Opet ti cedis spanac? C-c-c
Dodajem svoj recepAt (kopirano sa SerbianCafe-a, a mislim da sam ga vec jedared i ovde post-ovao, ne secam se, provericu... jesam, na http://www.mycity.rs/phpbb/viewtopic.php?t=14019&highlight=pasta+pite... Ali evo jos jedared, pod ovim naslovom ide bolje)
Pasta Pite
Ovo je, u stvari, samo ideja, osnova iz koje možete sami stvoriti nebrojene recepte. Izaberite svoju omiljenu pitu ili jelo koje se sa testom peče u rerni i kore/testo zamenite obarenim makaronama.
Ovde je prikazana varijanta srpske gibanice. Inače, isprobana je i varijanta lazanja gde su kore za lazanje takođe zamenjene pastom, zatim zapečena pasta sa filom od oraha i mleka i zapečena pasta sa mesom... Pustite mašti na volju...
Sastojci za 8 porcija
1 pakovanje makarona (500 g)
voda, so, ulje
fil po želji, npr. za gibanicu:
5 jaja
1/2 l mleka
pola čaše kisele vode
1/2 kg starog belog sira
kašika kajmaka
1-2 kašike ulja
soli po ukusu (u zavisnosti od slanoće sira i kajmaka)
Priprema
U šerpu nalijte oko 1.5-2 l vode, posolite, dodajte malo ulja (ako su rezanci koje kuvate tanki, pljosnati ili ako koristite špagete, da se ne bi međusobno zalepili) i kuvajte do ključanja, sipajte pastu i skuvajte al dente. Kada je pasta kuvana, procedite je i ostavite sa strane.
Fil za gibanicu napravite mešanjem svih sastojaka u velikoj činiji. Kiselu vodu stavite poslednju, ona nije obavezna, funkcija joj je da ova "pita" malo naraste. Umesto toga može se iskoristiti tehnika odvajanja belanaca i žumanaca, smuti se sve osim snega od belanaca, koji se doda masi na kraju. Umesto da sada potapate kore u tu masu i gužvane raspoređujete po plehu, u pleh koji ste premazali uljem (dobro premazali, pasta se lepi!) sipajte jedan sloj rezanaca, pa zalijte filom, pa stavite sledeći sloj i tako redom. Najbolje je koristiti dubok pleh tipa đuveče.
Ređanje završiti filom tako da rezanci budu gotovo potopljeni (što bi rekle naše bake "da ogreznu u filu"). Ako fila nema dovoljno, slobodno "pitu" zaliti mlekom do potrebne količine. Staviti u vruću rernu (250°) pa posle 2 minuta smanjiti na 180 i peći dok gotova sva tečnost ne ispari. Bitno je da ne ispari sve, jer će onda pita biti suva, a ovako će preostalo malo tečnosti "popiti" rezanci.
Ova pita je sjajna vruća, ali može se jesti i ledeno hladna, iz frižidera, uz dodatak npr. kečapa po ukusu...
|