Lekovito bilje u vlasotinačkom kraju-Gornje Povlasinje

Lekovito bilje u vlasotinačkom kraju-Gornje Povlasinje

offline
  • Pridružio: 16 Mar 2010
  • Poruke: 160

ЛЕКОВИТО БИЉЕ У ВЛАСОТИНАЧКОМ КРАЈУ-Горње Повласиње

Мало је конкретних истраживања лековитог биља у власотиначком крају саопштено у јавности до 20. века. Једном су боравили пред крај 20. века млади истраживачи Србије у основној школи у село Крушевица-боравили 20.дана, али није много конкретно учињено на потпуном истраживању лековитог биља са овог подручја. Тада сам радио као просветни радник у школи и нешто мало узео учешће у прикупљању података у коришћењу лековитог биља, али стручну анализу никада нисам могао нигде да прочитам.
Касније је мој утицај љубави према лековитом биљу, природи и планини-пренешен и на мог сина Сашу Младеновића- који је као млади истраживач-а и студент фармацеутског факултета у Београду био вођа екипе младих истраживача на подручју Црне Траве, која је обавила проучавање лековитог биља на црнотравском подручју.
Мени је одувек занимала народна медецина,, јер смо у планини, у своје родно планинско село Преданча-махала села Горњи Дејан, на надморској висини од 836 метара, огранка Букове главе планине Острозуб-Чемерника, у детињству преко своје бабе, потом и мајке упознао многа лековита својства планинских трава. Док сам службовао у село Крушевица-у кући где сам становао и баба Роска(1900.г) Ивановић је лечила себе и све нас, па често и нисмо ишли код лекара као и некада у планини.
Пошто сам и сам имао потребе за коришћењем лековитих трава, проучио сам многа наша научна имена попут Доктора Туцакова и других познатих травара, па се и дан данас користим лековитим биљкама-често и као превнтиву и користим многе чајеве. Тако сви пијемо чајеве у породици као реликсир здравља.
Сваке године учествујем у прикупљању лековитих трава:мајчине душице, подубице,зову, слеза, купитњака, кичице,матичњака, црног врха(вранилове траве), ивањске траве, жабљег босиљка(дивље нане-сејем питому нану и жалфију(Џигер) у дворишту), катарионке, хајдучке траве, цветова глога и других мени знаних лековитих биљака које сушим на својствен начин и правим мешовите чајеве –које сви пијемо у породици у времену одмора и стварања доброг расположења за нормалан живот и ведрину живота.
Данас се може видети како по виноградима се сади жалфија као лековита биљка, а у старим виноградима постоје још остаци здравца, рузмарина, перунике, селина и вратике(које се обавезно некада неговало и у сеоским двориштима).
На југоистоку Србије има оних који су се више бавили лековитим биљем-па чак и у сфери медецинске науке, што треба свакако користити као сазнање о потреби коришћења лековитог биља на прави начин у народној медецини. Мени је био само задатак да прикупим лековита својства појединих биљака за које сам сазнао да су коришћене у овом крају као лек противу многих болести.
На крају да кажем, да сам још ао дете се интересовао код своје бабе и мајке за лековитост трава-биљака, којима се лечило у планини. Неке траве се користе као лековите биљке по сазнању лекара а неке и по сазнању из народа у валсотиначком крају. Данас их често има и на пијацама. Ево неких од записаних лековитих биљака из валсотиначкога краја:

-БЕЛИ ЈАСЕН:-реуматизам, ишијас, средство за чишћење.
БЕЛИ ЛУК:-смањује крвни притисак, превентива против назеба и разних болести.
БЕЛИ СЛЕЗ:-ублажава кашаљ, назеб, бронхитис, запаљење дебелог црева, плућа.
БЕЛИ ПЕЛЕН:-од главу, ставља се и у ракију па се пије.
БЕЛА РАДА:-кашаљ и грознице, смирује болове и грчеве, чисти крв.
БОР:- реума, плућне болести
БОРОВНИЦА:-најчешће се користи за справљање сокова, који се пије због малокрвности, ретко се користи лист као чај.
БРЕСКВА:-регулише столицу, смирује нерве, против глиста.
БУЛКА(ТУРЧИН):-против кашља и прехладе.
ВОДОПИЈА:-плав цвет, јача стомак, лечи катар желудца и скорбут, јетра и слезина, чисти крв и убрзава излучивање мокраће.
ВИДАЦ(Видова трава):-плав цвет, жутица, желудац, кашаљ, болест очију.
ВОДОПИЈА:-плав цвет, јача стомак, лечи катар желудца и скорбут, јетра и слезина, чисти крв и убрзава излучивање мокраће.
ВРАНИЛОВА ТРАВА(Црни врх):-грудне болести, женске болести.
ГУТУРАЋ:-од крофле(гуке-рак) око гушу- врата и грла, бере се корен као кртола.
ГОЛОГУЗА( коњогриз,):-против пролива, побољшава варење, јача желудац, поспешује лучење жучи, чисти слезину и бубреге, лечи жутицу и анемију, кожне болести, као облоге, за болести јетре, лечење ангине, као средство за ублажавања кашља, за олакшано мокрење, против чирева и отока.
ДАН И НОЋ(Љубичице жуто-плаве):-чисти крв и бубреге.
ДИВИЗМА(жут цвет-поред пута расте):-шуљеви, скида брадавке.
ДИВЉА ДЕТЕЛИНА:-од очи.
ДИВЉА ВРБЕНА:-јетра, жуч, несаница, нервоза, мигрена.
ДИВЉА НАНА(Жабљи босиљак):-од груди.
ЖАЛФИЈА(Џигер у село Црна Бара):-запаљење грла, јача организам, лечи суманост, против неуроза, чисти десни зуба,утиче на апетит.чај од жалфије против заборавности, расејаности, бунцања, нервозе, дрхтања руку-а често се и „жваће“ сиров лист-а добро је да се пије у млеко(3x1).
ЖИЛОВЛАК:-користи се за спољашне ране од угреботина и ноктоеђа, од асму.
ЖИР(Храст ):-кафа од жира лечи: телесну малаксалност, бледило, болове и цурење из ушију, гуке(шкрофле), шуљеве, затвор у цревима, костобољу, нервозу, несаницу. Зрео и здрав жир се расече и осуши на сунцу, испржи у шпорет, па смеље кафа. Добро се пази да не прегори. Кафу пити три пута дневно по једну велику кашику засладити шећером(помешати са млеком).
ЗЛАТИЦА(зове се у Ђурђевак у Преданчу-расте бару- жут цвет):-шуљеви(ХЕМОРОИДИ), плућа.
ЗВЕЗДАН:-жут цвет, неуроза, несаница, расте мна планинским пашњацима.
ЗЕЧЈИ ТРН:-корен за лечење мокраћних путева, код запаљења бубрега и сметњи органа за варење, реуматизма зглобова.
ЗОВА (Баз):-прехлада, грип, бронхитис, реуматизам, запаљење плућа.
ИВАЊСКО ЦВЕЋЕ(Посекотина-жут цвет):-бубрези, неуроза, желудац, осушено или у тинтури као мелем за ране и посекотине.
ЈАГОДА:-јетра, пролив.
ЈАСЕН:-реуматизам.
КАМИЛИЦА:-неуроза, несаница, премореност, ишијас, реуматизам.
КАТРАЊИВКА:-од груди.
КАТАРИОН:-стомак, чир на дванаестопалачном цреву, желудац, неуроза (депресија).
КЛЕКА(Смрека):-реума, мокраћни органи, плућне болести, катара црева и желудца.
КИЧИЦА(Грозничавка-врста катрионке):-желудац, жуч, апетит, јача организам и побољшава крвну слику.
КИСЕЛО МЛЕКО:-нервоза желудца и црева, лупање срца.
КИСЕО КУПУС (Расо из каца):-пресан кисео купус са зејтином лек против затвора, главобоље, несвеснице, нервозе, раздражљивости, скорбута мраморлука после неког опијања алкохолом, садржи витамин ц, противу назеба.
КОПРИВА:-чај од лишћа лечи шуљеве, јача корен косе, побољшава крвну слику у пролеће-од младог листа се прави зељаник, младе коприве су пуне гвожђа. ЧАЈ (2x1) лечи плућне болести, кашаљ, болове у куковима. Припрема: стабљика, лишће и цвет и семе-заједно чај, добро је додати кукурузне прекрупе или мало земље иловаче и заједно кувати.
КОМОВИЦА(Лозовача):-трљање и облози код реуматизма, главобоље, увобоље, зубобоље, високе температуре.
КРУШКА:-За лечење пробавног такта, поремећаја крвотока, код болести бубрега, као компот код појаве надутости стомака.
КРАСТАВАЦ:-Сок за излучивање отровних састојака из мокраће, смањује количину шећера.
КУПИНА:-шуљеви, назеб, свеж плод служи за јачање организма и побољшање крви, противу малокрвности( свежи здрави плодови и сок од купине), лист купине од ране.
КУПИТЊАК:-бешика.
ЛАВАНДА:-мигрена.
ЛИНЦУРА(Срчаник):-јачање организма, апетит, за варење.
ЛИМУН:-срце, бубрези, реуматизам, неуроза, шуљеви.
ЛУЦЕРКА(Детелина):-сок из младог лишћа против реуматизма.
ЉУБИЧИЦА:-искашљавање, асма, бронхитис.
МАТИЧЊАК:-Благо умирујуће средство. Смирује тегобе при варењу, побољшава апетит.
МАЛИНА:-желудац и црева, шуљеви(хемороиди), жуч, висок притисак, сок од малине против малокрвности.
МАСЛАЧАК:-јетра, жуч, побољшава апетит, лучење мокраће, болести стомака и црева, плућа, жутицу, затвор, реуматизам, бубреге, главобољу, малокрвност-три кашике сока маслачка у чашу млека пити ујутру пре јела 3 и више недеља.
МАЈЧИНА ДУШИЦА(коњски босиљак):-варење, дисање, конзервирање.
МЕД:-слабо варење, тромост, изнемоглост, слаб апетит, нервоза, слаб рад бубрега, јача имунитет, шуљеви.
МЕКИЊЕ:-чај од мекиња 2-3 чаше пије се увече противу промуклости и гушобоље. Помешан са измућеним жуманцетом и шећером лечи кашаљ и прсобољу.
МЕЧЈА ШАПА:-од гуке(рак).
НАНА:-за смирење, смањује стомачне тегобе(болове, грчеве).
НАНА(Бонбонче у село Преданча):-чај лечи болове и грчеве желудца и црева, повраћање и пролив, главобољу, подриговање, делује умирујуће, неурозе.
НЕВЕН:-јача очни вид, скида брадавице.
ОБИЧАН ПАПРАТ:-против пантљичаре, заразне метиљавости, реуматизма и проширење вена.
ОДОЉЕН:-неуроза, исцрпљеност, главобоља, мигрена, умирење срца, асма.
ОМОРИКА(Смрека, Смрча):-реума, кување иглица са шећером као чај против кашља, мокраћних путева, реуматизма, органа за дисање, за јачање желудца.
ПЕТРОВАЦ:-бубрези, јетра, слезина, жуч, катар желудца и црева.
ПЕЛЕН:-смањено лучење киселине у желудцу, турбекулоза, црева, за чишћење крви, против реуматизма, за лечење чирева, отвара апетит, помаже варењу, убрзава циркулацију крви и секрецију жљезда.
Есенција од пелина у јуну од цвета-пелин се стави у теглу са комовицом или шљивовицом на сунцу 5-6 дана-после се узима дневно 20-30 капи као лек.
ПИСКАВАЦ:-плав цвет на „топке“-кашаљ.
ПИРЕВИНА:-у 4-5 литара се стави ситно исецкана пиревина-корење(3 шаке), кува се у лонац на тихој ватри док не уври близу половине, процедити и држати у чистом затвореном суду. Пије се по 3 чаше дневно. Лечи шуљеве, грозницу, тешкоће код мокрења, камен у бубрегу, у жучној и мокраћној бешици.
ПРИВАТАЉКА:-За прочишћавање крви.
ПОДБЕЛ:-асма, органи за дисање.
ПОДУБИЦА(мушка и женска):-поремећај у варењу, као отров против уједа змије, јетра, против чирева, подгруди-а постоји једна врста у планини која је крупнија и користи се против неурозе(Трава од „живци“).
ПОКОСНИЦА:-Запаљење зглобова, мелем за ране и чиреве, чисти и регулише проток мокраће, против шуге.
ПШЕНИЦА:-каша јача желудац, нервна напетост.
РАСТАВИЧЈЕ:-од гуке(рак).
РАСТАВИЋ:- бубрези и бешика
РЕН:-истрган рен помешан са винским сирћетом добар је противу главобоље и кијавице, ако се стави под нос и удише.
РОТКВИЦА:-обољење жучи(код камена, песка).
РУЖИНО СИРЋЕ(некалемљене руже):- цветови се осуше на сунцу, ставе у теглу и налије обичним сирћетом-10 дана на сунцу(затворена тегла). Трљање, ушмркавање и облоге код главобоље, несвеснице, температуре. Изнемоглости.
РУЗМАРИН:-костобоља, главобоља, неуроза.
СЛАТКА ПАПРАТ:-Органа за дисање(нарочито против асме), чај за чишћење рана.
ТИКВА (Бундева):-псоријаза, органи мокрења, бубрези, реуматизам.
ТРЊИНА:-лечење органа за варење.
ТРЕШЊА:-дијета, обољење срца и бубрега, реуматизам и поремећај крвотока, самлета трешња против стварања каменаца.
ТРОСКОТ(Троска):-бешика и бубрези, избацивање камена, чир и желудац, грло.
ХАЈДУЧКА ТРАВА(Јалов месечак):-апетит, болести јетре, бубрега, желудца, убрзава крвоток, поремећај рада срца, мелем за спољме ране, зауставља спољно крварење, од подгруди-хајдуци лечили ране па се зато зове Хајдучка трава.
ХРАСТ:-за лечење пролива и крварења.
ЦРНА СЛАЧИЦА(жута и има је у жито):-асма, реуматизам, нервоза, бубрези.
ЦРНА ЈОВА:-чиреви, желудац, грозница.
ЦРНА РИБИЗЛА:-регулише мокрење, побољшава варење и рад желудца, искашљавање, запаљење плућа.
ЦРНИ ДУД:-лист се даје за лечење шећерне болести и органа за мокрење.
ЦРНИ СЛЕЗ:-кашаљ, назеб.
ЦРВЕНА ДЕТЕЛИНА:-чај за искашљавање, асма, назеб, споља лечи ране.
ЦРНИ ГЛОГ:-лечи висок крвни притиRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 16 Mar 2010
  • Poruke: 160

-наставак-
ЦРНИ ГЛОГ:-лечи висок крвни притисак.
ЧУВАР КУЋЕ:-Чир на желудцу, шуљеви, запаљење зуба и упале грла.
ШЕНИЧКА:-од гуке(рак).

Запис: Прикупио од 1976 до 1996 године и обрадио Мирослав Младеновић локални етнолог
15 јун 2007.године Власотинце Мирослав Младеновић локални етнолог

ПРИЛОГ:
НАРОДНА МЕДИЦИНА ЛЕКОВИТОГ БИЉА-ЈЕСТИВО БИЉЕ

ХАЈДУЧКА ТРАВА:-Против анемије, јача крв и органе за вареље, против болести стомака и црева, болести јетре и жучи, лечи бронхитис, неуредну менструацију, хемороиде, чиреве и кожне осипе, против глиста и главобоље.
Употреба:-У облику чаја-две супене кашике иситњене дроге прелити са 200 ml кључале воде, хладити један сат, процедити и пити три шоље дневно.

ПЕТРОВАЦ(Ситни чичак, џигерњак):-За јачање јетре, катара, желудца, пролива, жутице, жушних каменаца, против крварења из бубрега, за болести слезине, коже и крвотока, против реуматизма, лењости црева, за испирање носа, уста и грла.
Употреба:-у облику чаја-2 до 3 супене кашике уситњеног петровца прелити са 200 ml књучале воде. Суд поклопити и оставити да одстоји 20 минута. Чај процедити. Пити три чаја дневно после јела.

БЕЛИ СЛЕЗ:-За стишавање кашља, испираље носа и грла, против запаљења и опекотина коже(облоге).
Употреба:-У облику чаја-супену кашику фино исецкканог корена прелити са 150 ml хладне воде, оставити да одстоји 2 сата уз чешће мешање, а затим процедити. Пити више пута дневно по једну шољицу. Пре употребе може се благо загрејати. Деци давати на сваких 2 сата по једну кашику млагог чаја.

ПЕЛИН(Бели пелин, рудински пелин):-за јачање желудца, против лошег варења, против надимања, за апетит, против подригивања, киселине у желудцу, глиста, грознице, болести јетре, против грушања крви, кожне болести, лечи турбекулозу, реуматизам, епилепсију, нередовну менструацију и бело прање.
Употреба:-у облику чаја-кафену кашичицу иситњене дроге(надземни део биљке) са 200 ml кључале воде. Суд поклопити иоставити да одстоји 15-20 минута. Чај процедити. Пити две шоље чаја дневно.

ЧИЧАК:-Код тегоба услед камен у жучи и мокраћној бешици, против гастритиса, за појачано мокрење. Споља-за лечење рана које тешко зарастају. У козметици за јачање корена косе и противу перути.
Употреба:-У облику чај-једна чајна кашика ситно исецканог корена прелије се са 400 ml вреле воде, остави се да одстоји једну ноћ. Ово је доза за један дан. Споља-за испирање код запаљења усне дупље.

КИЧИЦА(Горка китица, трава од грознице, златна китица, мали стозлатник):-За јачање шелуца, црева, јетре, бубрега, стимулише перисталтику црева, секрецију у органима за варење, јача апетит, смањује киселину у желуцу, противу затвора, против анемије, шећерне болести, обољења коже, за лечење туберкулозе црева, нередовне менструације, за пречишћавање крви, против жутице, маларије, хемороида, против белог прања и против глиста.
Употреба:-У облику чаја-једну чајну кашичицу ситно исецкане дроге(надземни део биљке) прелити са 400 ml прокључале воде и оставити да одстоји 15 минута. Слади се сахарином и пије пре јела-ово је доза за један дан.

РУСА(русопас, брадавичњак, лишајевка):-Лечи желудац, жуч и јетру, затим астму, бубреге и мокраћну бешику, лечи кожне болести, регулише менструацију, против сифилиса, жутице и за скидање брадавица.
Употреба:-Као тинктура и као чај од суве дроге(цела биљка-ризом)-једну чајну кашичицу дроге прелити са 200 ml хладне воде, то оставити да одстоји 8 сати и онда пити највише једну кафену шољицу на дан. Сок из свеже биљке служи за премазивање брадавица.

ГОЛОГУЗА(Водопија, коњогриз, цикорија, цигура):-против пролива, побољшава варење, јача желудац, поспешује лучење жучи, чисти слезину и бубреге, лечи жутицу и анемију, кожне болести, као облоге, за болести јетре, лечење ангине, као средство за ублажавања кашља, за олакшано мокрење, против чирева и отока.
Употреба:-у облику чаја-две чајне кашичице корена прелити са 200 ml вреле воде. После сат времена чај се може пити. Ово је доза за један дан. Чај од стабла се користи против пролива. Користи се као замена за кафу)корен се вади и суши и смеље).

ОБИЧНИ ГЛОГ(Глогиња):-веома повољно делује на рад срца и циркулацију крви, јача и регулише рад срца, регулише крвни притисак, побољшава рад срца са оштећеним срчаним мишићем, помаже код ангине пекторис, код закречења крвних судова, смирује нервни систем, успорава рад срца, лечи несаницу. Компот од плодова против пролива, чај од цветова против гушобоље, лист служи за сузбијање црвенила на лицу и раздражљивости, против гушења, за особе у климактеријуму, после прележаног грипа.
Употреба:-У облику чаја-од цвета, једна кашика дроге(листови, цветови, зрели плодови) прелије се са 200 ml вреле воде. Пити две шоље чаја дневно. Компот од плодова-на шољу воде 10-15 плодова. Тинктура-1:5 два пута на дан по 20 капи пре јела.

ПОЉСКИ РАСТАВИЋ(Преслица, коњореп):-Код упале мокраћних путева, споља код крварења из носа, подстиче излучивање мокраће, код антериосклерозе, хипертоније, туберкулозе.
Употреба:-У облику чаја-четири чајне кашичице уситњене дроге(надземни део биљке) прелити са 400 ml вреле воде. Доза за два дана. Споља у облику одвара-једна супена кашика дроге и 200 ml воде кувају се 30 минута.
Остале врсте:ОТРОВНЕ.

ВИДАЦ(Видовача, видова трава, видица):-За лечење очију-коњуктивитиса, код упале учне спојнице, слабости због претераног читања и писања, упале рожњаче, чира на рожњачи, упале сузних жлезда. Код органа за дисање, кијавице, бронхитиса, грипа, код органа за варење, за желудац и црева, спречава губитак апетита, лечи желудачни и цревни катар, жутицу, за испирање носа код кијавице, стишавање кашља и промуклости, против главобоље и болова у уву, побољшање раста косе.
Употреба:-У облику чаја-три чајне кашичице дроге(надземни део биљке) прелити са две чаше вреле воде. Чајем испирати очи чистом ватом, за пиће се користи доза од једне чајне кашичице.

ИВАЊСКО ЦВЕЋЕ(Броћ, иванданче)-За лечење скрофулозе, отока,, стомачног катара, за ублажавање нервне узбужености, код срчаних обољења, преплашености, обољења јетре, за лечење рана, бубуљица и коњних осипа.
Употреба:-у облику чаја-две чајне кашичице прелити са 200 ml воде. Сок од свеже биљке делује као средство за лечење водене болести и као средство за подсиривање млека.У употреби је горња половина биљке у цвету.

ЗДРАВАЦ:-За лешење рана, органа за мокрење, против пролива.
Употреба:-у облику чаја-једна супена кашика дроге(надземни део биљке) прелије се са 200 ml воде.

КАНТАРИОН:-Користи се за лечење грчева у желудцу, слузавости плућа, против згрушавања крви, бубрежних болести, јетре, жучи, слезине, мокраћне бешике, астме, хроничног кашља, против повишене киселине у желудцу, ишијаса, реуматизма, туберкулозе, нередовне и обимне менструације, хемороида, белог прања и опекотина.
Употреба:-у облику чаја-једна супена кашика исистњене дроге(Горњи делови стабла у цвету без грубих одрвених делова) на 200 ml вреле во9де. У облику канатрион уља-20 грама свеже биљке на 200 ml уља остави се да одстоји 30 дана. Употребљава се за лечење рана.

ЦРНИ СЛЕЗ:- Против упале грла, кашља, обољења гласних жица, за лечење десни и дезинфекцију усне дупље, лечење органа за дисање, лечење заушки, смањивање гасова у цревима, лечење мокровода и мокраћне бешике, као облоге код обољења очију.
Употреба:-Хладан чај-две чајне кашичице ситно нарезаних листова прелију се са 200 ml хладне воде, после 3-5 сати процеди се и попије. Топли чај-пола чајне кашике цветова прелије се чашом вреле воде, одстоји 15 минута и затим се пије. За прање очију се узима топли чај.

КАМИЛИЦА:-противу запаљења коже и слузокоже, за стишавање грчева у желудцу и цревима, потпомаже одлазак гасова из црева, против микроорганизма, за знојење, појачано лушење жучи, лечење органа за дисање, нервне болести, женских болестипротив грознице, као клистир за пражњење црева, за испирање гнојних рана, за стомачне болести (трбобоље), лешење грипа, хемороида, за нередовну менструацију, против упале бубрега.
Употреба:-У облику праха узима се 4 грамадроге(главичасте цвасти) дневно 3 пута у облику сирупа-100 грама дроге се прелије са три четвртине литара воде, остави се да ври док не испари на 500 ml , процеди се и дода 500 грама жећера, сируп се пије разблажен водом по жељи.

МАТИЧЊАК(Маточина, пчелињак):-Изванредан за сва срчана обољења, за лечење хистерије, хипохондрије, менструалних сметњи, против надутости, грчева у цревима, пролива и желудачних тешкоћа, против хроничног бронхитиса, неких облика астме, против депресивног стања, несанице, преморености и живчаних болести.

ПИТОМА НАНА(Метвица, Љута нана):-Против нервне растројености, хистерије, хипохондрије, главобоље, грознице, ветрова у стомаку, подригивања, повраћања, грчева у желудцу, материци, против прехладе, промуклости, кашља, жутице, камена у жучном мехуру, за инхалирање код обољења дисајних путева, дезинфекцију усне дупље(за израду пасте за зубе).
Употреба:-као чај, самостално или у комбинацији бројних врста за припшремаље специјалних чајева. Прави се и уље у козметици.

ЗЕЧЈИ ТРН(Грмотрн):-против болести бубрега и мокраћне бешике, камена и песка у бубрезима и мокраћној бешици, лечи хемороиде и хронични кожни осип.
Употреба:-У облику чаја-једну супену кашику ситно насецканог корена прелити са 200 ml хладне воде, суд поклопити и загрејати до кључања. Стоји 30 минута. Пију се 2-3 шоље чаја дневно.

ВРАНИЛОВА ТРАВА(Враниловка, дивљи чај, црноврх);-Помаже код прехладе, назеба, за презнојавање, побољшава апетит, ублажава кашаљ, користи се код запаљења коже и слузокоже.
Употреба:-У облику чаја-супену кашику иситњене биљке прелити са 200 ml кључале воде. Поклопи се и остави 20 минута. Процеди се и пије три жоље чаја дневно шре јела.

БОКВИЦА (Жиловлак):-Упала дисајних путева (усна дупља и ждрело), лечи астму, обољења мокраћног мехура и јетре, користи се код превијања рана.

ТРОСКОТ(Тросковац, дворник, птичја трава):-против пролива, за лечење органа за варење, чира на желудцу и дванаестопалачном цреву, бубрега, хемороида, против кашља. Споља:-за лечење кожних болести и тешко зацељивих рана.
Употреба:-у облику чаја-супену кашику уситњене дроге прелити са 200 ml кључале воде. Оставити да стоји 20 минута. Процедити и пити 2-3 шоље чаја дневно.

ТРЊИНА(Трн):-запаљење гуше, против пролива, сре4дство за чишћење коже, против упале слузокоже, против обољења бубрега и мокраћне бешике.
Употреба:-у облику чаја-чај од лишћа трна се користи код обољења бубрега и бешике и споља за чишћење коже и упале слузокоже. Чај-две чајне кашичице цвета прелију се са 200 ml хладне воде. Оставити да одстоји 8 сати-ово је доза за један дан.

ПЛУЋЊАК(велигденче, медуника):-против прехладе, кашља, за избациваље шљама, против плућних болести, промуклости, запаљења мокраћне бешике и бубрега.
Употреба;-у облику чаја-кафену кашичицу ситно исеченог листа прелити са 200 ml кључале воде, након 20 минута процедили и засладили шећером или медом. Пити 3 шоље чаја дневно.

ХРАСТ(храст лужњак, горун):-кора зауставља крварење, употребљава се при тровању алкалоидима и тешким металима,средство које стеже и дезинфекује, за испирање уста и гргорење, користи се за промрзлине.
Употреба:-за унутрашњу употребу-једна чајна кашичица ситно истуцане коре прелије се са 400 ml хладне воде. Остави се да одстоји 8 сати и пије. Ово је доза за један дан. Напомена: за децу се не препоручује. За спољну употребу-500 g ситно истуцане коре кува се са 3-4 литара воде 30 минута. При употреби ова се количина разблажује истом количином воде.


ШИПУРАК(дивља ружа, шипурак):-витамински напитак богат витамином C , против пролива, појачаваoffline
  • Pridružio: 16 Mar 2010
  • Poruke: 160

Napisano: 20 Mar 2010 18:59

-наставак-

ШИПУРАК(дивља ружа, шипурак):-витамински напитак богат витамином C , против пролива, појачава мокрење, лечи хемороиде, болести црева, запаљење и камен у бубрегу, добар је за употребу код шећерне болести.
Употреба:-у облику чаја-супену кашику иситњеног шипурака прелити једном чашом хладне воде, поклопити и загрејати до кључања, оставити 30 минута, процедити и пити по жељи.

КУПИНА:-лист-за лечење гуше и раница у ждрелу, испирање и гргорење, против пролива, хемороида, озледа коже и слузокоже. Плод-купиново вино се користи као средство за јашање и чишћење организма.
ЖАЛФИЈА(кадуља, џигер лист):-код обилних знојења, хроничних болести органа за варење, хроничних болести плућа, нервних болести, обилног знојења у климактеријуму.
Употреба:-у облику чаја-две чајне кашичице уситњеног листа прелити са 400 ml вреле воде и полсе 30 минута процедити. Ово је доза за један дан. Узима се на 2-3 сата по једна шољица.

ЗОВА(базовина, базговина, базга):-користи се против прехладе, кашља, за испирање уста и грла, поспешује знојење, против кожних болести, затвора.
Употреба:-у облику чаја од цвета-супену кашику чаја прелити чашом кључале воде и оставити 15-20 минута. Чај процедити и пити 2-3 шоље дневно. Плод-од плодова се прави чај без кувања. Једну чајну кашиичицу сувих плодова прелити чашом воде да одстоји преко ноћи, сутрадан пити подгрејано, споља-за кожне болести.

МАСЛАЧАК:-подстиче апетит, активира бубреге, јетру и жуч, помаже излучивању мокраће, против хемороида, гастритиса, глиста, артериосклерозе, анемије, кожних обољења.
Употреба:-у облику хладног чаја-једну супену кашику ситно исецканог корена прелити са 200 ml хладне воде и оставити да одстоји 8 сати. Пије се више пута дневно у гутљајима. Ово је доза за један дан.

ПОДУБИЦА(дубчац):-за лечење органа за варење, жучи, јетре, побољшање апетита, против кожног осипа, малокрвности, хемороида, гнојних рана.
Употреба:-у облику чаја-четири чајне кашичице ситно припремљене дроге(надземни део биљке у цвету) прелити са 200 ml вреле воде.
Процедити и пити више пута дневно. Ово је доза за један дан.МАЈЧИНА ДУШИЦА(тимијан, дивљи босиљак, тамјанка):-против запаљења грла, назеба, антисептик дисајних органа, стишава кашаљ, против бронхијалне астме и грчева у бронхијама, против надимања и др.

ЛИПА:-против прехладе, за презнојавање, умирење грчева, против грипа, запаљење грла и мокраћног мехура.
Употреба:-у облику чаја-једну супену кашику ситно исецкане дроге(цвет) прелити са 200 ml вреле воде, процедити након 20 минута. Пије се 3-5 шоља чаја дневно.

ПОДБЕЛ(коњско копито):-против запаљења грла, хронићног бронхитиса, кашља, бронхијалне астме, упала у устима и ждрелу, запаљења коже и вена на ногама, за избацивање шљама, лечи поромуклост.

КОПРИВА:-за јачање организма, малокрвност, против запаљења коже, пролива, хемороида, опадања косе, перути, реуматизма, код обољења јетре и жучи, против крварења, кожних екцема, белог прања и камена у мокраћној бешици.
Употреба:-у облику чаја-једну супену кашику уситњеног листа коприве прелити са 200 ml вреле воде и оставити да одстоји 15 минута. Процедити и пити 2-3 шоље чаја дневно.

БОРОВНИЦА:-лист-лечи органе за дисање, против кашља, обољења коже, појачава мокрење, против шећерне болести. Плод-против пролива, цревних запаљења и запаљења мокраћне бешике, катара црева, упале слузокоже уста.
Употреба:-у облику чаја-две супене кашике ситно здробљеног плода прелити са 200 ml хладне и оставити да одстоји 8 сати-доза за један дан. Чај(2)-4 чајне кашичице сувих плодова прелити са 200 ml хладне воде и оставити да одстоји 8 сати-доза за један дан. Чај(3)-супену кашику листа боровнице прелити са 200 ml кључале воде. Оставити 20 минута. Пити 2-3 шоље дневно.
ОДОЉЕН(валеријана, мацина трава):-нервоза, напетост, стање страха, раздражљивост, несаница, нервоза срца, ангина пекторис.
Употреба:-у облику чаја-кафену кашичицу уситњене дроге(корен) прелити са 200 ml хладне воде. Загрејати до кључања и оставити 30 минута, процедити и пити три шоље чаја дневно. У облику тинтуре.

ДИВИЗМА(дивизма крупноцвета, лопен):-против катара грла, промуклости, хроничног бронхитиса и астме. Споља се користи као мелем за ране, чиреве, хемороиде и лишаје.
Употреба:-у облику чај-две чајне кашичице ситно исеченог цвета прелити са 200 ml вреле воде. Ово је доза за један дан, за децу за два дана.

ВРБЕНА(љутовница):-лечи кожна обољења, кожне чиреве, отклања пробавне тегобе, повећава млечност код доиља, лечи губитак апетита, хронични бронхитис, јача организам, за бубреге и мо9краћни мехур, лечи анемију, запаљење јетре и грла. Споља-против реуматизма и главобоље.
Употреба:-у облику чаја-једну кафену кашичицу иситњене дроге(надземни део биљке) прелити са 200 ml вреле воде. Оставити 20 минута, процедити и пити 2-3 шоље чаја дневно. За спољну употребу-истуцано лишће наквасити сирћеотом за облоге.

МИРИШЉАВА ЉУБИЧИЦА(мирисна љубичица):-лист и цвет помажу искашљавање4 код бронхијалног катара, против кашља. Цвет за лечење дисајних органа.
Употреба:-у облику чаја-кафену кашичицу иситњене дроге(лист) прелити са 200 ml хладне воде и загрејати до кључања. Суд поклопити и оставити да одстоји 20 минута. Процедити и пити 2-3 шоље чаја дневно.

ЉУБИЧИЦА(дан и ноћ, дикино око):-лешење разних кожних обољења, лечи обичан и велики кашаљ, прехладу, запаљење грла, за појачано излучивање мокраће, против упале мокраћне бешике.
Употреба:-у облику чаја- две каишике уситњене дроге(надземни део биљке) прелити 200 ml вреле воде. Ово је доза за један дан, пијуе се и користи споља.
Из Џепног приручника ЛЕКОВИТО БИЉЕ ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ,група аутора:Ранђеловић-Стаменковић-Јеремић, Зајечар 1994.године


-наставак-

Dopuna: 20 Mar 2010 19:00

-наставак-

ЈЕСТИВО БИЉЕ

-ЦРЕМУШ(Дивљи лук):
Има га у планини изнад 800.метара надморске висине у власотиначко-црнотравском крају. Користе се млади листови и сочне луковице, а користи се као додатакчорбама, јелима од меса и за спремање умака, пиреа и салата.
-ГЛОГ(Глогиње):
Има га свуда у брдско планинском делу поред путева и запуштеним ораницама и пашњацима. Од плодова Глога се у свежем стању прави мармалада, компот, а свеши листови слуше као замена за дуван, а семенке као замена за кагу.
-ШУМСКА ЈАГОДА(Дивље јагоде-ситне и „купитњаци“(крупнији плод)):
Од зрелих плодова дивљих јагода се прави џем, мармалада, слатко. Лишће служи као замена за руски чај.
-ЦРНИ СЛЕЗ:
Цветови служе у облику мешаних салата а служе и за украшавање месних јела.
-МАТИЧЊАК(Маточина):
Расте уз плотове, грмље, често заједно са копривом. Користи се као зачин за компоте, салате, супе, дивљач и рибу, а и због јаког мириса замењује лимун.Листови се употребљавају за конзервисање меса.
-ДИВЉА НАНА(коњски босиљак(Македонија и Н.Крајина) жабљи босиљак у власотиначком крају):
Расте на влажним местим уз планинске потоке, уз путеве, рубове шума и на напуштеним ораницама. Листови слуше за припремање освежавајућих напитака и чајева. Употребљава се као зачин за салате, умаке, воћне коктеле и воћне салате. Самлети листови могу се посути по печеном месу.
-ГОРОЦВЕТ(Салеп, каћунак, дивљи кромпир):
Има га од 500 метара до 1500 надморске висине у брдско планинско делу. Расте по сувим сунчаним ливадама и светлим шумама. Има кртолу, стабшика расте до 50.сантиметара, као лук. Цветови су црвено шубичасти, миришљави, сакупшени у виду „класја“ жита. Цвета од марта до маја. Млађи гомољи се копају у време цветања, оперу се, уроне у кључалу воду 2-3 минута-па се осуше и тако нанижу конац. Осушени гомољи познати су под именом салеп. Уситњени и скувани у воду дају слзаву течност, која је омиљено пиће, пије се вруђе, заслађено са млеком. Гомољи се могу пршити као млад кромпир или се мешу као брашно.
-ТРЊИНА(Црни трн, Дивља шљива):
Низак грмотрн са бодљикама, има бео цвет и плавоцрвене округле коштуничне плодове. Плодови дозревају у августу аима их све до пролећа. Користе се презрели плодови после мраза, јер тада садрже мање киселине аљ више шећера. Од плода се спремају воћни сокови, компоти, мармаладе, вина ракије, сирће и ликери. Листови као и осушени плодови користе као замена за руски чај.
ШИПАК(Шипурак, Дивља ружа):
Шипак се користи за прављење чајева, пекмеза, пекмеза. Џемова,компота. Месни део шипка лако с еконзервира, сужењем или замрзавањем. Млади цветови илистови слуше као чај. Латице служе као салате. Шипак се сматра најбогатијим природним извором витамина C, кога има 400-1400 mg. Богат је витаминима B,B1,B2, E,K, минералним солима и шеђером.
КУПИНА(Црна купина):
Користе се зрели плодови за прављење мармаладе, слатка, компота, сока и воћног ликера. Листови слуше као замена за руски чај. Плодови садрже: витамин C, минералне соли, калијум, гвожђе и магнезијум.
МАЛИНА:
Свежи плод служи за справљање сокова, мармаладе и колача, воћних ликера и за печење ракије. Листови се користе као чај. Плод садржи:витамин C, калијум, гвожђе.
ЗОВА(Базовина, Б'з, обад, базговина):
Цвет слуши за справљљање чајева, сока, ликера, вина и сирупа. Цветови се прже на уљу, уваљљани у тесто плачинке. Од зрелих бобица се спрема пекмез, пита, компот, воћни сокови и слуши као зачин, а пече се и ракија.Незрели плодови и листови су отровни.
МАСЛАЧАК:
Од младих листова у пролеће спрема се салата. Корен може послушити као замена за кафу. Од цветних главица п0рави се „ маслачков мед“.
МАЈЧИНА ДУШИЦА(Дивљи босиљак):
Користи се као зачин поврћу, салатама, умацима, супи и јелима од меса.
КОПРИВА:
Користе се млади изданци коприве у рано пролеће, од којих се спремају:умаци, слате, чорбе, пите и друхга јела. Сасушени и самелевени у прах могу да се чувају за каснију употребу, а могу и свежи да се конзумирају. Због шене витаминске вредности, сврстава се у најкорисније и најздравије дивље поврће. Садржи: беланчевине, угљене хидрате, калијум, фосфор и гвожђе, витамине C,A,K,B2.
Из Џепног приручника о ЈЕСТИВОМ БИЉУ ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ, група аутора Зајечар 1996.године

Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем
Аутор: Мирослав Б. Младеновић Мирац
20. март 2010. године Власотинце
Мирослав Б. Младеновић Мирац локални етнолог и историчар

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 929 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 3 sakrivenih i 884 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., AK - 230, Apok, Bane san, baza, cikadeda, Cranium, dac, DENIRO, Djole, ekser222, Faki-Valjevo, h8propaganda, helen1, Hoegaarden, Ilija Cvorovic, ivica976, Klecaviks, Konda, kreza, krlebgd77, meelosh64, megadeki, mercedesamg, Mercury, Milan A. Nikolic, miodrag, Misirac, Miskohd, mk, mrav pesadinac, Panonsky, proka89, ruan, suton, Toni, topalovicdj, vasa.93, VJ, Warhawk, xJeremijAx