AnyDesk - Nezaobilazna alatka za hibridni rad

AnyDesk - Nezaobilazna alatka za hibridni rad

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2012
  • Poruke: 1024

AnyDesk - Nezaobilazna alatka za hibridni radPosao održavanja računara i pomoći korisnicima nekada je zahtevao fizičku prisutnost IT stručnjaka. Zahvaljujući softverima poput Microsoftovog Remote Desktopa, TeamViewer-a i najmlađeg AnyDeska, posao informatičara sada je znatno jednostavniji i brži. Zahvaljujući primeni ovakvih softvera prestala je potreba za fizičkim prisustvom informatičara. Na ovaj način ostvarena je ušteda vremena, što je i najvažniji resurs u ICT poslovima . Novac uložen u alat koji ostvaruje uštedu najvažnijeg resursa najpametnije je uložen novac. Poslednjih nekoliko godina rad od kuće je prestao da bude izuzetak, pa je mogućnost pristupa računaru sa udaljene lokacije sve potrebniji i sigurnim koracima postavlja se kao standard.


U ovom tekstu, predstavićemo AnyDesk, softver iz porodice Remote desktop softvera.
Kompanija AnyDesk relativno je mlada kompanija osnovana u Štutgartu 2014. godine. Polazna ideja programera bila je kreiranje veoma malog softvera koji će zadovoljiti većinu potreba korisnika, biti jednostavan za korišćenje i nesmetano raditi i na veoma sporim internet konekcijama. Izvanredna brzina prenosa slike omogućena je razvojem specijalnog video kodeka „DeskRT“.
Zbog ovih osobina, Anydesk za kratko vreme postao miljenik tehnološke zajednice. Dugi niz godina AnyDesk imao je izvršni fajl manji od 3Mb, a aktuelna verzija iznosi blizu 5Mb. Iako u malom pakovanju, ovaj softver bogat je funkcijama i jednostavan za upotrebu, tako da je prihvatljiv i početnicima koji nemaju nikakvo iskustvo u korišćenju ovakvog tipa softvera.
TeamViewer, koji je pionir u porodici softvera za upravljanje udaljenim desktopom, dugi niz godina bio je sinonim za ovu vrstu softvera. Sve do pojave AnyDeska. Već u drugoj polovini druge decenije novog milenijuma, AnyDesk se nespornim kvalitetom izborio za svoj deo tržišta i tako dočekao veliku tektonsku promenu u IT svetu pojavom Korona virusa. Ovaj događaj je označio početak digitalne transformacije gde je radnicima trebalo ponuditi rešenja za rad u datim uslovima izolacije.AnyDesk se pokazao kao idealno rešenje za hibridni rad. Kompanija je u tom periodu iz etičkih razloga ponudila korišćenje softvera bez ograničenja u besplatnoj verziji, jer su potrebe za korišćenjem ovog softvera eksponencijalno rasle iz dana u dan.


Interfejs


Interfejs je pregledan, veoma sveden i intuitivan, ali iza ove jednostavnosti krije se pregršt naprednih funkcija. Centralno mesto radnog prozora zauzima adresa radnog mesta, koja je numerička. Zahvaljujući inovaciji „prilagođenih preudonima“, svako radno mesto može da dobije naziv (npr moj-racunar@ad) koji je lak za pamćenje. Svako posećeno radno mesto ostaje u vidu sličice memorisano na radnoj površini unutar glavnog prozora. Veoma je jednostavno memorisati radna mesta u integrisani adresar i tako napraviti bazu radnih mesta kojima se povremeno pristupa. Uobičajeno mesto rezervisano za alate je gornja traka, a oni će se pojaviti istog trenutka kada se uspostavi veza sa radnim mestom.
Memorisanje pristupa radnom mestu obavlja se jednim klikom na ikonicu katanca, desno od adrese radnog mesta, nakon čega se pojavi dijalog za unos lozinke.


Funkcionalnosti
Pobrojaćemo samo neke od najvažnijih funkcija:
adresar, transfer datoteka, štampa na udaljenom radnom mestu, snimanje sesija, sačuvan log sesija lokalno i u cloudu, prilagođeni preudonimi, restart udaljenog radnog mesta, promena strana tokom sesije, crtanje preko ekrana, tekstualno ćaskanje, poziv na sesiju itd.

AnyDesk je dostupan na gotovo svim najzastupljenijim operativnim sistemima i platformama: Windows, MacOS, Android, iOS, Linux; Raspberry Pi, Apple TV...


Sigurnost
Veoma važan aspekt pristupa radnom mestu sa daljine je svakako sigurnost.Kompanija je primenila najnovije i najviše standarde sigurnosti. Primenjen je TLS 1.2 standardizovani protokol, transport podataka obezbeđen 256-bitnom AES enkripcijom a primenjena je dvo-faktorska autentikacija pristupa.


AnyDesk paketi
Anydesk je korisnicima ponuđen u nekoliko predefinisanih paketa, kako bi se uklopio u potrebe najvećeg broja korisnika. Kućni korisnici i mala preduzeća najčešće će izabrati osnovni paket namenjen pojedincima (AnyDesk Solo). Za poslovne korisnike razvijeno je više timskih paketa (AnyDesk Standard ili AnyDesk Advanced). Takođe, u ponudi je izbor dodatatnih funkcija(konkurentne konekcije, Namespace itd). Kvalitetna selekcija funkcionalnosti u paketima čine ovaj sjajni softver pristupačnim širokom krugu korisnika.


AnyDesk licence
Anydesk je poslednjih godina veoma popularan među korisnicima u Srbiji a distribuciju, prodaju i tehničku podršku vrši beogradska firma Canatlantic doo.
Cene paketa su dostupne na sajtu firme Canatlantic doo.

Canatlantic doo, Bulevar despota Stefana 101, Beograd.
AnyDesk SrbijaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 533 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 1 sakriven i 519 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: comi_pfc, draggan, dragoljub11987, Krusarac, mikki jons, nuke92, opt1, sabros, sombrero, Stoilkovic, vaso1, zixmix, šumar bk2