Kokteli - recepti i tehnike pravljenja

16

Kokteli - recepti i tehnike pravljenja

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7911
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Ovo na sajtu je ili greska, ili nisu likeri u pitanju, vec rakije Wink Ispod svake slike pise da je karakteristika likera - 40%. Pretpostavljam da je to sadrzaj alkohola. To definitivno nisu likeri, koji po obicaju imaju od 20 do 25% alkohola u sebi.

Ako neko naleti na ove likere, nek proveri sta je u pitanju. A ako ih i kupite, pisite utiske Smile



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Dec 2007
  • Poruke: 113

@Beast

1. Sta je granadine, to je vrsta sirupa? Ja to nigde nisam nasao. A volim da pijem Tekila sunrise a i cini sastav u dosta koktela.
Jel se cita "granadier" ili "granadin"?

2. Za ovaj votka-martini dzejms bond koktel, 0.03 ide jedno i drugo pice? Nisam ga nikada probao pa sam bas hteo. I izmesa se kasikicom? Maslina je obavezna?

3. Ponekad zbuckam po neki koktel kada sam kuci pa sam hteo da te pitam da li je velika razlika ako se ne koristi sejker? Ili mogu i dobro da ka promesam kasikicom?

4. Beast, posto imas puno iskustava sa picem. Aj mi daj neku tvoju preporuku. Jednostavno ne mogu da nadjem omiljeno pice. Ko je god da sam pio uvek mi nesto ne odgovara. Koje je po tebi onako najbolje da se osecam raspolozenim, da mi se ne prispava od pica, da sam opusten uz njega itd. Valjda shvatas sta bi da ti kazem. Ne volim da se napijam i da ispijam u velike kolicine alkohol, bude i to ali retko u uzem krugu drugara. U izlasku kada sam nekada pijem (ne mesano): pivo (spava mi se od njega), pelinkovac (nekada mi je dobro od njega nekada ne), belo vino (spava mi se od njega) crno (tu i tamo, onako, to mi je vise za varijantu sa devojkom nasamo), vodka (cudno me udari i ne prija mi) itd. Tekila mi je omiljena i ona mi onako kao da neku energiju i raspolozenje ali ne volim sa njom da pocinjem. Uglavnom presecem ali onda to vec moze da predje u napijanje. Ako smo se razumeli kakav mi predlog treba onda cu, nadam se, dobiti pravi savet Smile



I posle svega toga nikako da napisete sta je dobro za SUTRA. Sta najbolje leci mamurluk? Very Happy



offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7911
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

@Rocky I

1. Grenadine je sirup koji se pravi od vrste juznog voca pod imenom pomelo. Kao grejp, samo velicine dinje. Mesa se sa sokovima od raznih bobica, ponekad ima i sok nara u sebi. Jako je sladak i ima specifican ukus (tesko da bih mogao da ti opisem kakav). U nedostatku grenadine sirupa, mozes se posluziti sirupima od mente ili nara (ako nadjes). U principu se koristi da ukrasi koktel svojom jarko crvenom bojom, slivanjem nis rub case ili prosto sipanjem u vec izmesan koktel bez mesanja - posto je gust i tezak, slivace se kroz mesavinu i padati na dno case, dajuci simpaticne crvenkaste prelaze. Cita se kao sto se pise - grenadin. Smile

2. Iako sam o ovome vec nadugacko i nasiroko pisao, ponovicu. Dzejms Bond pije neklasican koktel Vodka-martini. Klasican se izmucka kasicicom u barskoj casi, zajedno sa ledom, pa se prelije kroz cediljku u onu V casu. Dzems Bond, s druge strane, trazi uvek da njegov Votka-martini bude "shaken, not stirred", sto znaci da se mucka u sejkeru. Odnos votke i "Martini" vermuta je razlicit za razlicite jacine koktela, a nazivi, odnosi i "ukras" su preuzeti od klasicnog koktela Martini:
a) Votka:Vermut = 2:1 - suvi Votka-martini (u casu se ubace dve zelene masline nabodene na cackalicu, kao znak da je mesavina "suva")
b) Votka:Vermut = 1:1 - poluslatki Votka-martini (u casu se ubaci jedna zelena maslina na cackalici)
c) Votka:Vermut = 1:2 - slatki Votka-martini (u casu se uvaci kandirana tresnja)
Maslina/tresnja je, dakle, obavezna kao oznaka koja je jacina koktela. U kucnoj radinosti, naravno, nije obavezna, jer ne doprinosi ukusu.

3. I o ovome sam pisao, al tebe ocigledno mrzi da citas celu temu. Smile Razlike u ukusu ne moze i nece biti. Koktel koji se mucka u sejkeru bice bolje ohladjen i izmesan od onog koji se izmesa kasicicom u casi. Ako pravis koktele sebi ili prijateljima, radi kako ti drago (i u skladu sa opremom koju imas). Sva pravila o kojima govorim vaze za rad u baru, za sankom.

4. To sto imam barmensku diplomu i sto znam dosta o koktelima i picima ne znaci da znam i ukus. Verovao ili ne, ne pijem alkohol uopste. Ni koktele (osim bezalkoholnih). Osim toga, niko ne moze da ti kaze sta da pijes, to je stvar i ukusa i trenutnog raspolozenja. Ja mogu samo da ti kazem da pijes ono sto ti prija i ne preterujes u tome.

Posle pijanke ujutru najbolje je piti rasol. Ili ruske tablete "protiv mamurlika" Mr. Green

offline
  • Pridružio: 26 Dec 2007
  • Poruke: 113

@MoscowBeast

Hvala puno na opsirnom odgovoru. Stvarno jasno i prezicno odgovoras na svako postavljeno pitanje upuceno tebi Smile

offline
  • Pridružio: 24 Apr 2008
  • Poruke: 2

dali neko mozda zna gde mogu da kupim shejker,i koliko se krece njihova cena

offline
  • Pridružio: 27 Jan 2007
  • Poruke: 26

Oko 600-1200 u zavisnosti od velicine i mesta gde kupujes. Imas na buvljaku, kao i u prodavnici u prolazu ispod palate albanije

offline
  • Pridružio: 24 Apr 2008
  • Poruke: 2

Moj drug konobar ima plasticni dobio ga je na poklon,ali on se ne bavi pravlenjem koktela.Zanima me dali je je neka bitna razlika imedju njega i metalnog,osim sto kokteli u metalnom ostaju hladniji...

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7911
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

@mlade snage

Plasticni sejker moze da poprimi mirise pica, mada se to retko desava ako se odmah opere. Osim toga, od stalne upotrebe, plasticni sejker se ostecuje, dok metalni ne moze. Ostalo je uglavnom isto. Smile

offline
  • Pridružio: 27 Jan 2007
  • Poruke: 26

Imam jedno pitanje za profija "MoscowBeast-a".
Da li postoji mogucnost da se napravi nesto slicno Bacardi Brezzer-u kao koktel(tj. u sopstvenom aranzmanu)? Realno u breezer ide bakardijev rum verovatno neki sok koji mu daje boju i odredjen ukus i nesto gazirano. E sada ako bi neko znao proporcije i recept , bilo bi extra.
Naravno da ne ulazimo u neku exzotiku, svakako najpopularniji su bacardi coconut,lime,pinneaple i orange.

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7911
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Evo ti odma' odgovor - pojma nemam! Mr. Green

Nisam nikada ulazio u to od cega se pravi "Bacardi breezer", a jos manje sam iste pio. Ako nadjem nesto po netu, javim ti. Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 533 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 2 sakrivenih i 514 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2413 - dana 03 Okt 2019 05:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, ALBION101, Boris902, celeron2, cikadeda, dragoljub11987, Ehinacea, Fog of War, Gama, GreenMan, Ivan Gajic, krkalon, maximumspid, Mixelotti, sasa76, Srki94, wizzardone