Znacenje reci Uros i odakle ona u Srpskom jeziku.

Znacenje reci Uros i odakle ona u Srpskom jeziku.

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2005
 • Poruke: 65
 • Gde živiš: Novi Sad-Prijepolje

Rec Uros nekada je imalo znacenje "gospodar". Necete verovati ali potice jos pre hriscanstva od jedne zivotinje koja je u to vreme bila jako zastupljena na prostoru Evrope, a to je Divlji Bizon. Sloveni a kasnije Srbi na Balkanu nazivaju ovu zivotinju GOSPODAR BORILISTA. U Latinskom jeziku ona je izgovarana i pise se kao UROK. Ona vremenom dobija samo znacenje GOSPODAR. Zbog toga se cesto srece kao usputno ime vladara iz dinastije Nemanjica. Ustvari ovo ime su imali svi nego su istoricari iz neznanja napravili gresku. Madjari preuzimaju rec UR za gospodin od Srba.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Mar 2005
 • Poruke: 117
 • Gde živiš: beogradski pasaluk

Svojevremeno sam, bolan, šest mjeseci posvetio ovoj temi i nisam uspeo da se maknem dalje od početka.Podsećalo me to na igru puzzle gde uvek zafali 2-3 kockice ili bar jedna tako da ne mogu da sastavim kompletnu sliku. Nemanja, Uroš i Strahinja figuriraju kao prava srpska imena koja se danas često dodeljuju muškoj deci. Sredinom i krajem osamdesetih, nije bilo tako. Znao sam pola grada, ali gotovo nijednog Nemanju ili Uroša, o Strahinji da i ne govorim.Danas se otišlo u krajnost, pa ova imena(posebno prvo dominiraju medju mladjim naraštajem).Ako vidite par klinaca da se igraju u pesku budite sigurni da se bar jedan od njih zove Nemanja.Moj drug je išao da krsti dete i pop mu je rekao da od desetoro muške dece koju je krstio njih petoro je uzelo ovo ime.Ali, ime Uroš je stvarno enigma koja verovatno teško da će biti rešena.Iz mnogo razloga.

Treba dobro poznavati jezike nekih naroda i narečja nekih plemena koji su nekad bili na ovim prostorima, a danas gotovo da ne postoje.A možda je baš od njih pozajmljena ta kockica koja fali našem mozaiku. Znači na jednom mestu skupiti eksperte za latinski, lingviste koji dobro poznaju romanske jezike, eksperte za makaronski i ko zna koji još.
Ali da to poznavanje bude tako dobro da nema neke dileme ni oko najsitnijih detalja kao što su sufiksi i prefiksi.

SUFIKS OŠ se koristi i kod još nekih imena: Miloš, Radoš, Jagoš...Ali i Madjari imaju muško ime Lajoš(isti nastavak). Ime Miloš je često i kod Slovaka koji nam, priznaćeš, nisu prve komšije.E sad dolazi prva zagonetka: šta čemo sa sufiksom AŠ.
Kod nas ga Crnogorci koriste za ime Miraš, sigurno ima još primera, ali u ovom trenutku ne mogu da se setim.Znači, prvo se mora dobro obraditi to pitanje šta označava nastavak OŠ , a šta AŠ. U startu se vidi koliko znanje i stručnost je tu potrebna da se to dešifruje.

Borisav Djordjević(Bora Čorba) u svom imenu ima sufiks SAV, što bi trebalo da znači onaj koji se sav bori, koji daje sve od sebe, izgara, gine u toj borbi.

A Borisav Pelević(sportista i političar-izvini što petljam politiku, on mi je prvi pao na pamet) u svom imenu ima sufiks SLAV što asocira na Slovene, Slavene i tu nema dvojbe.

A Borivoje, šta onda u njegovom slučaju znači nastavak VOJE? Logično bi bilo VOJ, jer je to stara slovenska reč za vojnika.

Dakle, dok se dobro ne raščisti sa ovim prvim delom zvanim OŠ i AŠ, teško da se može ići dalje.
I to nije sve za prvi deo:
SUFIKSI IL i UL su takodje problematični. UL (Radul, Prvul itd) do kraja nije kriptovan. Ni šta znači ni čiji je. Jedna verzija kaže da je to nekakav vlaški nastavak, druga da je rumunsko-madjarskog korena, treći...

IL (Milan, Milivoje, Milun, Momčilo,Mile,Miladin, Milutin, Dragutin...)
1.Momčilo=Momče+IL, a il je , po lingvistima, nekakav romanski nastavak. Eto, jedno klasično srpsko ime nije ostalo imuno od uticaja sa strane. I ako je IL romanski nastavak, logično je da je to i UL. A šta je tek onda UR?Da li je i to romanskog porekla?

2. Miladin, Dragutin, Milutin su takodje srpska imena, a kao ubedljiv dokaz navodi se sufiks IN(to je na starom slovenskom jedan, ili jedna varijanta ove brojke).Kako onda izgledaju ostale brojke, ako je in jedan. To isto mora da se elaborira da bi se posle svega doneo zaključak koji će biti validan.

3. Milun je ime sa sufiksom UN, šta mu sad pa to znači?Un, ur, ul izgleda da to ima neke veze i ako je ul romanskog korena da li su i ova dva?

4.Mile, Milan, Mileta
Da li si siguran da su ova imena nastala od prideva mio? Smeš li da staviš ruku u vatru da je tako?Miles= ratnik, vojnik, a zna se da kakav su Rimljani imali uticaj na ovo područje.
I ne samo Rimljani: Kelti, Avari, ovi, oni...Portugalci su jedina osvajačka sila(da se ogradim: jedna od retkih osvajačkih sila) koja nije bila na ovim prostorima. A svi živi su prošli ovuda: Kelti, Avari, Barselona sa Maradonom, Metalika , Hulio Iglesijas...Neki tvrde da su i marsovci bili ovde. Ko zna, možda smo baš od njih uzeli taj sufiks.

5. IL jeste vlaško-romanski nastavak, ali i tu ima odstupanja.
ILIJA, ime koje takodje važi za srpsko,je upravo to odstupanje.U ovom slučaju ne važi ono što važi za ime Momčilo. Jednostavno, bolan, to ti je čisto hebrejsko ime da čistije ne može biti. ILIJA=Jehova je moj Bog(Il je bog na herejskom).

I ne samo to: 90% posto imena koja važe za srpska smo preuzeli od drugih.Evo ti par primera.Jovan, Nikola, Aleksandar,Mihailo, Dimitrije, Mitar. Djordje, Stevan, Pavle, Petar, Sofija, Jelena, Luka, Marko, Matija, Mateja, Timotije, Vasilije,Aćim, Jelena,Jevrem,Igor,Andrija,Danilo, Tanasije, Simon, Simeon...
Ništa to nije naše, sve su to tudja imena koja ne samo da smo mi uzeli nego i stranci. I uglavnom su to ili hebrejsaka ili grčka imena.

Jovan=Bog se smilovao(hebrejsko ime)
Mihailo=onaj ko je sličan bogu(hebrejsko ime)
Djordje=Zemljoradnik(grčka reč)
Nikola= Narod pobedjuje(grčka reč)
Dimitrije, Mitar=Rod zemlje(grčko ime od reči Demetrios)
Lazar= Pomaže Bog (hebrejska reč)
Tomislav= Blizanac(hebrejska reč)
Vasilije=Carski(grčka reč) itd.

Sva ta imena koriste i ostali. Npr. Jovan:
Hrvati i Rusi kažu Ivan, kod Italijana je to Giovanni, kod anglosaksonaca John...

Ako mi ne veruješ, slobodno pitaj prvog sveštenika koga sretneš, katolika ili pravoslavnog, i oni će ti to isto potvrditi. Studirali su hebrejski, latinski i grčki tako da dobro znaju čije su to reči.Ali neće moći da ti potvrde da je Uroš srpsko ime. To znam iz iskustva, jer sam ih to isto ja pitao i nisu mogli da mi daju odgovor. Dozvolili su mi da se poslužim nekom literaturom, ali validne podatke nisam našao. Argumenti koje si naveo uz tvrdnju su toliko na klimavim nogama da ne piju vodu. Tako se ne barata istorijskim podacima.Rečnikom pokeraša: i najslabija dva para bi ih oborila.

Ja mogu da tvrdim da sam spavao sa Sabrinom Salernom i da sam lumpovao sa Eniom Morikoneom i ko će mi verovati. A imam neke adute. Živeo sam u Rimu, manekenske sam gradje i privlačne spoljašnosti(tako bar kažu žene), solidno sam elokventan...
Možda u ovom trenutku na nekom drugom forumu, npr. avganistanskom ili španskom neki momci polemišu o tome da su baš oni preci onih koji su prvi naseleili Evropu, ali koliko su im jaki argumenti to je drugo pitanje.

Ne moraš da se osvrćeš na one enigme gore, to su više retorička pitanja, a ne klasična.
Čisto da ti skrenem pažnju na samu suštinu problema.
Pozdrav!offline
 • ZoNi  Male
 • Free Your Mind!
 • Pridružio: 26 Feb 2005
 • Poruke: 5757
 • Gde živiš: Singidunum

ja sam citao da je Uros cisto madjarsko ime (Urosz)...

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2005
 • Poruke: 65
 • Gde živiš: Novi Sad-Prijepolje

Ovo gore sto si napisao zaista ima smisla i sve pohvale na tvoj racun. Recicu ti nesto, ovo za ime Uros nisam tek tako lupio i mislim da je istina. Ako si citao istoriju od Deretica i pratis njegov rad verovatno si cuo a poreklo imena Uros. Covek je ceo zivot posvetio istoriji Srba. Obisao je preko 50 univerziteta po Evropi i Americi i kopao po njihovim bibliotekama i zna masu stvari o nasoj istoriji a da u Srbiji o tome nasi istoricari nemaju pojma. Sasvim slucajno je na univerzitetu u Cirihu proucavajuci Nemanjice naisao na poreklo reci Uros, to isto je nasao na jos mnogo univerziteta u Evropi.

A SpIN kad pomenu Madjarsku, madjarsko ime Bela potice od naseg Belos, jos iz jedanaestog veka.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2004
 • Poruke: 316
 • Gde živiš: Nis

Evo porekla još nekih imena:

Filip = grčki Philipus onaj koji voli konje!
Aleksandar= onaj koji štiti narod!
Petar = grčki petrus- kamen!

offline
 • Pridružio: 13 Mar 2005
 • Poruke: 117
 • Gde živiš: beogradski pasaluk

Evo još:
1. Matija ili varijanta Mateja=dar Jehovin(hebrejska reč)
Mata, Mate, Matko su hipokoriitici ovog imena.
2. Tamara= palma (hebrejska reč)
3. Angelina= nastala je od grčke reči vesnik, poslanik.
Ovo ime ima i svoje varijante, od kojih su najčešće Andjela, Andja i Andjelka.
4. Sofija= mudrost (grčka reč)
5. Katarina= čista nada (grčka reč)
Kata, Kaja, Katica, Kaća su hipokoristici ovog imena.
6. Kuzman= svet, ukras(grčka reč)
7. Jevrem = srpska varijanta Ephraima, rodonačelnika jednog od 12 biblijskih izraelskih plemena.
8. Ana= milost, zahvalnost na hebrejskom(Hannah).
9. Lidija= oblast u maloj Aziji.
10. Aćim=bog podiže, uzdiže(hebrejsko ime koje se pominje još i u obliku Joakim, Akim). Pomenuta osoba je bila otac bogorodice Marije.
11. Jelena= sunčeva svetlost(grčka reč)
Elena, Jela, Helen samo su neke varijante ovog imena.
12. Franjo= latinsko ime u originalu Franciscus.
Varijacije su: italijansko Frančesko, nemačko Frank, holandsko Franc, francusko Francois.
13. Avram=uzvišeni otac(hebrejska reč)
Zna se da je Avram bio rodonačelnik "naroda izabranog".
Varijante: Abraham, Abram...
14. Sara= visočanstvo (hebrejska reč)
Isto jedna važna ličnost iz Biblije.Avramova žena.
Na vavilonskom to je kneginja, moguće da su je Jevreji preuzeli od njih.
15. Isak =od glagola "smejati se"( hebrejska reč)
Sarin i Avramov sin.
16. Simeon= uslišen(hebrejska reč)
17. Simon= onaj koji sluša, poslušan(hebrejska reč, dabome)
Od ova dva poslednja, 16-tog i 17-tog nastali su Sima, Siniša.
18. Srdjan= stražar, čuvar(grčka reč)
Segej, Serdjo su isto to samo na ruskom i italijanskom.
19. Marko=latinsko ime
Normalno, po Marku Antoniju.U nekim zapadnim zemljama i dalje je ostao njegov
izvorni oblik Marcus.
20. Anton= latinsko ime, Antonius je bila jedna od najuglednijih porodica u starom
Rimu. Ni u Italiji se ne koristi više u njenom izvornom obliku, već u njenoj
modifikovanoj formi(Antonio). Antun, Toni, Tonči, Anthony...
21. Vesna= boginja proleća u slovenskoj mitologiji.
22. Luka=???
Grčko ili latinsko, ko će to znati.Grci ga pišu Loukas, latini Lucas.
I obe strane imaju svoje argumente, koje ne bih sada pokretao.
23. Andrija=hrabar, muževan(grčka reč)
Andrea, Andreas, Andro, Andreja...
24. Sanja= naše ime, uslovno rečeno. Kad kažem naše,bolan, mislim na nas muškarce, a ne na nas Srbe.Ovo je ime novijeg datuma, koje je prvo počelo da se dodeljuje muškoj deci i

izgleda da nije naišlo na dobar prijem. Kad su muškarci digli ruke od tog imena prisvojile
ga žene. I više ga ne pušćaju, bolan .Na Senjaku postoji ulica Sanje Živkovića, a on je bio
student-dobrovoljac u 1. svetskom ratu. Postoji i onaj kompro...konpor...Onaj, more,
muzikant Sanja Ilić. Oprostite, što brkam neke reči, ali ja kićeno govorit' n'umem.Ja sam
više poklonik muzike tipa "Niz polje idu, babo, sejmeni".E, taj komproz...kontro...taj
muzikant je još jedan primer za ovo što besedim.Ali...Sve je to, takodje, hipokoristik od
imena Aleksandar, koje je grčkog porekla.I ne samo to. Leka, Saša, Sandro...
Normalno, Dedino kurato, ne računam kao hipokoritik , mada je i ono često u nekim našim
krajevima, bez obzira da li se dete zove Aleksandar, Marko ili Uroš.
Skender je arapska varijacija Aleksandra. Skender Aleksandra, a Ibrahim Abrahama.
25. Vanja=nije ništa drugo nego, skraćenica od milošte imena Ivan. Rusi i Crnogorci ga
često daju muškoj deci, a Srbi pak ženskoj.

26. Jevrosima= Euphrosyne je veselje radost(grčka reč).
27. Pantelija= svemilostiv(Grci ga izgovaraju kao Panteleimon)
28. Oliver= onaj koji uzgaja masline(latinska reč)
Primer da su i latini davali deci imena odavajući tako počast nekoj voćki, a maslina
je oduvek bila poštovana i cenjena kod svih Mediteranskih naroda.Olivie, Olivera...
Mi smo se zadržali od domaćih imena na Jagodi i Višnji.Dalje nismo hteli da idemo da ne
bi stigli do Koprive.Ili, Gloginje, što je još grdje.
29. Mirjana= hebrejskog porekla. Prkosna, uporna, gorda suza..
Miriam, Mira...
30. Natalija= dve latinske reči su u pitanju dieus natalis(dan rodjenja Isusa Hrista)
Nata, Natali, Nataša..
31. Sofronije=blagorazuman(grčka reč)
Grci kažu Sophronionis, a nastala je od maloprepomenutog prideva, kao i masa drugih.
32. Isidora=grčko/egipatska reč
uticaj paganstva kod Grka i uticaj drugih religija, doveo je da nastane ime koje u prevodu
znači dar boginje Izide(staroegipatska boginja).
33.Timotije=Timotheous(grčka reč)
nastala je od prideva bogobojažljiv(onaj koji poštuje boga).
34. Gabriel= bog mi je pomoć(hebrejsko ime)
35. Suzana= hebrejskog porekla
Šošana, kako oni kažu, je ...Da li ljiljan ili ruža, nisam siguran. Cvet uglavnom.
35. Danijel ili Danilo= bog mi je sudija
Dane, Dača...
36. Jordan= reka na kojoj je kršten Isus Hrist.
Italijani imaju Giordano(Djordano), frrancuzi Jourdan...
37. Rafailo, Rafael= bog leči(hebrejska reč)
38. Emanuel=bog je s 'nama(hebrejsko ime)
Od njega nastaju Manuel, Manojlo, Mane, Manasije...

Znači, primećuju se karakteristični sufiksi na kraju reči. Možda, mo-žda je taj nastavak UR
čak i iz hebrejskog, koji je tokom vremena doživljavao manje ili veće promene kao srpski jezik, a možda su i Jevreji uzeli dosta toga pod uticajem aramejaca i ko zna koga sve.Nekad se desi da se EL kod Jevreja koristi i za prefiks. Ime Lazar,brat grešne Marije Magdalene, koje je kod zapadnjaka(eto, konačno da i mi sebe svrstamo u Zapad, bar na ovaj način) izgubilo slovo E i umesto hebrejskog EL AZAR postalo LAZAR.
EL je Bog na hebrejskom. A prisutno je i u samoj reči zemlje IZRAEL.

ŠTA ZNAČI U PREVODU IZRAEL???
Sve je to lepo objašnjeno u Starom zavetu i mislim da tu nema mesta nekoj dilemi. Avram i Sara su dobili dugo željeno dete, nazvali ga Isak(od povratnog glagola smejati se) i onda...Bla, bla, bla, bla..Isak i Rebeka su 2 ličnosti kod kojih se treba zadržati da bi odgovorili na ovo pitanje. Imali su blizance Isava i Jakova. Jakov je izašao drugi na svet i to tako da je držao za petu svog starijeg brata.
Tako i dobi ime: Jakov(onaj koji drži za petu).Eto, opet deo noge koji se pominje i u grčkoj mitologiji. Peta! Čudo jedno kako i medju toliko različitim religijama i mitologijama uvek može da se nadje neki sličan detalj.Nego da se vratimo mi Jakovu, onom što drži za petu.
Nikad se nije slagao sa bratom i kad su rešili da se nadju i zauvek pomire, noć uoči toga on je sanjao da se rve sa bogom i da mu kaže:"Neću te pustit sve dok me ne proglasiš za Isakovog naslednika". Bog mu je u toj borbi povredio nogu, ali je na kraju pristao na ono što mu je Jakov predložio. Sutra kad se Jakov probudio nije mogao da stane na noge, jer je osetio strašan bol. Pomirio se sa bratom imao decu koja su bila nesložna i koje nikako nije mogao da ujedini.Došlo je vreme kad su se mnogi klanjali lažnim bogovima, i tada se Jakovu opet javi pravi bog i reče mu da prinese žrtvenik bogu u mestu Vitljem(Vitlejem). Za uzvrat bog mu obeća da će mu potomstvo namnožiti i da će iz tog istog potomstva izaći mnogi carevi.Jakov je to uradio, ali na putu se Rahela porodila i umrla. Dete koje se rodilo, bilo je dvanaesto po redu, i dobilo je ime Veniamin ili Bendžamin, kako kome odgovara.
Od tih 12 Jakovljevih sinova nastalo je i 12 jevrejskih plemena .A, onda kad se Jakov rvao u snu sa bogom i kad je ovaj pristao da mu ispuni želju, postojao je još jedan uslov od svevišnjeg na koji se tad Jakov obavezao.Taj uslov je bio da od sutra mora da nosi nadimak
IZRAEL( onaj koji se borio s bogom).

Oni koji tvrde suprotno, neka iznesu svoje argumente.Ali, ne argumente tipa "čuo sam od prabake, kojoj je njena prabaka pričala da se na ovim prostorima nekad čula rika lavova".
Istorija je suviše ozbiljna stvar da bi se tako diskutovalo. A to je uradio jedan istoričar koji...
Ajd' da mu ne pominjem sad ime.
Pozdrav svim učesnicima u polemici.

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2005
 • Poruke: 65
 • Gde živiš: Novi Sad-Prijepolje

HVALA SVIMA OVI CE MI PODACI MNOGO ZNACITI.

offline
 • BMW 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 25 Mar 2005
 • Poruke: 314

Vrlo korisno.
Da li neko zna značenje imena famoznih Nemanjića.
Da li 'oni koji nemaju ništa', bednici i sl.?

offline
 • Pridružio: 24 Feb 2004
 • Poruke: 3013

Oliver= onaj koji uzgaja masline(latinska reč)
Primer da su i latini davali deci imena odavajući tako počast nekoj voćki, a maslina
je oduvek bila poštovana i cenjena kod svih Mediteranskih naroda.Olivie, Olivera...

Aaa zato ja obozavam masline !

A tatke mi se zove Urosh, gospodar ! Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 834 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 6 sakrivenih i 791 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bladesu, bobomicek, bojan_t, Boris90, cikadeda, darkojbn, ddjxxi, dekan.m, djuradj, DragoslavS, Excalibur13, Hans Gajger, Jahorina, kikisp, ladro, Lister, Marko Marković, mercedesamg, milos.cbr, nemkea71, nenad81, panzerwaffe, Parker, Prašinar, rajkoplje, raptorsi, RiV, styg, tubular, USSVoyager, vathra, vobo, W123, wizzardone, YugoSlav, zzapNDjuric99, 125