Linux sve popularniji! Otkrivamo zašto sve više korisnika okreće leđa Windowsu

2

Linux sve popularniji! Otkrivamo zašto sve više korisnika okreće leđa Windowsu

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Jogurtman, da podsetim: tema nije ni Linux ni Windows, ni moj "napad" ni tvoja potreba da ga "braniš". U takve polemike neću ulaziti.

Ja komentarišem članak, i ono što smatram da je bullshit a šta si ti naveo kao tačno. I komentarišem šta autor članka piše u tekstu, i kako razvlači činjenice. Možeš ti mene da ubeđuješ kontraargumentima da nisam u pravu, možda me čak i ubediš, ali to neće otići dalje od ove teme na ovom forumu. Ni odbrana argumentima, ni demanti teza navedenih u članku neće se pojaviti na sajtu B92 u sekciji Tehnopolis. Primetićeš da čak nema ni komentara na PR tekst na sajtu B92. Dakle, i dalje tvrdim da je članak bullshit, napisan da namami neupućene da potroše pare na IT akadeniji. Kao oni oglasi "nauči Javu za 8 dana" ili "postani programer sa početnom platom od 1200 evra". Zato je članak bullshit. Iskrivljuje činjenice u cilju zarade.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 02 Avg 2004
 • Poruke: 1692
 • Gde živiš: Kraljevo

drummer ::Mogu li ja nakratko da se umešam? Zašto prekidati diskusiju i povlačiti se ako imate argumente koji idu u prilog onome što zastupate? Zar nije suština diskusije upravo to - civilizovana i argumentovana razmena mišljenja i stavova? Ovo je hiljaditi put da se pokrene neka tema, "ukrste mačevi" i da se ljudi povuku svako na svoju stranu. Ne kažem da treba da se "pobijemo" na bilo koji način, niti da pravimo Linux-Windows rat samo da bi "pucali", ali argumentovana odbrana sopstvenog stava je (bar na ovom forumu) uvek dobrodošla Smile.

Ziveli Ziveli Ziveli


Zato što smo i prošle i pretprošle i one pre pretprošle i ko zna koliko ranijih godina, vodili ovakve rasprave baš na ovu temu (Linux vs Windows i Windows vs Linux) i na kraju svi smo ostajali na svojim pozicijama bez obzira koliko ko iznosio valjane argumente i bez ikakvog pomaka bilo gde. Ako se dobro sećam u jednoj od poslednjih diskusija na sličnu temu sam taksativno naveo zašto mislim da je Linux bezbedniji od Windows-a i oponentu koji me je pitao da nabrojim na osnovu čega to mislim postavio kontra pitanje, na osnovu čega on tvrdi da je Windows bezbedniji od Linuks-a, nisam dobio odgovor. Tako da je ovakav tip rasprave jalov, neproduktivan i čist gubitak energije, makar za mene.offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10690

Mislim da, sa stanovišta korisnika, linuks kaska u mestu. Što nije radilo pre osam godina, ne radi ni danas. Samo se šminkaju i ulepšavaju. A i, kako vreme prolazi, ideja da neko kod piše za džabe mi ne štima. Zapravo, cela filozofija mi, što sam stariji sve više ne štima. Lepa je to zamisao o slobodnom softveru za krajnje korisnike, ali... Sa stanovišta razvojnog tima, gde je njima tu korist?! Zašto bi neko proveo stotine i stotine sati razvijajući nešto što im najverovatnije neće doneti nikakvu korist? To je vreme koje je odvojeno od porodice, od društvenog života, od stvarnog života. Za rad čega? Druga stvar je što mi na Balkanu zarađujemo nedovoljno da bi mogli da platimo softver pa se šlepamo, zajedno sa zemljama trećeg sveta, na otvorenom softveru. Otvoreni softver je super za učenje, ali sve osim toga je veliko gubljenje vremena i novca.

I, još jedna stvar što se tiče Linuksa - nema specifičnost. Hoćeš TV karticu? Ne može. Hoćeš bolju grafičku - Ne može. Hoćeš novu mrežnu karticu - Ne može. A, treba posebno proveravati svaku komponentu - ne ide. Ideja za generičke drajvere je super, ali šta će mi komponenta ako ne mogu u potpunosti da pristupim njenim punim mogućnostima?

offline
 • Rogi  Male
 • Mod u pemziji
 • Najbolji košarkaš koji
 • je ikada igrao ovu igru
 • Pridružio: 31 Avg 2005
 • Poruke: 11687

SlobaBgd ::Dalje, nisam baš siguran koliko će neka nova distribucija raditi glatko na deset godina starom kompjuteru, Dok, recimo, konkurentski OS iz Redmonda sasvim OK radi i na tako starim mašinama. Ako si mislio na još starije i slabije računare, za njih treba tražiti retke distribucije, a to momci iz Redmonda rešavaju sa dva slova: XP.


Slobo, Slobo, pa zašto ovako paušalno?!

Evo kod mene najnoviji Debian 9.4 radi bolje nego W7. Komp star 11 godina.

Čitam nešto ES ovih dana, a sad čitam i ovde.
Pa ti si među najvećim Windows zagovornicima.

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Da si imalo pažljivije pročitao šta pišem u ovakvim dikusijama, video bi da nigde ne veličam Microsoft. Ali ako se očekuje da ćutim kada neko piše da je, na primer, prednost Linuxa nad Windowsom to što ima gomilu aplikacija već instaliranih u OS, naravno da ću podsetiti da i na Windowsu ima mnogo programa koji dolaze sa operativnim sistemom. Kako ja to, svojim diskusijama, branim Linuxašima da koriste šta hoće? A kako to oni, po tvojem aršinu, ne puste mene da koristim šta hoću nego nam naturaju Linux (ovo je sarkastično, da ne bude zabune).

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10690

Zapravo, moj uskoro puni osmu godinu života i, bez ikakve modifikacije u međuvremenu, bolje gura Windows 10 nego Linux. I nije paušalna izjava. 15 godina mator računar je 15 godina mator računar i logično je da će na njemu najbolje raditi 15 godina star sistem nego bilo kakav moderni Linux. Ili žeiš reći da linux kaska jedno 15 godina za ostalim sistemima jer je samo na tako starim računarima konkurentan? Ne pravite od babe devojku. Kad stari hardver ne podržava moderne tehnologije, u suštini je nebitno koji sistem teraš.

offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4534

mpman ::Mislim da, sa stanovišta korisnika, linuks kaska u mestu. Što nije radilo pre osam godina, ne radi ni danas. Samo se šminkaju i ulepšavaju.
Ovo je užasno generalizovano i netačno. Evo samo promena koje je doneo kernel 4.17:

- Intel DRM drajveri imaju podrazumevano omogućenu Cannonlake podršku.
- Podrška za AMD Radeon Vega 12 grafički procesor (ne znam da li je već izašao).
- AMDGPU Display Code podrazumevano omogućen za sve podržane grafičke kartice.
- Podrška za novu arhitekturu Andes NDS32 (i uklanjanje 8 zastrelih arhitektura što je olakšalo kernel za pola miliona linija koda).
- Početna podrška za NVIDIA Tegra "Xaiver" SoC.
- Ostale nove ploče / uređaji koji su takođe podržani; Samsung (Exynos4) Galaxy S3, Allwinner H6 sa Pine H64, Libre računarska karta RK3328, Orange Pi Zero +, Banana Pi M2 i Teres-I.
- Poboljšanja za VGA Switcheroo kao i mnoge druge male ARM/ugradive DRM drajvere.
- IBMs390 poboljšanje za odbranu od Spectre-a.
- Poboljšanje za RISC-V procesorski kod.
- AMD poboljšanja za KVM (Kernel-based Virtual Machine) kao i VirtIO GPU pripreme za IBM s390.
- Podrška za Microsemi Ocelot SoC.
- SPARC Application Data Integrity (ADA) funkcionalnost koja omogućava pristup virtuelnoj memoriji preko ključeva.

Što se tiče distribucija tu je stvar još šira. Svaka distribucija ima svoj tim koji na drugačiji način zamišlja kako treba da izgleda njihov OS pa tako ne možemo reći kako Linuks kaska poredeći par distribucija. Fedora je recimo glavni poligon za testiranje novih tehnologija i mnoge stvari koje su se u njoj pojavile su našle mesto i u drugim distribucijama.

mpman ::A i, kako vreme prolazi, ideja da neko kod piše za džabe mi ne štima. Zapravo, cela filozofija mi, što sam stariji sve više ne štima. Lepa je to zamisao o slobodnom softveru za krajnje korisnike, ali... Sa stanovišta razvojnog tima, gde je njima tu korist?! Zašto bi neko proveo stotine i stotine sati razvijajući nešto što im najverovatnije neće doneti nikakvu korist?
Korist ne mora da bude novčana. Sama činjenica da si radio na nekom projektu veličine Linuksa koji se koristi u skoro svim sferama računarstva je dovoljno zadovoljavajuća, a i predstavlja izvanrednu stavku za CV. Pored toga upoznaješ nove ljude, poboljšavaš svoje veštine za plaćeni posao, učiš nove stvari. Ja pored posla koji radim često radim i na svojim open source projektima sa strane i to mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Možda će se stvari malo promeniti kada osnujem porodicu.

Ako je open source softver gubljenje vremena i novca, zašto bi kompanije uopšte učestvovale u razvoju Linuksa i zašto bi Microsoft svoj SQL Server i .NET Core portovao na Linuks, a uz to omogućavao i korišćenje različitih distribucija unutar sistema kao i samog bash-a?

Što se tiče poslednje stavke, to nije problem Linuksa već vlasničkih drajvera. Da bi se napisao drajver potrebno je da se razume kako hardver funkcioniše, a to se ne može uraditi ukoliko kompanija nije zainteresovana da objavi verziju za Linuks. U svakom slučaju, Linuks je postigao ogroman uspeh od jednog malog hobi projekta i to je sasvim dovoljno da se skine kapa svim ljudima koji su učestvovali u njegovom razvoju, a koji nisu imali ogromne budžete poput Apple-a ili Microsoft-a.

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10690

To! Ajd' da pričamo! Smajli

Pišem na brzinu, samo da kažem.

E.L.I.T.E. ::mpman ::Mislim da, sa stanovišta korisnika, linuks kaska u mestu. Što nije radilo pre osam godina, ne radi ni danas. Samo se šminkaju i ulepšavaju.
Ovo je užasno generalizovano i netačno. Evo samo promena koje je doneo kernel 4.17:

- Intel DRM drajveri imaju podrazumevano omogućenu Cannonlake podršku.
- Podrška za AMD Radeon Vega 12 grafički procesor (ne znam da li je već izašao).
- AMDGPU Display Code podrazumevano omogućen za sve podržane grafičke kartice.
- Podrška za novu arhitekturu Andes NDS32 (i uklanjanje 8 zastrelih arhitektura što je olakšalo kernel za pola miliona linija koda).
- Početna podrška za NVIDIA Tegra "Xaiver" SoC.
- Ostale nove ploče / uređaji koji su takođe podržani; Samsung (Exynos4) Galaxy S3, Allwinner H6 sa Pine H64, Libre računarska karta RK3328, Orange Pi Zero +, Banana Pi M2 i Teres-I.
- Poboljšanja za VGA Switcheroo kao i mnoge druge male ARM/ugradive DRM drajvere.
- IBMs390 poboljšanje za odbranu od Spectre-a.
- Poboljšanje za RISC-V procesorski kod.
- AMD poboljšanja za KVM (Kernel-based Virtual Machine) kao i VirtIO GPU pripreme za IBM s390.
- Podrška za Microsemi Ocelot SoC.
- SPARC Application Data Integrity (ADA) funkcionalnost koja omogućava pristup virtuelnoj memoriji preko ključeva.

Što se tiče distribucija tu je stvar još šira. Svaka distribucija ima svoj tim koji na drugačiji način zamišlja kako treba da izgleda njihov OS pa tako ne možemo reći kako Linuks kaska poredeći par distribucija. Fedora je recimo glavni poligon za testiranje novih tehnologija i mnoge stvari koje su se u njoj pojavile su našle mesto i u drugim distribucijama.


Gip je isti k'o pre osam godina, kao i Clementine i kao i 90% softvera. Igre su im skoro iz devedesetih. A sve ovo što si nabrojao znači mi isto k'o da si mi napisao nulama i jedinicam, iskren da budem Mr. Green

E.L.I.T.E. ::mpman ::A i, kako vreme prolazi, ideja da neko kod piše za džabe mi ne štima. Zapravo, cela filozofija mi, što sam stariji sve više ne štima. Lepa je to zamisao o slobodnom softveru za krajnje korisnike, ali... Sa stanovišta razvojnog tima, gde je njima tu korist?! Zašto bi neko proveo stotine i stotine sati razvijajući nešto što im najverovatnije neće doneti nikakvu korist?
Korist ne mora da bude novčana. Sama činjenica da si radio na nekom projektu veličine Linuksa koji se koristi u skoro svim sferama računarstva je dovoljno zadovoljavajuća, a i predstavlja izvanrednu stavku za CV. Pored toga upoznaješ nove ljude, poboljšavaš svoje veštine za plaćeni posao, učiš nove stvari. Ja pored posla koji radim često radim i na svojim open source projektima sa strane i to mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Možda će se stvari malo promeniti kada osnujem porodicu.


Kao što rekoh, osim učenja, a tu spada i 'razvijanje veština' smešak Ali, ne znam da li tu vidiš problem. Imaš softver koji razvijaju entuzijasti koji i ne moraju da ga razvijaju. Ajde, napravim program, objavim ga i ja sam s tim završio. A, ljudi očekuju nešto novo, da se nešto događa.

E.L.I.T.E. ::Ako je open source softver gubljenje vremena i novca, zašto bi kompanije uopšte učestvovale u razvoju Linuksa i zašto bi Microsoft svoj SQL Server i .NET Core portovao na Linuks, a uz to omogućavao i korišćenje različitih distribucija unutar sistema kao i samog bash-a?

Zato što se meni mnogo više isplati da bacim kosku nekim entuzijastima koji će za siću da mi napišu tonu koda koju ću ja posle lako da implementiram u svoje projekte i nalepim im dobru cenu, nego da osnivam i plaćam sopstveni razvojni tim i krećem od nule.

E.L.I.T.E. ::Što se tiče poslednje stavke, to nije problem Linuksa već vlasničkih drajvera. Da bi se napisao drajver potrebno je da se razume kako hardver funkcioniše, a to se ne može uraditi ukoliko kompanija nije zainteresovana da objavi verziju za Linuks. U svakom slučaju, Linuks je postigao ogroman uspeh od jednog malog hobi projekta i to je sasvim dovoljno da se skine kapa svim ljudima koji su učestvovali u njegovom razvoju, a koji nisu imali ogromne budžete poput Apple-a ili Microsoft-a.

Ali to i jeste problem Linuksa jer linuks bez toga nema budućnost. Ako ja ne mogu da koristim svoj hardver na linuksu, šta će mi linux? Vidiš, problem linuksa smešak

Ne kažem ja da linuks nije vredan poštovanja, na protiv. Ali nije fer ni prema linuksu da se predstavlja kao nešto što nije.

offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4534

mpman ::Gip je isti k'o pre osam godina, kao i Clementine i kao i 90% softvera. Igre su im skoro iz devedesetih. A sve ovo što si nabrojao znači mi isto k'o da si mi napisao nulama i jedinicam, iskren da budem Mr. Green
To nema veze sa Linuksom već sa onima koji razvijaju taj softver. Ja ne znam šta je to specijalno novo u sopstvenim programima doneo Windows. Windows Media Player godinama ostao isti, jedino što su modernizovali one igrice tj. prebacili ih u 3D, ali po meni su ih ujedno i sje*ali jer sam igrao taj novi šah sa sedmice na jednom starijem računaru i kočio je užasno. Neki programi jednostavno ne zahtevaju čestu izmenu. Znam da ti ništa ne znači, samo govorim o tome da se Linuks itekako dalje razvija jer ipak mnoge institucije i kompanije zavise od njega. Nemaju operativni sistemi neke spektakularne izmene jer se radi o prilično kompleksnom softveru. To što je Windows 10 radikalnije promenio neke stvari je samo preuzimanje virtuelnih okruženja koja su postojala mnogo mnogo pre i na macOS-u i na Linuksu i malo modernizovan izgled okruženja. Prave izmene su one ispod haube. Ako uporediš macOS Sierra i macOS High Sierra skoro da nećeš videti nijednu razliku u interfejsu i programima, ali su učinjene velike promene po pitanju performansi i fajlsistema.

mpman ::Imaš softver koji razvijaju entuzijasti koji i ne moraju da ga razvijaju. Ajde, napravim program, objavim ga i ja sam s tim završio. A, ljudi očekuju nešto novo, da se nešto događa.
Iz mog iskustva daleko je češće da open source softver bude živahan i da se razvija u različitim pravcima nego softver zatvorenog koda. Velike kompanije su trome, ulažu novac u velike projekte i imaju ograničen broj očiju koji pregleda i testira kod. Zato su mnoge počele da objavljuju svoje projekte kao open source. Pogledaj samo koliko Facebook ima open source projekata. Od tih projekata imaju korist mnoge druge firme i pojedinci, najbolji primer su React i Flow. To što je nešto open source je još veća prednost ako govorimo o daljem razvoju jer kada prestane da se razvija softver zatvorenog koda ne možeš da uradiš ništa (osim možda reverznog inženjeringa ili pokušaja kreiranja otvorenog klona) dok kod open source softvera možeš da nastaviš razvoj i nakon što autor prestane da se bavi njime (što je upravo slučaj sa Linuksom - Linus se više ne bavi aktivno njegovim razvojem, jedino pregleda stvari koje se dodaju u kernel).

mpman ::Zato što se meni mnogo više isplati da bacim kosku nekim entuzijastima koji će za siću da mi napišu tonu koda koju ću ja posle lako da implementiram u svoje projekte i nalepim im dobru cenu, nego da osnivam i plaćam sopstveni razvojni tim i krećem od nule.
SQL Server i .NET Core su besplatni i otvorenog su koda tako da mi nije baš jasno o kojoj dobroj ceni pričaš. Podrška da, ali to je slučaj i kod Linuksa. A i ako zaobiđemo ove primere, skoro svi veliki projekti danas su open source, čak i neprofitni. Novac u tom slučaju dolazi tek pri pružanju podrške.

mpman ::Ali to i jeste problem Linuksa jer linuks bez toga nema budućnost. Ako ja ne mogu da koristim svoj hardver na linuksu, šta će mi linux? Vidiš, problem linuksa smešak
Linuks svakako ima budućnost i bez desktop udela jer drži ogroman deo tržišta i servera i superračunara. Nije to problem Linuksa već problem dominatnog modela proizvodnje u svetu. Microsoft se pozicionirao na tržištu desktopa i drži primat tu. Zašto bi neki open source projekat pokušao nešto da promeni na tom polju? Linuks neće propasti čak i da svi desktop korisnici u potpunosti prestanu da ga koriste.

mpman ::Ali nije fer ni prema linuksu da se predstavlja kao nešto što nije.
Upravo o tome i govorim. On nikada nije bio niti može biti Windows ili macOS i to je sasvim dobra stvar. I macOS ima manji udeo u poređenju sa Windows-om pa i dalje opstaje, ali zbog prodaje hardvera, ne samog sistema.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 869 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 4 sakrivenih i 820 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ALBION101, altec.gs, Atomski čoban, Bane san, Boskovic, caesar, CheefCoach, cikadeda, crnitrn, dac, dekao, djo97, djordje92sm, dragon986, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, Duško, Gama, goxin, GreenMan, Insan, ivan979, Lucije Kvint, Marko Marković, MB120mm, mihajlot2013, mikrimaus, Milos ZA, moonshine, Mr. Majevica, Nebo_M, NoOneEver Dreams, Panter, repac, royst33, sabros, segax1, Skywhaler, Srky Boy, tomigun, trutcina, vlvl, zixmix, Zmaj001