Grcka mitologija

1

Grcka mitologija

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10651

Jos od malena citam Grcku mitologiju i od tada sam fasciniran njom, pa sam mislio da u ovoj temi kucamo ili kopiramo neke od Grckih mitova koji su nam se dopali ili koji su na nas ostavili utisak.Zamolio bih clanove foruma da ne ponavljaju mitove ako nemaju nesto da dodaju.Evo ja cu prvi


Bogovi

U početku beše večni, bezgranični, tamni Haos. On beše izvor života. Sve je poniklo iz bezgraničnog Haosa - ceo svet i besmrtni bogovi. Iz Haosa je nastala i boginja Zemlja - Geja. Ona se široko rasprostrla, moćna, dajući život svemu što živi i raste na njoj. Daleko, pak, pod Zemljom, tako daleko kao što je od nas daleko neobuhvatno svetlo Nebo, u neizmerivoj dubini - rodio se mračni Tartar, užasni bezdan, pun večne tame. Iz Haosa, tog izvora života, rodila se moćna sila, ljubav Eros, koja sve oživljuje. Poče da se stvara svet. Bezgranični Haos stvori večni mrak - Eraba, i tamnu noć Njuktu. A od Noći i Mraka potekoše večna svetlost - Etar, i radosno svetli dan - Hemera. Svetlost se razli po svetu i počeše da se smenjuju dan i noć.
Moćna, blagodetna Zemlja rodi plavo Nebo - Uran i tada se rasprostre nebo nad zemljom. Prema Nebu se gordo podigoše visoke Planinem koje je rodila Zemlja i široko se razli More, koje večno šumi. Majka Zemlja rodi Nebo, Planine i More i oni nemaju oca.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • FAMAS  Male
 • Legendarni građanin
 • Ivan Milanović
 • Pridružio: 10 Avg 2007
 • Poruke: 5475
 • Gde živiš: Strawberry Field

ZEVS (ZEUS),gospodar neba i zemlje,otac bogova i ljudi.

Zevs,najveći od svih besmrtnih bogova sa Olimpa,rodio se u jednoj pećini na planini Dikta,na Kritu,a rastao je,u nekoj drugoj špilji na planini Ida,gde ga je sakrila majka Rea,hraneći se mlakom kozije ninfe Amalteje, dok su ga Nimfe negovale.Zagospodarivši i učvrstivši vlast nad svojom braćom i ostalim bogovima,zadobio je,od svih,zasluženo poštovanje i divljenje,te je,nakon Titanmahije i Gigantomahije,sa pravom,prihvaćen kao gospodar i otac bogova i ljudi.Njegovo oružje je bio grom,dok se njegova vlast prostirala i na nebu i na zemlji.Za Zevsa,njegova zakonita i jedina supruga bila je Hera,koja mu je uvek bila stalna i veran pratilja,kako u životu,tako i u svim njegovim delima.Sa njom je dobio Aresa,Hebu,Ejletiju i Hefesa.Bezbrojne su,međutim bile,njegove ljubavne avanture,sa boginjama i običnim smrtnicama,koje su povremeno izazivale Herinu ljubomoru.Iz ovih avantura,Zevs ,je dobio mnogo druge dece,bogove,polubogove i heroje.Da bi pomenuli neke od mnogobrojnih avantura,može se izdvojiti njegova veza sa Majom iz koje se rodio Hermes,sa Semelom je dobio Dionisa,od Lete,Apolona i Artemidu,iz veze sa Temidom,Suđaje i Hore,a od Mnemosine devet Muza.Iz nebrojenih veza sa smrtnicama koje se pominju,na svet su došli mnogi bogovi i heroji.Svu svoju decu,voleo je i štitio,te su više puta i ona bila povod Herinom besu.

Izvor: http://www.znanje.org/i/i22/02iv09/02iv0919/zevs.htm#zevs (zeus),gospodar neba i zemlje,otac bogova i ljudi.   offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 871
 • Gde živiš: Chimneys

Tema je fenomenalna! Svaka čast mpman!

Evo i ja ću, za početak, pridružiti članak...

AfroditaAfrodita je grčka boginja ljepote, čulne ljubavi i plodnosti. Značenje njenog imena je nepoznato, iako su drevni Grci vjerovali da se ono odnosi na pjenu. Veoma je moguće da je ovo vjerovanje došlo iz priče o Afroditinom rođenju.
Prema starijem predanju, koje je zastupao Homer, ona je kći Zevsa i Dione;a prema mlađem, kog se držao Hesiod, rođena je iz morske pjene koja se stvorila kad je Kron bacio u more Uranove genitalije. Odmah po rođenju, izašla je iz mora na obalu ostrva Kipra.
Izvor: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B0

PS

O njoj se, kao i o mnogima, može prićati veoma dugo, ali ovo je samo ono najkraće. Wink

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10651

Sfinga

Po jednom tumačenju grčke mitologije sfinga je kći stoglavog diva Tifona i njegove žene Ehidne, a po drugom ona je kći Himere i Ortra.

Sfinga je živela je na gori Sfingiju kraj Tebe. Imala je običaj da svakom putniku ili slučajnom prolazniku postavi pitanje: „Ko ujutro ide na četiri, danju na dve, a uveče na tri noge?“. Mnogi koji nisu uspeli da odgovore na njeno pitanje su pali kao žrtve njenih kandži. Sfinga je rastrgla mnogo ljudi, među njima i plemenitih Tebanaca koji su pokušavali da oslobode grad Tebu od nje.

Zagonetku je rešio Edip koji je dao tačan odgovor na njeno pitanje: „To je čovek! U svom ranom životu nespretno puzi na sve četiri, u zreloj dobi ide ne dvije, a u suton svog života zbog slabosti podupire se štapom koji mu je treća noga!“. Sfinga se nakon njegovog odgovora bacila sa stene u more, jer joj je sudbina namenila smrt u trenutku kad neko reši njenu zagonetku.najkraca verzija
izvor: http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0

offline
 • FAMAS  Male
 • Legendarni građanin
 • Ivan Milanović
 • Pridružio: 10 Avg 2007
 • Poruke: 5475
 • Gde živiš: Strawberry Field

Pre izvesnog vremena je na TV-u bio serijal ''Putevi Bogova'', koji je vodio Piter Justinov. Fantasticne emsiie su bile. Takodje, preporucujem knjigu ''Legende i mitovi stare Grčke'' N.A. Kun.

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10651

Ej....imam tu malu zutu knjigu Smile
ja preporucujem i knjigu "Junaci Antickih Mitova " Vojtjeh ZamarovskiAkadem

Akadem (grc. Akademos, lat. Academus) - stari atinski heroj kome je u severozapadnom delu Atine bio posvecen gaj s hramom i prvom atinskom gimnazijom.
O njegovim delima se ne zna mnogo. Stariji autori spominju da je, navodno, pokazao Kastoru i Poluksu mesto gde je atinski kralj Tezej zatvorio njihovu sestru Helenu kad ju je pomocu lapitskog kralja Piritoja oteo iz Sparte. U njegovom gaju filozof Platon se sastajao s prijateljimai ucenicima.

offline
 • FAMAS  Male
 • Legendarni građanin
 • Ivan Milanović
 • Pridružio: 10 Avg 2007
 • Poruke: 5475
 • Gde živiš: Strawberry Field

Napisano: 05 Mar 2011 23:35

DEMETRA (DEMETER),boginja žitnih polja

Demetra je bila boginja plodnosti,majka zaštitnica polja,koja je štitila sve obrađen površine,a pogotovo žitnih polja.Pored toga smatra se i boginjom koja je učestvovala u stvaranju svijeta,pa sve što na zemlji živi,cveta i donosi plod,svoje postojanje duguje Demetri i njenoj brožljivosti.Demetra je bila veoma privržena svojoj ćerki Persefoni,koju je dobila sa Zevsom,i za koju je bila toliko vezana.Persefona je srećno rasla pored majke i ostalih boginja,sve dok se u nju nije zaljubio Had,koji ju je oteo.Demetra je,čim je saznala za nestanak voljene kćeri,krenula u potragu za njom.Kada joj je Helie otkrio istinu,boginja se toliko naljutila da je napustila Olimp,zapostavila sve svoje dužnosti,i prerušivši se u staricu,otišla u službu kod Keleje.Za to vreme,zemlja je ostala neobrađena,poljoprivreda unazađena,ništa iz zemlje nije izniklo,niti dinosilo plodove.Videvši sve to,Zevs je naredio Hadu da Demetri vrati Persefonu.Had je pristao da svoju ženu dovede u Gornji svet,i vrati je majci,ali je pre toga lukavstvom naterao da pojede zrno nara.To jedno zrno,bilo je dovoljno,na Persefonu veže za Podzemni svet.Sklopljen je sporazum sa Hadom:Persefona je osam mjeseci godišnje provodila sa majkom, a ostala četiri sa Hadom.

Izvor: http://www.znanje.org/i/i22/02iv09/02iv0919/demetra.htm#demetra (demeter),boginja žitnih polja 

Dopuna: 05 Mar 2011 23:38

Kad smo vec kod literature, dobra knjiga je i ''Grcki mitovi'' od Roberta Grevsa. Kod nekih izdavaca se ta knjiga zove i ''Grcka mitologija''.

Da bi se dobro upoznao zivot starih Grka, treba prvo dobro upoznati njihovu mitologiju, ser se skoro sve na njoj bazira. Za kasnije citanje preporucujem knjigu ''Zivot Grcke'' od Vila Djuranta. Izuzetno obino stivo, i tesko se nalazi.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 871
 • Gde živiš: Chimneys

Posejdon


Posejdon-bog mora, zemljotresa i konja iz grčke mitologije, sin titana Hrona i njegove žene Reje. Kao i svu njegovu braću i sestre, i Posejdona je progutao njegov otac, ali je i Posejdona, kao i njegovu porodicu, oslobodio Zevs.

Kada je bio dobre volje Posejdon bi stvarao nova ostrva i more bi bilo mirno, a kada je bio loše volje, uz pomoć svog trozupca, podsticao je zemljotrese, potapanje brodova i davljenja. Živio je u palati na dnu mora koja je napravljena od korala i dijamanata. Imao je mnogo djece sa mnogo žena, kako sa boginjama tako i sa smrtnim ženama.

PS

Što se tiče literature, meni su mnogo dobra djela Adele Geras, koja je pisalo mnogo o grčkoj mitologiji.

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10651

Atina
У грчкој митологији, Атена (грчки: Ἀθηνᾶ, Athēnâ, или Ἀθήνη, Athénē; дорски: Ἀσάνα, Asána; латински: Минерва) је била богиња цивилизације, тј. мудрости, ткања, заната и дисциплинованије стране рата (насиље и крвожедност су били Аресов домен). Атенина мудрост прати техничко знање потребно у ткању, металургији али такође укључује и лукавост (метис) ликова као што је Одисеј. Њој су свети сова и маслиново дрво.

Прве приче о Атени говоре о њој као о богињи птица. Првобитно је замишљена као богиња са крилима, а чак је у неким митовима и сама била птица - сова. Зато и не чуди зашто у митовима који су настали касније Атенина порука стиже преко орла, сокола и сл.

Атенина најбоља пријатељица је Нике, богиња победе. Атена се појављује као заштитница многих грчких јунака, укључујући Херакла, Одисеја и Јасона. Она је и омиљена Зевсова ћерка, рођена из његове главе.
Постоји неколико верзија Атениног рођења. У једном, који се најчешће спомиње, Метида, богиња мудрости, затруднела је са Зевсом. Зевс се веома уплашио јер је постојало пророчанство да ће Метида имати двоје деце - једно од њих ће бити најоданије Зевсу од све његове деце, а друго ће бити силник који ће га срушити. То је Зевса уплашило, јер се сетио да је он свргнуо свога оца, те се бојао да ће се тако нешто и њему десити. Зато је Зевс претворио Метиду у муву и онда је појео. Но, било је прекасно. Метида је, у Зевсу, почела да прави кацигу и одору за своју зачету ћерку. Звук чекића којим је Метида правила кацигу, узроковао је велики бол у Зевсовој глави, па је Хефест расцепио његову главу. Атена је искочила кроз пукотину, већ одрасла, потпуно обучена и потпуно опремљена ратном опремом.

izvor: http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0

offline
 • FAMAS  Male
 • Legendarni građanin
 • Ivan Milanović
 • Pridružio: 10 Avg 2007
 • Poruke: 5475
 • Gde živiš: Strawberry Field

ARES (ARES),bog rata

Ares bog koji je voleo borbu,uvek se prikazuje sa šlemom,u ratnoj opremi,spreman za borbu.Gde god je rat,krvoproliće,ili neki oružani sukob,Ares je prisutan.To je bio razlog što ga ljudi nisu slavili i obožavali kao ostale bogove,pa se i gradovi koji bi ga smatrali svojim zaštitnikom,nigde ne spominju.Sin Zevsa i Here,često bi dolazio u sukob sa ostalim bogovima pa čak i sa sopstvenim ocem.U Tebi je bio slavljen,kao predak kraljevske loze jer je njegova kćerka koju je imao sa Afroditom,Harmonija,bila žena Tebanskog kralja Kadma.I zaista,ovaj strašni bog imao je vezu sa nežnom i požudnom Afroditom,sa kojom,je pored Harmonije imao i još Erosa,Foba i Dejma.Osim njih Arej je imao i drugu decu.Neka od njih su Kiknio,Diomed i Liakon.

Izvor: http://www.znanje.org/i/i22/02iv09/02iv0919/ares.htm#ares (ares),bog rata 

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 834 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 12 sakrivenih i 785 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., Apok, Atomski čoban, brufen, dankisha, DH, dika69, dragon986, dzoni19, Georgius, goxin, Grana, hatman, Insan, jaeger, Klecaviks, Krusarac, kybonacci, mane123, MarKhan, Mercury, milimoj, milos.cbr, Mirage 2000N, misa2, moldway, pein, riva, rovac, S2M, trutcina, ucenik32, vasa.93, Vlada1389, vladas87, Wisdomseeker