- Drevna mudrost - savremeni svet -

1

- Drevna mudrost - savremeni svet -

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2157

"Beskorisno je da nas neke čisto svetovne stvari, odvuku od zadatka duhovne transformacije"

"Skloni smo da uletimo u ono što nam se čini, da je najkraći put do zadovoljstva, čineći to suviše često, lišavamo sebe da doživimo veći stepen ispunjenja."

"Kad nas novac čini srećnima, to je obično zbog stvari koje se mogu kupiti novcem; materijalna dobra i čulna iskustva postaju izvor patnje sama po sebi."

"Prosperitet više u u smislu duhovnog i emocionalnog procvata doprinosi našem osećanju unutarnjeg mira."

"Kad ne možemo da promenimo situaciju možemo da promenimo stav"
"Svaka emocija ima kongitivnu a svako razmišljenje afektivnu dimenziju. Svaka misao, osećanje, mentalni sklop, dogadjaj koji podrivaju naš mir iznutra, sve negativne misli i emocije kao što su gordost, bes, požuda, zavist smatraju se uznemirujućim."

U čemu čovečanstvo produžetak vidi!?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 01 Sep 2007
 • Poruke: 292

pitanje za globalno razmatranje a ti trazis nase skromno misljenje....
izlaska iz ovog sveta nema , na svojim plecima nosimo teret jada koji se eonima vremena gomilao tako da smo mi sami tempirane bombe koje ce se rasprsiti u trenucima sakupljanja mizerije covecjeg ega....
mislimo da smo gospodari zivota ali smo obicni pajaci u krupnoj igri monopola viseg shvatanja...
pitanje je samo koliko cemo izdrzati i koliko mozemo povuci....
i posle nas bednici kojima je simulirano vreme ograniceno....offline
 • tuzor  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Sep 2007
 • Poruke: 4115
 • Gde živiš: U Kraljevstvu duha

tagore ::mislimo da smo gospodari zivota ali smo obicni pajaci u krupnoj igri monopola viseg shvatanja...
pitanje je samo koliko cemo izdrzati i koliko mozemo povuci....
i posle nas bednici kojima je simulirano vreme ograniceno....


"Čoveka koji se drži pravih načela dovoljno je ukratko i najprostijim rečima podsetiti da se ne žalosti i da bude bez straha: 'Vetar rasipa po zemlji lišće baš kao rod ljudski...' Listovi su i tvoja deca, listovi su i bića koja te ubedljivo dozivaju i slave ili koja te, nasuprot tome, proklinju, tiho te prekorevaju i podsmevaju ti se. Listovi su i oni što prenose tvoju slavu potomcima. Sve je to lišće, 'rodi se u prolećno doba' i onda ga vetar odnese i njegovo mesto zauzme druga materija. Kratkovekost je svima zajednička, a ti sve izbegavaš i progoniš kao da je večno. Još malo i sklopićeš oči, a onoga što te je sahranio u zemlju već neko drugi oplakuje."

(Marko Aurelije; MISLI, Deseta knjiga)

To je naša datost, ovako kratkovekih i podložnih Matrici Prirode i Sveta. Nismo mnogo spremni da o tome razmišljamo, a i kad jesmo - nalazimo mnogo toga što opovrgava ovu neumitnost.
A kada čujemo ono:
"Blago onom ko dovijeka živi,
imao se rašta i roditi",
odmah pomislimo na neku večnu slavu, na nešto čime valja zadužiti ljudski rod e da bi se sećao jedinke, i slavio njenu ličnost i delo.
A smirenje treba tražiti u duhu, kao i nepomirenost, jer su to dva različita pojma. Ko se s ropstvom ne miri, nikada porobljen nije. I telo može u lancima biti, a duh da slobodan i neporobljen bude.

offline
 • Pridružio: 01 Sep 2007
 • Poruke: 292

dobar primer od aurelija...hvala na podsetnik

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2007
 • Poruke: 265
 • Gde živiš: navrh' trepavica

tagore,
kao pravilo da,ali postoji i IZUZETAK..(no ne pravimo od izuzetka pravilo,zarad,pravila izuzetka)...
zar nije smrt IZLAZ ?!
da,taj –božanski- monopol...ali ni bog više nije bog,već bog sa njegovim stvorenjima (hegel/maljevič).ipak,bilo je nekih –promena-,i to odavno već....možda je došlo vreme za –novo novi zavet-,možda..... Wink

tuzor,
-ne prilagođava se ljudsko JA okolini,već okolina njemu-(niče)
koliko smo mi podložni –Matrici- (uzgred,MATRIX,prvi deo,je odličan film,ostali delovi su blede kopije,što prvog dela,što aristotele,što platona,što –vrli novi svet-,itd...) i ona je podložna nama..mada i taj –odnos- je varijabla ....
šta je datost? (sad se osećam kao pontije pilat,sa pitanjem -šta je istina- baš ti hvala na tomeee ..)
(naravno da se sećaš razgovora ivana i đavola iz karamazovih!!)

(a da: carska se ne poriče !!! on je,kao što verovatno znaš,preminuo u sremskoj mitrovici,odnosno sirmiumu) Wink

natrix,
..misli-osećanja su jedna ista stvar..
..menjajući stav,menja se i situacija (stav je izvor situacije (JA je u svetu ili je svet u JA – prožetost ili .....) izgleda da je JA –starije-(logički,metafizički) od situacije...ili –deo je veći od celine-(kjerkegor)
izgleda da je ovaj tzv. OBJEKTIVNI svet podložan jedino SUBJEKTIVNOSTI....(što ,naravno,nema nikakve veze sa relativnošću,odnosno,proizvoljnošću)..

produžetak u ....pesnički rečeno u –sabiranju atoma(demokritovih) svetlosti-(šta god to značilo) –u toj igri što nije samo igra već i borba
u borbi što nije samo borba već i igra-
u tom VELIKOM KOORDINATNOM SISTEMU.....

...u tom arhimedovom OSLONCU.........pomera se....

..odisej se vratio kući,ali ostalo mu je da ispuni staro proročanstvo(hej,svi smo je čitali)...
..kao što reče sokrat,pre ispijanja otrova od kukute: ...i posvetite se MUZICI(što je u ona vremena značilo – duhovnom ispoljavanju) ...
..biti,da li odisej,da li faust,zaratustra ...don kihot,gargantua .... ...
Wink

offline
 • Pridružio: 01 Sep 2007
 • Poruke: 292

ulaz /zivot/ je dosao protiv nase volje , izlaz/smrt/ takodje dolazi protiv volje/osim ako pojedinac ima zelju da se ispise/ znaci samo mimohod izmedju dve krajnosti zato nam ostaje da ga po sopstvenoj volji ispisemo i to je zivot stoga ispisimo stranice volje....

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2007
 • Poruke: 265
 • Gde živiš: navrh' trepavica

tagore,
seti se -država- platon (čitao si)
...sam si bacio one kockice,ti si birao,ne bog ...
(mit o eru)
Wink

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2157

Citat:"Beskorisno je da nas neke čisto svetovne stvari, odvuku od zadatka duhovne transformacije"

"U svetovnim stvarima nikada ne znaš pouzdano je li potrebno raditi to što radiš , i dal će iz tvoga posla izići to što hoćeš. Ali, nije tako kad živiš za dušu. Živi za dušu i ti ćeš pouzdano znati da treba raditi upravo ono što duša traži; pouzdano ćeš znati da će izići samo dobro iz onoga što radiš"
(Tolstoj)

Citat:"Kad nas novac čini srećnima, to je obično zbog stvari koje se mogu kupiti novcem; materijalna dobra i čulna iskustva postaju izvor patnje sama po sebi."

"Radi ono što hoće od tebe tvoje telo: stiči slavu, počasti, bogatstva, i život će ti biti pakao. Radi ono što hoće od tebe duh, koji živi u tebi: stiči smirenost, milosrdje, ljubav i neće ti trebati nikakav raj. Raj će biti u tvojojo duši.
Čim ostetiš u sebi strast (al destruktivnu), pohotu, strah(strah vodi u mržnju), zlobu, seti se ko si: da nisi telo nego duša i odmah će se stišati ono što te uzbudilo!
(Tolstoj)

tagore,

jeste pitanje za globalno razmatranje, i čak i oni koji tako ne žive o njemu razmišljaju....to što si rekao je surovo ali je tačno....
Nosimo u sebi ostatke filogenetskog, kolektivnog nesvesnog i to je teret u nama, a živimo u džungli globalne posrnulosti i svako jutro se budimo s tim saznanjuem.

tuzor,
prepoznatljiv stil.....lepo što si obišao stari -komšiluk- Zagrljaj

Citat:A smirenje treba tražiti u duhu, kao i nepomirenost, jer su to dva različita pojma. Ko se s ropstvom ne miri, nikada porobljen nije. I telo može u lancima biti, a duh da slobodan i neporobljen bude.

S ovim navedenim se apsolutno slažem.....podseća na Berdjajeva, čija mi se filosofija svidja, po njemu, a slažem se sa tim ljudski duh je u ropstvu a ropstvo je svet, ja bih rekla ta fizička dimenzija, Oslobadjanje od ropstva je u duhovnom, a ropstvo je greh, zlo, disharmonija, ravnodušnost prema dobru ali i prema zlu, sve doktrine šoka: nasilje, rat, neprijateljstvo.....ili nekosmička stanja sveta (to mi se naročito svidelo)
Samo oslobadjanje čoveka od sebe dovodi ga do sebe......(oslobadjanje od materijalnog dovodi ga ka duhovnom)

asimetricnost, zanimljivo izlaganje, neobično Bebee Dol Razz

Citat:ne prilagođava se ljudsko JA okolini,već okolina njemu-(niče)
deo je veći od celine-(kjerkegor)
menjajući stav,menja se i situacija


"U čoveku se otkriva apsolutno biće a izvan čoveka samo relativno"
-Saznaj sebe i saznaćeš svet- Poznavanje sveta je površno bez udubljivanja u samog sebe...Čovek je deo okoline on je jedinka gradivna jedinica društva i kao takav ne može biti veći od celine osim u jednom slučaju-kao deo sveta ima moć ali koliko ima moć da menja svet toliko isto je i nemoćan......Čovek i okolina ili priroda su kauzalno povezane....al čovek ne može bez prirode al priroda bez čoveka može....Koliko god imao moć priroda kao deo okoline neće se pokoriti čoveku, ona je nepredvidiva stihijska i -entitet- za sebe.

Citat:..misli-osećanja su jedna ista stvar.. Bebee Dol
Po Jungu, a njegova razmišljanja sam prihvatila kao svoja..postoje četiri funkcije svesti: osećanje, mišljenje oset i intuicija. I mišljenje i osećanje su realne funkcije svesti s tim što je mišljenje vodjeno razumom, a osećanja emocijama.......Četiri funkcije svesti dokazuju izmedju ostalog da je čovek kompleksno, kontradiktorno, nepredvidivo biće (Broj četiri je dupli antagonizam, pa uzmimo i tradicionalni simbol jin i jang simbol večitih antagonizama......(Baš nije lako biti čovek Mr. Green )

Citat:produžetak u ....pesnički rečeno u –sabiranju atoma(demokritovih) svetlosti-(šta god to značilo) –u toj igri što nije samo igra već i borba
u borbi što nije samo borba već i igra-ovo je divno rečeno. Zagrljaj ...svetlost može biti ljubav, dobro, ideja, stvaralaštvo, duhovno....svakao u tome može biti produžetak. .kad čovek počne da misli onim -apsolutnim- a ne -relativnim-

offline
 • Pridružio: 01 Sep 2007
 • Poruke: 292

svi u sebi nosimo cudoviste koje gusimo voljom....

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2007
 • Poruke: 265
 • Gde živiš: navrh' trepavica

Ali: ili nam život nešto novo nosi,
a duša nam znači jedan stepen više,
nebu,što visoko,zvezdano miriše,
il nek i nas,i pesme,i Itaku,i sve,
đavo nosi.
crnjanski (prolog)

Dopuna: 03 Mar 2008 14:19

....apsolut u čoveku!da....
...jer čovek je ta mera (ili kako hajdeger prevodi- OTVORENOST)...subjekat svestan da je ogledalo......da prilikom ogledanja u ogledalu vidiš i samo ogledalo i nikako nećeš uspeti.neki od onih koji su ovo shvatili,u vezi sa slikama u ogledalu,idu čak dotle da tvrde da se viđeni lik nalazi između onoga koji gleda i ogledala.više od ovoga se ne može saznati...
da li ?!! ....
...oko da bi videlo,mora da ne vidi sebe kako vidi.....

...a SINESTEZIJA,da li ju je jung prenebregnuo.... na određenim –mestima- neke stvari se stiču,stapaju,sabiraju,tvore sintezu...(-i reči su dela- paracelzijus)

..da natrix,čovek jeste ANTAGONIZAM – on je to zbirno mesto,stožer (tomas m. lepo piše o tome,što u –čarobnom bregu-,što u –smrt u veneciji- ...,ta SVETLOSNA PRIZMA (što razlaže svetlost)...

Et ignotas animum dimitat in artes.(ovidije,metamorfoze)
(kao uvod u –portret umetnika u mladosti- džojs)
..čula izobličavaju,a duh uobličava.usavršavajte duh.izvesno je samo ono što je stvorio duh.(žorž brak)

Apparent rari nautes in gurgite vasto.

..ispitivaja će pokazati da stvari ne postoje,da istovremeno postoji njihova beskonačnost,’ništa’ i u isto vreme ’nešto’.

pitanje šta je čovekova svest,je li ona apsolutna ili nije?pošto za čoveka sve pojave postoje ili objektivno ili subjektivno,mislim da ne postoji nešto što bi bila apsolutna svest.stvari se ne mogu saznati.odatle nastaje ideja da,ako apsolutno saznanje ne postoji,onda postoji delimično saznanje.a ako je saznanje delimičan proces,onda sam ja očigledno delimično živ .......

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 896 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 5 sakrivenih i 843 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Abdee, amaterSRB, Arahne, babaroga, bbelic, bestguarder, bobomicek, Brana01, Chainsaw, CrazyDiablo, Dannyboy, darkangel, ddjxxi, djordje92sm, draganl, dragoljub11987, Folkstar, gasha, Gibli, gorican, Istman, Kichma, Kubovac, kunktator, marsi, mean_machine, mercedesamg, Mercury, Metanoja, Miki01, milimoj, naki011, nemkea71, ostoja, pein, Singidunumac, Steeeefan, Toni, trutcina, tubular, USSVoyager, vathra, Viceroy, VJ, Vlada1389, vobo, Wisdomseeker