Grcka mitologija

2

Grcka mitologija

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 871
 • Gde živiš: Chimneys

Аполон

Аполон је грчки бог светлости, музике, медицине, стреличарства, колонизације, прорицања и поезије. Присутан је и у хеленској и у римској митологији, али такође и код других народа у разним варијететима. Представљан је увек као идеал здравог, складно развијеног и лепог младића, кога су Хелени звали курос. Етрурска митологија је под утицајем хеленске имала божанство Аплу. Касније је у римској митологији постаје Аполон Хелиос и поистовећује се са сунцем, односно божанством Сол. Епитет му је Феб (Phoebos).

Извор:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BDRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16934
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

Samo pre svega da kazem, jednostavno moram.
@ mpman, svaka cast za temu! Tema je fantasticna!
Ja obozavam grcku mitologiju i ocekujte lajkove sa moje strane za svaku poruku ovde Smajli Smajli


Dionis


Dionis je stari grčki bog plodnosti, vegetacije, života, vina i uživanja. Bio je sin Zevsa i Semele, boginje iz Tebe. Etimologija imena se izvodi od reči Dio - gen. od Zeus i nusos - tračka reč za sina. U rimskoj mitologiji je predstavljan kao Bahus (otuda naziv bahanalije). Poznat nam je i pod drugim imenima, kao npr. Jahus ili Zagrej. Njegov kult se veoma razvio u staroj Grčkoj, naročito među mnogobrojnim sledbenicama poznatim kao Menade.


Izvor:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%81


P.S.
Moj predlog je, da, prvo navedemo sve Bogove grcke mitologije koje znamo, pa da onda predjemo na njihove heroje i ostale likove, 'se slazete? smešakoffline
 • FAMAS  Male
 • Legendarni građanin
 • Ivan Milanović
 • Pridružio: 10 Avg 2007
 • Poruke: 5475
 • Gde živiš: Strawberry Field

POSEJDON (POSEIDON),bog mora

Posejdon,gr;ki bog mora,sin Kronosa i Ree,smatra se jednim od najpoštovanijh bogova Olimpa,jer je pored Zevsa i Here,,jedan od najstarijih bogova.Zlatnim kočijama,krstari po svom kraljevstvu ,odnosno okeanima i morima,između talasa koji ga ni nepokvase,uvek okružen veselim delfinima.Iako se u Ilijadi opisuje kao zaštitnik Grka,u Odiseji stalno proganja Odiseja,svim sredstvima,pogotovu od trenutka kad mu je on oslepio sin,Kiklopa Polifema.Pored toga,i ostale heroje je namučio prilikom njihovog povratka iz Troje,bez obzira što ih je tokom samog rata podržavao,jer ga je veoma pogodilo uništavanje grada,kojeg je on sam svojim rukama sagradio.Posejdon je uživao u ljubavi sa raznim boginjama,kao i sa poznatim smrtnicama,i iz tih veza je imao mnogo dece.Neka od njegove dece su Triton od Amfitrite,Polifem od Toose,Antej od Gee,Orion od Euriale,Pelija i Nelej od Tire,Pegas i Hrisor od Meduse,Atlent od Klito,i mnogi drugi.

Izvor: http://www.znanje.org/i/i22/02iv09/02iv0919/posejdon.htm#posejdon (poseidon),bog mora                                     

offline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16934
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

@ Famas, bio je vec Posejdon Wink
(A trudimo se da se ne ponavlja nesto je li Wink )

Idemo dalje...

Had


Had (grč. Ἅιδης) označava dva pojma – podzemni svet u kome borave mrtvi i boga podzemnog sveta.
Zapravo, prvobitno Had je bilo samo ime boga, ali vremenom dobio je i drugo značenje. Had je takođe poznat kao Pluton ili Orko u Rimskoj mitologiji, Aita u etrurskoj mitologiji, a u hrišćanstvu katkad označava mesto na koje idu duše onih koji su zgrešili.

Had, bog podzemnog sveta

Had, grčki bog podzemnog sveta bio je sin Titana Hronosa i Ree. On ima tri starije sestre, Hestiju, Demetru i Heru i dva mlađa brata, Posejdona i Zevsa.
Zevs, koga otac nije pojeo, naterao je Hronosa da povrati svoju decu, odnosno Zevsovu braću i sestre. Braća i sestre su se udružili u ratu protiv Titana. Zevs, Posejdon i Had su dobili oružje od tri Kiklopa, koji su im pomagali u toku rata. Zevs je dobio munju, Posejdon trozubac, a Had šlem koji ga čini nevidljivim. Tokom noći, pre prve bitke, Had, koristeći svoj šlem, ušunjao se među Titane i uništio im oružje. Rat je trajao deset godina i završio se pobedom mlađih bogova. Nakon pobede, braća su podelila zemlju na tri dela i svak je vladao u svom. Zevs je bog neba, Posejdon je bog mora, a Had je dobio podzemni svet, nevidljiv svet u koji idu duše mrtvih.
Smrtnici su Hada najmanje voleli od svih bogova. On je zabranio da iko napušta njegov region i veoma je bio ljut kada bi se to desilo. Had je bio okrutan i nemilostiv, svirep u ratu, ali bio je pravedan i nije bio zao bog. Bio je morbidnog karaktera i zato nije bio omiljen među bogovima, a kako je upravljao podzemnim svetom, većina smrtnika ga je mešela sa smrću i bojala ga se. To je greška jer smrt donosi Tanatos, a ne Had.
Kada su se smrtnici molili Hadu, oni su čelom i rukama dodirivali zemlju da bi bili sigurni da ih je čuo. Žrtvovane su mu crne životinje, na primer crna ovca, a među današnjim analitičarima antike postoji ubeđenje da su mu žrtvovani i ljudi. Krv žrtve bi se sipala u duboku jamu da bi ona stigla do njega, a onaj koji bi tu krv sipao morao je da okrene glavu na drugu stranu. Festival, koji se svakih sto godina držao u njegovu čast, zvao se Svetovne igre.
Njegovo oružje bila je dvokraka viljuška, kojom je on uništavao sve što bi mu se našlo na putu ili što nije voleo. Pored ovoga, posedovao je i štap sa kojim je mogao da prebaci duhove mrtvih u svet živih. Had se vozio tamnim kočijama koje su vukli crni konji. Had je dozvolio da posete njega i podzemni svet i da se vrate u svet živih Heraklu, Orfeju, Tezeju, Eneju i Odiseju. Nikome od njih nije bilo prijatno u mračnom carstvu. O strahoti tog sveta govori i Ahil, kada se obraća Odiseju koga je sreo u podzemnom svetu:


Izvor:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A5%D0%B0%D0%B4

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10715

Evo nesto ukratko

Olimpski Bogovi

Дванаест олимпских богова су били најважнији богови грчког Пантеона, који су живели на врху Олимпа. У различитим временима је било четрнаест богова који су сматрани олимпијским, али их никад није било више од дванаест у исто време.

Зевс, Хера, Посејдон, Арес, Хермес, Хефест, Афродита, Атина, Аполон и Артемида су увек сматрани олимпским боговима. Хестија, Деметра, Дионис и Хад су придодавани овој групи. Хестија је уступила своје место Дионису да би живела међу људима (њој је додељена част да одржава ватру на Олимпу). Персефона је проводила шест месеци у години у подземном свету (тада је на земљи владала зима), и дозвољено јој је да се врати на Олимп других шест месеци у години да би била са својом мајком Деметром. Иако је Хад увек сматран за једног од најважнијих грчких богова, његов дом је био подземни свет мртвих.

Олимпски богови су освојили превласт после победе у рату који је Зевс са својом браћом и сестрама повео против Титана. Зевс, Хера, Посејдон, Деметра, Хестија и Хад су били браћа и сестре, а остали су (изузев Афродите, која се родила из морске пене) обично сматрани Зевсовом децом од различитих мајки (изузев Атине, која се родила из Зевсове главе). Могуће је да је и Хера сама родила Хефеста као освету због рођења Атине.

* Зевс је највиши и најмоћнији бог, владар Олима
* Посејдон, заједно с Хадом, други по важности бог, који управља океанима и морима
* Хад је такође други по важности бог, који води бригу о душама умрлих
* Атина је богиња мудрости, уметности, унутрашње лепоте, образовања и рата
* Арес је бог рата и хероја
* Артемида је богиња лова, животиња, плодности и чедности
* Хефест је бог ватре, рада, занатлија и оружара
* Аполон је бог плеса, музике, излечења и медицине, стрељаштва и разборитости
* Хермес је бог управљања, путника, пастира, пријатељства и скупова
* Афродита је богиња љубави, сексуалности, спољне лепоте и привлачности
* Хера је Зевсова супруга, богиња брака, жртвовања и верности
* Хестија је богиња дома, породице и домаћег огњишта
* Деметра је богиња земље, цвећа и биљака, хране, заштитница брака и пољопривреде
* Дионис је најмлађи бог у Пантеону, бог вина, опијања и отворене сексуалности

offline
 • FAMAS  Male
 • Legendarni građanin
 • Ivan Milanović
 • Pridružio: 10 Avg 2007
 • Poruke: 5475
 • Gde živiš: Strawberry Field

@ mcrule

Moja greska. Iskopirao sam pogresan tekst.

HEFES (HEPHAISTOS),bog vatre i zanatstva

Hefes,bog vatre,metalurgije i umetnosti,bio je sin Zevsa i Here.Njegova radionica nalazila se na Lemnu,ali i gde god su postojali vulkani i vatra. Njegova ramena i ruke rile su veoma snažne,dok su mu noge bile slabe.Hefes je bio i hrom i o tome keko se povredio postoje dve verzije:po prvoj,prilikom jedne svađe između Zevsa i Here,pošto je Hefes,učestvujući u raspravi držao stranu svoje majke, Zevs se naljutio,zgrabio ga za nogu i bacio ga sa Olimpa.Hefes je pao na ostrvo Lemno gde su ga stanovnici odnegovali,ali je ostao hrom.Po drugoj verziji,Hefes se rodio hrom,Hera je odlučila,stideći ga se,da prikrije njegovo rođenje,pa ga bacila sa Olimpa.Hefes je pao u okean odakle su ga izvadile Tetida i Eurinoma. Kasnije je poslao majci,da bi joj se osvetio zlatni presto koji je sam napravio.Međutim,samo što je Hera sela na presto,našla se vezana i samo ju je Hefes mogao osloboditi.Hefes je vraćen na Olimp a Zevs mu je u želji da se iskupi dao Afroditu za ženu.

Izvor: http://www.znanje.org/i/i22/02iv09/02iv0919/hefes.htm#hefes (hephaistos),bog vatre i zanatstva 

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2010
 • Poruke: 424
 • Gde živiš: Iza 7 brda i 7 mora....

I ja da pohvalim temu, bas je super sto se neko sjetio da je otvori.

Pan


Pan (grč. Παν, Pan) u grčkoj mitologiji bog je pastira, stada, njiva, šuma, polja odnosno "paše i stoke", njihov zaštitnik i zaštitnik lovaca, stoga ga se naziva i zaštitnikom prirode. Osim toga ljubitelj je glazbe i najbolji plesač među bogovima. Pan je prema većini izvora sin nimfe Driope i boga Hermesa. Panov je pandan u rimskoj mitologiji Faun.

Po Panu je nazvan jedan Saturnov mjesec.

Pan je prikazivan s kozjim stražnjim nogama i rogovima, ima ljudsku glavu i torzo, kozji rep, jarčeve uši i bradu, a cijelo mu je tijelo bilo prekriveno dlakama. Pana se često opisuje kao polučovjeka i polujarca.

U likovnoj umjetnosti Pan je često prikazivan, posebno na slikanim posudama i reljefima, kako se igra u društvu nimfa ili kako ih progoni.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Pan_(mitologija)

offline
 • Kratos
 • Phantom of Chaos
 • Pridružio: 05 Okt 2010
 • Poruke: 1338
 • Gde živiš: Sparta

Herakle

Najslavniji grčki junak, sin Zeusa i Alkmene, najljepše žene tog vremena. Alkmena je bila je žena kralja Amfitriona, a poznata po svom gracioznom hodu i divnom držanju.

Kada je jednom Amfitrion bio odsutan, lukavi Zeus odluči da se preobrati u njegov lik. Pošto je to uradio, obljubio je Alkmenu i kasnije se rodio sin Herkul. Bogovi su voljeli Herkula, svi osim Zeusove žene Here. Ali jednom dok je Hera spavala prinijeli su joj malog Herkula da ga podoji. Dijete je međutim toliko snažno povuklo mlijeko da se boginja sa vriskom probudila i otrgnula od Herkula. Tada se njeno mlijeko prosulo i od njega je nastao Mliječni put. Priča dalje kaže da je Herkul ipak okusio nešto od Herinog mlijeka i to mu je dalo božansku snagu.

Herkula je prihvatio njegov očuh Amfitrion, a majka mu je obezbjedila mnogobrojne učitelje iz filozofije, književnosti i astronomije. Bogovi su prorekli da će Herkul vladati Persejevim kraljevstvom. Ljubomorna Hera ga nikako nije voljela pa se pobrinula da kralj bude njegov plašljivi i nemilosrdni rođak Euristej, a da Herkul bude u njegovim rukama sve dok ne ispuni 12 teških zadataka koje je odabrao Euristej. Dvanaest Herkulovih zadataka:

1. Da ubije Nemejskog lava;
2. Da ubije Lernejsku hidru (aždaja sa devet glava);
3. Da pobije sve Stinfalijske ptice;
4. Da uhvati kerinejsku košutu;
5. Da ubije surimatskog vepra;
6. Da očisti štale elidskog kralja Augija;
7. Da ukroti kritskog bika;
8. Da dovede Diomedove kobile-ljudoždere;
9. Da donese Hipolitin pojas;
10. Da dotjera Herionova goveda;
11. Da dovede Hadovog psa Kerbera;
12. Da donese zlatne jabuke iz vrta Hesperida;

Naoružan lukom i strijelom i čvornovatom batinom od masline i obučen u neprobojnu kožu Nemejskog lava Herkul je sve ove poduhvate uspješno izvršio i tako se proslavio kao najveći grčki heroj. Na srednejvekovnim kartama se vidi kako se Herkul bori u klečećem stavu sa troglavim psom Kerberom, a u lijevoj ruci drži strašnu batinu. Pošto je Herkul sve podvige izvršio sa uspehom bogovi su ga primili na Olimp da živi sa njima kao pravi bog, dok mu je Hera dozvolila da se oženi njenom kćerkom Hebom.


Izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/Herkul_%28mitologija%29


Grcku Mitologiju sam oduvek voleo i i dalje je volim, a i moj nick ima veze sa njom:

God of War
http://en.wikipedia.org/wiki/God_of_War_%28series%29

Kratos
http://en.wikipedia.org/wiki/Kratos_%28God_of_War%29

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2010
 • Poruke: 424
 • Gde živiš: Iza 7 brda i 7 mora....

Хестија

Хестија (грч. Ἑστία), кћерка титана Хрона и његове жене Реје, богиња је домаћег огњишта. Чим се родила, отац Хрон ју је прогутао, као и њену браћу и сестре - Деметру, Херу, Хада, Посејдона - јер се бојао да ће се они побунити против њега и свргнути га са власти. Али, као божанско биће Хестија је живела у утроби свог оца све док је није ослободио њен најмлађи брат Зевс, који је избегао судбину своје браће и сестара тако што га је мајка Реа кришом родила у пећини на острву Криту.

Ова богиња је била оличење породичног дома, а затражила је од свог брата Зевса да заувек остане девица, иако су је Посејдон и Аполон тражили за супругу. Њен смирени живот и стабилан положај у Кући на Олимпу, разлог је, што се не помиње ни у каквом догађају, за разлику од осталих богова. Своје мјесто на Олимпу је уступила богу вина, Дионису.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A5%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B0

@Ghost of Sparta nece da otvori drugi link.

offline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16934
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

Ahilu cu ostaviti da nam on predstavi svog junaka(po kome mu je i nick) Very Happy Razz


Dedal i Ikar (Cuveni letaci Smile )


Икар, (грч. Ικαρoσ, грч. Icarus) је Дедалов син, у грчкој митологији. Са оцем се спасао из ропства на Криту, помоћу крила направљених од воска и перја.


Када је Дедал завршио са изградњом лавиринта, Минос је, да би га спречио да се истина о лавиринту прошири, затворио Дедала, а и контролисао је све бродове и све путеве. Да би се ослободио и напустио острво, Дедал је одлучио да направи крила себи и своме младом сину Икару. Увезао је пера заједно, од најмањег до највећег, створивши тако велику површину. Већа пера је осигурао концима, а мања воском тако да су она личила на птичија крила.
Када је посао био завршен, Дедал је, на месту махао крилима и тако их испробавао, а затим је крилима опремио и свог сина Икара и научио га како да лети. Када су обојица били спремни, Дедал је упозорио Икара да не лети ни превисоко, а ни ниско, јер, ако лети превисоко сунце ће отопити восак, а ако лети прениско, морска пена ће натопити крила и више неће моћи наставити са летом. И затим су обојица полетели.
Прелетели су преко острва Сам, Дел и Лебинт, а тада је Икар почео летети све више и више да би достигао до самих небеса и дотакао их. Сунце је, све више и више, загревало восак, и он се почео топити са крила, а пера су се на крају раздвојила, а Икар је пао у море и утопио се. Дедал је окривљивао себе и своју вештину за синовљеву смрт, а место где је Икар пао и утопио се у море назвао је Икаријом.
После свега Дедал је стигао у Сицилију, где му је заштиту пружио краљ Кокал. На Сицилији је Дедал саградио храм у част бога Аполона, а крила је окачио као жртву богу.


Izvor:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%B4%D0.....0%B0%D1%80

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 706 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 3 sakrivenih i 672 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, amaterSRB, Bane san, cenejac111, dekao, Duh sa sekirom, Duško, goxin, gzoki, Hoegaarden, ILGromovnik, mean_machine, mercedesamg, milos.cbr, miodrag, nuke92, ozzy, r77adder, repac, shone34, Sirius, Steeeefan, stegonosa, stug, Toni, Van, vathra, vlvl, zexoni