Umro kardiohirurg Debejki

Umro kardiohirurg Debejki

offline
  • Rogi  Male
  • Mod u pemziji
  • Najbolji košarkaš koji
  • je ikada igrao ovu igru
  • Pridružio: 31 Avg 2005
  • Poruke: 11687

Hjuston -- Svetski priznati kardiovaskularni hirurg Majkl Debejki (Michael E. DeBakey), koji je prvi izveo ugrađivanja baj-pasa, umro sinoć u bolnici u Hjustonu.

Debejki (99) umro je prirodnom smrću, navodi se u saopštenju Bejlor koledža i Metodističke bolnice u Hjustonu, u kojoj je preminuo. Debejkiju je u februaru 2006. godine operisana aorta, a taj zahvat je on upravo i razvio.

Čuveni američki kardiohirurg smatran je za vodećeg stručnjaka u svetu i pomogao je da se Medicinski koledž Bejlor u Hjustonu razvije iz lokalne škole u jednu od najvažnijih američkih zdravstvenih ustanova.

"Reputacija doktora Debejkija je dovela mnoge ljude u ovu instituciju i on ih je sve lečio: šefove država, zvezde šou biznisa, biznismene i predsednike, kao i ljude bez titula i sredstava", rekao je predsednik Metodističke bolnice Ron Džiroto.

Debejki je izumeo i mnoge instrumente i naprave koje su unapredile kardiovaskularnu hirurgiju i pomogle pacijentima.

Dok je još bio na studijama 1932. godine izumeo je pumpu, koja je postala glavni deo mašine koja se koristi tokom operacija na otvorenom srcu, preuzimajuhi funkcije pluća i srca.

To je bio samo početak mnogih inovacija. Hirurški zahvati koje je Debejki razvio nekada su bila čuda medicine, a danas su uobičajeni u većini bolnica.

On je prvi radio na razvijanju veštačkog srca i srčanih pumpi kako bi pomogao pacijentima koji čekaju na transplantacije. Pomogao je i u izradi više od 70 hirurških instrumenata.



Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&....._id=308187



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 457 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 0 sakrivenih i 441 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., bbogdan, Bubimir, darkojbn, dekan.m, drimer, DrugiREI, Marko Marković, Milos82, miodrag, prle122, vladaa012, yrraf, zziko, 1107