Izrada hibridnog Win XP CD-a s integrisanim SP2

1

Izrada hibridnog Win XP CD-a s integrisanim SP2

offline
 • Pridružio: 16 Apr 2005
 • Poruke: 2908

Izrada hibridnog Win XP CD-a s integrisanim Service Packom 2


Većina se korisnika snalazi u instaliranju ogromne Windows XP SP2 nadogradnje, naravno uz potrebnu dozu opreza (napravljen puni backup ili image, čitanje svih Microsoftovih predinstalacijskih savjeta). Da biste izbjegli svu tu nepotrebnu komplikaciju krpanja i nadogradnje nakon instaliranja Windowsa, dat ćemo vam savjet kako nadograditi XP-ov CD tako da više nikada ne morate naknadno instalirati SP2


Uključivanjem Service Packa 2 u Windowse XP možete drastično smanjiti vrijeme instalacije


Proces nadogradnje uzima prilično vremena, ne računajući vrijeme skidanja datoteke s Interneta ili instaliranja s CD-a. Proces instalacije Windowsa XP obično traje od 20 do 40 minuta na bržim računalima, a na sporijim zna biti dulji od sat vremena.

Ušteda se može postići integriranjem SP2 datoteki na originalni XP Setup CD. Hibridni instalacijski CD radit će isto što i originalni, ali će biti kompletno nadograđen sa svim zakrpama i imat će SP2. Računalo na koje se instalira taj XP bit će u potpunosti nadograđeno, a korisnik će izbjeći sate i sate skidanja zakrpi i nadogradnji.

Kreiranje novog hibridnog instalacijskog CD-a vrlo je jednostavno. Ova metoda nadogradnje instalacijskog CD-a isti je proces koji koriste proizvođači softvera prilikom nadogradnji svojih instalacijskih programa. Microsoft će ove jeseni početi prodavati takav CD, ali zašto čekati i plaćati kada svatko može napraviti svoju, potpuno legalnu, nadograđenu kopiju XP-a.

Što je potrebno za izradu hibridnog Win XP CD-a s integriranim Service Packom 2:


1) Originalan XP Setup CD (u obzir dolaze sve inačice: Pro ili Home, OEM itd.)

2) CD snimač, prazan CD i softver koji može napraviti bootabilan CD (npr. Nero, Roxio itd.)

3) Oko 1 GB slobodnog prostora na tvrdom disku zbog pohrane privremenih datoteka.

Nakon toga možemo pristupiti pravljenju novog instalacijskog CD-a.

Prvi korak: Pomoću Windows Explorera dođite na lokaciju gdje želite smjestiti podatke.

Drugi korak:Kreirajte novi folder. Taj folder ćemo koristiti za pohranjivanje podataka CD projekta. Možete mu dati bilo koje ime, a zbog jednostavnosti mi ćemo mu dati ime XPSP2. Disk na kojem će biti pohranjeni podaci od projekta trebao bi imati najmanje 1 GB slobodnog prostora.


Treći korak:Otvorite novostvoreni XPSP2 folder. Unutar njega kreirajte tri nova foldera i nazovite ih Root, Boot i SP2. Ti će folderi čuvati razne komponente koje će se kasnije upotrijebiti za novi nadograđeni CD.


Četvrti korak:Stavite originalni, nenadograđeni XP instalacijski CD u CD pogon. Kopirajte sve datoteke i foldere u novi folder Root napravljen u trećem koraku (npr. C:\XPSP2\ROOT). Kopiranje će na starijim računalima potrajati, a na novijima će biti brzo gotovo.


Peti korak:


Otvorite folder Root, unutar njega bi trebale biti datoteke kopirane s instalacijskog CD-a. Zatim otvorite folder Support i unutar njega folder Tools. Obrišite datoteku deploy.cab u Tools folderu. (Drugim riječima, obrišite: C:\XPSP2\ROOT\SUPPORT\TOOLS\DEPLOY.CAB).


Šesti korak:Skinite s Interneta, s Microsoftovih stranica (besplatno), Windows XP Service Pack 2 Deployment Tools i instalirajte ga.


Sedmi korak:Datoteka koju ste skinuli u šestom koraku zvat će se nešto poput WindowsXP-KB838080-SP2-DeployTools-ENU.cab. Preimenujte tu datoteku u deploy.cab i kopirajte u C:\XPSP2\ROOT\SUPPORT\TOOLS\ folder, tako da folder Tools dobije svoju deploy.cab datoteku koju smo ranije obrisali.


Osmi korak:Skinite s Interneta, s Microsoftovih stranica (besplatno), Windows XP Service Pack 2 Network Installation Package for IT Professionals and Developers. Datoteku snimite u C:\XPSP2 folder ili ako ste je skinuli negdje drugdje, kopirajte je u C:\XPSP2 folder.
Tu datoteku, koja se zove nešto poput WindowsXP-KB835935-SP2-ENU.exe, preimenujte u SP2.EXE.


Deveti korak:Otpakirajte Service Pack datoteke u SP2 folder: kliknite Start/Run i utipkajte komandu u Run kućicu: C:\XPSP2\SP2.EXE /U /X:C:\XPSP2\SP2, zatim kliknite OK i SP2.exe će otpakirati svoj sadržaj u SP2 folder.


Deseti korak:Iskoristite XP-ov ugrađeni alat Update da primijenite SP2 zakrpe na originalne XP Setup datoteke. Kliknite Start/Run i otipkajte sljedeću komadu u Run kućicu:

C:\XPSP2\SP2\I386\UPDATE\UPDATE.EXE /S:C:\XPSP2\ROOT

Windows će otvoriti Updating Your Windows Share prozor na kojemu će se moći vidjeti napredak krpanja. Kada to završi, SP2 zakrpe bit će integrirane u originalne XP Setup datoteke.

Kako od svega toga sada načiniti instalacijski CD? Uz malo sreće i hrabrosti te pažljivo praćenje ovih uputa.

Različiti alati za snimanje CD-a imaju različite postavke za pravljenje bootabilnog CD-a. Mi ćemo vam pokazati kako se to radi na Roxiovom CD Creatoru.


Jedanaesti korak:


Prvo što vam treba je pravi boot kod. Besplatne CD boot kod datoteke možete skinuti na stranicama http://www.tacktech.com/pub/microsoft/bootfiles/bootfiles.zip. To je standardna zip datoteka u kojoj se nalazi komprimirana datoteka boot.ima. Tu datoteku otpakirajte na C:\XPSP2\BOOT folder.


Dvanaesti korak: Pokretanje programa za snimanje CD-a, u ovom primjeru CD Creator.


Trinaesti korak:


Izaberite File/New Project/Bootable Disc. Kada se otvori prozor, postavite u njemu Bootable Disc Type na No Emulation. Kliknite na >>Advanced i postavite Load Segment na 0x000, a Sector Count na 4. Sada kliknite na Browse gdje će vas program upitati da locirate image datoteku koja sadrži bootabilni image - locate the image file that contains the bootable image. Datoteka se nalazi u C:\XPSP2\BOOT folderu. Kliknite na boot.ima, zatim kliknite na Open i nakon toga na OK.


Četrnaesti korak:


Kliknite na File/Project Properties. Otvorit će se prozor s nekoliko opcija i podopcija. Ukratko, vi trebate postaviti novi CD da odgovara karakteristikama originalnog XP Setup CD-a. Na primjer, ako originalni XP Setup ima ime WXPFPP_EN, to ime ukucajte u Volume Label opciju. Originalno ime CD-a možete pogledati u Windows Exploreru. Slično tome postavite druge opcije tako da budu jednake originalnom CD-u:

File System = Joliet
Physical format of CD = Mode 1: CDROM

Kliknite Advanced i unesite sljedeće podatke:

Publisher Name = MICROSOFT_CORPORATION
Prepared By = MICROSOFT_CORPORATION

Sljedeće opcije su vjerojatno u redu, ali za svaki slučaj provjerite:

Izaberite Use original file date.
Izaberite All Files pod File Filter opcijom.
Maknite kvačicu s Do not add Hidden files i Do not add System files.
Kada završite s tim, kliknite OK.


Petnaesti korak:


U trinaestom koraku dodali smo boot image datoteke, sada samo treba izabrati i dodati sve datoteke i foldere u C:\XPSP2\ROOT folderu i zatim kliknuti na Burn to disc.


Šesnaesti korak:


Otvara se posljednji prozor i nudi nekoliko zadnjih opcija. Ako nisu izabrane, izaberite Record CD pod Record Options i Disc-at-Once pod Record Methods, kliknite OK - i gotovi ste!

Softver bi se mogao buniti na folder depth jer instalacija ide dosta foldera u dubinu. To se upozorenje može slobodno ignorirati jer neće imati nikakvog efekta na upotrebljivost CD-a.

Premda proces izrade novog Win XP SP2 CD-a izgleda prilično komplicirano, svaki sljedeći put kad ponovo instalirati operativni sustav biti će vam iznimno drago što ga imate. Naime, ovakva instalacija Windowsa ne samo da drastično smanjuje vrijeme instalacije, već i eliminira mnoge probleme koji se znaju pojavljivati kod postepenog nadograđivanja.

Izvor-- http://www.xptips.tk/Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • ZoNi  Male
 • Free Your Mind!
 • Pridružio: 26 Feb 2005
 • Poruke: 5757
 • Gde živiš: Singidunum

mnooooooooogo jednostavnije i brze resenje: besplatni nLite!
http://www.nliteos.com/

nLite is a tool for permanent Windows components removal and pre-installation Windows setup. After removal there is an option to make bootable image ready for burning on cd or testing in virtual machines. With nLite you will be able to have Windows installation which on install doesn't include, or even contain on cd, unwanted components.

nLite Features
- Service Pack Integration
- Component Removal
- Unattended Setup
- Driver Integration *
- Hotfixes Integration **
- Tweaks
- Patches ***
- Bootable ISO creationoffline
 • Pridružio: 16 Apr 2005
 • Poruke: 2908

@ZoNi

Onako se ponesto i nauci, em se posle uziva u svom radu. Dobro je da pocetnici uce a ne odmah pa sve na gotovo Wink

offline
 • ZoNi  Male
 • Free Your Mind!
 • Pridružio: 26 Feb 2005
 • Poruke: 5757
 • Gde živiš: Singidunum

hm... da, nauci se... ali, ja nikada nisam hteo da radim slipstrimovanje SPa u XP, sve dok se nije pojavio alat za to...

mislim, i danas moze da se pravi web sajt sa Notepad-om, ali je puuuno lakse nekim specijalizovanim programom Wink

ali, na "tvoj" nacin korisnik verovatno ima veću kontrolu šta radi Wink

uzgred, ja sam sa nLite-om u instalaciju XPa ugradio SP2, SATA drajvere, serijski broj i brojna podesavanja OSa, tako da mi sada instalacija i podesavanje Win-a traje bar duplo kraće Smile

offline
 • Pridružio: 02 Apr 2005
 • Poruke: 1516
 • Gde živiš: # :(){ :|:& };:

da,nLite je dobar software definitivno..jeste da ima neke bube ali izgleda da radi posao..svaka preporuka..
a kakva su vam iskustva sa XPLite?

offline
 • Pridružio: 19 Apr 2005
 • Poruke: 64
 • Gde živiš: C:>

purple:
a kakva su vam iskustva sa XPLite?


Po meni je dobar, jer je laganeze za upotrebu. Iz Add/Remove Components možeš da mu skineš Accessibility, Games, neke sistemske servise i sl.

Kod njega nema predefinisanja, već radi iz samog OS-a. U principu je odličan, ali tek kad vidiš šta smeš da ubiješ, a šta ne. Jer mi se posle nekih podešavanja desilo da se neki programi ne podignu, a jednom čak ni OS.

offline
 • ZoNi  Male
 • Free Your Mind!
 • Pridružio: 26 Feb 2005
 • Poruke: 5757
 • Gde živiš: Singidunum

purple, posto je XPLite program sasvim druge vrste, molim te da otvoris novu temu samo o njemu. ok?

offline
 • Pridružio: 08 Jul 2005
 • Poruke: 724
 • Gde živiš: Novi Sad

ZoNi, jel možeš malo opisati kako to uraditi sa nLite? Skinem nLite i šta dalje? Jel to ima negde detaljnije opisano na sajtu? Voleo bih da unapredim svoj Win XP u SP2, onih 16 koraka nije problem odraditi, ali ako je jednostavnije sa nLite - kako to odraditi?

offline
 • ZoNi  Male
 • Free Your Mind!
 • Pridružio: 26 Feb 2005
 • Poruke: 5757
 • Gde živiš: Singidunum

naravno da ima na sajtu opis, tj. GUIDE Wink
http://www.nliteos.com/guide/

inace, nLite je wizard, tako da ce ti sev sam govoriti sta sledece da uradis!

offline
 • Pridružio: 08 Jul 2005
 • Poruke: 724
 • Gde živiš: Novi Sad

Hm, problemi. nLite je zahtevao da skinem .NET Framework 2.0 i skinuo sam ga, ali kad instaliram stane na IIS Admin! Ondak sam nLite instalirao bez njega, međutim kada ga pokrećem odmah izbaci neki Error. Ne znam šta je ovo... Ima neko savet ili ideju šta bi moglo da bude?

Izgleda ću ipak morati peške u 16 koraka da pravim boot SP2...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 545 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 7 sakrivenih i 507 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _commandos_, A.R.Chafee.Jr., ArmyBoss, cenejac111, djo97, djordje92sm, Dorcolac, dragoljub11987, goxin, indja, Insan, mean_machine, mercedesamg, Misirac, Mixelotti, mustangkg, pacika, raykan, royst33, segax1, Smiljke, Srki98, tmanda323, Toni, VJ, vlvl, voja64, vuk14, Wisdomseeker, zdrebac