Koliko nam je dobrog (ili pak loseg) donela ravnopravnost polova?

1

Koliko nam je dobrog (ili pak loseg) donela ravnopravnost polova?

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2281
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Koliko nam je dobrog ili pak lošeg donela ravnopravnost polova?
Naravno, priča o ravnopravnosti nije još završena. Žene se još uvek bore za svoja prava u svim sferama života.
Ali mene zanima, dokle nas je dovela ova sadašnja težnja ka ravnopravnosti?
Da li su žene ’’dobile šta su tražile’’ ili su dobile samo više obaveza?
Da li su muškarci postali ’’mentalno slabiji’’ jer žene postaju sve više ’’mentalno jače’’?
I da li je uopšte moguće da muškarci i žene budu ravnopravni u svemu?

Hm...Nešto razmišljam, a da li je uopšte priroda tako regulisala da muškarci i žene mogu biti isti u svemu ili stvari ipak drugačije stoje?
Šta mislite ?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 25 Avg 2008
 • Poruke: 740
 • Gde živiš: na bezbednom rastojanju od pojedinih

Sagacity ::
Hm...Nešto razmišljam, a da li je uopšte priroda tako regulisala da muškarci i žene mogu biti isti u svemu ili stvari ipak drugačije stoje?
Šta mislite ?


Ravnopravnost polova-prica bez kraja.Ima i dobrog, naravno,ali i loseg kao u svakoj stvari.No ovde mi se cini da losije komanduje danas u skladu sa savremenim tokovima i zurbom u sprovodjenju i pracenju globalnih zbivanja na sirem planu.

Mislim, da bi zena trebala da se vrati svojim prirodnim korenima i svome polu,negujuci osobenosti i sva ona svojstva tipicna za njenu pripadnost,pol i funkciju.

Teznja ka ravnopravnosti je iznedrila njen daleko tezi polozaj ,jer joj je ''natovarila na vrat '' i poslove koje nisu specificni ,niti korisni za njenu prirodu.' 'Ne mozemo biti ranopravne,jer se razlikujemo od suprotnog pola i spolja gledano,a i po unutrasnjosti svojoj,posebno!

Mentalno, zena jeste jaca i snaznije psihicke strukture vise nego ikada,ali zbog natovarenih obaveza pocela je ''pucati po savovima svoje nove odore i sve se teze nosi sa time. Muskarci su ostali pomalo dezorijentisani i tesko se snalaze u novoj stvarnosti,posebno u sferi pripadnostii (patrijarhat je na izdisaju..)

Samo sitnica..

Momci ''kradu'' ulepsavanje-tipicnije za zene(manikiri,kozmeticke i estetske usluge,depilacija,cak sminka ociju i usni,puderi , kremice , a da se i dalje deklarisu kao jaci pol .

A,zena? Pa, ona je odsekla kosu,''obukla pantalone'' i sela da vozi traktor(mada je ove godine maksi u modi ),i zaboravila na svoje osnovne uloge da bi pobedila u trci polova.Kada se priblizila cilju,shvatila je da se ''negde uz put okliznula''!offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2281
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Da budem iskrena. Ne mogu da budem ko' muško. Jes' da se smatram za neku emancipovanu ženu, koja je samostalna, nezavisna...bla, bla, bla...Ali jednostavno postoje poslovi koje ja ne bih mogla da radim. I ne želim da se ''trkam'' u tom delu. Pre svega mislim na one teške fizičke poslove.
I mislim, da ne možemo biti u tom delu nikada isti. Pa mi smo drugačije fizionomije..pre svega..
Takođe, ne želim da ja budem ta koja će da bude njemu oslonac. Možemo biti balans .To je OK.

Činjenica je, da su se uslovi života promenili i to na bolje (ma kako to nekom zvučalo). Svako novo vreme, nosi i neka nova pravila. Nekada su muškarci išli u lov dok su žene sedele kod kuće rađale decu i spremale ručak...No, mnogo se čega od tada izmenilo. Sada se ne može živeti od samo jedne plate, nažalost moraju i žene da rade.
Društveno-ekonomske promene su učinile svoje i od žene ''stvorile'' brzu mašinu. Žene su počele slobodnije da razmišljaju da budu svesnije. Posao i rad ih je učinio i mentalno jačim. Ali ta želja za dokazivanjem im je pridodalo još više obaveza.
Sada ta ista žena, pored onih svih obaveza koje je nekada imala, ima ih i dalje, samo je sada pridodala i odlazak na posao i svašta nešto...

S'druge strane, muški svet kao da se malo opustio i s'vremenom zaboravio na ulogu koju je imao pre ovih promena. Sve više ima parova, gde ona njega izdržava, neko bi to nazvao ''muška sponzoruša'' kako god. Ali za ono što se nekada smatralo sramotnim i ispod časti jednog muškarca, sada je to cool...

Težnja ka ravnopravnosti je ženi donelo mentalni napredak, ali i veće fizičko i psihičko opterećenje...

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Problem sa borbom za ravnopravnost polova je što je to zapravo borba za ravnopravnost žena. Čak i kao takva, nije borba za ravnopravnost sa muškarcima već borba za jednakost sa muškarcima. A nismo jednaki.

Gde je u toj borbi (ja bih voleo da nema borbe već evolucije) zahtev da muškarci preuzmu ženske obaveze, kućne i poslovne? Gde je zaštita muškaraca od kućnog/partnerskog nasilja? Gde je zahtev da roditeljske obaveze budu jednake toliko da ne postoji automatizam dodeljivanja dece majci na staranje, posle razvoda?

Dakle, polovi treba da se približe u svojim društvenim ulogama. Ali, da če žene biti jednake sa muškarcima, to još nije bilo. Ne da priroda. A da budemo ravnopravni - to je OK.

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2281
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Citat:Čak i kao takva, nije borba za ravnopravnost sa muškarcima već borba za jednakost sa muškarcima. A nismo jednaki.
Tačno tako...

Citat:Dakle, polovi treba da se približe u svojim društvenim ulogama. Ali, da če žene biti jednake sa muškarcima, to još nije bilo. Ne da priroda. A da budemo ravnopravni - to je OK.
Slažem se...
E sad se vraćamo na onu razliku i to onu po prirodi, da je majka uvek bolji roditelj. Prosto, u prirodi žene je da je ''toplija'' i bliskija prema deci i da je to jedan od razloga zašto sud automatski dodeljuje decu majci na staranje...

Pazi, tako se smatra..

Nisam roditelj, ali znam zaista i muškarce koji su podjednako dobri roditelji kao i majke, a ima i onih izuzetaka gde su deci i otac i majka..
U poslednje vreme sam pročitala par nekih tekstova nezadovoljnih očeva kojima je dozvoljeno da viđaju decu na ''kaščicu''....
Ja se sada pitam, da li je u tom slučaju žena baš zaštićena ili se muškarci nisu dovoljno ''borili'' u tom delu za svoja prava ili prosto nisu bili dovoljno zainteresovani ili bar ne u tolikom broju?
Mnogo je tu prepreka da bi se muškarci i žene doveli u potpun ravnopravan položaj...

Što se tiče zaštite muškaraca i njihove zaštite od kućnog, partnerskog nasilja..Pa postoje i ''Muške sigurne kuće'' E sad je tu problem, da li tada muškarac gubi na svojoj muškosti, ako prizna da trpi neko takvo nasilje ? Verujem da ima puno i takvih muškaraca koji doživljavaju pravi ''psihički teror''..., ali smatram da je u tom delu i dalje mnogo više žena...

Pokušavam da budem objektivna, jer pluseva i minusa ima i na jednoj i na drugoj strani...

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Very Happy
Zanimljiva diskusija!
Citat:Ja se sada pitam, da li je u tom slučaju žena baš zaštićena ili se muškarci nisu dovoljno ''borili'' u tom delu za svoja prava ili prosto nisu bili dovoljno zainteresovani ili bar ne u tolikom broju?
Ako je "borba" za ravnopravnost iskrena, a ne samo zahtev da imate iste privilegije a ne i obaveze, onda nema razloga da se za svoja prava bore samo muškarci, a za svoja žene. Dakle, ne treba ostvarivati svoja prava na uštrb prava nekog drugog, ili žmuriti pred činjenicom da muškarci nemaju neka prava jer su oni, bože moj, "na drugoj strani barikada". Nismo. Wink
Citat:E sad je tu problem, da li tada muškarac gubi na svojoj muškosti, ako prizna da trpi neko takvo nasilje ?
Verovatno u svojim očima (zbog vaspitanja i odnosa u društvu), kao i u očima drugih muškaraca gubi osećaj muškosti. I to je ono što trebamo svi da promenimo.
Ali najsmešnije je što i žene smatraju da je takav muškarac - manje muško, jer nije umeo, smeo, hteo da podvikne, da udari šakom o sto, da se suprotstavi.
I onda se pitamo šta žene žele? Smile

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2281
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Jeste...zanimljiva diskusija sigurno, samo sam ja krhka ženska osoba koja se umorila i malo joj se spava...Laughing Malo više...''Pobedio si''...Laughing

Citat:
Dakle, ne treba ostvarivati svoja prava na uštrb prava nekog drugog, ili žmuriti pred činjenicom da muškarci nemaju neka prava jer su oni, bože moj, "na drugoj strani barikada". Nismo. Wink
?

Pa ne treba i to je tačno. Međutim, mnogo se napredovalo u svemu, a opet su zadržana neka tradicionalna pravila. Ona jeste počela da radi, da zarađuje kao i muškarac, ali se taj isit muškarac nije ponudio da joj pomogne u kućnim poslovima, da je u tom delu rastereti. Dobila je prava tamo gde treba, a u vlastitoj kući i dalje nema neka prava...Wink
Citat:Ali najsmešnije je što i žene smatraju da je takav muškarac - manje muško, jer nije umeo, smeo, hteo da podvikne, da udari šakom o sto, da se suprotstavi.

E da budem iskrena, ni meni taj deo nije jasan...
Pa ne ogleda se muškost samo u udarcu ''šakom o sto'', već u mentalnoj snzi, podršci, pažnji itd...Ne spadam u te, koje bi da se muškost dokaže ''šakom u glavu''...Laughing

Citat:I onda se pitamo šta žene žele? Smile
E ovo može da bude nova tema..Ne može to da se ispriča kroz jedan post. Treba prvo da se sete, šta sve ne žele...da bi došle do pravog odgovora...Laughing

Laku noć želim svima..

offline
 • Pridružio: 25 Avg 2008
 • Poruke: 740
 • Gde živiš: na bezbednom rastojanju od pojedinih

Sagacity@

Citat:Ona jeste počela da radi, da zarađuje kao i muškarac, ali se taj isit muškarac nije ponudio da joj pomogne u kućnim poslovima, da je u tom delu rastereti. Dobila je prava tamo gde treba, a u vlastitoj kući i dalje nema neka prava...Wink
[Ali najsmešnije je što i žene smatraju da je takav muškarac - manje muško, jer nije umeo, smeo, hteo da podvikne, da udari šakom o sto, da se suprotstavi.


Da,uglavnom vecina zena radi kucne poslove,ali zamisli ,u zadnje vreme ,vidjam sve vise primera da muskarci pomazu u kuci,radeci bukvalno sve .I to je nesto divno.Ako voli svoju zenu,a ona ''propada'' od posla,zasto joj ne bi pomogao . Uopste ne vidim tu stvar, da je zbog toga on, manje musko.Moguce da je u proslosti bilo drugacije,ali danas ne.Bas sam slusala neke price i radila sa parovima koji dele kucne poslove i to je divno.Oni sami ne vide u tome nista lose.

Mada moja baka recimo nikada ne bi dala svome muzu da ispegla sebi kosulju,ili da skuva,usisa, opere sudje.ali..to su bake .

Sto se tice zlostavljanja,ima mnogo primera zena, koje zaista psihicki maltretiraju svoje muzeve,posebno ako ih izdrzavaju(znaju biti jako surove..)No,jos uvek u svemu tome prednjace muskarci,cak i izdrzavani (prosto su fizicki jaci..)..

I onda pitanje:Sta zene zele?

Licno, da ostanem to sto jesam,zena! Jednake nikako ne mozemo biti,ali ni ravnopravne ..Tesko!!
Gore spomenuta evolucija-jako interesantno (kakva bi to bica bila?)

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Evolucija u odnosima, Danka, za razliku od borbe za ravnopravnost. Bića bi bila ista: ti, ja, žene i muškarci.

offline
 • Pridružio: 25 Avg 2008
 • Poruke: 740
 • Gde živiš: na bezbednom rastojanju od pojedinih

SlobaBgd ::Evolucija u odnosima, Danka, za razliku od borbe za ravnopravnost. Bića bi bila ista: ti, ja, žene i muškarci.

Izvini,nisam pazjlivo citala,to bi bilo onda zapanjujuce zaista! Da li ce se desiti,ili se nesto vec desava!?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 782 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 7 sakrivenih i 745 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Bane san, bato, Bogoslov, dekao, djboj, dolinalima, dragonserbia, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, Filip Marinković, goxin, ivan1973, Jethro, Marko Marković, mercedesamg, Mihajlo, Milos ZA, ObelixSRB, rovac, S2M, Toni, Toper, vasa.93, vlad the impaler, vrlenija, zajcev1, zuxbg, |_MeD_|