Bridz - kako igrati?

Bridz - kako igrati?

offline
 • Pridružio: 08 Jun 2007
 • Poruke: 45

Ovih dana sam resio da naucim cuvenu kartasku igru Bridz (Contract Bridge) koja je cak i olimpijska disciplina; vrlo popularna i korisna igra. Na Wikipedia - internet enciklopediji sam nasao objasnjenje na engleskom i hrvatskom ali nije bas zadovoljavajuce. Tako da, ako ima neko neki tekst na srpskom mogao bi da ga prikaci. Bio bih mu puno zahvalan. PozdravRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • milius  Male
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 09 Mar 2006
 • Poruke: 10
 • Gde živiš: Valjevo

Lose vesti matori, pre nekoliko godina par drugara i ja smo se uclanili u neku bridz skolu u bgd, prvi cas smo dobili skriptu od dvadesetak strana da ucimo kod kuce, to je bila jedna od petnaestakkoliko se secam da bi kompletno naucili bridz, ako ce ti sta pomoci za verziju na engleskom mogu da ti ispricam par stvari od onog sto smo mi naucili stigli smo otprilike do polovine kursa pa odustali, dakle spil karata ceo se deli na cetri igraca, igrac koji sedi preko puta tebe je tvoj partner tj. igrate zajedno, onda ide licitacija u krug od 1tref cini mi se do 7pik sto oznacava da cete zajedno ti i partner odneti najmanje 6 ruku (1tref) do svih 13 ruku (7pik) licitacija je inace skroz cudna i jako razlicita od one na preferansu ako znas preferans to ti je otprilike deseti deo bridza (moja procena) cele dve skripte smo imali samo o licitaciji jer njome ti svom partneru i on tebi dojavljujete sta imate u rukama tj. koliko stihova dok vas druga dva igraca presecaju svojim licitiranjem po istom pitanju, ako vam se na kraju posreci da izlicitirate jacu igru od protivnickog para tek sledi veselje ako ti odigravas tvoj partner spusta sve svoje karte na sto da ih svi vide i ti odigravas i svojim i njegovim kartama to je ukupno 26 karata (2*13) dakle sa 26 karata odigravas i plus na osnovu protivnicke licitacije najcesce znas i sta ko od njih ima u rukama tako da u jednom deljenju najcesce moras ceo spil da drzis u glavi vrlo brzo ti se zavrti a cela partija se najcesce lomi oko samo jedne karte igra je stvarno ludacki dobra i jako mi je zao sto smo onda odustali ali obaveze fakultet itd. inace su pametni ljudi navodno izracunali da ima vise kombinacija od saha sah uvek pocinje sa istih pozicija a ovde je svako deljenje razlicito, nije cudo da je postala olimpiski sport, inace kad odigravas one ruke koje si odneo ostavljas ispred sebe tj. svako ostavlja ispred sebe uspravno ako je odneo a polozena karta ako nije pa se onda isto deljenje seli za sledeci sto na taj nacin je moguce odigravanje turnira jer razliciti igraci igraju sa istim rasporedom karti pa ko bolje izlicitira.
U nadi da sam bar malo pomogao...offline
 • VOLUJA 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2006
 • Poruke: 1

Ja imam možda nešto više o ovoj igri. Par skripti i ne baš dugo iskustvo. Sve u svemu MRŠAVO.

Moj bi ti savet bio da ili odeš u neki klub ili nađeš par drugara koji igraju ovu igru pa je na taj način savladaš.

offline
 • Pridružio: 11 Okt 2008
 • Poruke: 16
 • Gde živiš: Moskva

B R I DŽ


Prvi koreni „Bridža“,vezuju se za rusku igru „Birič“,koja je 70-ih godina XX-og Veka bila veoma popularna,naročito na Francuskoj Rivijeri.U to vreme,bila je prisutna čak i kod nas. Iz Francuske stiže u London pod nazivom „Birich or Russian Whist“,a 1887-e godine je opisana pod nazivom „Bridž-Vist“.Već početkom 90-ih godina XIX-og Veka,ona se uveliko igrala u Parizu i Njujorku.
U prvobitnom obliku Bridža,delitelj ili njegov partner su određevali aduta.U sledećoj fazi razvoja,uvodi se “Balvan”,kao pasivni igrač ,koji otkriva svoje karte I igra ono,što mu kaže partner.Poseban napredak je nastao sa pojavom “Bezadutske Igre”.
Godine 1903,Osvald Kravford opisuje Aukcijski Bridž.To je i prva zvanična verzija ove igre,a već 1910-e godine,igrala se na svim Kontinentima.Ova varijanta predstavlja revoluciju dotadašnjeg Bridža,jer se po prvi put uvodi Licitacija,a aduta može objaviti bilo ko,od 4 učesnika.
Vodeći teoretičari tog vremena,intenzivno se bave daljim usavršavanjem ove igre.Uvodi se pojam „Optimalnog Dogovora“ među igračima,pri zakazivanju igre.Znači,sa istim kartama,najbolji rezultat ostvaruje onaj,ko izlicitira i ostvari maksimum.Tako se u Francuskoj pojavljuje „Plafon-Bridž“,a u Americi „Kontrakt-Bridž“.Ova dva oblika,20-ih godina XX-og Veka nemaju neku osobitu popularnost.Međutim,Harold Vanderbild je 1926-e godine,na svom putu iz San Franciska u Njujork,kroz Panamski kanal,sve vreme igrao „Plafon-Bridž“ i na taj način ga jako promovisao.
Godine 1934-e,„Kontrakt Bridž“ izbija u prvi plan i potiskuje sve ostale varijante ove igre.I danas se Američka Bridž Federacija zvanično naziva: „Američka Liga Kontrakt Bridža“, mada se sam Kontrakt-Bridž smatra kućnom i porodičnom varijantom.On danas ima jako veliku popularnost,ali samo u Americi i Engleskoj.
Posebnu reklamu „Kontrakt Bridžu“,donosi meč između bračnog para Kolbertson i poznatog teoretičara „Aukcijskog Bridža“,Sindi Lenca.Ta partija je 1931-e godine,držala celu Ameriku u pravoj groznici,čitavih mesec dana.Pobedili su Kolbertsonovi,a zatim su 1933-e godine doputovali u Evropu i sve mečeve,vrlo lako rešili u svoju korist.
Godine 1932-e,formirana je Međunarodna Federacija Bridža.U periodu od 1932-e,do 1939-e godine,organizovano je osam Evropskih Šampionata.Godine 1935,održan je prvi meč između SAD-a i šampiona Evrope,Francuske.Godine 1937-e,četvorostruki prvaci Evrope Austrijanci,pokazali su svojim američkim kolegama,svu silinu Bridža,koji se igra u Evropi.
Godine 1948-e,formirana je Evropska Federacija (EBL),a iste godine se ponovo obnavlja Šampionat Evrope.Godine 1950-e,organizuje se prvi Ekipni Šampionat Sveta,pod nazivom „Bermudski Kup“,koji su osvojili Amerikanci.Šampioni Sveta 1956-e godine,postaju Francuzi,a od 1957-e,do 1975-e,nastupa era Italijanskih „Azura“.
Godine 1960-e,formira se Svetska Bridž Federacija (WBF),a započinje se i sa održavanjem Bridž Olimpijade.Prvi pobednici su bili Francuzi,zatim,tri puta za redom Italijani; 1976-e godine Brazil;1980-e godine,ponovo Francuska; 1984-e Poljska,a tek 1988-e godine, SAD i to,po prvi put.
Od 1962-e godine,sprovodi se Parsko Prvenstvo Sveta,a od 1978-e,i Ekipno Prvenstvo za žene, „Kup Venecije“.Danas,Svetska Asocijacija (WBF) broji 86 članova,a prema proceni Bridž-novinara,trenutno u Svetu ima oko 20 miliona igrača.
Pored „Takmičarskog Bridža“ i „Kontrakt Bridža“(još se naziva i „Reberni Bridž“), u Svetu se igraju još neke varijante ove igre.Takođe,postoje i mnogobrojne igre,za koje se ne može tvrditi da su vrste Bridža,ali imaju njegovu osnovu.Očigledno je,da se sa njima bave igrači Bridža (u slobodnom vremenu),a neke su opisane i ovde.
KONTRAKT BRIDŽ

Bridž je najpopularnija igra sa kartama,a pošto je uticaj sreće sveden na minimum (kod Turnirskog Bridža je potpuno isključen), pravu konkurenciju može tražiti jedino u Šahu.Postoje jako mnogo njegovnih oblika,ali je „Kontrakt-Bridž“ preovladao nad ostalima i upravo njegovim malim izmenama,uglavnom tehničke prirode,nastaje današnji međunarodni „Turnirski Bridž“.
„Kontrakt-Bridž“ je kao igra sa kartama,jako popularan u SAD-u i Velikoj Britaniji,dok se u ostalim delovima Sveta sreće nešto ređe.U Evropi se Bridž uglavnom uči u Klubovima,pa se igrači direktno susreću sa njegovom takmičarskom varijantom,dok se „kućne“ partije preskaču. Ipak,da li možete zamisliti Fudbal,bez „Fudbala na male goliće“ u parku,na ulici,u dvorištu. Upravo je to „Kontrakt Bridž“,u odnosu na „Turnirski“.I dok se u Engleskoj i Americi u njemu otkrivaju talenti za sportska nadmetanja,kod nas odsustvo „kućnih“ partija,Bridž čini otuđenim i nekako, stranim.Kontrakt-Bridž je jedini prirodan put za ovladavanje tajni ove igre,dok je sve ostalo nametnuto i prisiljeno.
Literatura o Bridžu je u svetu razvijenija i mnogobrojnija od Šahovske,ali je kod nas situacija obrnuta.Verovatno je za to kriv bivši društveni poredak,koji je kartanje uopšte,pa čak i Bridž,smatrao porokom,dok je Šah čak i nametnut,kao jedina intelektualna i misaona igra. Pravila, koja su ovde opisana,u potpunosti mogu zadovoljiti „kućne“ potrebe,a za nešto više od toga,morate se obratiti nekom kompetentnijem,ili se učlaniti u neki od Bridž-Klubova.

Osnovna pravila Bridža

BROJ IGRAČA : U igri uvek učestvuju 4 igrača,od kojih su,po dvojica partneri i sede,jedan preko puta drugog.Međunarodne oznake igrača su,početna slova strana Sveta: N (sever), E (istok), S (jug) i W (zapad).Partneri su N i S,a igraju protiv E i W,pa tako imamo dve ekipe, „E-W“ i „N-S“.Igrači iste strane zajedno ostvaruju i upisuju bodove.
KARTE : Koristi se standardni engleski špil od 52 karte,koji se kod nas praktično koristi i za sve ostale igre (Tablić,Poker,Remi,..),a nosi ime „Bridž-Špil“.U svakoj boji postoje po 13 karata,poređane po jačini:A,K,Q,J,10,....,2.Boje imaju svoje jačine i to:najslabija je Tref, zatim slede Karo,Herc i kao najjača,Pik.Međutim,jače od svih adutskih ponuda je igra „Bez Aduta“,ili skraćeno „BA“
Tref i Karo kao slabije,nazivaju se „Minorske Boje“,a Herc i Pik su „Majorske Boje“
DELJENJE : Deljenje,Licitacija i sama Igra,odvijaju se u levu stranu,u pravcu kretanja skazaljke na časovniku.
Delitelj,deleći jednu po jednu kartu,razdeli ceo špil,tako da svako dobija po 13 karata.
CILJ IGRE : Način igre je uobičajen.Svako odigrava po jednu kartu,a sve četiri (štih) nosi onaj,ko je odigrao najjaču u boji prve.Pri tome,svi su obavezni igrati tu boju,a ako neko nema,može „seći“ adutom,ali samo po sopstvenoj želji.
Ipak,osnovni cilj Bridža je,da se tokom licitacije,sa partnerom postigne maksimalno visoka Ponuda,koja se kasnije mora i ostvariti.Sistem bodovanje je takav,da daje ogromnu prednost strani,koja postigne Optimalan međusobni Sporazum i objavi maksimalno moguće,po čemu je igra i dobila ime „Kontrakt Vist“.

LICITACIJA : Strana,koja se prva upusti u licitaciju,pokušava da odredi adutsku boju i vodi igru,ali sa tim i preuzima obavezu,da osvoji više štihova od protivnika.U jednom deljenju je prisutno ukupno 13 štihova.Svaki igrač se, pri iznošenju Ponude mora obavezati,da će zajedno sa partnerom,odneti najmanje 7 nošenja.Pri tome,prvih 6 štihova su „Osnovni“ i oni se ne boduju,niti se uopšte spominju u izjašnjavanju.Tačnije,igrač koji se obavezuje da odnese 7 štihova,govori „Jedan“,a zatim i boju,koju želi za aduta,npr: „Jedan-Pik“.Prvi igrač može reći i „Dalje“,pa pravo da „Otvori“ licitaciju,prelazi na njegovog levog suseda.
Ako prvi igrač iznese npr: „Jedan-Pik“,to znači da predlaže Pika za aduta,pri čemu njegova strana mora odneti,najmanje 7 štihova.
Sledeći može povisiti Ponudu,reći „Dalje“,odnosno dati „Kontru“.
Ako želi povisiti Ponudu,igrač mora izneti jaču boju,a u našem slučaju,to bi bila Ponuda „Jedan-Bez Aduta“.Ako ima nameru da ponudi slabiju boju ( Tref,Karo,ili Herc),mora i svoju obavezu povisiti na „Dva“.Sa tim se obavezuje,da sa partnerom odnese bar 6+2=8 štihova.
„Kontra“ se izriče,u slučaju da je igrač uveren, da može onemogućiti ostvarenje predhodne Ponude protivnika.Sa njom se bodovi udvostručavaju,ali se dobijaju i neke dodatne nagrade.
Treći igrač može povisiti predhodno izrečenu Ponudu,reći „Dalje“,ili u slučaju izrečene „Kontre“,dati „Rekontru“.Sa njom se bodovi učetvorostručavaju.
Ponuda važi,kada posle nje,sva tri igrača kažu „Dalje“.Ako je izrečena „Kontra“,ili „Rekontra“,a posle toga neko povisi Ponudu,one više ne važe,ali se u nekom od sledećih krugova mogu ponoviti.
Primer jedne licitacije:
Igrač W je delitelj.

Konačno je izlicitirano „Tri-Pik“,data „Kontra“,a vraćena „Rekontra“.
Obaveza strane N-S je osvajanje 6+3=9 štihova,adut je Pik,a bodovi se upisuju četvorostruko.
Svaka sledeća Ponuda u Licitaciji,mora biti jača od predhodne,ali se povišenja ne moraju vršiti po redosledu.Iz taktičkih razloga,bilo ko može izneti bilo koju Ponudu,ali obavezno veću.
TOK IGRE : Igrač koji je pobedio u Licitaciji,vodi igru,ali on ovde igra za sebe,ali i za partnera.Partner spušta svoje karte otvoreno na sto,tako da ih svi vide,a u tom deljenju,on se naziva „Mrtvac“ („Balvan“).Mrtvac odigrava ono,što mu kaže partner,a on sam,ni na koji način ne sme uticati na njegovu odluku.Tako u samoj igri,praktično učestvuju samo tri igrača
Prvi je na potezu, igrač levo od delitelja.Pošto odigra jednu kartu,svi ostali obavezno igraju u istoj boji sa prvom.Ako nekome nedostaje boja,on može igrati aduta,ali na to nije obavezan.Drugim rečima.onaj ko nema odgovarajuću boju,može igrati bilo šta.
Ako je odigran adut,štih pripada njemu.U slučaju odsustva aduta,štih nosi najjača karta u boji prve odigrane.Prvi je na potezu uvek,osvajač predhodnog štiha.Ako nosi „Mrtvac“,on takođe igra prvi,ali ono,što mu sugeriše partner.Na taj način se igra 13 krugova.

Upisivanje Bodova

Svaka strana ima svoju kolonu,koja je podeljena horizontalnom linijom na dva dela.Ispod nje se pišu „Štih-bodovi“,a iznad, „Bonus-bodovi“.Strana,koja ostvari 100 Štih-bodova,osvojila je „Gem“.Posle toga,oba rezultata u donjem polju se podvlače,a igra se nastavlja za novi „Gem“.Strana koja osvoji dva „Gema“,ostvarila je „Reber“.Osvojeni Reber,ujedno predstavlja i kraj partije.
Obema stranama se sabiraju Štih-bodovi iz svih odigranih Gemova,a njima se zatim dodaju i Bonus-bodovi.
Pobednička je ekipa, sa većim ukupnim brojem bodova,a to ne moraju biti osvajači Rebera.Čak šta više,jedna ekipa može biti konačni pobednik,a da pri tome nije osvojila ni jedan Gem.
ŠTIH – BODOVI : Štih-bodovi se upisuju ispod crte,a samo se sa njima osvajaju „Gemovi“ i „Reberi“.Štih-bodove donose samo štihovi.koji se izlicitiraju i ostvare.Sve ostale nagrade se upisuju kao „Bonus-bodovi“.
Ako je konačna Ponuda bila „Tri-Pik“,pobednici licitacije su se obavezali na osvajanje 9 štihova.Ako ih ostvare 11,samo 3 izlicitirana se upisuju ispod linije,a deseti i jedanaesti se boduju kao „Bonus-bodovi“.
Svaki izlicitiran i ostvaren štih vredi:
-adut „Tref“,ili „Karo“...................po 20 bodova,
-adut „Herc“,ili „Pik“.....................po 30 bodova,
-igra „Bez Aduta“...........................sedmi štih donosi 40 bodova,a svaki sledeći,po 30 bodova.
Ako strana,koja npr. izlicitira „5-Herc“,ne ostvari 11 štihova,njoj se ne piše ništa,a bodove dobijaju samo protivnici i to „Bonus-bodove“, iznad crte,Ako pak,Izvođači ostvare 11 nošenja,upisuje im se 150 bodova,pa su oni ostvarili „Gem“.Rezultati ispod crte se podvlače i nastavlja se igra za sledeći Gem.U slučaju da ta strana osvoji čak 12 štihova,ponovo dobijaju bodove za izlicitiranih 5.Jedan viška ne prolazi bez nagrade,ali se ona piše u „Bonus-bodovima“ iznad crte.
BONUS – BODOVI : Za svaki ostvareni štih iznad licitiranih,Izvođačka Strana dobija bodove iznad crte.Ovakvi štihovi se nazivaju „Prekobrojni“ („Nadštihovi“),a donose uobičajenih 20,odnosno 30 bodova,u zavisnosti od aduta.
Ako je npr, izlicitirano „3-Pik“,a Izvođačka strana ostvari čak 11 nošenja,samo bi joj se 9 izliictiranih pisalo u Štih-bodove.Konkretno,to bi bilo 90 bodova ispod crte.Za 2 „Prekobrojna Štiha“,ista strana dobija i iznad crte još 60 bodova.
Da je pomenuta strana ostvarila samo 7 nošenja,ona bi „pala“,a imala bi 2 „Podštiha“(2 štiha manje od izlicitiranih).Bodovi bi se samo pisali protivnicima i to,za svaki Podštih.Međutim,njihova vrednost je nešto drugačija,što je opisano u daljem tekstu.Naravno, oni se pišu protivničkoj strani iznad crte.
Da bi se bodovanje „padova“ moglo shvatiti,pre toga se moramo upoznati sa pojmom „Ranjivost Strane“.
RANJIVA STRANA : Na početku partije,obe strane su „Neranjive“.Ekipa koja osvoji „Gem“,u sledećem je „Ranjiva“,dok su protivnici i dalje „Neranjivi“.Ako drugi „Gem“ osvoji protivnička strana,prelazi se na treći,u kojoj su obe strane „Ranjive“.
Ovaj pojam nema nikakvog uticaja na Štih-bodove,ali i te kako utiču na zapise iznad crte.
KONTRA i REKONTRA : Strana koja odigra „Kontrirani“,ili „Rekontrirani“ Kontrakt,upisuje svoje Štih-bodove dvostruko,ili četvorostruko,ispod crte.Pored njih,ona dobija i nagradu za uspešno odigrani Kontrirani,ili Rekontrirani Kontrakt,u iznosu od 50 bodova,koji joj se upisuju iznad crte.
Za svaki ostvareni štih viška,Izvođači takođe dobijaju Bonus-bodove i to: po 100 bodova, za svaki Prekobrojni štih,ako je strana bila Neranjiva,odnosno po 200 bodova za svaki,ako su Izvođači Ranjivi.
U slučaju Rekontre,nagrada od 50 bodova ostaje nepromenjena,ali svaki Prekobrojni Štih donosi po 200,odnosno 400 bodova,u zavisnoti od „Ranjivosti“ strane Izvođača.
PODŠTIH : Ako strana koja izvodi igru „padne“,ona ostaje bez bodova,a protivnici dobijaju nagrade iznad crte,za svaki „Podštih“ (štih koji fali do ostvarenja Kontrakta) i to:

HONORI : „Honori“ su: A,K,Q,J i 10 u adutu.Ako ih jedan igrač drži u rukama,bilo koja četiri,njegova strana dobija nagradu od 100 bodova.Za svih 5 kod jednog igrača,ili sva 4 Keca u „Bezadutsko Igri“,nagrada iznosi 150 bodova.
SLEMOVI : U Bridžu postoje pomovi „Mali Slem“ i „Veliki Slem“.Oni označavaju, da je izlicitiran i ostvaren Kontrakt na 6-om,odnosno 7-om nivou.Drugim rečima, „Mali Slem“ su izlicitiranih i ostvarenih 12 štihova,a „Veliki Slem“,svih 13 nošenja.
„Mali Slem“ donosi dodatnu nagradu od 500 bodova,ako je strana Izvođača bila „Neranjiva“,odnosno 750 bodova,ako je bila „Ranjiva“.Nagrade za „Veliki Slem“ su 1000 i 1500 bodova,u zavisnosti od „ranjivosti“ strane Izvođača.
Za izlicitirani „Mali Slem“,a ostvaren „Veliki“,nagrada se dobija za „Mali“,a 13-i štih se boduje kao 1 „Prekobrojni“.
U slučaju da strana izlicitira jedan od „Slemova“,ali ga ne ostvari,ne postoje nikakve kazne,niti dodatne nagrade za protivnika.
REBER : Strana koja osvoji 2 „Gema“,ostvarila je „Reber“,sa čime se partija završava i svodi rezultat.Pre toga,strana za ostvarebu Reber dobija:
-750 bodova,ako je rezultat u Gemovima bio 2:0.odnosno
-500 bodova,ako je rezltat 2:1 u Gemovima.
Primer Bodovanja: Deljenja su u tabeli označena malim slovima pored broja bodova,koja su ovde prisutna samo radi objašnjenja.U partiji ih naravno nema,već se samo pišu brojevi.
Deljenje „a“: Strana S-N je izlicitirala „4-Tref“,a ostvarila 11 štihova;znači, 1 „Preobrojni“.Za izlicitirana 4 štiha,pišu se 80 bodova ispod crte,a za neizlicitirani 5-i,20 bodova iznad.Pre početka igre,kod igrača „N“ su se našla 4 Honora,pa ta strana dobija i za njih,još 100 bodova.
Deljenje „b“: Strana S-N je izlicitirala „3-herc“,a protivnici su dali „Kontru“.Izvođači su ostvarili samo 8 nošenja,što znači, 1 manje.Strana S-N ostaje u ovom deljenju bez bodova,dok se protivnicima upisuje 100 bodova za 1 Podštih,pošto su Izvođači bili „Neranjivi“.
Konačan Rezultat:
Deljenje „c“: Strana E-W je izlicitirala „4-Bez Aduta“ i ostvarila 11štihova;znači, 1 više.Za 7-i štih dobijaju 40 bodova,a za sledeća 3 izlicitirana,po 30;ukupno 130 bodova.Kako su ovo šth-bodovi,koji se upisuju ispod crte,sa njima je osvojen „Gem“.Za 1 Prekobrojni Štih,ista strana dobija 30 bodova iznad crte.Takođe,kod jednog igrača te strane su se našla 4 Keca,koja donose 150 bodova nagrade.
Rezultati ispod crte se podvlače i nastavlja se igra za sledeći „Gem“Strana S-N je „Neranjiva“,dok su protivnici „Ranjivi“.
Deljenje „d“:Strana E-W je izlicitirala i ostvarila Ponudu „1-Tref“,za što dobija nagradu od 20 bodova ispod crte.
Deljenje „e“:Strana S-N je izlicitirala „2-Pik“,a osvojila je 10 štihova.Za 2 izlicitirana štiha,strana dobija 60 bodova ispod,a za 2 „Prekobrojna“,isto toliko iznad crte.
Deljenje „f“:Strana S-N je izlicitirala „6-Tref“,što predstavlja „Mali Slem“.Ona je pri tome,i ostvarila 12 štihova,pa za njih dobija 120 bodova ispod crte.Sa time,ona osvaja Gem.Ista strana dobija još 150 bodova,za 5 Honora,koji su se našli u rukama njenog jednog člana,kao i nagradu za „Mali Slem“,od 500 bodova.
Rezultati se opet podvlače,a igra se nastavlja.U daljem toku partije,obe strane su „Ranjeve“.
Deljenje „g“:Strana S-N je izliictirala „2-Bez Aduta“,a protivnici su dali „Kontru“.Izvođači su „prošli“ i pri tome osvojili čak i 1 štih više (ukupno 9).U igri „Bez Aduta“ ,prvi štih donosi 40 bodova,a drugi 30,što ukupno iznosi 70,uz „Kontru“,to je 140 bodova.Sa time je strana S-N osvojila „Gem“.Za prolaz pod Kontorom,strana dobija 50 bodova,a za jedan „Prekobrojni Štih“,pošto su Izvođači bili „Ranjivi“,200 bodova.Takođe,ista strana dobija i za osvojen „Reber“ 500 bodova.
Svakoj strani se sabiraju svi bodovi,a konačan rezultat je 1850,prema 550 bodova,u korist strane S-N.
Za „kućne partije“ Bridža,znanje teorije nije obaavezno,pa se iskustva mogu sticati tokom igre.Najvažnije je,da svako dobro prouči svoje karte,pri čenu je pored njihovih jačina,vrlo važan i raspored po bojama.Ako igrač nema jednu boju,ili u njoj poseduje samo jednu kartu, licitiraće adutsku ponudu.Pri tome,za početnike je vrlo važno,da se ponudi 5-o karatna boja. Ako je list uravnotežen,znači,sa sve četiri boje i prisustvo 2,ili više Kečeva,igrač će licitirati „Bezadutsku Ponudu“.
Igrač,koji se prvi izjašjava, „Otvara“ Licitaciju i nastoji sa partnerom da izlicitira najvišu moguću Ponudu.Oni se na prvom mestu trude,da štih bodovi budu preko 100,kako bi bio osvojen i „“Gem“.Protivnička strana vrši „Odbrambenu Licitaciju“,odnosno,nastoji da omete „napadače“,kako se ne bi najbolje razumeli i ostvarili svoj optimalni Kontrakt.Oni licitiraju i sa slabijim kartama,ali pri tome paze,da im protivnici ne prepuste igru i pri tome ih još i „Kontriraju“.Ako prvi igrač kaže „Dalje“,on prepušta protivnicima napadačku licitaciju,a on će sa svojim partnerom u tom deljenju licitirati samo odbrambeno.Početnici na ovo i ne moraju obraćati posebnu pažnju,već je usmeriti samo na svoje karte,kao i tok licitacije.
Ako u prvom krugu sva četvorica pauziraju,karte se mešaju i dele ponovo.

offline
 • Pridružio: 01 Mar 2007
 • Poruke: 157

Izvinjavam se na kasnom odgovoru, verovatno sam već debelo zadocnio da pomognem, ali Bridž Savez Srbije ima i svoj sajt: bridgeserbia.org/
Postoji jako puno knjiga o bridžu na engleskom, ja sam na primer učio neke fore iz knjige "Learn bridge for fun" (Hugh Kelsey, Ward Lock, London 1976). Domaće skripte su uglavnom prevodi delova tih knjiga, pa veoma često umeju da smore do besvesti. Evil or Very Mad
Super sport, prava gimnastika za moždane vijuge! Mr. Green

EDIT: Evo i spisak klubova: bridgeserbia.org/klubovi/klubovi.html

offline
 • Pridružio: 04 Mar 2013
 • Poruke: 1

Ovo je sajt koji nudi učenje bridža online:
Škola bridža

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 783 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 9 sakrivenih i 733 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, awathorn, bankulen, bojank, Brankoni, caesar, Cirkon, Ctrl x, cvrle312, dac, damirZR, djboj, dragon986, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, Džordžino, Georgius, goxin, GreenMan, Hoegaarden, ivan979, ivica976, Khaless, Konda, KUZMAR, mane123, Marko Marković, mercedesamg, ObelixSRB, repac, Sirius, slavkonikolov, Toni, USSVoyager, vathra, VJ, vladancekicsrb, vlvl, wolf431, xJeremijAx