Grcka mitologija

7

Grcka mitologija

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2010
 • Poruke: 100

Milica Ja Pavlovic ::Zdravo svima! imam jedno pitanje pa ko zna da mi odgovori.
pre petnaestak godina u mom rodnom mestu kod Sremske Mitrovice sam nasla nesto nalik cilibaru,bar ja tako mislim. moze biti pecat,nisam sigurna. Na njemu je precizno bez greske uklesna devojka koja sedi na dva konja u vodi a konji imaju peraja od ribe. Malo sam istrazivala i dosla do jedine slicne slike Nimfa Amfitrita i njena sestra Evropa iz Grcke mitologije. Jedna je na konju a druga na biku. Njih dve su Bogovi pretvorili u neko drvo. Smola sa drveta je ustvari cilibar. to su njihove suze. Molim vas,ako bilo sta znate o ovome,javite mi. predmet je sa druge strane gladak kao staklo i dobro je ocuvan. evo kako to izgleda. hvala unapred!"Rezbareni dragulj je naziv za manji komad dragog kamenja, najčešće polu-dragi kamen, u koga su ugravirani inicijali ili slike, te koji služi kao ukras, amulet ili pečatnjak. Za njega se također koristi izraz gema. U prošlosti, pogotovo u doba antike, predstavljali su jedan od najluksuznijih, odnosno najdragocjenijih predmeta. U zapadnom svijetu je bilo tradicionalno graviranje samo sa jedne strane, odnosno korištenje tehnike tiska (italijanski: intaglio)." Wikipedija

Evo i link za slike...

Što se autentičnosti i vrednosti tiče, to je najbolje da pitaš u muzeju.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 10 Mar 2012
 • Poruke: 3

Javicu vam novosti kad se vratim!
Hvala puno na pomoci! smešakoffline
 • Walter Joseph Kovacs.
 • Pridružio: 22 Nov 2013
 • Poruke: 137
 • Gde živiš: Beograd.

Napisano: 05 Jan 2014 18:46

Европа и Кадмо

Агенор, син Либије и Посејдона, напустио је Египат и настанио се у Кананској земљи, где се оженио Телефасом, која му је родила Кадма, Фојникса, Килика, Таса, Финија и једну ћерку Европу.
Зевс, пошто се заљубио у Европу, пошаље Хермеса да отера Агенојеве краве на морску обалу код Тура, где се она обично шетала са својим другарицама. Он сам придружио се крду, прерушивши се у снежно белог бика са великим подваљком и малим роговима као украсима, између којих је ишла једна црна пруга. Европу је изненадила његова лепота и како се бик показао питом као јагње, она је савладала страх и почела да се игра с њим, стављајући му цвеће у уста и вешајући му венчиће о рогове; најзад она му се попе на леђа и допусти да он тако с њом на плећима докаса до морске обале. Изненада, он заплива, док је она са запрепашћењем и страхом гледала у обалу, држећи се једном руком за рог, док је у другој још држала корпу са цвећем.
Ступивши на обалу у близини Кретске Гортине, Зевс се претвори у орла и силова Европу у врбовом честару поред извора, мада неки кажу да се то догодило под зимзеленим платаном. Она му је родила три сина: Миноја, Радаманта и Сарпедона.
Агенор посла синове да трагају за својом једином сестром, забранивши им да се врате без ње. Они одмах запловише, али немајући појма куда се бик упутио, сваки поче различитим путем. Фојникс отпутова на запад преко Либије, и доспео је све до данашње Картагине, те је тако дао своје име Пунима; али после Агенорове смрти вратио се у земљу Канаан, коју назва Феникијом у своју част и са Алфесибојом изродио Адонида. Килик оде у земљу Хипахајанаца, која по њему доби име Сицилија; а Финеј оде у Тинију, полуострво што одваја Мраморно море од Црног мора, где су га касније много узнемиравале Харпије. Тас се са својом пратњом најпре упути за Олимпију и ту посвети Хераклу Тиринском једну бронзану статуу високу десет аршина, која га представља како држи батину и лук; затим крену да колонизира острво Тас и да ради у богатим рудницима злата. Све се ово догодило пет генерација пре него што је Херакле, Амфитрионов син, рођен у Грчкој.
Кадмо је запловио са Телефасом у правцу острва Род, где је посветио велики бронзани бакрач Атени са Линда и саградио храм Посејдону, оставивши наследно свештенство да се о њему брине. Затим су приспели у Теру и саградили сличан храм и, најзад, доспели у земље трачких Едоњана, који су их гостољубиво примили. Овде Телефас изненада умре, а после његовог погреба Кадмо и пријатељи му пратиоци упутише се пешице у Делфиско пророчиште. Кад је Кадмо запитао где би могао да нађе Европу, Питија га посаветова да напусти тражење и да, уместо тога, поче за кравом и сагради град тамо где она буде пала од умора.
Одлазећи путем који из Делфа води за Фокиду, Кадмо сретне кравара који је служио код краља Пелагона, и овај му прода краву са белим полумесецом са обе стране бедара. Он потера ову животињу на исток преко Бојотије, и никако јој није дао да се одмори док се она, најзад, не сруши од умора на месту где сада стоји Теба; ту Кадмо постави кип богиње, назвавши га феничанским именом Онга.
Кадмо је опоменуо своје другове да се крава мора без одлагања жртвовати Атени и послао их по чисту, свету воду са извора Ареја, који се сада зове Касталски извор, али није знао да тај извор чува огромна змија. Ова змија поубија већину Кадмових људи, и он се освети згњечивши јој главу стеном. Тек што је принео жртву Атени, кад се појави она сама, хвалећи га за оно што је учинио и наредивши му да посеје змијине зубе у земљу. Кадмо послуша Атену. Наоружани Спарти, или »посејани људи«, ођедном искочише, звечећи својим оружјем. Кадмо удари каменом на њих и они почеше да се свађају, оптужујући један другог за бачени камен, те се тако жестоко потукоше да их је на крају остало само пет: Ехион, Удај, Хтоније, Хиперенор и Пелор. Они Кадму једногласно понудише своје услуге. Али Ареј је захтевао освету због змијине смрти, и Кадма божански суд осуди да буде његов кмет док траје једна велика година.

Ето, узех овај мит јер је доста тога исписано није остало много тога, извор је у главном Гравесова књига Грчки митови, мењао сам нешто, пошто вероватно ускоро отварам сајт о Грчкој митологији Mr. Green

Dopuna: 21 Jan 2014 18:23

Танатос

Танатос је име бога смрти у грчкој митологији, којег је родила богиња ноћи Њукта са богом таме Еребом, када је Хрон преотео власт од Урана. Имао је срце од гвожђа и црна, ледена крила, а често су га приказивали како носи лептира.
Танатос као бог смрти није знао за милосрђе. Кад би особи дошао дан смрти (одређен судбином) Танатос би долетео до ње, уграбио јој душу и предао је Хаду.
Само су два пута људи изиграли Танатоса: Херакле га је савладао и преотео му душу Адметове жене Алкестиде, а Сизиф га је везао и и затворио у гвоздену бачву или у подрум. Зевс је наредио Аресу да га ослободи јер су људи престали боговима приносити жртве.Izvori: grcka-mitologija.rs/tanatos/
sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%81
sh.wikipedia.org/wiki/Tanatos

offline
 • pein 
 • Super građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 1197

Nema veze sa mitologijom al ima veze sa Grčkom istorijom jedan seljak sa Krita je slučajno otkrio grobnicu staru 3400 godina.
Во время загородной поездки на острове Крит фермер из Греции случайно наткнулся на странный провал в земле, оказавшийся входом в гробницу возрастом 3400 лет.
Источник: http://rusvesna.su/news/1535968795

offline
 • Loknica
 • zavrseno
 • Pridružio: 03 Jan 2019
 • Poruke: 151

offline
 • Loknica
 • zavrseno
 • Pridružio: 03 Jan 2019
 • Poruke: 151

offline
 • Loknica
 • zavrseno
 • Pridružio: 03 Jan 2019
 • Poruke: 151

Ljubavna priča Hada, boga podzemlja, vezana je za devojku koju je na prevaru odveo u svoj dom. Naime, boginja Gea je stvorila cvet narcis koji je na livadi privukao pažnju Persefoni. Kada je Persefona prišla cvetu, zemlja se raspukla, iz nje je izašao strašni Had koji ju je zgrabio i odveo sa sobom.

Međutim, pošto je bila Zevsova ćerka, Persefona je, zahvaljujući majčinim molbama, dobila pravo da dve trećine godine živi na zemlji, a jednu trećinu u podzemlju. Ipak, Had joj je na prvom rastanku, pre njenog izlaska u živi svet, dao da pojede zrno nara, koje ju je zauvek vezalo za carstvo mrtvih.

Stari Grci su verovali da proleće počinje kada Persefona izađe na zemlju, a zima dolazi kada se ona vrati u podzemni svet. U mitologiji i kultu Persefona se pojavljuje ili kao nežna i ljupka devojka, ili kao mračna i zastrašujuća boginja podzemlja.

offline
 • Loknica
 • zavrseno
 • Pridružio: 03 Jan 2019
 • Poruke: 151

offline
 • Loknica
 • zavrseno
 • Pridružio: 03 Jan 2019
 • Poruke: 151

Pigmalion je bio kralj Kipra, poznat po tome što je omrzao čitav ženski rod. Pored toga, bio je darovit umetnik: od slonovače je izvajao ženski kip koji je bio lepši od bilo koje smrtnice. Pošto se zaljubio u svoje remek-delo, Pigmalion počinje da grli i ljubi svoj kip, da mu poklanja cveće, haljine i slične poklone koji se daruju (živim) devojkama.

Kako je njegova ljubav postajala sve veća i strasnija, jednog dana, ispred Afroditinog žrtvenika, molio je boginju ljubavi da ga na neki način sjedini sa figurom prelepe devojke. Kada je po povratku kući ponovo obgrlio i poljubio skulpturu, kroz njeno telo je počela da teče krv i u njegovim rukama našla se prava, živa devojka. Pigmalion se kasnije oženio svojim delom.

Danas se u psihologiji koristi termin pigmalion efekat, koji je u vezi sa nastavnikovim predubeđenjima o učeniku koja se na kraju i ostvare. Tako, na primer, dokazano je da učenici koji su hvaljeni od strane nastavnika ostvaruju bolje rezultate u školi u odnosu na druge.

offline
 • Loknica
 • zavrseno
 • Pridružio: 03 Jan 2019
 • Poruke: 151

Još dok je bio mali, bogovi su nagovestili da će Mida biti veoma bogat. Međutim, tada niko nije ni sumnjao da će to bogatstvo postati veliki teret za ovog kralja. Naime, pošto je udovoljio Dionisu, bogu vina i uživanja, Dionis mu obećava da će mu ispuniti bilo koju želju. Kralj Mida tada traži da mu Dionis pruži moć da svojim dodirom sve pretvara u zlato, što mu on i ispunjava.

U početku Mida se radovao svom novom daru, međutim kako je vreme odmicalo, Mida je shvatio da će ostati gladan i žedan, jer bi i hranu i piće pretvorio u zlato. Ražalošćen, tražio je od Dionisa da ga oslobodi ove moći. Kada se okupao u reci Paktol, ta moć je nestala, a reka je postala zlatonosna.

Priča o kralju Midi naučila je stare Grke (a i nas, toliko vekova kasnije) da ne treba biti pohlepan i da nije zlato sve što sija.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 731 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 4 sakrivenih i 696 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, aramis s, arsa, Bane san, Bloody, Boris90, Cirkon, crnitrn, goxin, h8propaganda, ILGromovnik, Marko Marković, Markogrozni, MB120mm, Mercury, milijarder, nenad81, pein, rida1976, suton, tanakadzo, Tas011, theNedjeljko, vathra, VJ, Vlada78, vukdra, xJeremijAx, yufighter