Pozar u Grckoj

Pozar u Grckoj

offline
  • Catrin  Female
  • Legendarni građanin
  • master analiticar zastite zivotne sredine
  • Pridružio: 20 Avg 2005
  • Poruke: 3473
  • Gde živiš: Beograd

Grčka: Požar na Halkidikiju
22. avgust 2006. | 08:36 -> 15:40 | Izvor: B92, Beta
Hanioti, Pefkohori, Solun, Beograd, Bodrum -- Turisti iz Srbije na grčkom poluostrvu Halkidiki, koje je juče zahvatio požar, evakuisani su i bezbedni, petoro je lakše povređeno.

Požar koji od juče bukti za sada je usmrtio dve osobe. Kako je izjavio generalni konzul Srbije Radomir Živković, turisti iz Srbije evakuisani su iz hotela i kuća blizu požara i svi su na bezbednom. Nema žrtava, a lakše je povređeno petoro turista.

U požarima su stradala dvojica stranih turista. Jedan muškarac umro je od srčanog udara, dok se, prethodno, nemački turista udavio kada je ispao iz čamca kojim je pokušavao da se udalji od obale. Od turista iz Srbije, petoro njih je povređeno, kaže Živković: "Dvoje su zadobili povrede u saobraćajnoj nesreći kada su se izvlačili iz Haniotija. Na njih je naleteo neki auto, pa su onda oni na drugi, i tu je došlo do povrede. Dvoje imaju lakše opekotine, a jedan ima probleme sa disanjem. Od toga je ovo dvoje koje imaju opekotine zadržano u bolnici u Poligirosu. Ukupno je njih petoro, sve su u pitanju lakše povrede, i nisu u životnoj opasnosti."

Požar na Halkidikiju je lokalizovan kod turističkih mesta Hanioti, Pefkohori i Polihrono, kojima više ne preti neposredna opasnost od vatrene stihije. Trenutna situacija u Haniotiju, jednom od najugroženijih mesta u noćašnjem požaru, jeste stabilna. Međutim, kako nam je preneo naš novinar Zoran Prodanović, požara još uvek ima u okolini: "Iz Haniotija je jedan veliki, ogroman gusti crni oblak iz koga stalno pada gar, ali to je požar koji je otprilike preko magistrale, u šumi, na 500 metara do kilometar odavde, tako da je to relativno bezbedno. Koliko sam ja izbrojao – tri kanadera, nekoliko helikoptera, stalno gase taj jedan požar. Doduše, to nije jedini, ima još dva-tri manja. Dobra okolnost je da je ovde stao vetar, jer sve što je noćas napravljeno, napravio je vetar. Požari nisu bili veliki, ali je orkan dunuo oko osam, pola devet uveče, i raspalio celo poluostrvo."

Prodanović kaže i da je sinoć situacija bila veoma dramatična, jer se požar veoma brzo proširio: "Negde oko pola osam videli smo neke kaiševe dima iza brda, a u roku od jedan sata počelo je da gori dosta toga i u gradu, jer je krenuo orkanski vetar da duva. Mi smo, pošto je sve to u jako kratkom vremenu bilo, kretali odavde iz ovih naših hotela i apartmana, možda 10 hiljada ljudi je krenulo prema plaži, usput nas je malo pratila ta vatra, vrelina i dim, ali uspeli su nekako svi da dođu do vode i tamo su sačekali to. Negde do dva-tri jutros smo tamo bili."

Što se uzroka požara tiče, za sada postoje samo nagađanja, kako iz Grčke javlja dopisnica B92 Tijana Prodanović: "Po jednoj verziji, vatra je buknula udarom groma na dva različita mesta u isto vreme, što je navelo medije i lokalno stanovništvo na pretpostavku da se zapravo radi o podmetanju požara kako bi se očistilo zemljište i omogućila bespravna gradnja. Intervjuisani građani izrazili su veliko nezadovoljstvo zbog neodgovornosti lokalnih vlasti koje su poslale prva vozila vatrogasne službe tek sat i po nakon izbijanja požara i time ugrozili živote i imovinu građana."

Sledi povratak

Turističke agencije iz Srbije večeras će sa Halkidikija organizovati prevoz autobusom za sve turiste iz Srbije koji žele da se vrate u zemlju. Međutim, većina turista, prema informacijama iz agencija, ne želi da prekida letovanje.

Konzul Živković kaže da je sada na redu vraćanje turista. "Treba organizovati i povratak u Srbiju, pa apelujem na agencije koje su organizovale ture da pošalju autobuse za njihov povratak u zemlju. On je rekao da nema zvaničnih podataka o tome koliko turista iz Srbije letuje na Halkidikiju i naveo nezvaničnu procenu da ih je oko 10.000. Turisti su danas pre podne počeli da se vraćaju u hotele u letovalištima na grčkom poluostrvu Halkidiki. Šef vatrogasne službe izjavio je da je požar van kontrole na dva fronta, između sela Nea Skioni i Agija Paraskevi, odnosno između Polihrona i Haniotija.

Turista iz Srbije Sandro Grubić, koji se nalazi u Haniotiju, kaže da je situacija u tom gradu pod kontrolom i da vatre nema u blizini, ali da od sinoć nema ni struje ni vode. "Prema informacijama koje imam, vatra još gori, ali preko brda. Problem je visoka koncentracija ugljen-monoksida, jedva dišemo, sve je pod dimnom zavesom", kaže on.

Sedam osoba sa opekotinama prvog i drugog stepena, dve osobe s kardiološkim i nekoliko desetina osoba s disajnim problemima zbrinuto je u bolnici u Poligirosu i u lokalnim domovima zdravlja. U saobraćajnim nesrećama tokom paničnog bekstva od požara prošle noći prelome kostiju zadobile su tri osobe, a više desetina osoba je lakše povređeno. U požaru je izgorelo nekoliko stotina kuća i vozila. Jedan nemački turista se udavio dok je čamcem, tokom noći, pokušavao da pobegne sa obala mesta Kasandra, okruženog požarom, saopštili su lokalni zvaničnici, a drugi muškarac umro je od srčanog udara.

Izgorelo je priobalno područje dužine 30 kilometara, površina izgorele šume je između 3.500 i 4.000 hektara, a u požaru je uništeno ili oštećeno na stotine kuća i vozila. Ministar za pokrajine Makedonija i Trakija Jorgos Kalandzis kaže da je šokiran katastrofom i da se vlasti izvinjavaju zbog onog što nisu uradile, zbog konfuzije i kašnjenja u angažovanju vatrogasnih aviona i preduzimanju drugih mera.

Svi turisti iz Srbije koji letuju u Haniotiju, Polihronu i Pefkohoriju, na poluostrvu Halkidiki, gde je od juče požar, mogu se vratiti u zemlju ako žele, a autobusi za njihov prevoz večeras će biti u tim mestima, najavile su turističke agencije koje imaju aranžmane za ta letovališta.

U Kompasu u Kragujevcu, preko kog je iz Srbije otišlo najviše turista u taj deo poluostrva, kažu da je od više od 600 turista koji su tamo, njih dvadesetak navelo želju da se vrate sutra, a aranžman im traje do prekosutra. Blagana Jaglić iz Kompasa kaže da su predstavnici te agencije u stalnom telefonskom kontaktu s većinom gostiju, koji kažu da je situacija normalizovana. Sutra će na Halkidiki krenuti nova grupa turista.
Direktor Argus tursa Saša Vučković rekao je da je oko 400 turista iz Srbije koji se nalaze u Pefkohoriju i Haniotiju bezbedno. I on kaže da je situacija normalizovana i da je juče grupa novih turista otputovala na Halkidiki.

Direktor Sabre Vladimir Vlaho rekao je da je bezbedno nekoliko stotina turista iz Srbije koji preko te agencije letuju u mestima Grčke u čijoj je blizini izbio požar. "Trenutno nema zahteva da se naši turisti vrate, sem nekoliko porodica koje su se noćas svojim automobilima uputile ka Srbiji", rekao je Vlaho. Prema njegovim rečima, turistima su na stalnom raspolaganju zastupnici Sabre, koji su u stalnoj vezi s grčkim službama. Vlaho je potvrdio da će večeras u te turističke centre stići autobusi za mali broj gostiju koji žele da se vrate u zemlju.

www.b92.net



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Polip 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 20 Avg 2006
  • Poruke: 8

Ja sam tamo letovao pre nedelju dana i bilo je cool,kakva steta Crying or Very sad



offline
  • Pridružio: 25 Apr 2005
  • Poruke: 198
  • Gde živiš: Subotica

Nije sve kao sto se prica, znam konkretno za Pefkohori jer je moja drugarica jutros stigla tamo i kaze da nije tragicno vide se tragovi pozara na planinama "sa strane" ali da grad nije taknut.

offline
  • Pridružio: 07 Jan 2006
  • Poruke: 192
  • Gde živiš: Wien-Leskovac

Bas tako"nije sve kao sto se prica".Te noci je bio Pefkohoror.Odseceni izmedju dve vatre jer je put ka Haniotiju i ka Paljuriju bio zatvoren.Totalno neinformisani bez struje,vode,hrane,itd...
Reci joj nek krene ka Paljuriju i odmah iza pekare Lemonh s leve strane videce dokle je sisla vatra

offline
  • Pridružio: 25 Apr 2005
  • Poruke: 198
  • Gde živiš: Subotica

Daj joj malo vremena otkrice on i sama Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 837 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 5 sakrivenih i 787 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, bankulen, Belac91, Boris BM, Brana01, CikaKURE, darkangel, Dimitrise93, DPera, ds69, dushan, galerija, ikan, Kaplar2, Karla, Kubovac, laurusri, Leonov, Marko Marković, mercedesamg, milos.cbr, MilosKop, MiroslavD, nebojsag, Oscar, ozzy, pein, procesor, radoznao, RJ, ruger357, sasa87, Shinobi, shone34, Sirius, Srle993, stalja, stegonosa, suton, Tvrtko I, uruk, vathra, zixmix, zlaya011