Šta se sve događa kada uključite računar sa Windowsom XP

Šta se sve događa kada uključite računar sa Windowsom XP

offline
 • m4rk0  Male
 • Administrator
 • Administrator tech foruma
 • Marko Vasić
 • Gladijator - Maximus Decimus Meridius
 • Pridružio: 14 Jan 2005
 • Poruke: 15766
 • Gde živiš: Majur (Colosseum)

Verovatno ste se barem jednom zapitali sta se to desava kada upalite racunar, a na njemu imate instaliran operativni sistem windows XP. Sigurno vas je barem jednom zaintrigiralo sta se dogadja od trenutka paljenja racunara pa do pojave desktopa i mogucnosti rada na racunaru. U donjem tekstu je objasnjeno sta se to zapravo krije u tom periodu, tj. u toku podizanja/bootovanja sitema. Tekst to docarava hronoloski, korak po korak.


Poglavlje iz knjige: Administracija WindowsXP Professional-a
Autor: Žarko Braunović


STARTOVANJE SISTEMA

Sekvenca startovanja zove se startup sekvenca ili boot sekvenca. Odakle nazivi bootstrapping (bootstrap), ili kraće booting (boot)? Baron Minhauzen je tvrdio da je sebe izvukao iz blata tako što je snažno povlačio (samog sebe) za kosu. Druga verzija ove priče glasi da je izvukao sebe iz mora vukući za kaiševe svojih čizama. Kako operativni sistem startuje sa radom? – Učitavajući samog sebe. Ne baš. U računarstvu se termin booting koristi kad jednostavan sistem aktivira komplikovaniji sistem.


Startup sekvenca za WindowsXP (za x86 sisteme)

Svaki PC ima malu količinu CMOS (complementary metal oxide semiconductor izgovara se see-mos) memorije, koja se napaja baterijom. Ova memorija, za vreme dok je računar isključen, pamti datum, vreme i sistemske parametre kao npr. redosled butabilnih uredjaja, frekvenciju magistrale itd... BIOS (Basic Input Output System) čip snabdeva procesor instrukcijama prilikom uključenja racunara – pre nego se učita operativni sistem. BIOS je program, a ne uređaj (procesor izvršava instrukcije), a u CMOS-u su pohranjena podešavanja. BIOS je nalik preoperativnom sistemu.


Pre-boot sekvenca

Prvo što procesor uradi nakon uključenja je POST (Power On Self Test) rutina, na osnovu instrukcija koje dobija od BIOS-a. POST je rutina koja proverava da li je pri uključenju «sve na broju» (misli se na neophodne komponente kao što su memorija, grafički adapter itd...).
Na osnovu podataka pohranjenih u CMOS-u zna se redosled butabilnih uređaja. Obično je na prvom mestu floppy, sledi CD-ROM, pa tek onda HDD (Hard Disk Drive), ali se najčešće butovanje odvija sa hard diska. Sa hard diska se prvo čita MBR (Master Boot Record) koji se nalazi se na početku prvog sektora i sastoji se od boot koda i boot tabele. Na osnovu boot tabele se zna koja je aktivna particija.


Boot-sekvenca

Prvi sektor aktivne particije sadrži boot kod koji omogućuje da računar locira i pokrene Ntldr - program koji kasnije bira i pokreće operativni sistem. Kad je uspešno lociran i pokrenut Ntldr, BIOS mu prepušta kontrolu. Ntldr učitava startne fajlove sa boot particije i iz real-moda (u kojem se koriski samo 640kB) prelazi u 32-bitni mod čime omogućava procesoru da koristi veću količinu memorije (2GB). Ntldr dalje obrađuje Boot.ini fajl da bi odabrao boot particiju operativnog sistema. Ako se odabere WinXP, WinNT ili Win2000, Ntldr nastavlja sa fazom detekcije hardvera. Ako se odabere Win98, Win95, WinMe ili MS-DOS tada Ntldr prepušta kontrolu Bootsect.dos fajlu, čitajući MBR koji Bootsect.dos sadrži, kao da je taj MBR pročitan sa početnog sektora diska. Pretpostavimo da je izabran Windows XP, onda će Ntldr pokrenuti Ntdetect.com - program koji sprovodi osnovnu detekciju hardvera. Ntldr sakuplja informacije o tipu hardvera i uređajima (datum i vreme, tipovi magistrala i adaptera, video adapter, tastatura, komunikacioni portovi, diskovi, flopi diskovi, miš, paralelni portovi, uređaji na ISA magistrali). Ntdetect.com informacije o hardveru prosledjuje Ntldr-u. Nakon detekcije hardvera, Ntldr vrši izbor hardverske konfiguracije tj. hardverskog profila (prenosivi računari mogu imati dva profila docked i undocked, kod desktop računara postoji samo jedan i taj se učitava automatski).

Usput: Pogledajte Boot.ini fajl Vašeg Windows XP-a na sledeći način. Idite na Start > ControlPanel > System > Advanced > Sartup and Recovery (Settings) > System Startup (Edit) i videćete kako izgleda Boot.ini fajl, koji se tu može i editovati. Na primer, možete dodati svič /bootlog (u donjem tekstu vidite gde sam ja to uradio na računaru na kojem pišem ovaj tekst) i tokom startup-a Windows će voditi dnevnik dešavanja i snimiti ga u C:\WINDOWS\ntbtlog.txt.

[boot loader]
timeout=3
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="MicrosoftWindowsXPProfessional"/fastdetect/NoExecute=OptIn /bootlog
C:\CMDCONS\BOOTSECT.DAT="Microsoft Windows Recovery Console" /cmdconsSekvenca učitavanja Kernel-a

Ntldr dalje učitava Kernel (Ntoskrnl.exe) i HAL (hal.dll) ali ih još uvek ne startuje. HAL (Hardware Abstraction Layer) služi da spreči programe (drajvere) da direktno pristupaju hardveru. (Ovo je razlog zašto mnogi DOS programi ne mogu da rade pod WindowsXP-om)
Registry baza je baza podataka svih podešavanja potrebnih za pokretanje Windows-a i programa koji su instalirani. Ntldr iz Registry baze čita ControlSet - skup podataka o drajverima i servisima. Taj skup podataka se nalazi u HKEY_LOCAL_MACHINES\SYSTEM\CurrentControlSet\. Ntldr učitava drajvere sa startnom vrednošću 0, takozvane low-level drajvere, kao na primer drajver za hard disk kontroler. Low-level drajveri mogu direktno pristupati hardveru. Nakon njihovog učitavanja Ntldr prepušta kontrolu Kernel-u (Ntoskrnl.exe).


Sekvenca inicijalizacije Kernela

Početak ove sekvence praćen je prikazivanjem Windows XP logoa na ekranu. Ntoskrnl.exe upisuje Hardware Key u Registry bazu. Hardware Key se upisuje u HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE. Ntoskrnl.exe kreira Clone Control Set, identičan onom koji je učitao Ntldr, a koji se koristi kasnije u boot procesu. Ntoskrnl inicijalizuje low-level drajvere, koje je ranije učitao Ntldr, pretražuje HKEY_LOCAL_MACHINES\SYSTEM\CurrentControlSet\Services u potrazi za drajverima i servisima sa startnom vrednošću 1 (npr.mrežni protokoli) i inicijalizuje ih čim ih učita. Ako pritom dođe do greške startup može da se nastavi bez ikakvog upozorenja ili u najgorem slučaju da se potpuno prekine.
Pokreće se Session Manager (Smss.exe), koji prebacuje Windows iz tekst moda u grafički mod, pokreće Logon Manager i kreira dodatnu virtuelnu memoriju (paging files). Session Manager na osnovu podataka iz Registry-ja izvršava komande koje se moraju pokrenuti pre startovanja servisa. Na primer, ako se detektuje problem u fajl sistemu, koji zahteva popravku pre završetka procesa butovanja, Session Manager će pokrenuti Autochk.exe.


Sekvenca logovanja

Windows podsistem pokreće Winlogon.exe. Winlogon pokreće Service Control Manager (Services.exe) i startuje Local Security Authority (Lssas.exe). GINA (Graphic Identification and Authrntication) komponenta sakuplja korisničko ime i lozinku.
Sada se na osnovu Clone Control Set-a ažurira Control Set i ažurira se Last Known Good configuration i «stupa na snagu» Group Policy settings.
Pokreću se Startup programi. Podaci o njima nalaze na sledećim lokacijama i u sledećim ključevima registra:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Runonce,
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer\Run,
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run,
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\Run,
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run,
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce,
systemdrive\Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs\Startup,
systemdrive\Documents and Settings\username\Start Menu\Programs\Startup.

Startup proces je završen tek nakon uspešnog logovanja.

Napomena: Startup programe možete isključiti preko Start > Run > (otkucajte) msconfig i otvoriće se System Configuration Utility. Izaberite SelectiveStartup, zatim Startup i deselektujte programe koje hoćete da isključite. Odaberite Apply i Close. Restartujte računar. Nakon restarta Sistem Configuration Utility otvara prozor u kome treba da čekirate Don’t show this message... i kliknite OK. Na ovaj način ne mogu se isključiti svi startup programi, jer neki konfiguracione podatke, umesto u Registry, smeštaju u Win.ini fajl. Oni se mogu zaustaviti tako što ćete u System Confirugation Utility odabrati Win.ini. Tu sada možete deselektovati određene programe.
Startup programe možete sprečiti i samo u toku jedne sesije i to na sledeći način. Odmah nakon logovanja pritisnite Shift i držite sve dok se ne pojavi vaš desktop i dok kursor ne prestane da menja oblik.
Startup servise možete isključiti ako deselektujete Process System.ini File i Load System Services.Arrow [url=https://www.mycity.rs/must-login.png u pdf formatu[/url]Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • drejk 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 31 Mar 2005
 • Poruke: 448
 • Gde živiš: Novi Beograd

Odlican post... svaka cast...offline
 • Pridružio: 29 Sep 2010
 • Poruke: 24

Odličan post!

Samo koliki procenat prosečnih korisnika zna za šta služi na primer ATi Control Centre servis?

Pola ljudi ne zna šta je tačno šta.

Evo od mene nešto. Ovo sam skenirao iz nekog časopisa pre par godina.
offline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16934
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

@ m4rk0

Svaka cast! Odlican post! Ziveli Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 712 korisnika na forumu :: 23 registrovanih, 3 sakrivenih i 686 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, _Sale, A.R.Chafee.Jr., Apok, chica, cvrle312, Dimitrise93, FOX, Fullback, gile58, goxin, kolateralnasteta, kovinacc, krkalon, ljuba, MiroslavD, Misirac, Mixelotti, Rakenica, raskoljnikov, shone34, Vlada1389, vlvl