doc. dr Nenad Dikić postavlja zanimljivo pitanje.

"Ako znamo da Antidoping agencija Nemačke godišnje obradi i do 4500 TUE, a Antidoping agencija Republike Srbije oko 20, postavlјa se pitanje da li su naši sportisti toliko zdraviji od ostalih u svetu, ili jednostavno nemaju naviku i kulturu prijavlјivanja upotrebe zabranjenih supstanci u terapijske svrhe. Do sada je bilo slučajeva da su sportisti proglašeni doping pozitivnim i kažnjeni jer je kod njih otkriveno prisustvo zabranjenih supstanci koje su koristili kao lekove, ali nisu to prijavili. Analiza 200 TUE prijava u prethodnih osam godina pokazala je da je edukacija sportista i ostalih sportskih radnika još uvek na nedovolјno razvijenom nivou. I dalјe je veoma važna uloga timskih lekara i medicinskog stručnog tima kako bi se broj prijava TUE povećao u skladu s realnim brojem indikacija koji postoji među našim sportistima. Dok neke svetske antidoping organizacije broje stotine TUE na godišnjem nivou, mi analiziramo 200 prijava tokom osam godina".


"To je jasan pokazatelј da je edukacija o značaju prijave TUE i dalјe jedan od prioriteta ADAS. Ideja je da sportisti zajedno sa svojim stručnim timom podnesu zahtev za TUE pre uzimanja leka, a lek počnu da piju tek kada za to dobiju odobrenje od nadležne institucije".

Za kraj...

"Na kraju, ne želimo da komentarišemo zdravstveno stanje i medicinske nalaze sportista čiji su TUE nalazi hakovani, jer time ugrožavamo njihova prava i komentarišemo njihovo zdravstveno stanje na šta nemamo pravo. Možemo samo da dodamo da su svi oni dobili TUE u regularnoj proceduri na zakonski propisan način".
Било би занимљиво доћи до листе наших спортиста, односно спортиста који су пали на тестовима које је проводила АДАС.

Како највише пратим кошарку, сећам се да је репрезентативац БиХ Елмедин Кикановић 2010. године док је играо за КК Црвена звезда пао на допинг тесту (по његовим речима течни креатин у чијем саставу је био и геранамин који у организму прелази у психостимуланс метилхексанамин) због чега га је ФИБА суспендовала на годину дана, док су касније Џејмс Гист (КК Партизан, САД) и Демаркус Вилијамс (КК Црвена звезда, САД) били позитивни на ТХЦ (марихуана)...

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 68

Ево листе из прошле године: (недостаје једно лице)
Rvač Damjan Đorđević koristio je anabolike i dobio je četiri godine kazne,
Bogdan Ribarić iz raftinga koristio je marihuanu, zbog čega je kažnjen sa osam meseci,
vaterpolista Nikola Rađen je zog upotrebe kokaina suspendovan na četiri godine,
a automobilista Nenad Jeremić koristio je je klenbuterol i marihuanu, a kažnjen je dve godine.
Igrač američkog fudbala Nemanja Ilić koristio je marihuanu i kažnjen je sa šest meseci,
atletičar Nemanja Kojić je zbog upotrebe diuretika kažnjen sa dve godine,
dok je Vasilije Grujić iz kjokušinkaija koristio anabolike i suspendovan je na četiri godine.

"Testirali smo sportiste iz 84 sporta, uradili skoro 700 testova i pozitivnih je oko jedan procenat, što je u okvirima svetskog proseka, gde se uradi oko 300.000 testova i pozitivnih je takođe oko jedan procenat", navela je Vukašinović Vesić.

А вести са новим случајевима се редовно објављују:
adas.org.rs/vesti/

Има још тога, треба само мало гуглати. Ево и 2010-е
novosti.rs/vesti/sport.72.html:312471-Kanabis-obara-srpske-sportiste

offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 6941
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Четврта по реду објава Медведа https://fancybear.net/pages/4.html у којој упада у очи име шпанског тенисера Рафаела Надала (кортикостероид бетаметазон)...... у објави су и имена још осморо Британаца, четворо Американаца, четири Канађанке, по двојица Француза, Аргентинаца и Данаца, као и по један Белгијанац и Мађар, односно једна такмичарка из Бурундија.

Интересантна је и реакција из Велике Британије, а коју преноси Б92, тачније реакција њихове бициклистичке федерације, пошто су се на листи још раније нашла и имена олимпијског победника и победника Тур д' Франса 2012. године Бредлија Вигинса, као и његовог колеге Криса Фрума који је три пута освајао Тур.Citat:... "Veoma smo ponosni na našu antidoping kulturu", navode Britanci, oglasio se i Frum istakavši da nema problem zbog curenja informacija, dok je Viginsov portparol istakao da "to nije ništa novo".

"Javno sam pričao u medijima o lekovima koje koristim i nemam problema što je to sada procurelo, što samo potvrđuje moje izjave. Devet godina sam profesionalac, a dva puta mi je bio potreban lek zbog astme. Poslednji put 2014", rekao je trostruki šampion Tur d'Fransa Frum...
Наводи се и даCitat:... Britanski sportisti moraju prvo da kontaktiraju Antidoping asocijaciju Velike Britanije (UKAD) kada žele TUE lekove. Postoje striktna pravila na njihovu dozvolu:

* sportista može imati značajne zdravstvene probleme bez njihove upotrebe
* neće uticati na unapređenje rezultata
* ne postoji odgovarajuća alternativa...
али и даCitat:... Debata u vezi sa TUE traje već neko vreme, Nezavisna komisija reforme biciklizma je 2015. tvrdila da se zloupotrebljava, a jedan biciklista je rekao da 90% njihovih kolega to koristi zbog poboljšanja performanci.

U martu 2015. bivša olimpijka u biciklizmu Nikol Kuk je kritikovala Fruma zbog upotrebe TUE
...
http://www.b92.net/sport/pojedinacni/biciklizam.ph.....id=1177093

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 553 korisnika na forumu :: 23 registrovanih, 7 sakrivenih i 523 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, _Sale, A.R.Chafee.Jr., dankisha, darcaud, darios, Djole, dragon986, Dukelander, Insan, mercedesamg, Milan A. Nikolic, nenad81, Orijaš, Rakenica, ruma, shone34, Snorks, Srki98, Vatreni Zmaj, VJ, VladaKG1980, voja64