Pravo na secesiju (tice se SFRJ)

4

Pravo na secesiju (tice se SFRJ)

offline
 • Stane 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 13 Jan 2004
 • Poruke: 3590
 • Gde živiš: Niš

@srxon
Što ja volim te priče kad se u isti koš svrstaju i babe i žabe. Neće svaka nacionalno mešovita teritorija u kojoj imaš deset budala da mašu nekom šarenom zastavicom odmah da se ocepi. Glavni razlog zašto mi imamo s Kosovom je što je Srpska vlada i na toj teritoriji i u celoj Srbiji uglavnom tretirala sopstveno građanstvo kao stoku, a na toj teritoriji pogotovo. Kada te gazi sopstvena država onda je to klasna broba ali kad veći deo administracije pripada drugom narodu onda je to i međunacionalni sukob. Eto plodnog tla za nacionalizam. Da se sa šiptarima prgovaralo, da se malo više mislilo kako da se podigne standard SVIH građana srbije, da je neko od njih video ikakvu perspektivu u okiru ove države, misliš da bi neko mogao tek tako d aim proda ideju oružane pobune. Ono da idu dve vojske naokolo i na random pale i siluju šta stignu, jer to ti je rat kako god ga okreneš...

Ma bre predložio bi svima koji veruju u te priče da odu npr. u kanton Fribur u švajcarskoj. Stanovništvo je tamo tačno pola švajcarsko pola nemačko pa da krene da priča francuzima o njihovoj slavnoj istoriji o tome kako ih nemcvi ugnjetavaju o tome kako je Fribur sveta katolička zemlja i kako će protestanti konačno posle 4 veka borbe da ih preplave. Nemcima da uvaljuje priču da se francuzi množe ko zečevi da im otimaju kanton, da se šire, da neće da se integrišu i neće da uče nemački, pa da vidim dal bi nekom palo napamet da se ocepljuje. Ma bre nemaju ljudi račun to d arade. Žive lepo u miru, zarađuju kintu itd itd. A verujte mi za sve gore što sam naveo može da se nađe uporište u hiljadugodišnjoj istoriji kantona Fribur.

U stvari sad kad si nešto mislim možda i napišem jednu takvu priču, građanski rat u Friburu. :-)



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • srxon  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 13 Avg 2005
 • Poruke: 616

Albanci imaju ideju o formiranju Velike Albanije još od prošlog vijeka i lobiraju i rade na tome već sto i kusur godina.

Mislim da se u Kosovo puno ulagalo i za vrijeme socijalističkog rezima i da je i onda bilo problema proterivanja nealbanskog stanovnistva i kada je standard bio mnogo jaci od onog koji su oni imali u svojoj matici Albaniji. Masovan priliv stanovništva je u zadnjih 30 godina na Kosovu iz Albanije kojoj nisu baš cvjetale ruže pod mr. Hodžom.

Dok su sa druge strane Srbi pustili da ih vode lideri koji nisu Srbi što je na kraju i skupo koštalo Srbe globalno.

Mislim da treba da postoje jednaki pravni principi za sve narode-nacije.



offline
 • Stane 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 13 Jan 2004
 • Poruke: 3590
 • Gde živiš: Niš

Pa upravo si sam sebi odgovorio... dok je bilo ulaganja nije bilo oružane pobune...

U doba SFRJ je postojao spoj dve stvari, s jedne strane jake države koja je sopstvene neprijatelje jurila koliko je god mogla (ovo se odnosi na onu malu grupu koja je i tada zagovarala kojekakve stvari oružanu borbu etc.) i s druge strane bio je jasan put za napredovanje običnih građana... ne pravi sranja, radi svoj poso biće para... krv je pala onog momenta kad su obe ove komponente nestale.

offline
 • Hegel 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2005
 • Poruke: 341
 • Gde živiš: Beograd

Osnovni uzrok pobune je u ukidanju autonomije krajem osamdesetih , oni su dole imali de facto federalnu jedinicu tj. imali si ono sto je condicio sine causa federalne jedinice u odnosu na regiju tj, autonomnu pokrajinu - pravo razrezivanja poreza i sudsku vlast ( ucesce u formiranju volje vrhovne vlasti ne spada u ova obelezja , ali su i to imali u vecem obimu nego autonomna pokrajna ) . Slazem se da im je suvise vlasti dato mada je ovo bilo uobicajeno za autonomne pokrajne u komunistickim zemljama , slazem se sa Srxonom da je enormno mnogo dole ulagano . Medjutim , autonomija sluzi da bi se bacila koska za glodanje i zabavljanje secesionista , da im se odvuce paznja . Njima je prvo dato previse sto je moglo samo da raspiri secesionizam , pa je onda dosao Zloba koji im je radi populizma pred Srbima sve to odjednom ukinuo i tako proizveo da jos vise pohisterisu . To se ne radi tako da prvo sve das , pa sve uzmes to radja bes . Tako se ne vlada , treba uciti od imperija kako se vlada - stap i sargarepa , a ne samo jedno od ta dva .
uvek postoje razni nacionalni projekti kao sto je njihov , ali ko ume sa njima relativno lako izadje na kraj .

Neka zavera kaze da su Zloboleonu iz MMF - a stigla uputstva za ukidanje autonomija ( da bi se proizveli rezultati o kojima sam pricao ) navodno radi smanjivanja javne potrosnje , ali to nije razjasnjeno , a i da je tako bilo morao je da zna sta radi .

offline
 • Gama  Male
 • Zaslužni građanin
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 691
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Ovo nije politika ali ovako. Komunizam(il te socijalizam) propagira nacionalizam(ali onaj u dobrom) tj. ljubav prema domovini i tezi da svaka nacija ima svoju drzavu. E sad dokazalo se da iz ljubavi prema domovini izraste sovinizam sto je mrznja prema narodima(gora strana nacionalizma). I tako dodje do gradjanskog rata u nekoj visenacionalnoj drzavi. Vidi SFRJ i SSSR.
Po poslednjem ustavu za vreme Tita koji je donet 1974. kaze da svaka federalna jedinica ima pravo na samostalnost. Isto to je po ustavu iz 1977. godine SSSR bio tretiran kao konfederacija(mada je predstavljan u javnosti kao federacija radnog naroda Sovjetskog saveza i nije bilo u javnosti ni reci o konfederaciji). Ukrajina i Belorusija su imali mesto u skupstini UN sto je prilikom glasanja SSSR-u obezbedjivalo sigurna dva glasa. Princip za sve socijalisticke zemlje bio je to da se federacija gradi po uzoru na SSSR.
Paralela Srbija i Rusija(zato sto su bile najvece u svojim federacijama)
Rusija je bila federacija-RSFSR
Srbija isto samo ne javno(vojvodin, kosovo i uza srbija)
Ruska himna bila je himna SSSR
Srpska himna bila Hej sloveni.
Prilikom raspad federacije obe ove zemlje su vodile glavnu rec.
Rusija(ne direktno vec preko Sovjetske Crvene Armije i KGB grupacija Alfa tim i OMON-e) je imala konflikte u Estoniji, Litvaniji i Letoniji kako bi osigurala prava etnickih Rusa.
Srbija je imala konflikte(ne direktno vec preko JNA) u Hrvatskoj i Bosni kao bi osigurala prava Srba u RSK i RS.
Rusija(u ime SSSR-a) nije dala da se slobodno otcepe Balticke zemlje(Litvanija na prvom mestu vec je intervenisala vojno)
Srbija(u ime SFRJ) nije dala da se slobodno otcepi Slovenija(vec je intervenisala vojno)
Kada je vec bio siguran raspad SSSR Rusija nije intervenisala u zemljama Centralne azije prvenstveno Kazakstanu i Uzbekistanu.
Kada je vec bio siguran raspad SFRJ Srbija(tj. JNA)nije intervenisala u Makedoniji.

Od 12 clanica SSSR stvoren je ZND. Koja je bila klimava federacija i ne funkcionalna ali je bila kao zamena SSSR-a.
od 2 clanice SFRJ stvorena je SRJ. Koja je bila takodje klimava i ne funkcionalna(postojala samo na papiru) ali se predstavljala kao sukcesor SFRJ.

Za oni koji se bune izmedju toga sta je federacija a sta konfederacija objasnjenje.
Federacija je savez drzava u kome Federalna drzava ima veca ovlascenja u odnosu na federalne jedinice.
Konfederacija je savezna drzava u kome svaka drzava vodi posebnu politiku u interesu svoje zemlje ali da se ne suprostavlja interesu drugih clanica konfederacije.

EU po mojoj proceni je konfederacija jer koliko znam ne postoji centralna vlast. Imaju savet ministara(za spoljne poslove), razlicite ustave(ceka se da se usvoji ustav Unije), vojske su im odvojene ali su sve clanice NATO(sto je karakteristika za federaciju), nemaju predsednika vec predstavnika za spoljnu bezbednost i saradnju(Solana koji ima najvecu funkciju).
SAD je fedaral republic kako stoji na wikipediji. Ima sve karakteristike federacije prema tome nema da se diskutuje o tome mnogo. Ne znam dali neke od drzava imaju pravo na otcepljenje sto je bio slucaj sa Teksasom.
Konfederacija nije jer nigde se ne pominje:"Teksas je napao Irak" i sl.
Mada svaka drzava ima svoj zakon npr. u nekoj drzavi mozes da kupujes alkohol sa 18. god a u drugoj sa 21.

Da napomenem vezano za secesiju:
Nekadasnje socijalisticke federacije usle su u istoriju po svojim raspadima
SSSR-Sve zemlje su se odvojile pa su usledili pregovori o podeli imovine(delimicno miran izuzev nekoliko konflikta)
Cehoslovacka-Porelili imovinu pa se odvojili(najbolji i miran nacin)
SFRJ-Do nezavisnosti stigle ratom(najgori nacin)

SCG je isla po SSSR modelu. Odvojimo se referendumom pa su posle delili ambasade i dugove i clanstava u organizacijama.

Ne znam dali sam otisao u off topic ali mislim da je to to.

offline
 • Hegel 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2005
 • Poruke: 341
 • Gde živiš: Beograd

Ovako....

Gama ::Ovo nije politika ali ovako. Komunizam(il te socijalizam) propagira nacionalizam(ali onaj u dobrom) tj. ljubav prema domovini i tezi da svaka nacija ima svoju drzavu.

Mali amandma na ovo sto si rekao :
Komunizam je najveca suprotnost nacionalizmu . Komunisticka ideologija je utvrdila da je nacionalizam sredstvo koje koristi vladajuca klasa za manipulaciju . Ljubav prema domovini se siri i zlupotrebljava , teraju te u ratove da gines , oni sede i bogate se , a ti nemas nista sem ljubavi (znaci nemas nista ) . Kada su komunisti postali vladajuca klasa i oni su poceli da se koriste ovim instrumentima .

Zelja da nacija ima svoju drzavu je bio instrument za podrivanje kolonijalne moci zapada , jer po samom komunizmu nije vazno da li nacija ima drzavu vec kakav je klasni poredak u toj drzavi tj da li vladaju "Radnici" ili kapitalisti .

Gama ::SAD je fedaral republic kako stoji na wikipediji. Ima sve karakteristike federacije prema tome nema da se diskutuje o tome mnogo.

Ne diskutuje se o tome da li su oni federal republic ili ne , vec koja je priroda federacije sta je to konkretno , o tome se vodio spor izmedju Kalhuna i Webstera . Ovo shvatanje federacije koje delite ti i Wikipedia je ono koje je usvojeno posle poraza Juga u ratu , da je Jug dobio rat stvari bi bile drukcije i drukcije su u svakom konkretnim slucaju u zavisnosti od toga ko dobije rat jer je usvojeno shvatanje da su ustavno-pravna pitanja zapravo pitanja sile .

Gama :: Vidi SFRJ i SSSR.

Slicnosti u raspadu postoje , ali su razliciti uzroci .
U SSSR su oni pravili ustav od 1977. da bi ojacali svoju moc kroz vise glasova u UN , pravili su neku vrstu konfederacije , pa su se raspali , stvari su izmakle kontroli . Ustav od 1977. izricito daje pravo na secesiju .

U SFRJ je Edvard Kardelj kao oficijelni konstitucionalista kreirao sistem samoupravljanja , evolucija samoupravljanja i njegovo uvodjenje na sve nivoe su doveli do ustava iz 1974 ( cak se ovo cinilo i amandmanima iz 1971. na ustav iz 1963. ) . Ovde se uvodi jednoglasnost u odlucivanju sto je obelezje konfederacije . Jednoglasnost u odlucivanju je obelezje konfederacije , posto je njen vrhovni organ konfederalna dijeta koja je zapravo diplomatska konferencija pa je logicno da se odluke donose jednoglasno .

Gama ::
SCG je isla po SSSR modelu.


SCG se nije ni raspala kao drzava ( politicari nam opet mazu oci ) jer nije ni postojala kao drzava vec kao drzavna zajednica tj. realna unija . Realna Unija je bila Austro-Ugarska , spolja gledano jedna drzava , a iznutra dve . Mnogo vaznije od toga je to da je ona nastala beogradskim sporazumom koji je medjunarodni ugovor izmedju nezavisne Srbije i nezavisne Crne Gore i Evropske unije , tu se ne radi o transformisanju SRJ jer to nije ucinjeno ni ustavotvornom skupstinom ni po postupku za promenu ustava . To sto je sporazum pored srpske i crnogorske skupstine usvojila i skuostina SRJ je mazanje ociju . Nacin transformacije jedne drzave medjunarodnim sporazumom se koristi onda kada ona izgubi rat , pa zapravo prestaje da postoji . Tako je nastala Realna Unija , a to je zajednica dve nezavisne drzave , sve sto su nam pricali je mazanje ociju .

Gama ::
EU po mojoj proceni je konfederacija jer koliko znam ne postoji centralna vlast. Imaju savet ministara(za spoljne poslove), razlicite ustave(ceka se da se usvoji ustav Unije), vojske su im odvojene ali su sve clanice NATO(sto je karakteristika za federaciju), nemaju predsednika vec predstavnika za spoljnu bezbednost i saradnju(Solana koji ima najvecu funkciju).


Eu ima centralnu vlast :

Savet ministara i parlament u postupku saodlucivanja donose sekundarne akte komunitarnog prava koji imaju snagu nadnacionalnih zakona tj. jacu pravnu snagu od nacionalnih zakona . Donose se samo u oblastima koje su drzave prenele na uniju pri pristupanju , ali ono sto su prenele one vise ne mogu vratiti u svoju nadleznost . Ovo lici na obelezje federacije i stvarno nemacki savezni ustavni sud je konstatovao da je EU federacija koja postuje suverenitet clanica , ovo ima smisla posto federacija ne postuje suverenitet , a Eu delimicno postuje suverenitet i nema sva obelezja federacije ( u pitanju je nesto novo zato se i ne moze svrstati u postojece podele , to su ljudi hteli da kazu ) .

EU pored zakonodavnih tela ima i svoju vladu ti je Evropska Komisija koja ima 20 komesara koji se biraju sporazumom drzava clanica (biraju se jednoglasno - znaci obelezje konfederacije) , a nepoverenje moze da im izglasa parlament dvotrecinskom vecinom ( parlament izglasava - obelezje federacije ) . Solana i Oli Ren spadaju ovde . Solana je bez obzira na bombasticnu titulu samo onaj ko uniju predstavlja u medjunarodnim odnosima , prakticno ministar spoljnih poslova .

Da se ne bi dalje zamarali unijom najprihvaljivije objasnjenje je da je ona nadnacionalna medjunarodna organizacija tj. ona cije odluke obavezuju direktno bez potrebe da budu usvojene u drzavama clanicama .
Ovo je nesto novo kao i unija i najbolje se uklapa u teoretskom smislu .

offline
 • Branislav
 • Pridružio: 27 Feb 2006
 • Poruke: 1762
 • Gde živiš: Sombor

Sorry za offtopic, ali moram da dopunim nesto oko Ue, da bi bilo jasno.

Hegel je napisao sve tacno za Savet ministara i Evrposki parlament, moja dopuna ovde bi bila da se, radi lakseg razumevanja Savet ministara i Evropski parlament kogu shvatiti kao gornji i donji dom jednog predstavnickog tela i to iz dva razloga:

Prvi je taj sto se clanovi Saveta ministara biraju dogovorom drzava clanica, sto znaci da oni predstavljaju drzave, dok se clanovi Evropskog parlamenta biraju na neposrednim izborima u drzavama clanicama, sto znaci da oni predstavljaju narode tih drzava.

Drugi razlog je donosenje odluka, koje prvo ide kroz Evropski parlament, pa se zatim posle prihvatnja salje u Savet ministara, nakon cije potvrde predlog odluke postaje zvanicna odluka.Takav postupak donosenja odluka postoji u SAD-u, kroy uloge Senata i Kongresa.

Jos da dodam nesto za Evropsku komisiju.Ona ima 25 clanova i svaki od njih ima oblast u kojoj je nadlezan tj. portfolio.Solana nije ni jedan od ovih 25 clanova, vec je pridodat komisija kao specijalni predstavnik, sto su nasi politicari i mediji preveli kao specijalni izaslanik ili kako vec.Oli Ren je jedan od clanova Evropske komisije (komisioner, a ne komesar) i on je nadlezan za prosirenje EU.Evropska komisija je samo prividno vlada EU, sto treba da se promeni, ako se jednom usvoji ``cuveni`` Ustav.
Eto toliko.

offline
 • Hegel 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2005
 • Poruke: 341
 • Gde živiš: Beograd

Moji smradovi sa faksa izgleda nisu na vreme updatetovali ovo oko prosirenja i oko Solane , sorry za pogresne informacije ...

offline
 • Branislav
 • Pridružio: 27 Feb 2006
 • Poruke: 1762
 • Gde živiš: Sombor

Nista, zato moji jesu, a i vec dve godine nas konstantno bombarduju informacijama o EU, plus sto nam je jedan od sefova katedre direktorka kancelarije za pridruzivanje EU... Very Happy

offline
 • Gama  Male
 • Zaslužni građanin
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 691
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Imate ustav SFRJ na
http://sl.wikisource.org/wiki/Ustava_Socialisti%C4.....%281974%29
ali je slovenski jezik
ps. imali ga na srpskom da se nadje

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 857 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 9 sakrivenih i 797 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 9k38, A.R.Chafee.Jr., airsuba, babaroga, darkangel, deLacy, dencorr, DonRumataEstorski, DPera, Duh sa sekirom, Excalibur13, famoso, Jahorina, Joja, Karla, kolle.the.kid, KonstantinR, Krusarac, ksyyaj, kunktator, kybonacci, Lieutenant, Lister, madza, mean_machine, MiroslavD, mushroom, naki011, oganj123, Oscar, powSrb, rovac, royst33, S2M, sabros, Srle993, t84dar, TheBeastOfMG, theNedjeljko, uruk, Vatreni Zmaj, VJ, vladas87, Vladko, Webb, zzapNDjuric99, Žoržo, šumar bk2, 125, 79693