SSD, lična iskustva, testovi, ocene, preporuke

1

SSD, lična iskustva, testovi, ocene, preporuke

offline
 • Pridružio: 22 Avg 2011
 • Poruke: 114
 • Gde živiš: Rossiя

Napisano: 10 Dec 2020 17:23

Циљ ове теме је да поделимо лична искуства, тестове, оцене и да исти буду од помоћи некоме ко жели да купи SSD.
Пошто живим у Русији и сва роба са Алија долази без додатних трошкова (слање, царина, пдв и сл) то ми пружа могућност и да понекад направим штих пробу без великих новчаних губитака.
Управо сам сад, црни петак, наручио пар чистокрвних Кинеза желећи сам да видим да ли су вредни пажње.
Јуче ми је стигао SSD Goldenfir oд 360Gb за неких двадесетак евра (цена уз купоне и попуст).
Паковање прилично аскетски, без кутије, само најлон паковање. Мало су га умотали у заштитни најлон и стигао је без физичких оштећења.
Када сам одлучио да га поручим, на пар руских сајтова сам прочитао неке рецензије које нису биле лоше и одлука је пала.
На сајту је писало да диск ради са Silicon Motion контролером, неки од 2244/2246/2256/2258.
Да кренемо са описом. сам диск долази y обичном пластичном кућишту што је лоше за хлађење.


Унутар кућишта изненађење. Уместо Silicon Motion контролера, контролер мало познатог произвођача Yeestor, YS9082HC. Према доступним подацима, fw је тешко наћи и од потенцијалног флешовања ништа све док не направе MPTool за YS9082HC.


За меморијске DCN2S20-2 чипове нисам успео да изгуглам ништа поуздано.
Oк, да видимо тестове:

Интерсантно, нов диск са 6 часова рада и седам укључења.


пошто ми је већ јасно да су ми продали мачку у џаку, да проверим мачку на АIDA


Сада ми је јасно зашто нисам изгуглао ништа о меморијским чиповима.
Закључак, бацио паре!
Можда ми послужи за неко освежавање старог лап топа или рачунара пошто имам:


Dopuna: 10 Dec 2020 18:04

Пре непуна два месеца набавио сам интересантну комбинацију по изузетно приступачној цени. Комбинацију чине Lenovo M2 SSD Case, M.2 to USB 3.1 и ssd AMD 120Gb.

M2 SSD Case долази у алуминијумском кућишту са каблом USB to USB-C. Одмах да додам, андроид телефон је путем OTG кабла препознао кућиште и диск и отвара фолдере са истог без икаквих проблема.

Брзина путем USB кабла коју даје CrystalDiskMark:

AIDA тест (натпис "JMicron Tech" долази од контролера у адаптеру Lenovo):


Сам AMD SSD долази са контролером SM2258XT и меморијом која је ребрандирани Hynix. Меморију сам прочитао уз помоћ програма SMI MPTool.
Пошто на званичном сајту AMD нема ни слова о овом диску, гуглањем сам нашао да овај диск прави GALT ADVANCED TECHNOLOGY CORPORATION LIMITED за тржиште бившег СССР.
Пошто ме је диск са адаптером коштао 20€, као флешка сигурно ће добро послужити. Да, да напоменем, за диск дају петогодишњу гаранцију?
Закључак, осредњи "Кинез" под AMD именом.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 02 Sep 2003
 • Poruke: 4901

Zasto mislis da si bacio pare na SSD Goldenfir oд 360Gb ? Za 20e pristojan kapacitet i solidne performanse, svakako bolje od bilo kog hdd-a. Ovde se diskovi od 120gb prodaju za duplo vise para...

I zanima me zasto stalno potenciras fleshovanje ssd-ova? To mozda znaci malom broju korisnika, vecina ne zna ni razliku izmedju hdd-a i ssd-a.offline
 • Pridružio: 22 Avg 2011
 • Poruke: 114
 • Gde živiš: Rossiя

Napisano: 10 Dec 2020 21:08

Djole ::Zasto mislis da si bacio pare na SSD Goldenfir oд 360Gb ? Za 20e pristojan kapacitet i solidne performanse, svakako bolje od bilo kog hdd-a. Ovde se diskovi od 120gb prodaju za duplo vise para...

I zanima me zasto stalno potenciras fleshovanje ssd-ova? To mozda znaci malom broju korisnika, vecina ne zna ni razliku izmedju hdd-a i ssd-a.

Да, можда звучи да форсирам флешовaње али није то. Већ сам десетак пута решио проблеме са ССД путем опције флешовања, посебно на широко присутном контролера SM2258XT.
Код goldenfire не свиђа ми се брзина писања као и контролер о коме има мало информација. Ок, обичном кориснику то није битно, више је упућено онима који се баве и сервисирањем или желе више података да знају.

Dopuna: 11 Dec 2020 9:43

Eво теста диска Goldenfire од 250Gb али са контролером SM2258XT Micron меморијским чипом.


и резултати теста:
Овај модел се показао у записау бољи од Kingstonа А400 исто од 250Gb:

Због тога сам наручио модел од 360Gb али, на жалост, то више није хардвер за поређење.

offline
 • Pridružio: 22 Avg 2011
 • Poruke: 114
 • Gde živiš: Rossiя

Napisano: 11 Dec 2020 11:10

Имам лап топ купљен још 2010, и тада један од првих са процесором i5. Наравно, време је учинило своје и решио сам да га освежим. Заменио сам му рам меморију, и на неком снижењу купио Seagate BarraCuda ZA500CM10002.
Seagate је у металном кућишту:


Као што се да видети, контролер је Seagate STXZA01EA3B7 за који сам негде пронашао да је у ствари ребрандирани Phison PS5010-S10. Колико је ово тачно, не знам и није много ни битно. Битан је комплетан утисак о овом хардверу.
На плочици се може видети и осам меморијских чипова TA59G55AIV по 64Gb сваки, што му у збиру дају 512Gb док у реалном, рачунар види 465Gb.
Према званичним подацима, овај ssd:
Currently unavailable.

Compatible Devices Desktop
Brand Seagate
Digital Storage Capacity 500 GB
Hardware Interface SATA 6.0 Gb/s
Type of product 2.5 inches
About this item
Storage Capacity: 500 GB
Maximum read transfer rate: 560 MB/s
Maximum write transfer rate: 535 MB/s
Endurance (TBW): 249 TB
С обзиром да је мој стари лап топ ограничен стандардом SATA II, мерење брзине на SATA II може бити само до 3.0Gb/s. убацио сам диск у адаптер(зато се да видети контролер JMicron Tech) и прикључио на нов рачунар на USB 3.1


Tестови брзине читања (партиција C и D као и AIDA):


Тест брзине записа нисам радио јер сам већ на диск убацио ОС па ме мрзело да све бришем. У сваком случају на SATA II је он а одлична.
Oдмах би издвојио то што је без обзира на тестове и рад, температура била стабилна и ни у једном моменту није прелазила 45°С.
С обзиром на то да је овај модел скинут са производње, теже га је наћи. Ја сам га купио на неком снижењу за непуних 40€ и гаранцијом од пет година.
На жалост, стари лап топ је SATA II но, шта је ту је. У сваком случају, он је сад далеко бржи и стабилније ради тако да се овај апгрејд исплатио.
За оне, који траже квалитетан ssd SATA III, Seagate је одличан избор.

offline
 • Pridružio: 22 Avg 2011
 • Poruke: 114
 • Gde živiš: Rossiя

Napisano: 11 Dec 2020 12:35

У првом посту, навео сам да сам наручио диск за кога је на сајту писало да је унутра контролер Silicon Motion. Уместо њега, унутра је био Yeestor, YS9082HC.
Обратио сам се продавцу поводом тога и он је почео да ми пише бесмислице. Рецимо, и ако имају увид да сам купио 2,5" SATA III SSD, они ме саветују:
Please use M.2 interface to test, and different test softwares will get different speed, speed will be affected by many different factors.
Одговорио сам им да је бесмислено да им се даље обраћам, с обзиром да не знају елементарне ствари.
Обрати сам се Алију и написао да су ми испоручили диск који нисам заказао, не одговара опису. Проследио сам им линк са описом на сајту као и фото диска који су ми испоручили.
Интересантно, прошло је нешто више од 12 часова од обраћања Алију и продавац ми је написао:
We will resend it to you if you are willing to close this dispute
мада сам тражио да ми врате само део новца или да о њиховом трошку вратим поштом диск назад.
С обзиром да сам стари купац на Алију са великим бројем поруџбина, вероватно их је Али притиснуо па су решили да је ово најбољи начин да се то што брже реши.
Ни крив ни дужан, добићу бесплатно други диск (поклон за нову годину)?

offline
 • Pridružio: 22 Avg 2011
 • Poruke: 114
 • Gde živiš: Rossiя

Јуче ми је из Кине стигао још један "Кинез". Овог пута је то SSD XRey 256gb.
За разлику од претходног, Goldenfir, овај долази у нормалном паковању:

На жалост, овај је у пластичном кућишту. Прошле године сам имао прилику да видим диск овог произвођача и он је био у металном кућишту.
Унутар се налази:

Док су тестови показали следеће:Сем одличних резултата за ту ценовну категорију, пријатно ме је изненадио и са стабилном температуром у раду. Није прешла 50 степени ни после тестова.
Ето, ако неко пожели јефтин кинески диск чисто да има информацију о овом моделу.

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2003
 • Poruke: 4901

Mislim da forum ne zabranjuje da stavis i link na aliexpressu ka diskovima koje testiras, posebno ako imas pouzdanu prodavnicu. Mada je shipping za Srbiju u poslednje vreme ogroman.

offline
 • Pridružio: 22 Avg 2011
 • Poruke: 114
 • Gde živiš: Rossiя

Napisano: 13 Dec 2020 16:26

Djole ::Mislim da forum ne zabranjuje da stavis i link na aliexpressu ka diskovima koje testiras, posebno ako imas pouzdanu prodavnicu. Mada je shipping za Srbiju u poslednje vreme ogroman.
Никакав проблем, ако модератор то дозволи. Баш сам због те потенцијалне рекламе изоставио продавца.
На жалост, слање за Србију је или скупо или га у опште нема.
Зато и не треба чудити какве су цене у Србији. Навешћу пример SAMSUNG Evo 970 Plus od 250gb са ценом у Србији и Русији. За извор сам узео е.katalog у Русији и eponuda у србији.
Најјефтинији у Русији је 46€ а у Србији је 68,78€. Оно што је посебно интересантно, у последње време многи брендирани дискови су овде јефтинији него у Кини и још на све то добијам писану гаранцију.
Када су у Русији дозволили онлајн куповину без дажбина, цене у Русију се преполовиле. До тада су се понашали као и у Србији. Продавали су робу за онолико колико су хтели.

offline
 • Pridružio: 22 Avg 2011
 • Poruke: 114
 • Gde živiš: Rossiя

Већ сам писао да сам на мој рачунар уградио Samsung Evo 970 plus 250gb као оперативни диск.
На мој савет, исти је купио мој друг, па сам искористио прилику да направим тест, пошто нисам урадио тест када сам куповао себи диск.
Диск долази у стандардном самсунговом паковању, са детаљним упутством (описом).


Одмах да напоменем, ово је већ "стари" диск али је сада својом ценом далеко приступачнији. Његове карактеристике су и даље на изузетно високом нивоу, што је већ заштитни знак Самсунга.
Моје скромно мишљење, на основу много дискова који су прошли кроз моје руке, Самсунг је појам квалитета и вреди сваки уложени динар!

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 1830

3511/2374 MB/s je čak i malo više nego fabrička deklaracija. Što je odlično.
I ja planiram kupiti 970 evo plus za laptop, ovaj fabrički m2 ssd koji je dosao uz laptop je uzas (1640/800MB/s).
Možda je 500gb jos bolja opcija, jer bi trebalo da ima 3200MB/s čitanje, a nije neka prevelika razlika u cijeni.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 657 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 8 sakrivenih i 628 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., bojanM84, Crazzer, Drug pukovnik, Dzoni90, goxin, ikan, JOntra, LeGrandCharles, Lieutenant, Marko Marković, nikolapetkovic, Oscar2, panonski mornar, ruso, sizif, Toni, Vlad000, vlvl, zlaya011