Povisen CK-Nac

1

Povisen CK-Nac

offline
  • Pridružio: 25 Maj 2010
  • Poruke: 4

Napisano: 25 Maj 2010 23:03

Pozdrav, naime imam tahikardiju i lupanje srca, kao i blagi bol u predelu grudi kao i vrtoglavice i bolove u vratnim karotidima.

Odradio sam eho srca juce kao i EKG i pregled kardiologa, koji mi je rekao da nista osim blage tahikardije nije problem. I preporucio mi je da odradim kardioskrin koji cu i uraditi u cetvrtak.

Medjutim danas sam vadio krv, i vecina stvari mi je bila ok, medjutim CK-NAC mi je bio cak 914 od dozvoljenih 302... Gvozdje mi je bilo cak 5.2 a hemoglobin 130...

Naravno prilicno sam se uplasio da mi se nesto desava sa srcem i otisao u hitnu pomoc, posto znam da se CK-NAC aktivira kada srce nije u redu.

Kada sam otisao tamo doktor mi je rekao da je sve to samo zato sto imam preveliku upalu hemoroida i zato sto sam izgubio dosta krvi prethodnih dana na tome, i da mi se vecina prethodnih stvari desava upravo zbog toga, a da srce nema veze sa tim.

TA mi je konstantno povecan, malo pre je bio 150/80, medjutim imao sam veliki stres kada sam procitao rezultat za CK...

E sada, da li anemija i upala hemoroida(velika, prevelika, u kojoj sam u prethodnih 10-ak dana izgubio dosta krvi, 4-ti stepen je vec godinu dana nikako da odem na operaciju) moguci uzrok svega ovoga?

Takodje sam i primio inekciju pre par dana, rekli su mi da i to moze dovesti do povecanja CK-NAC...]

Jos da dodam da imam tegobe vec 8 meseci, i da mi je skoro svaki lekar rekao da su na psihosomatskoj bazi... Znaci bol u grudima, los san, otezano disanje, preznojavanje itd...

Hvala puno, pozdrav

Dopuna: 26 Maj 2010 0:40

os da dodam i da mi je LDH 169 a trebalo bi da je 250 granica, sta je to zapravo, cuo sam da je i to srcani enzim?

Znaci onda mu dodje da je ipak ono za hemoroide tacno...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2023

Kardiospecifični enzimi u pravom smislu riječi su troponin (izoenzim I) i CKMB. Znači da se nalaze samo u ćelijama srčanog mišića (samo u neznatnoj količini ih ima u drugim tkivima), tako da je njihovo povećanje u serumu znak upale ili nekroze (propadanja, oštećenja) upravo srčanog mišića.
CK NAC i LDH su nespecifični u tom smislu. Njihove vrijednosti mogu biti povišene i kod oštećenja drugih tkiva. Tako se CK NAC može povećati i kod davanja injekcija u mišić, upale mišića, intenzivne fizičke aktivnosti. LDH može biti povišen i kod megaloblastne anemije, oštećenja jetre...

Obzirom da si već radio EKG i UZ srca, te da su nalazi uredni, mala je vjerovatnoća da je problem sa srcem uzrokovao porast CK NAC. EKG još može i da bude uredan, ali UZ srca bi sigurno pokazao neke ispade koji bi govorili u prilog oštećenja srčanog mišića ili promjena na srčanoj ovojnici, da je do toga došlo.

Koliko vidim, vrijednost hemoglobina ti je normalna, ali su vrijednosti željeza snižene. U tom slučaju se obraća pažnja i na druge parametre krvne slike, kao što su MCV, Htc, ali i na TIBC koji se obično radi uz nalaz željeza.
Kakve su ti te vrijednosti? (Koliko imaš godina?)

Samo da dodam da tvoje tegobe - vrtogavica, bol u vratu, lupanje srca i blagi bol u grudima često idu uporedo sa anemijom i gubitkom željeza iz organizma zbog krvarenja.



offline
  • Pridružio: 25 Maj 2010
  • Poruke: 4

Imam 22 godine, i radio sam bas poprilicno nalaza. Svaki je bio uredan, osim pre par meseci kada mi je gvozdje bilo oko 9. Bol u grudima, otezano disanje, tahikardiju i jos dosta stvari imam skoro konstantno par meseci. I vecina njih mi je rekla da je to kombinacija anemicnosti i panicnih napada koji su prouzrokovani tom anemijom. UZ srca je radjen 2x i oba puta(pre pola godine i pre 2 dana) je bio uredan. Cirkulaciju nisam proveravao, mada mi je desna ruka utrnuta vec par dana... Puls mi je pre neki dan bio od 80-120 u varijaciji u 10 minuta se menjao, da bi se smirio posle jedne doze bensendina, a EKG je bio normalan 15 min nakon toga(u tom trenutku nije uradjen).
MCV, Htc i TIBC nisam radio do sada nikada, uradicu sutra ukoliko mislite da bi to bilo pogodno kako bi zapravo utvrdio da sam anemican.
Hemoglobin mi je pre bio uvek oko 160, danas je bio 130.
Da dodam da sam tada taj bensendin primio putem inekcije, 30-ak sati pre vadjenja krvi, tako da moguce da i to ima veze sa CK-NAC, ali ipak je povecan 3x? Cak 914...
Znaci kad se sve sabere i oduzme, ja imam anemicnost i panicne napada, zar ne?
Uf, nikako da konsolidujem zivot vec pola godine... Jos sam i dragu osobu izgubio u sredini tog perioda...

Jos i da dodam da su mi hemorodidi pode velikom upalom bas neposredno 10-ak dana pre nego sto se sve ovo izdogadjalo, izgubio sam previse krvi... 4-og su stepena, predlagana je operacija jos davno, davno, ali ja nikako da skupim hrabrosti da odem...
Hvala puno na vremenu, pozdrav...

offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2023

MCV i Htc su parametri koji se u većini laboratorija rade automatski, u sklopu krvne slike, mada ima i onih koji urade samo eritrocite, hemoglobin, leukocite i trombocite. Pitam za ova dva, jer ako su i oni niski, onda su pokazatelji nedostatka željeza, znači da su eritrociti mali, sitni.
TIBC je transferin, odnosno kapacitet za vezivanje željeza u organizmu. (Inače, željezo se u organizmu skladišti u određene depoe, pa kad se gubi iz organizma, zbog npr. krvarenja, onda prvo opada ono u cirkulaciji, potom postepeno i iz tih skladišta, a povećava se količina tog transferina u krvi...da pojasnim - organizam vapi za željezom Smile).
Ponekad je teško tumačiti izdvojeno samo pojedinačne parametre. Upoređivanje sa još nekim parametrima daje potpuniju sliku..

Očigledno da tvoje stanje nije takvo samo zbog psihičkog stresa. Hemoroidi IV stepena, još krvareći, predstavljaju ozbiljan problem. Znam da nije lako donijeti odluku o operaciji, ali probaj da uzmeš nešto što bi moglo da ublaži tegobe, npr. Faktu mast i čepiće i/ili Phlebodia kapsule. Imaju dobar efekat kod hemoroida. Još nešto - ako ti je željezo 5, onda bi trebalo da uzimaš i neki preparat željeza (ili bar da jedeš hranu bogatiju željezom) ... mada bez ovih parametara za koje sam pitala (MCV, Htc i TIBC), ne mogu sa sigurnošću da se izjasnim za taj preparat Fe.

offline
  • Pridružio: 16 Mar 2008
  • Poruke: 1388
  • Gde živiš: Novi Sad

Sto se hemoroida tice - probao sam svojevremeno gomilu preparata dok nisam pronasao MUMIO.
Gledaj da nabavis original ruski (vrlo neugledno pakovanje, u maloj najlon kesici ). Nije ni skup, jedna ta kesica je oko 2,5 e. Video sam na trzistu kojekakve preparate koji kao sadrze mumio, za njih ti ne garantujem.

offline
  • Pridružio: 25 Maj 2010
  • Poruke: 4

Pozdrav, hvala na savetima za hemoroide, pokusacu da nadjem MUMIO.

Naime, danas sam vadio ostale analize i nalazi su sledeci:
GVOZDJE 8.7 (12.5-32.2)
UIBC 63 (27.8-53.7)
TIBC 71,7 (42-64.3)
Feritin 10,31 (30-400)
CK-MB 13 (do 24)
Troponin T 0,01 (0,1)

E sada, po ovim rezultatima bi rekao da je ipak anemija uzrocnik svih tih problema, zar ne? Danas mi je gvozdje tek 8.7 a ja se osecam daleko bolje, samo imam blagi bol u grudima i iscrpljenost.

I samo mi nije jasno sta je Troponin T, posto nisu mogli da rade I rekli su mi da je i T adekvatan, medjutim nije mi jasno zasto je on ikada bio aktivan i jel to ima nekakve veze?

Hvala, pozdrav

offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2023

Super što su ti uradili te enzime specifične za srce. Very Happy
To su CK MB i troponin T. Postoje troponin I, T i S. Ovaj I je specifičan baš za srce, ima ga samo u srčanim ćelijama, pa kad dođe do (ne daj Bože) srčanog udara, onda ćelije odumiru i oslobađaju taj troponin I u krv. Tu je povišena njegova vrijednost i to nam govori da je u pitanju srčani udar. Ovaj troponin T nije najspecifičniji, jer ga osim u ćelijama srca ima i npr. u jetri, pa je povišen i kod oštećenja jetre, ali ipak manje nego kod oštećenja srca (više ga ima u srcu)...tako da ne brineš - kod tebe je svakako negativan. Ovaj treći troponin nije specifičan jer ga ima u više tkiva organizma i rijetko se radi.

Po ostalim nalazima, jasno je da imaš manjak željeza u organizmu i da ga moraš nadoknaditi. Vjerujem da su ti već preporučili neki od preparata željeza. Ima ih dosta, ali mana im je što često izazivaju tegobe u smislu proliva ili zatvora, ali i bol u želucu, mučninu, rijetko i alergije. (Meni je muka i od pomisli na Tot'Hemu i Heferol Bebee Dol Smile, ali sasvim dobro podnosim Foliron tbl. - nedavno sam i sama imala groznu anemiju i Fe 6 Confused, još se liječim tim Folironom, pa ovo govorim iz ličnog iskustva).
Probaj svakako da uzimaš neki od tih preparata, jer brže popravljaju stanje nego samo ishrana bogata željezom. Ipak, uzimaj i dosta džigerice, slabije ispečeno juneće meso, cveklu, čaj od koprive i obavezno rješavaj problem sa hemoroidima. Dok god imaš krvarenje, makar i nevidljivo golim okom, manjak željeza i anemija se mogu ponavljati, a samim tim i tvoje tegobe.

offline
  • Pridružio: 25 Maj 2010
  • Poruke: 4

Napisano: 27 Maj 2010 22:26

Zaista hvala na savetima, potrudicemo se oko vracanja gvozdja Smile

Naime danas sam radio kardioscreen, i bio je ok. Srce je bilo u fizioloskim razmerama u vecini stvari, ali ih je dosta bilo na donjoj granici, sto kaze doktorka da je samo posledica toga sto nisam posteno ni hodao 8 meseci, a kamoli imao neki fizicki napor. Tahikardija je opet bila blago pristuna, puls je bio 91. Medjutim jedina stvar koja se pojavila je blago povecan pritisak, 153/90, a razlog za to je otpornost u krvnim sudovima, kako je racunar kazao Smile

Dakle, blaga tahikardija, otpornost u krvnim sudovima, i srce totalno van kondicije, sve ostalo u redu.

Takodje su mi rekli da potrebe za lekovima nema nikako, vec samo da to regulisem ishranom i da se vratim cardio treninzima i to je sve, sve ce doci na normalu za par meseci.

E sad, moze li mi neko pomoci oko toga kakvu hranu izabrati u mom slucaju, a sta totalno izbaciti?

Dakle, potrebno je da se smanji pritisak i otpornost u krvnim sudovima, a da se pritom gvozdje unosi svakodnevno...

Puno pozdrava, Darko

Dopuna: 27 Maj 2010 22:31

A sto se tice saveta oko povecanja gvozdja, danas sam kupio 2 kg cvekle i sestra mi je napravila neki sirup, kaze da je to super stvar u mom slucaju Smile
Takodje sam i popio 2-3 caja od koprive danas, kao sto mi je Posebna preporucila Wink

Pozdrav, hvala

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2012
  • Poruke: 1

ck mi je u analizama krvi 102 a LDH203mozete li mi reci o cemu se radi

offline
  • Pridružio: 03 Dec 2014
  • Poruke: 3

Poštovani, zanima me vaše mišljenje o sledećem stanju i nalazima: Bol u grlu, glavi, kašalj (produktivan), blaga povremena temperatura i grčevi i bolovi u mišićima, nalazi su AST 235 (0-40), ALT 127 (0-41), LDH 397 (135-225), CK 9424 (26-174), CK-MB 63 (0-26), CRP 32.86 (0-5)
Ultrazvuk abdomena i rg pluća su u redu.

Osoba je na bolničkom lečenju, ali još uvijek ne znaju uzrok ovakvim nalazima. Koje je Vaše mišljenje? Pozdrav


Potreban je samo minut da se registrujete - da biste učestvovali u diskusiji:
Izaberite vaše korisničko ime [username] :
Vaša email adresa je [email] : Email adresa mora biti tačna!
Ukucajte željenu šifru [password] :
Ukucajte šifru ponovo [password again] :
Jezik [language] :




Ili se jednostavno uloguj preko Facebook-a:
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1019 korisnika na forumu :: 98 registrovanih, 7 sakrivenih i 914 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1383 - dana 19 Okt 2014 22:26

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, AcaNik, Acid_Burn, Aleksandar.M, aljosa7, aramis s, Arhiv, babble, Bogoslov, Bojan Jankuloski, boracbl1389, boyce, Brat Dragan, BSD, cedaveljas, chica, Chuck Norris, comi991, Danko75, Dimitrije Paunovic, djurminas, Dorcolac, draggan, ds69, edmir.ugi, Ehinacea, Flying_Deer, galijot, Gama, GrobarRomanticar, HS, Koca Popovic, kurirdragan, m4rk0, machak64, Mario De Maksimilian Hrel, Mark Hollis, Marko Marković2, marko.racanovic, markomitricu1, markus2, Matic Robert, MB120mm, mean_machine, Mercury2, mikiroy, mikrimaus2, Milan A. Nikolic, miljannis, Milos Nikolic Fajko, misa1xx, Mishale2, mnn2, mpman, Mr. Majevica, Mr.G., nemanjakoso10, Nikola Gajić, nikoli_ca, nradukic, Phalcon, ponikva, pop98, popmilan76, pquanah, raketaš, raskoljnikov, Recce, sakota79, sasa76, Sass Drake, Skywhaler, Slavisa, SlobaBgd, solidmkd, spasa, Sr.Stat., srbi, sremac983, Srki94, Stefan Nikolić, Sub Zero, TabskoPit, Toni, Toro, uhogrlonos, vasa.93, Velibor Rado, VJ, voja64, Vuco, WS2, zola92, Zorge, zziko, Žan Klod vam dam, 119, 223223
Siguran hosting