Studentske vesti i problemi

Studentske vesti i problemi

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Izvor: B92
Beograd -- Studenti Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda osvojili su prvu nagradu u finalu najvećeg svetskog takmičenja mladih elektrotehničara.


Studenti ETF-a pobedili su dva američka tima, koja su takođe ušla u finale. Oni su juče iz Čikaga, gde su dodeljene nagrade, doleteli u Beograd.

Osim glavne, studenti Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda osvojili su i dve sporedne nagrade- "za tehničku dokumentaciju" i "za prezentaciju i tim". Projektom minidrajva, odnosno malog motora, koji se ugrađuje u kućne aparate i štedi struju, eliminisali su ostale finaliste i odneli pobedu, a za sebe su osvojili nezamenljive preporuke u biografijama. Još uvek ne veruju da su pobedili tehnički dosta nadmoćnije protivnike.

"U momentu kada smo videli kakvu oni opremu iznose iz automobila, mi nismo mogli da verujemo, jer mi takvu opremu nismo imali ni u laboratoriji, ali kada su oni videli naš pogon nisu mogli da veruju da smo takvu jednu stvar spakovali na tako malo mesto", kaže jewdan od nagrađenih studenata Mihailo Divac.

Uz pomoć konzulata SCG u Čikagu, studentima iz Beograda su obezbeđeni smeštaj i hrana. Nagrada, osim diploma, podrazumeva i 14.000 dolara, koje bi tek trebalo da dobiju.

Prvonagrađeni studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu jesu Mihailo Divac, Miloš Rakić, Igor Stamenković, Nikola Milivojević, Miloš Živanović, Ivan Petruševski, Bora Novaković, Goran Mandić, Blagoje Ušćumlić, Aleksandar Živković, Aleksandar Adašević, Milanka Matić, Darko Štern, Goran Golubović, Miroljub Bakić, Milomir Knežević i Dimitrije Nikolajević.

Tadić čestitao mladim elektrotehničarima

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je studentima Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda osvajanje prvog mesta na svetskom taskmičenju mladih elektrotehničara u Čikagu.

"Najiskrenije vam čestitam na ovom podvigu. Vaš uspeh je utoliko veći ako se zna da ste u finalu pobedili dva američka tima, tehnički neuporedivo nadmoćnije protivnike", navodi se u čestitki.

"Dokazali ste još jednom da ova zemlja ne oskudeva u darovitim i pametnima. Na državi je sada da obezbedi uslove i sredstva da mlade poput vas zadrži u zemlji, uloži u njihovo dalje obrazovanje i obezbedi im posao kakav zaslužuju", poručio je predsednik Tadić.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Studenti treće godine Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu već jedanaesti dan štrajkuju glađu i provode dane i noći u učionici 401 na četvrtom spratu zgrade na Studentskom trgu.

Uprava fakulteta im se do sada obratila samo jednom, pre dva dana, sa zahtevom da im se dostave jasno formulisani zahtevi. Ministarstvo prosvete ćuti, a prorektor BU Aleksandar Lipkovski im predlaže razgovor sa upravom i predstavnicima univerziteta.

- Posle deset noćenja na fakultetu i tolikog pisanja medija oni su nam ponovo tražili zahteve i rekli da ako želimo da se naši zahtevi razmatraju, više ne blokiramo rad fakulteta - kaže za „Blic“ jedan od studenata koji štrajkuju Vladislav Miljković.

Studenti traže bezuslovan upis završne godine studija. Do juče kasno posle podne studenti su i dalje bili u protestu, bez bilo kakve informacije o eventualnoj odluci dekanskog kolegijuma. Oni ne znaju čak ni da li je o njihovim zahtevima razgovarano, niko im se nije obratio.

blic

Dopuna: 10 Feb 2006 12:41

Univerzitet pred bankrotom

Fakulteti prirodno-matematičke grupacije Beogradskog univerziteta su pred bankrotom zbog ogromnih neplaćenih računa za struju, vodu, grejanje. Obraćali su se Ministarstvu prosvete, ali i gradonačelniku Nenadu Bogdanoviću, upozoravajući da će, ako im neko uskoro ne pomogne, biti primorani da stave katanac na svoja vrata.

Pomoćnik ministra prosvete za finansije Slavko Karavidić kaže da on ne zna da je neko pred bankrotom i u velikim dugovima i tvrdi da mu se niko, osim Tehnološko-metalurškog fakulteta nije obraćao za pomoć.

Država, u proseku, pokriva samo 25 odsto materijalnih troškova fakulteta. To je polovina iznosa koju je dužna da pokriva u skladu sa izmenama uredbe o finansiranju, na koju se i dalje poziva. Po uredbi ali i po novom Zakonu o visokom obrazovanju ona, kao osnivač, dužna je da snosi celokupne materijalne troškove fakulteta.

Država pokriva samo 25 odsto troškova

- Problem je što država nema ni tih 50 odsto koje je obećala da će dati, pa se, kad nema kud, dovija dodajući sredstva iz budžetskih rezervi. U 2003. godini su nam tako uzeli 35 odsto, u 2004. 55 odsto. Znači, samo za te dve godine su nam zakinuli skoro celu godinu. Tako, na primer, fakultet koji u svom poslovanju ima 50 odsto učešće budžeta, od države dobija 45 odsto od tih 50 odsto, dakle 22,5 odsto od onoga koliko iznose njegovi ukupni materijalni troškovi. Mnogima zbog toga sleduje bankrot - kaže za „Blic“ Miloš Nedeljković, dekan Mašinskog fakulteta i šef Finansijske komisije Beogradskog univerziteta.

U najgovoroj situaciji su fakulteti iz grupacije prirodno-matematičkih fakulteta. Hemijski fakultet je prošle godine bio zatvoren zbog neplaćenih komunalija, koje su se ove godine udvostručile u odnosu na isti period prošle godine. Slična sudbina očekuje i Tehnološko-metalurški fakultet, koji za komunalije duguje 14 miliona dinara. Fakultet za fizičku hemiju samo Beogradskim elektranama duguje 1,8 miliona dinara.

- Milion dinara nam je dug za grejanje u 2005. godini i još 800.000 dinara treba da platimo grejanje za januar ove godine. Pokušali smo da se sa elektranama dogovorimo da nam eliminišu obaveze iz prošle godine, ali nismo uspeli. Fizički fakultet se obraćao Ministarstvu prosvete za pomoć, ali ništa - priča dekan Fakulteta za fizičku hemiju, Mentus Slavko.

U sličnoj situaciji su i ostali fakulteti koji se nalaze na PMF-u, jer nemaju mogućnosti da, kao neki drugi, sami zarade novac, dodaje on. Jedini izlaz im je pomoć od države. Ako im oni ne pomognu, sigurno će bankrotirati, tvrdi Mentus.

Traže niže cene komunalija

- Pošto na Beogradskom univerzitetu studira oko 50.000 studenata koji ipak donose neki prihod gradu, obratili smo se gradonačelniku Nenadu Bogdanoviću sa molbom da se fakultetima snize cene vode, struje, grejanja, iznošenja smeća. Naš predlog je odbijen. Skupština grada Kragujevca imala je više razumevanja. Svesna da se može dogoditi da se fakulteti zatvore, visokoškolskim ustanovama odobrene su upola niže cene za komunalne usluge - dodaje Nedeljković.

- Ne znam da će neko da bankrotira niti da je u velikim dugovima. I uz manjak sredstava fakulteti preživljavaju - kaže za „Blic“ pomoćnik ministra prosvete za finansije Slavko Karavidić.

Samofinasiranje BU

Ministarstvu prosvete se, prema njegovim rečima, samo Tehnološko-metalurški fakultet obratio za pomoć. Njima će, prema njegovim rečima, biti obezbeđena finansijska sredstva kao pomoć za plaćanje zaostalih računa.

Karavidić tvrdi da ni novi Zakon o visokom obrazovanju ne obavezuje državu da u buduće plaća sve materijalne troškove fakulteta.

- Šta će biti videćemo kada bude pravljen novi budžet, u skladu sa novim Zakonom o visokom obrazovanju - kaže on.

Na naše pitanje da li država planira da pomogne fakultetima sa velikim finansijskim problemima, on je rekao da je njihova jedina šansa da probaju sami da zarade novac.

- Tu ne može mnogo ni Univerzitet da im pomogne jer i on dobija novac iz budžeta. Međutim, univerziteti spremaju novu uredbu. To im ostavlja mogućnost da naprave drugačiju unutrašnju raspodelu sredstava - dodaje Karavidić.
Jovana Subotić

http://www.blic.rs/

Dopuna: 10 Feb 2006 14:18

MINISTARSTVO PROSVETE REDOVNO UPLAĆUJE NOVAC SVIM FAKULTETIMA
DRUŠTVO - AKTUELNO - Petak, Februar 10, 2006 13:07 RTS
Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je da redovno isplaćuje novac za materijalne troškove koji je predviđen u budžetu i da svakog meseca bez ikakvog zastoja novac stiže na račune svih fakulteta u Srbiji.

U saopštenju je navedeno da svaki student državnog fakulteta zna da studiranje nije jeftino i da fakulteti iz tih dodatnih sredstava mogu da podmire deo troškova i povećaju plate. Veliki broj samofinansirajućih studenata obezbeđuje značajne prihode koje fakulteti samostalno mogu raspodeliti za lične dohotke ili druge troškove.

Zakonom o budžetu predviđeno je da fakulteti sami snose deo troškova iz sredstava koje samostalno ostvaruju.

http://www.rts.rs/jedna_vest.asp?IDNews=141090

Dopuna: 22 Feb 2006 14:28

Stižu studentske stipendije

BEOGRAD - Studentske stipendije i krediti biće isplaćeni 7. marta, a iznos u visini dve mesečne rate, novembarske i decembarske, biće 10.200 dinara, saopšteno je iz Kabineta ministra prosvete Srbije.

Studenti - korisnici 21.735 stipendija i kredita, moći će novac da podignu na fakultetima i višim školama. Ministarstvo prosvete i sporta je za ovu školsku godinu odobrilo i 10.997 učeničkih stipendija i 268 učeničkih kredita.


http://www.glas-javnosti.rs/danas/srpski/VE06022105.shtml

Dopuna: 09 Mar 2006 13:24

SAD VIZE
Olakšice za studente

Predstavnici američkog Stejt departmenta najavili su olakšavanje procesa dobijanja američkih viza za studente i postdiplomce iz SCG, saopšteno je iz Vlade Srbije. Pomoćnik državnog sekretara SAD za konzularne poslove Mauro Harta to je najavio u razgovoru sa premijerom Vojislavom Koštunicom. Na sastanku je bio i američki ambasador Majkl Polt.

http://www.blic.rs/arhiva/2006-03-08/strane/kratke_vesti.htm

Dopuna: 05 Apr 2006 12:51

Kartica sa popustima za studente

Studentska organizacija Saobraćajnog fakulteta u Beogradu pozvala je sve studente da se prijave za Izi travel kard (Easy travel card), jedinu domaću studentsku karticu sa popustima.

"U spisak naših popusta spadaju Telekom Srbija, preko 40 prevoznika i preko 100 popusta na druge usluge koje studenti koriste", navodi se u saopštenju te organizacije.

Članarina za karticu iznosi 400 dinara, navodi studentska organizacija.

(Beta)

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=193801

Dopuna: 23 Apr 2006 23:19

Isplata stipendija i kredita za učenike i studente kasni dva meseca
Đacima pare posle raspusta
Januarsko "sledovanje" od 3.000 dinara učenici su dobili sredinom marta, a studenti još čekaju
Učenike srednjih škola po povratku sa prolećnog raspusta 5. maja sačekaće krediti i stipendije za februar i mart, a studenti će dobiti stipendije i kredite za januar i februar. Poslednji ček đaci su dobili sredinom marta za januar, dok su studentima decembarske stipendije isplaćene početkom marta. U Ministarstvu prosvete kažu da su za 20. april planirali isplate po dve mesečne rate i za studente i učenike ali nije bilo dovoljno novca. Krivac za ovoliko kašnjenje je Ministartsvo finansija koje neredovno prebacuje novac, kažu u Ministarstvu prosvete.

- Nadamo se da će do kraja školske godine biti isplaćene sve zaostale rate - kažu u Ministarstvu prosvete.
Ove školske godine odobreno je 3.520 studentskih stipendija i 18.350 kredita, a 250 srednjoškolaca je dobilo kredite i 10.997 učenika stipendije. Na čeku akademci mesečno dobijaju 5.100 dinara dok su učeničke stipendije i krediti nešto niži i iznose 3.000 dinara. Visina kredita i stipendija se određuje po ustaljenoj dinamici tako da ček studentima pokriva jednomesečne troškove za ishranu u menzi, smeštaj u studentskom domu i markicu za prevoz, a učenicima pokriva sa smeštaj u domu i ishranu. Poslednji put krediti i stipendije su povećani 1. septembra prošle godine kada su poskupeli i smeštaj u domovima i ishrana u menzama.

Smeštaj u učeničkim domovima košta 750 dinara, a do avgusta je bio 630 dinara dok studentski smeštaj nije poskupeo od 2003. godine i najjevtinija soba košta 675 dinara. Mesečna ishrana u učeničkim menzama je 2.250, a akademci za ishranu moraju da plate 3.750 dinara.

- Starije dete mi je dobilo stipendiju od 3.000 dinara i te pare su mu džeparac. Znam da to nije neki novac, ali ipak je njegov i krivo mi je što toliko kasni i nikad ne zna kada će tačno dobiti pare - kaže majka jednog srednjoškolca.
- Kredit koji dobijem mnogo mi znači jer mogu da platim dom i ostane mi još novca za trošak. A to mnogo znači i mojim roditeljima jer mi daju manje novca - kaže studentkinja medicinskog fakulteta.

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/srpski/arhiva-index.html

Dopuna: 25 Apr 2006 22:45

Ученичке и студентске стипендије и кредити 5. маја

Саопштење, 19. април 2006. године
Ученици средњих школа, корисници ученичких стипендија и кредита, моћи ће у својим школама, 5. маја 2006. године, да подигну рате за месец фебруар и март 2006. године у износу од 6 000 динара.

Студентске стипендије и кредити, за месец јануар и фебруар 2006. године, у износу од 10 200 динара, биће исплаћени истог дана и студенти ће моћи да их подигну на факултетима и вишим школама.


http://www.mps.sr.gov.rs/code/navigate.php?Id=434#2405offline
 • Kaca  Female
 • Super građanin
 • Pridružio: 26 Sep 2004
 • Poruke: 1371
 • Gde živiš: blizuBG

Besplatne studije samo za najbolje

Na beogradskim fakultetima narednih godina će se, zbog pooštravanja režima studiranja, osetno smanjiti broj studenata. Prema novom Zakonu o visokom obrazovanju, a u skladu sa principima Bolonjske deklaracije, pravo da se školuju o trošku države imaće samo najbolji studenti.

http://www.ekonomist.rs/magazin11/broj_352/pn/pn2.htm

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 538 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 3 sakrivenih i 524 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, cikadeda, djordje92sm, havoc995, ILGromovnik, Megapurpletv, nik8282, Rumba King, sakota79, Tas011, zodiac94