Registar davalaca kostane srzi

1

Registar davalaca kostane srzi

offline
 • Pridružio: 16 Apr 2005
 • Poruke: 2908

Registar davalaca kostane srzi

Beograd -- Institut za transfuziju krvi Srbije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja formirao je Registar davalaca koštane srži.

Taj registar je izuzetno značajan, jer otvara mogućnost lečenja za one koji su oboleli od leukemije i drugih malignih bolesti krvi, a nemaju odgovarajućeg davaoca među članovima porodice i neophodna im je transplatacija koštane srži.

U Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije za godinu dana je urađeno 16 transplatacija koštane srži. Doktorka Dragana Vujić kaže da je transplatacija značajan oblik lečenja brojnih bolesti, a neretko i jedini oblik lečenja: "Nažalost, samo 25 odsto bolesnika kod kojih je potrebno uraditi transplataciju ima identičnog srodnog davaoca, to su rođeni brat ili sestra. A za ostale bolesnike je neophodno formirati registar dobrovoljnih davaoca koštane srži. Na ovaj način se povećavaju šanse, znači duplo su veće šanse da se nađe određeni davaoc, nego kad se traži unutar familije".

Roditelji koji su decu doveli na kontrolu posle uspešno obavljene transplatacije kažu da su sestre i braća bila jedina šansa za oporavak: "Lazi je bila sestra davalac. Mi smo imali veliku sreću da se njih dvoje sto posto poklope. Transplatacija je uspela, ali nažalost postoje i drugi koji nemaju srodne davaoce", kaže majka dvoipogodišnjeg Lazara.

"Stefan je bio bolestan od teškog oblika anemije. Imali smo tu sreću što mu je sestra bila davalac. Da nismo imali tu sreću, ne znam kako bi se to završilo", kaže otac desetogodišnjeg Stefana.

Za bolesnike koji nemaju odgovarajućeg davaoca u porodici, jedina nada je naći osobu u Registru, koja je potpuno podudarna, a ta verovatnoća je izuzetno mala, kaže doktorka Zorana Andrić iz Instituta za transfuziju krvi: "Potrebno je ispitati negde oko milion osoba da bi se za nekog bolesnika pronašao odgovarajući davalac. Danas je to traženje značajno olakšano postojanjem registra davaoca kostne srži. Preko 50 zemalja je udruženo u jedan svetski registar, gde postoji preko 10 miliona dobrovoljnih davaoca kostne srži i ono što je ohrabrujuće je da je u okviru tog broja moguće čak za 90 odsto bolesnika moguće pronaći odgovarajućeg davaoca".

Za sada se prijavilo oko 70 davalaca koštane srži. Oni su dali mali uzorak krvi, kako bi se odredilo kom tipu pripadaju, i nalaze se u registru. Možda će proći i godine dok se ne pojavi bolesnik koji je podudaran. U svakom slučaju, verovatnoća da za nekog bude nađen odgovarajući davalac je mnogo veća u populaciji iz istog podneblja i zbog toga je bitno da broj prijavljenih u nacionalnom registru raste.

Preuzet clanak sa B92-mislim da je izuzetno znacajna vest iz oblasti zdravstva.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 18 Dec 2003
 • Poruke: 7953
 • Gde živiš: Graceland

Kako se uopste donira kostana srz? Sta se desava? Moras na operaciju?
Kako ide oporavak?offline
 • Pridružio: 16 Apr 2005
 • Poruke: 2908

U, pa moras da budes specijalista da bi znao sve odgovore ali, evo nekih odgovora. Najbolje je pozvati bilo kog hematologa, koji moze da objasni do detalja ovu proceduru, za koju kazu da nije komplikovana.

Citat:Sve više obolelih od
malignih bolesti

Poslednjih pet godina se na području Niša i južne Srbije beleži blagi porast malignih bolesti među kojima značajno mesto zauzima leukemija. Hematološka klinika u Nišu postiže odlične rezultate u lečenju ove opake bolesti, ali ono što nedostaje našoj klinici, a neophodno je kada je terapija u pitanju, jeste nedostatak uslova za transplantaciju matičnih ćelija iz periferne krvi.

U narodu poznatiji kao "presađivanje koštane srži", ovaj metod se u našoj zemlji za sada vrši jedino na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, kaže dr Tomislav Vukićević, direktor Hematološke klinike Kliničkog centra u Nišu.

- Transplantacija je jako važna u lečenju leukemije i ne zahteva nikakvo posebno znanje ni tehniku, već zasebnu sterilnu prostoriju. Bilo je govora da se u Urgentnom centru, koji se inače gradi decenijama, nama i onkologiji omogući poseban prostor. Nadamo se da će se u neko skorije vreme stvoriti uslovi jer naša klinika "pokriva" i jug Srbije a karakteristično je da najviše pacijenata imamo iz Leskovca i Vranja, što neki dovode u vezu sa korišćenjem oružja sa osiromašenim uranijumom na teritoriji južne Srbije. Neophodno je da se što pre obezbede uslovi za transplantaciju jer je broj obolelih od leukemije sve veći - objašnjava dr Vukićević.

Kako tvrdi dr Vukićević, "što se dijagnostike i terapije tiče, niška Hematološka klinika primenjuje sve vidove hemoterapije, tako da nema potrebe da pacijent ide van Niša na lečenje, sem kada je u pitanju transplantacija. Opremljeni smo aparatima poput floucitometra, stručnim kadrom i dobrom voljom".

Ovo je objasnjenje koje je dao Dr Vukicevic u Glasu Javnosti.

offline
 • Pridružio: 18 Dec 2003
 • Poruke: 7953
 • Gde živiš: Graceland

Pa i nije neko objasnjenje Smile

offline
 • Pridružio: 16 Apr 2005
 • Poruke: 2908

http://danas.org/article/2005/04/23/253fefd8-0277-4bc7-bd8c-17fdf20092bb.html

Ili posaljes mejl na VMA@mod.gov.rs , sa pitanjem vezanim uz donatorske kartice i procedure.

Pa ja nisam hematolog, a telefon mozes da nadjes, okrenes 988 Very Happy

Evo adrese i telefona ustanove u Srbiji koja daje odgovor na sva pitanja u vezi donacije organa, pa i kostane srzi, a daje i Donatorske kartice.

VOJNOMEDICINSKA AKADEMIJA
Crnotravska 17, 11000 Beograd
Telefoni 266-11-22, 266-27-55
Fax 66-61-64

Dopuna: 15 Dec 2005 10:50

Preuzeto sa http://www.hdm.hr/kostanasrz.html

Transplantacija koštane srži (I)


Transplantacija koštane srži je rutinska metoda liječenja zloćudnih bolesti krvotvornog sistema kao što su akutne leukemije, kronične leukemije, maligni limfomi, multipli mijelom i druge rjeđe bolesti. Uspješno se liječe i bolesti koje karakterizira neki od oblika zatajenja koštane srži (aplastična anemija) i teški deficiti imunog sustava. Mogu se liječiti i urođene anemije i neke vrste metaboličkih bolesti. Danas se ispituje i u liječenju autoimunih bolesti.


U liječenju zloćudnih bolesti osnovno je da se velikim dozama citostatskih lijekova, samih ili u kombinaciji sa zračenjem cijeloga tijela, unište zloćudne stanice, a pri tome oštećeni krvotvorni i imuni sustav nadomjesti presađivanjem koštane srži druge osobe (alogenična koštana srž). Pri tome i sama presađena koštana srž ima protutumorski učinak. Kod nemalignih bolesti presađivanjem se nadomješta funkcija bolesne koštane srži. Ovu metodu liječenja bitno ograničava potreba za postojanjem prikladnog davatelja koštane srži.


Drugi mogući način je transplantacija vlastite bolesnikove, autologne koštane srži. Ona se prvenstveno koristi za liječenje zloćudnih bolesti. Bolesniku se u povoljnom trenutku, kada se procijeni da je najkvalitetnija, uzima koštana srž i posebnim postupkom zamrzava, pohranjuje kraće ili duže vrijeme, a daljnji postupak je isti kao kod transplantacije srži od druge osobe, te se bolesniku nakon kemoterapije i zračenja vraća njegova, odmrznuta koštana srž, koja ponovno uspostavlja funkciju krvotvornog sustava.

Transplantacija koštane srži (II)Za transplantaciju koštane srži od ključne je važnosti tkivna podudarnost, uglavnom HLA sustava (ljudski leukocitni antigen), jer nedovoljna podudarnost ne izaziva samo reakciju odbacivanja, nego i žestoku, često smrtonosnu reakciju transplantata protiv primatelja, budući da sa koštanom srži presađuje i imuni sistem davatelja. Tkivna podudarnost nalazi se obično kod bliskih srodnika, prvenstveno braće i sestara, pa su oni i najčešći davatelji. Određivanje tkivne podudarnosti moguće je i kod nesrodnih osoba, što je omogućilo stvaranje registra nesrodnih davatelja koštane srži (poput davatelja krvi).


Za transplantaciju se mogu koristiti stanice uzete iz koštane srži, ali i matične stanice iz krvi, te stanice iz pupčane vrpce tek rođenog djeteta.


Koštana srž se vadi ponovljenim punkcijama velikih kostiju zdjelice i crpljenjem stanica koštane srži iz spužvastog dijela kostiju, a izvodi se u općoj anesteziji. Za davatelja nema opasnosti zbog oduzimanja koštane srži, jer količina izvađenih stanica iznosi oko 1-2% ukupne količine u organizmu i brzo se nadoknadi. Stanice iz krvi skupljaju se pomoću aparata za skupljanje stanica. Krv pupčane vrpce u trenutku rođenja djeteta jako je bogata matičnim krvotvornim stanicama, te može poslužiti umjesto koštane srži.


Transplantacija koštane srži IIITransplantaciju koštane srži prati pojava imunološke reakcije na strane stanice, koja je dvosmjerna: reakcija domaćina prema transplantatu (odbacivanje), ali i reakcija transplantata koji je imunološki aktivan, prema primatelju, koja se u blažem ili težem obliku javlja oko 50% liječenih i glavni je uzrok komplikacija nakon transplantacije. U 20% bolesnika može biti uzrok smrti. Reakcija transplantata protiv tumora temelji se na sposobnosti davateljevih stanica da imunološkim mehanizmom unište preostale leukemijske ili druge tumorske stanice u bolesnika.


U liječenju nemalignih bolesti, ako se liječenje započne u ranoj fazi bolesti, u 80% slučajeva postiže se izlječenje. Kod malignih bolesti (akutna leukemija, kronična mijeloična leukemija) izlječenje se postiže u 50-60% slučajeva, što ovisi o stadiju bolesti, a podaci se odnose na transplantaciju tuđe koštane srži. Transplantacija vlastite koštane srži primjenjuje se najčešće kada bolesnik nema podudarnog davatelja ili u dobi iznad 50-60 godina života. Tu nema imunoloških reakcija, ali ni povoljnog protutumorskog učinka koštane srži. Ovom metodom se kod akutnih leukemija postiže 40-60% izlječenja, kod malignih limfoma 40-70%, ovisno o tipu i stadiju bolesti. Rezultate se može poboljšati primjenom dodatnog liječenja prije ili nakon transplantacije (monoklonska protutijela sa protutumorskim učinkom).


Za krajnji ishod liječenja važno je razdoblje nakon transplantacije, jer je bolesnik privremeno bez funkcije krvotvornog i imunog sustava i zato izložen brojnim rizičnim komplikacijama, kao što su teške infekcije, sklonost krvarenju, toksičnost kemoterapije i zračenja, te reakcija transplantata protiv primatelja. U tom razdoblju poduzima se niz mjera za sprečavanje ili liječenje tih komplikacija. Za sprečavanje infekcija bolesnik boravi u tzv. sterilnoj jedinici, tj. leži u sterilnoj okolini, prima sterilnu hranu i protumikrobne lijekove, transfuzije krvnih sastojaka sve do oporavka funkcije krvotvornog sistema i prima imunosupresivno liječenje radi suzbijanja pojave reakcije transplantata protiv primatelja.

E, sad, ovo je procedura, mislim da je dovoljno dobro objasnjenje, mada sam ja i dalje pri onom, nazovem, pitam, sve sto me interesuje.

____________________________________________________________________

offline
 • Pridružio: 18 Dec 2003
 • Poruke: 7953
 • Gde živiš: Graceland

Jeste, hvala Smile

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

evo direktno sajta http://www.rdks.org.rs/

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2007
 • Poruke: 1

Molim bilo koga ko ima bilo kakve informacije vezane za akutnu leukemiju ali u TRUDNOCI ( u pitanju je 7-8 mesec), da mi da neke informacije,jer su u ovakvom slucaju malo poznate.
Krv pupčane vrpce u trenutku rođenja djeteta jako je bogata matičnim krvotvornim stanicama.Moze li ta bebica svojos majci da da to sto joj je potrebno iz gore navedenog.
Puno,puno hvala svima koji zele da pomognu.
Odgovor mi je vrlo hitan jer u narednih 5-6 dana ce lekari doneti odluku hoce li izvrsiti prevremeni porodjaj.
Hvala

offline
 • Pridružio: 06 Okt 2006
 • Poruke: 640
 • Gde živiš: Tajland, zapadna obala

Citat:Krv pupčane vrpce u trenutku rođenja djeteta jako je bogata matičnim krvotvornim stanicama.Moze li ta bebica svojos majci da da to sto joj je potrebno iz gore navedenog.

Nisam siguran da sam razumeo zasto to pitas. Da li to mozda znaci da je odbijeno ponudjeno lecenje citostaticima iz bojazni za bebu?

offline
 • Pridružio: 09 Apr 2007
 • Poruke: 12
 • Gde živiš: Bg

Leggy ::Kako se uopste donira kostana srz? Sta se desava? Moras na operaciju?
Kako ide oporavak?

Nazalost,upucena sam prilicno u to,pa cu pokusati da ti objasnim narodskim jezikom....
Davaoc kostane srzi,mesec dana pred samu operaciju,treba da je u izolaciji.Doktor odlucuje da li ce tih mesec dana provesti u bolnici,ili kod kuce,ali bez mogucnosti da vidja bilo koga,ili izlazi napolje.
Zatim slede sve moguce analize krvi.
Sam cin presadjivanja,obavlja se tako,sto se pacijent uvede u opstu anesteziju, a zatim se iz njegovih kukova i karlicnog dela,titanijumskom iglom,prilicno velikom,vad srz,po principu krvi.
Potrebno je 50 takvih uboda,da bi se uzelo dovoljno maticnih celija...
Pimalac je za to vreme pripremljen....On kostanu srz dobija venski,kao transfuziju.Sam cin primanja,ne traje vise od sat vremena.
Oporavak za davaoca je prilicno brz.Taj dan ima bolove.vec sutra mu je dobro,i normalno ustaje i krece se.Dolazi svakih sedam dana na previjanje rane,i to je to.
A za primaoca tada nastupaju malo tezi dani.Tada sleduje period kada njegov organizam treba da prihvati tudju kostanu srz.Ne zelim da pricam o mukama i bolovima kroz koje primalac prolazi u tom periodu.ali taj period retko traje duze od 2 meseca.
To bi u principu bilo to.....

Presadjivanje kostane srzi za decu,radi se u Institutu za majku i dete na Novom Bogradu...

Uz zelju da ovo NIKADA,NIKOME,ne zatreba
Veliki pozdrav

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 505 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 2 sakrivenih i 492 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bobrock1, CrazySerb_MLD, dane007, Dostanic09, DucicM, goxin, kayvan6079, laurusri, Lazarus, Mixelotti, 18101