Pola Grčke u plamenu, raste broj žrtava

Pola Grčke u plamenu, raste broj žrtava

offline
  • Rogi  Male
  • Mod u pemziji
  • Najbolji košarkaš koji
  • je ikada igrao ovu igru
  • Pridružio: 31 Avg 2005
  • Poruke: 11687

Najgori šumski požari koji su zahvatili Grčku u poslednjih nekoliko decenija odneli su najmanje 56 života, šire se na šume i gutaju cela sela.

Novi požari su izbili u centralnoj regiji Ftiotida, jednoj od retkih oblasti koja do sada nije bila zahvaćena vatrenom stihijom.

Požari koji bukte poluostrvom Peloponez ugrozili su i Olimpiju, ali su istorijsko mesto i arheološki muzej spašeni od vatre, prenose svetske agencije pozivajući se na izjave grčkih zvaničnika.

"Antičko mesto i arheološki muzej u Olimpiji sačuvani su od vatre. Novi arheološki muzej je sačuvan a vatra nije zahvatila antičko mesto, svi protivpožarni sistemi su funkcionosali", izjavio je za Frans pres grčki ministar kulture Hristos Zahopulos.

Vatra je u nedelju posle podne stigla na same obode Olimpije, mesta gde su u antičko vreme održane prve olimpijske igre, koje pripada svetskoj baštini Uneskoa.

"Svuda je pakao. Nikad nisam video nešto slično," rekao je Kostas Ladas, stanovnik obližnjeg sela Koliri iz koga su meštani pobegli. On je dodao da je plamen zahvatio tri kilometra za manje od tri minuta.

U obližnjem selu Varvasaina požar je uništio nekoliko kuća. Neki od stanovnika su se pridružili borcima protiv stihije dok su drugi ošamućeno hodali okolo držeći se za glavu.

"Požari plamte u više od pola zemlje," rekao je portparol vatrogasaca Nikos Diamandis. "Ovo je nesreća nevidjenih razmera u Grčkoj," dodao je.

Najgori požari na 42 fronta su koncentrisani u južnim planinama Peloponeza i na ostrvu Evia, severno od Atine. U nekoliko slučajeva se sumnja da su požari podmetnuti i sedam osoba je uhapšeno pod sumnjom da su namerno izazvale požar.

Oko 40 požara u različitim delovima zemlje je lokalizovano. Skoro 1.000 vojnika, uz podršku vojnih helikoptera i vatrogasasca se bore protiv požara širom zemlje.

Vatrogasci su potvrdili da se potraga za preživelim nastavlja i strahuje se da bi broj nastradalih mogao da bude mnogo veći. Vlasti su evakuisale morem i kopnom stotine ljudi koji su bili odsečeni u selima i hotelima.

Požar je bio zahvatio i voz koji je saobraćao u centralnom delu zemlje, ali su svi putnici na vreme evakuisani i niko nije povredjen, saopštili su zvaničnici.

Požar je nastao u pregradi za prtljag, kada se voz nalazio u blizini sela Mavromati, oko 100 kilometara severozapadno od Atine, precizirala je vatrogasna služba, dodajući da nije poznat uzrok požara.

Nekoliko evropskih zemalja se mobilisalo da pošalje pomoć Grčkoj a Atina je javila da je tražila pomoć od Rusije i SAD.

Dvadeset četiri aviona i helikoptera je stavljeno Grčkoj na raspolaganje iz raznih zemalja, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Ggrčke. Avione i helikoptere su poslali Srbija, Slovenija, Rumunija i Švajcarska.

Francuska je poslala četiri aviona za gašenje požara tipa "kanader" i 60 vatrogasaca u subotu i rekla je da je spremna da pošalje dodatnu pomoć ukoliko je potrebno.

Italija je takodje poslala jedan avion a čeka se avion iz Spanije, saopšteno je u Evropskoj komisiji. Portugal je takodje poslao jednog "kanadera" u nedelju.

Nemačka treba da posalje tri helikoptera i Holandija dva u nedelju, a Norveška, Švedska i Austrija su takodje ponudile helikoptere.

Grčka koja je već tri puta pogodjena velikim vrućinama od juna je već nekoliko puta tražila pomoć od svojih evropskih partnera ovog leta u borbi protiv šumskih požara.

U Grčkoj je proglašena trodnevna nacionalna žalost zbog pogibije najmanje 56 osoba, većinom u požarima na Peloponezu. Grčke RTV stanice su prekinule redovnu programsku šemu i emituju samo vesti sa desetina zgarišta širom zemlje o posledicama i kretanju požara koje nosi jak vetar.

"Vatreni pakao na Peloponezu i požari širom zemlje su nepojmljiva tragedija", ocena je centralne državne TV stanice NET, dok je britanski BBC nazvao Peloponez "gigantskim krematorijumom".

Prvi put u novijoj istoriji na čitavoj teritoriji Grčke je proglašeno vanredno stanje, obavestio je naciju premijer Kostas Karamanlis koji, kao i predsednik Republike Karolos Papuljas i mnogi drugi zvaničnici i opozicioni političari, posećuje preživele na zgarištima koja još tinjaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je proglasilo trodnevnu nacionalnu žalost, što se u Grčkoj izuzetno retko dešava.

Broj mrtvih od požara je po zvaničnim informacijama dostigao 56, ali mediji prenose da je broj znatno veći jer mnoga tela na zgarištima još nisu izvučena iz izgorelih kuća i šume. Govori se o 70 nestalih u samo jednom kraju Peloponeza, a stotine su ranjene.

Izgorele su "desetine i desetine kuća, radnji i hotela, poljoprivrednih zgrada i stočarskih farmi, kao i desetine hiljada hektara šume i žbunja, i poljoprivrednih kultura", prenosi NET.

Po poslednjem, ponoćnom saopštenju Štaba Vatrogasne službe Grčke, najviše zabrinjavaju nekontrolisani požari u četiri oblasti Peloponeza, kao i po jedan u centralnoj Grčkoj i na ostrvu Eviji, dok manjih, ali ne i bezopasnih požara ima širom zemlje. Računa se da vatra besni na više od 80 frontova, a "agonija blokiranih stanovnika sela koje je vatra opkolila, ne može se opisati", javlja NET.

Grčke RTV stanice prenose spisak identifikovanih žrtava medju kojima su većina seljaci koji su pokušali da odbrane kuće, a medju mrtvima je i troje dece.

Vlasti u Grčkoj ponudile su nagradu do milion evra za informacije koje bi vodile ka hapšenju odgovrnih za izbijanje požara.

Nagrada je izmedju 100.000 i milon evra za svaki požar u zavisnosti da li je u požaru neko poginuo ili je teže povredjen, kao i od vrednosti pričinjene štete, saopštilo je grčko ministarstvo za javni red.

Izvor: http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=68229



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • kNikS 
  • Super građanin
  • Pridružio: 31 Maj 2006
  • Poruke: 1422

reogi23 ::"agonija blokiranih stanovnika sela koje je vatra opkolila, ne može se opisati"

Uzas.. gadno i pomisliti.. procitao sam danas da je nadajena majka koja je grlila svoje cetvoro dece...



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1053 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 8 sakrivenih i 1008 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, AF-1, airsuba, amaterSRB, bojank, Chainsaw, comi_pfc, Dimitrise93, Dorcolac, draganca, draganl, HogarStrashni, hooraay, Karla, Krvava Devetka, Kvazar, ladro, Luka Blažević, Milometer, milos.cbr, Milos82, MilosKop, mocnijogurt, nemkea71, novator, Panter, Parker, pein, procesor, Shinobi, Sirius, Smd, Srle993, stegonosa, vathra, VP6919, |_MeD_|